Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-03-05, 09:42 PM   #51
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 劉公子
有時並不是單靠金錢就可以入手到那些物品,還要看你有無緣的,好似我最近就碰了壁幾獲,入不到心頭好.....................唉!!!
究竟是什麼珍品呢?(迷)

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-05, 10:12 PM   #52
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: 八仙果
嘻嘻,吹氣電單車嘛,
其實是一間叫 Varie 的產品。

劉兄的收藏,
真係邊個夠佢o黎。
我相信唔係太多人可以同劉兄既收藏抗衡。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-05, 12:49 AM   #53
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 阿聰
我相信唔係太多人可以同劉兄既收藏抗衡。
嘩..............乜大家講到我似係神多過似係人咁樣o既???
我相信有很多隱仕未出手的,要數其它 SEGA 的遊戲/周邊,自問都是不如一些高手~~~(笑)
講返遊戲先...................提起系列遊戲,這個海豚動作遊戲也是不錯之選o黎,因為佢用海洋作遊戲背景,而且以愛護動物做中心,相當環保~~~

遊戲資料:-
遊戲名稱: ECCO THE DOLPHIN/ECCO THE DOLPHIN II (MEGA DRIVE 及 GAMEGEAR)
發售日期: 1993年7月30日/1994年3月11日 (MEGA DRIVE/GAMEGEAR), 1994年8月26日/1995年2月3日 (MEGA DRIVE/GAMEGEAR)
遊戲售價: 6,800円(MEGA DRIVE 版 ECCO THE DOLPHIN 及 II 相同), 3,800円(GAMEGEAR 版 ECCO THE DOLPHIN 及 II 相同),
遊戲容量: 8M/4M(ECCO THE DOLPHIN MEGA DRIVE/GAMEGEAR), 16M/4M(ECCO THE DOLPHIN II MEGA DRIVE/GAMEGEAR),

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-05, 01:47 AM   #54
DIO
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
仲有呢2隻喎,劉生~~^^

PS2:48 XBOX:47 GC:13 DC:43
DIO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-05, 02:00 AM   #55
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
嘩!咁快又來一個系列?
海豚嘛,我只有一隻 GG 版,
都是 N 年前的產物,完全唔識玩。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 07-04-05, 02:53 AM   #56
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

隻海豚我得隻DC版
剛剛影好還想著貼貼~
DIO兄真是手快~全新未開
不過個盒裂了@@a
這隻我幾時買的呢
我自己都忘記了~

今天發覺自己是十分自私的(還是通常收藏者都是這樣心態嗎)
自己一位十分要好的友人買了PS2
他問我借GAME...但我完全不想借出...
一來因為他改了機...二來我不想收藏們外出....
雖然知這個朋友有手尾不會弄出問題...
最後半推半就下...我在電話中將SEGA的那幾隻遊戲Filter了
只提他廠遊戲~但對SEGA的遊戲隻字不提,與其有意外發生...但也不想是sega...
而途中~我的攜帶電話因無電而斷掉~之後他沒找我我也沒主動找他~暫時拖得就拖(上天打救嗎(苦笑))

舊 07-04-05, 03:04 AM   #57
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: KTN
隻海豚我得隻DC版
剛剛影好還想著貼貼~
不過個盒裂了@@a
這隻我幾時買的呢
我自己都忘記了~

今天發覺自己是十分自私的(還是通常收藏者都是這樣心態嗎)
自己一位十分要好的友人買了PS2
他問我借GAME...但我完全不想借出...
一來因為他改了機...二來我不想收藏們外出....
雖然知這個朋友有手尾不會弄出問題...
最後半推半就下...我在電話中將SEGA的那幾隻遊戲Filter了
只提他廠遊戲~但對SEGA的遊戲隻字不提,與其有意外發生...但也不想是sega...
而途中~我的攜帶電話因無電而斷掉~之後他沒找我我也沒主動找他~暫時拖得就拖(上天打救嗎(苦笑))
哈哈,我有同感。
證明我也是自私的。

玩遊戲的這些年,
真的借出遊戲及主機的次數、對象寥寥可數,
除了一次借了遊戲沒還外,
其他借出的都物歸原主。

KTN 兄,上天保佑你呀!

舊 07-04-05, 12:22 PM   #58
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
wink

引用:
嘩..............乜大家講到我似係神多過似係人咁樣o既???
我相信有很多隱仕未出手的,要數其它 SEGA 的遊戲/周邊,自問都是不如一些高手~~~(笑)
其實 sega 相當多騎呢野,所以除非真係好迷好迷 sega,
否則都會選自己最鍾意既野收購,除左錢,有冇機會遇到都係一個問題。

如果俾我選擇,我會選擇收購湯川專務版 dc,剩係個 package 已經正到震。
加上我認為 dc 係 sega 最成功既家用機,sega fans 一定要擁有 dc。

舊 07-04-05, 12:42 PM   #59
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
其實 sega 相當多騎呢野,所以除非真係好迷好迷 sega,
否則都會選自己最鍾意既野收購,除左錢,有冇機會遇到都係一個問題。

如果俾我選擇,我會選擇收購湯川專務版 dc,剩係個 package 已經正到震。
加上我認為 dc 係 sega 最成功既家用機,sega fans 一定要擁有 dc。
唔............我已有四部 DREAMCAST 主機,再收的話真的放不落了~~~
我最想要的反而是藍色生化危機版 DREAMCAST 主機,因為到目前為止仍找不到放盤,太限量了!!!

舊 07-04-05, 12:47 PM   #60
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
哈哈,我有同感。
證明我也是自私的。

玩遊戲的這些年,
真的借出遊戲及主機的次數、對象寥寥可數,
除了一次借了遊戲沒還外,
其他借出的都物歸原主。

KTN 兄,上天保佑你呀!
哈~~~我反而有借俾朋友喎,不過就只借遊戲帶/碟不借盒/書.......
幸好我的朋友都是十分小心的人,那些遊戲都是完好歸還的~~~

舊 07-04-05, 06:27 PM   #61
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
究竟是什麼珍品呢?(迷)
這個嘛.............不提也吧!!!反正也入不到手,而且又怕隔牆有耳,算了算了~~~

舊 07-04-05, 07:36 PM   #62
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:

我也認同 DC 是 SEGA 最成功的家用機。
使用 VGA 的遊戲畫面,
才覺得這才是次世代。

我就最想收藏 R7,
因這是 SEGA 最後一部生產的家用機,
原價 9,900 日圓的主機,
在日本市場也有輕微的炒賣現象。

舊 07-04-05, 07:39 PM   #63
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
唔............我已有四部 DREAMCAST 主機,再收的話真的放不落了~~~
我最想要的反而是藍色生化危機版 DREAMCAST 主機,因為到目前為止仍找不到放盤,太限量了!!!
嗯,在日本也只見到紅色的版本罷了。
但留兄已一早手入,
祝快點找到藍版,
收藏到一套吧!

舊 07-04-05, 07:41 PM   #64
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
哈~~~我反而有借俾朋友喎,不過就只借遊戲帶/碟不借盒/書.......
幸好我的朋友都是十分小心的人,那些遊戲都是完好歸還的~~~
劉兄身邊的朋友,
玩正版多還是翻版多呢?

我認識的,
都是玩翻版多 ... (灰)

舊 07-04-05, 08:37 PM   #65
八仙果
youtube 頻道

好!來了,以下是本人很喜歡的賽車系列之一,
那便是 Test Drive 6 了。

己不記得從那集開始玩,( 總之沒玩過 PC 版 )
但記得以前 PS 時代,已玩得不奕樂乎。

知道 DC 版會推出,
於是四出找尋,香港的話,
只在黃金的某一店舖看見有售,
但因售價不合,沒有購買,
過了一段時間,才有幸把它購回。

要說這遊戲,
最大的原因是它也有香港的版圖,
當然不及 GT 及 Project Gotham 2 那樣寫實。

但遊戲中有一個警車的追逐戰模式,
玩家要駕駛警車截停指定的車輛。

此外,當然也可駕著跑車在街道上奔馳,
途中可以不停響銨,路面的車禍會作出反應閃避,
非常有趣。

說了這麼多,還是看看圖片,
來一個香港自由行吧!

遊戲資料如下:
遊戲名稱:Test Drive 6
發售日期:1999 年 11 月 30 日
發行商:Accolade
開發設計:Pitbull Syndicate
遊玩人數:1 至 2 人
對應周邊:VMS / 呔盤 / VGA BOX

下圖:遊戲封面

下圖:標題畫面

下圖:警車追逐戰中可選用香港的版面

下圖:選擇了香港版面後的 Loading 畫面

下圖:人力車 (汗)

下圖:中藝 ... 會是彌敦道嗎?

下圖:似模似樣的維港景色

下圖:天星碼頭

下圖:這個不用說罷!?

舊 07-04-05, 11:58 PM   #66
阿聰

wink

引用:
我也認同 DC 是 SEGA 最成功的家用機。
使用 VGA 的遊戲畫面,
才覺得這才是次世代。

我就最想收藏 R7,
因這是 SEGA 最後一部生產的家用機,
原價 9,900 日圓的主機,
在日本市場也有輕微的炒賣現象。
連 PS2 出得遲過 DC,都冇特別對應 VGA 遊戲畫面,
DC 都可算係一部劃時代既主機﹙以硬件規格黎講﹚。

請問 R7 係點樣架?得閒可以 POST 圖上黎分享一下。

舊 07-05-05, 12:17 AM   #67
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
連 PS2 出得遲過 DC,都冇特別對應 VGA 遊戲畫面,
DC 都可算係一部劃時代既主機﹙以硬件規格黎講﹚。

請問 R7 係點樣架?得閒可以 POST 圖上黎分享一下。
這是這個樣子:

http://www.japan-games.com/CategoryPages/Sega/R7.htm

舊 07-05-05, 12:20 AM   #68
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

係喎係喎..............o拿o拿聲補埋 OUTRUN 系列o的相先~~~

圖左上為 SATURN 版本, 左下為 PC-ENGINE 版, 中間為 PS2 版, 右邊的則為 DREAMCAST 的集合版本~~~

說穿了,其實這個 GAME WORKS 內的遊戲正是莎木內遊戲店舖的 mini game 來~~~

舊 07-05-05, 12:46 AM   #69
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

OK....OK........又再來~~~
老實說,這個系列的遊戲我一隻也未玩過,不過據說這個系列的遊戲口碑相當不錯的,識貨的人應該會認同吧!!!
遊戲資料如下:-
遊戲名稱: 真女神轉生(MEGA CD 版)/女神轉生外傳Last Bible (GAMEGEAR 版)/真女神轉生-惡魔全書(SATURN 版)
發售日期: 1994年2月25日(MEGA CD 版)/1994年4月22日(GAMEGEAR 版)/1996年4月26日(SATURN 版)
遊戲售價: 7,800円(MEGA CD 版)/5,500円(GAMEGEAR 版)/2,900円(SATURN 版)
遊戲類型: RPG(MEGA CD 及 GAMEGEAR 版)/TBL(SATURN 版)
開發商: SIMS(MEGA CD 版)/SEGA(GAMEGEAR 版)/ATLUS(SATURN 版)

此篇文章於 07-05-05 12:48 AM 被 劉公子 編輯。
舊 07-05-05, 09:26 PM   #70
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
八爺,劉爺,聰爺:
記唔記得Burning Rangers?
有無玩過?靚唔靚過Nights?

此篇文章於 07-05-05 09:32 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-05, 09:33 PM   #71
DIO
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: KTN
隻海豚我得隻DC版
剛剛影好還想著貼貼~
不過個盒裂了@@a
這隻我幾時買的呢
我自己都忘記了~
我買左$25 未玩更係未開啦 (都唔知幾時先會玩)

PS2:48 XBOX:47 GC:13 DC:43
DIO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-05, 10:54 PM   #72
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: A HoManTin Work
八爺,劉爺,聰爺:
無記錯的話,八爺是玩過的,我就仲未~~~
不過遊戲資料我就有~~~
個人覺得無 NIGHTS 咁靚(畫面設定不同)........

遊戲資料如下:-
遊戲名稱: BURNING RANGERS
發售日期: 1998年2月26日
遊戲售價: 5,800円
開發商: SEGA
遊戲類型: ACT

此篇文章於 07-05-05 10:58 PM 被 劉公子 編輯。
舊 07-06-05, 08:36 AM   #73
阿聰

wink

引用:
八爺,劉爺,聰爺:
-skip-
我唔算係 sega die hard fans,所以冇留意呢隻 game。

舊 07-06-05, 10:32 AM   #74
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
八爺,劉爺,聰爺:
我有玩過~
冇記錯個女係宮村優子配音~
都唔知點同night比~因為night的色較鮮明,br比較暗.
不過當時我覺得好玩,而且唔差~
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-05, 04:30 PM   #75
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
Burning Rangers我都有玩過下, 不過唔係好識玩, 所以冇再玩落去...
個人覺得nights 靚好多

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SEGA] 我的世嘉年代 八仙果 電視遊戲討論版 1022 05-28-22 12:26 AM
大家還在玩DREAMCAST嗎?[廉價DC GAME報料區] IDGAF 攻略及心得交流區 616 11-19-11 10:56 PM
Dreamcast 之死因 ?????? labeebilly 電視遊戲討論版 32 07-13-06 11:04 PM

現在的時間是 11:40 AM

手機版 | APP版