Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-12-16, 04:43 PM   #76
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
比較想知曾鈺成打算點w
其實成都唔差的…隨時,係特區廿年來最好特首!!

舊 12-12-16, 04:46 PM   #77
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
比較想知曾鈺成打算點w
雖然都係恨做特首恨到發燒,但西環同中共派左葉劉同林鄭。
佢唔同品客,佢仲揹著民建聯個名,佢唔會出選啦。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 04:53 PM   #78
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 001015 查看文章
而家D港資商界佬已經唔係幾年前禁傻仔。自從梁生上左黎揮低左佢地的糖糖,D中資機構倒水禁入黎。
你睇家下個股市已經俾中資控制左大半,你估佢地之前條水俾梁粉班人食哂真係可以冇野?
班商界佬真係搵品客代表佢地又或者自己派人出黎,並唔係冇得同中共打。
好簡單,港商有幾多唔喺大陸做生意,土共要做佢既,基本上唔會有得玩。
狀況一係收入少D一係摺埋既二擇,在下唔多覺叫有得揀。
SO FAR依家大眾咪又係當品客係救世主,因為其他果兩件真係極品嘛

身の程を知りなさい うざい女装癖変態ロリコン
無駄な時間 過ごしてるわ 理解しなさいな あなたが
生き様がずぶ 生き様がずぶ 生き様がそう ずぶの素人なのよ気付いて
生き恥さらし 生き恥さらし 生き恥さらし よく笑っていられるものだわ
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 05:06 PM   #79
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
邊個上都係傀儡,普通香港人唔會有咩分別
只係姦你既方法唔同,品客叔上可能溫柔啲大家會享受啲咁解

舊 12-12-16, 05:07 PM   #80
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
https://www.thestandnews.com/politic...5%90%E6%9E%9C/

由於喺公司勁得閒,趁老細睇唔到就喺電腦度玩Excel計吓數。

非建制:327

唐營(上屆提名唐英年+非土共):248

土共(上屆提名689+提名唐英年但歸晒邊嘅土共*):281

「中立建制派」(上屆冇提名邊個,但又唔係土共,投票意向不明):297

完全不明確:41 (爾冬陞算唔算呢個group呢?)

*「土共」泛指完全無自由意志,盲目幫689幫到出晒汁嘅人渣,一般被認為屬「江系」人馬。689入閘失敗後懷疑現正失勢中。佢哋現有兩個選擇:孽瘤OR淋病。甚至會再歸邊投靠「習系」自保

「唐營」未必會一定反對土共所推舉嘅候選人,上屆大把人變節離棄唐英年可見一斑。今屆廿蚊張為最佳人辦,少少威逼利誘就會把持不住。就睇下佢哋覺得「江系」定「習系」offer邊個吸引啲。薯片叔叔爭取提名嘅主要地方。

「中立建制派」-「尚算有自由意志」同「聽從黨指揮」嘅人士估計50/50。各方爭取提名嘅戰場。

好意外地,「非建制」陣營居然會成為最大版塊。呢度只有薯片叔叔先有機會攞到提名。

反土共勢力 = 「非建制」 + 「唐營」 = ~575-10(部份泛民/本土如長毛,鄭松泰等肯定會投白票 + 唐營及非建制部分內鬼變節),再加幾件「中立建制派」同「不明確」票就可以過601票當選門檻。因為「習系」還未能完全控制晒垂死掙扎中嘅「江系」,「非建制」版塊成為造王者嘅實力大增。

以上純屬小弟自作多情亂噏。如有雷同,屬實巧合。

此篇文章於 12-12-16 05:28 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 05:40 PM   #81
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
重點件湯渣輸左
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 06:23 PM   #82
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: J+1 查看文章
重點件湯渣輸左
由手機版發出
https://www.thestandnews.com/politic...0%BD%E9%81%B8/

同埋李家仁呢件love CY love到唱歌嘅重口味變態粉腸。XD 咁鍾意love CY吖嗱。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-16, 06:42 PM   #83

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
https://www.thestandnews.com/politic...5%90%E6%9E%9C/

由於喺公司勁得閒,趁老細睇唔到就喺電腦度玩Excel計吓數。

非建制:327

唐營(上屆提名唐英年+非土共):248

土共(上屆提名689+提名唐英年但歸晒邊嘅土共*):281

「中立建制派」(上屆冇提名邊個,但又唔係土共,投票意向不明):297

完全不明確:41 (爾冬陞算唔算呢個group呢?)

*「土共」泛指完全無自由意志,盲目幫689幫到出晒汁嘅人渣,一般被認為屬「江系」人馬。689入閘失敗後懷疑現正失勢中。佢哋現有兩個選擇:孽瘤OR淋病。甚至會再歸邊投靠「習系」自保

「唐營」未必會一定反對土共所推舉嘅候選人,上屆大把人變節離棄唐英年可見一斑。今屆廿蚊張為最佳人辦,少少威逼利誘就會把持不住。就睇下佢哋覺得「江系」定「習系」offer邊個吸引啲。薯片叔叔爭取提名嘅主要地方。

「中立建制派」-「尚算有自由意志」同「聽從黨指揮」嘅人士估計50/50。各方爭取提名嘅戰場。

好意外地,「非建制」陣營居然會成為最大版塊。呢度只有薯片叔叔先有機會攞到提名。

反土共勢力 = 「非建制」 + 「唐營」 = ~575-10(部份泛民/本土如長毛,鄭松泰等肯定會投白票 + 唐營及非建制部分內鬼變節),再加幾件「中立建制派」同「不明確」票就可以過601票當選門檻。因為「習系」還未能完全控制晒垂死掙扎中嘅「江系」,「非建制」版塊成為造王者嘅實力大增。

以上純屬小弟自作多情亂噏。如有雷同,屬實巧合。
所以,中共點解唔夠膽放689連任,都睇到根本冇十足把握拎夠601票。
而家真係食花生等睇唐唐個派的人會點。
舊 12-12-16, 06:45 PM   #84

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
好簡單,港商有幾多唔喺大陸做生意,土共要做佢既,基本上唔會有得玩。
狀況一係收入少D一係摺埋既二擇,在下唔多覺叫有得揀。
SO FAR依家大眾咪又係當品客係救世主,因為其他果兩件真係極品嘛
始終投票係暗票,佢地要搞你都好難鎖好目標。而且大大個誠哥係呢派的人,同埋咩都唔做咪又係俾中資陰死...
更何況而家大陸經濟唔多掂。有門路的話黎緊親美好過親中啦....
舊 12-12-16, 08:01 PM   #85
神人ではない!新人だ

引用:
始終投票係暗票,佢地要搞你都好難鎖好目標。而且大大個誠哥係呢派的人,同埋咩都唔做咪又係俾中資陰死...
更何況而家大陸經濟唔多掂。有門路的話黎緊親美好過親中啦....
反正都係,可以釋法改為記名票
不過其實D票可以運去習大大度,要求個個簽名落票就OK晒
今時今日在下想像唔到有咩佢做唔出。況且香港有幾多個誠哥吖…

生き様がずぶ 生き様がずぶ 生き様がそう ずぶの素人なのよ気付いて
生き恥さらし 生き恥さらし 生き恥さらし よく笑っていられるものだわ

此篇文章於 12-12-16 08:04 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 08:11 AM   #86
david

註冊日期: Mar 2002
料北京不容3建制入閘 葉劉最危

引用:

隨着財政司司長曾俊華宣佈辭職、政務司司長林鄭月娥又計劃參選,再加上已經表態必定參選的葉劉淑儀,已知的建制派特首參選人至今最少已有3位,超過上屆唐英年與梁振英的二人之爭。有政界中人分析,今屆民主派在選委會人數議席大增,北京要操控選委難度更大,料中央未必容許3名建制派同時入閘,大有可能在提名階段篩剩兩名建制派,當中以葉劉被篩風險最高。
多名政界人士均指,中央希望下屆特首得票可以高票當選,「肯定要高過689票」,但現時民主派已手握逾300張選委票,「如果再有3名建制派同時入閘選特首,建制票會分散,風險高之餘,仲畀機會民主派造王」,所以他們均認為,中央未必容許3名建制派同時入閘,最有可能是在提名階段進行篩選,因為參選人必須至少獲150個選委提名,「最大可能篩剩兩個」。

另一政界人士相信,假若不計仍未曝光的「黑馬」,單以曾俊華、林鄭月娥、葉劉淑儀計算,葉劉被篩走風險最高,「林鄭有左派選委支持、曾俊華有商界同專業界支持,反而葉劉冇乜特定支持者」。他指若中央真的下令不給葉劉150個提名,「佢係最難喺非建制拎到提名,因為民主派一定唔畀佢」。
開盤:淋病 v 掃把頭

BvS: DoJ  SW:Ep VII-TFA  GB

NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 09:43 AM   #87
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
圖像: 16
引用:
所以,中共點解唔夠膽放689連任,都睇到根本冇十足把握拎夠601票。
而家真係食花生等睇唐唐個派的人會點。
但講真邊個有信心先? 睇o的選委打到散哂, 應該無邊個可以討好哂各方人馬吧?

舊 12-13-16, 11:05 AM   #88
歌絲˙暮斯
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
圖像: 305
民主派取325席 李慧琼:專業界別投票政治化令人鼓舞

負責提名和選出特首的選舉委員會,選舉結果昨塵埃落定,連同27名立法會議員當然選委,民主派攻陷多個傳統建制票倉,出乎意料取得325席,較去屆約205席大增120席。民建聯主席李慧琼在商台節目表示,在投個人票的專業界別,「投票取向本身是政治」,不似過去考慮候選人資歷、經驗、貢獻,而是政治立場及取態,情況令人鼓舞。

李慧琼認為,過往業界選委向特首提意見,只會考慮業界訴求,但現時選出的選委較重視政治,情況令人鼓舞。不過她又指不用太開心,認為這可能是社會新事實、常態,社會要接受,因過去4年香港發生很多重大政治事件,普遍市民對立法會組成、香港前途、政治及經濟發展等有想法,可以理解。

她又不認為投票予非建制候選人是對社會不滿,認為選民投票是政治考慮主導。

李慧琼續指,民主界別取得300多席是預期內,因專業界別投個人票,專業人士相對年輕,候選人的政治取態是投票關鍵,也反映他們可能對政制發展不滿,或是因為特首選舉沒有一人一票,故爭取機會投票。

她又認為,根據上屆特首選舉時,泛民何俊仁的得票不夠自稱泛民選委數目的一半,覺得自稱泛民的選委都不一定會支持泛民候選人,預料今屆都是一樣,又指不少準參選人有條件吸引建制及非建制陣營的人。

http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1481594091018

DL4689

民主派取325席 李慧琼:專業界別投票政治化令人憂慮

負責提名和選出特首的選舉委員會,選舉結果昨塵埃落定,連同27名立法會議員當然選委,民主派攻陷多個傳統建制票倉,出乎意料取得325席,較去屆約205席大增120席。民建聯主席李慧琼在商台節目表示,在投個人票的專業界別,「政治化投票取向愈來愈明顯」,不似過去考慮候選人資歷、經驗、貢獻,而是政治立場及取態,情況令人憂慮。

李慧琼認為,過往業界選委向特首提意見,首先會考慮業界訴求,但現時選出的選委較重視政治,情況令人憂慮。不過她又指不用太憂慮,認為這可能是社會新事實、常態,社會要接受,因過去4年香港發生很多重大政治事件,普遍市民對立法會組成、香港前途、政治及經濟發展等有想法,可以理解。

她又不認為投票予非建制候選人是對社會不滿,認為選民投票是政治考慮主導。

李慧琼續指,民主界別取得300多席是預期內,因專業界別投個人票,專業人士相對年輕,候選人的政治取態是投票關鍵,也反映他們可能對政制發展不滿,或是因為特首選舉沒有一人一票,故爭取機會投票。

她又認為,根據上屆特首選舉時,泛民何俊仁的得票不夠自稱泛民選委數目的一半,覺得自稱泛民的選委都不一定會支持泛民候選人,預料今屆都是一樣,又指不少準參選人有條件吸引建制及非建制陣營的人。

1)資格論:沒幹過就沒有資格評論.2)中國人論:問你是不是中國人,即便你不是,祖輩裡總會有中國人的血.3)別人也這麼幹:大家都這麼幹,自然這件事情就很正確.4)模糊焦點:大陸人會不停變換討論焦點,最後都不知道在辯論什麼.5)編照不存在的論據:例如貝克漢姆和維多利亞的孩子在香港街頭上拉屎拉尿,香港人必定喝彩.6)如果什麼:大陸人最喜歡假設一個東西,然後自己腦補,然後就得出結論.7)歧視心態:怎麼指出他不足之處他都會覺得你歧視,說你裝高貴,以為自己素質很高.8)仇富論:覺得別人嫉妒他有錢才會故意為難他.9)恩主心態:覺得中國人拯救了世界,要不是中國你們完蛋了.10)威脅:都很有煽動性但根本做不到的事,罷買日貨罷去香港炸平日本打死香港人斷水斷糧
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 11:57 AM   #89
david

《成報》指梁粉盲撐被選委離棄 斥中聯辦介入選舉覆水難收

引用:

非建制今屆選委選舉取得335席,佔全數接近1200席約四分一;《成報》社評發表評論文章「泛民創佳績 民主發展勢難擋 下屆特首須重啟政改」,指結果對爭取民主發展起鼓舞作用,又指建制失利充分顯示治港路線失敗,「中聯辦的深度介入選舉的後遺症已覆水難收」。
對於坊間有人認為若梁早些宣布放棄角逐連任,建制派得票或增加,評論認為並不會,因有兩大「原罪」,分別是普遍選民見證「梁粉」的盲撐和選民投票主要考慮選委將來票選下屆特首的取向。評論指「梁粉」的自我麻痹意識的政治動作,絕大部分人必會離棄;另外因是次選委選舉如同「概念股」,純講觀感,故部分「忽然民主、忽然激烈、忽然挺梁」的選委均是「自行服毒」,而若靠攏中聯辦的,則被視為貪圖個人利益,出賣港人,最終一些予人可爭取民主及帶來新希望的選委獲選。

文章又指,選舉結果顯示中共政治局常委、港澳協調小組組長張德江主導的香港路線失敗,未有審時度勢,中聯辦懶理是人才還是庸才,只重點扶植「利益團夥」的人力輸送;另外亦顯示梁振英任內四年偏執而行,掩耳盜鈴,拒絕溝通,引發極多內部矛盾,年輕人和政治冷感的中年人均不滿現狀,希望透過手上選票的微弱力量來改變社會。

評論又指新一屆特首登場,希望能夠把「重啟政改」討論納議程,支持在符合「一國兩制」方針下,循序漸進地發展民主,甚至必要時修訂全國人大8.31決定,讓港人落實普選夢。

舊 12-13-16, 12:58 PM   #90
david

CY首開腔斥財爺辭職相當大影響工作 否認二人不和

引用:

近日表明「積極考慮」選特首的財政司司長曾俊華,昨向特首梁振英請辭,數日內宣佈會否參選。事隔一天,梁振英首度開腔回應,認為對方辭職相當大影響政府工作,但否認二人不和,直言「冇啲咁的事」,但略帶口窒道:「如果……如果不和嘅話呢,er……er……司長唔會喺政府裡面留4年嘅時間,係咪呀?」就轉身離開。

梁振英主持他宣佈不連任特首後首個行政會議,此前他因出席南京大屠殺紀念活動,較平日遲近15分鐘才現身特首辦。梁特見記者時,沒有任何開場白。被問到會否支持曾俊華辭職參選特首,以及若政務司司長林鄭月娥也辭職參選,會否影響政府運作時,梁起初僅針對曾俊華回應,指政府今個月忙於籌備《施政報告》,下月則要籌備《財政預算案》;雖然《施政報告》的基本內容已有,但財政配備以至《財政預算案》的準備工作,只是剛開始,兩者緊密相關,故政府這段時間「特別忙」,但財爺此時請辭,「實事求事講,係對(政府)工作有影響」。

自梁振英日前以照顧家庭為由,宣佈不競逐連任後,林鄭月娥改口稱「不得不重新考慮」選特首,梁振英亦連消帶打地回應,稱「唔好講話兩位司長辭職嗄」,強調單是財爺此時請辭,「對(政府)工作造成相當大程度嘅影響」。

被問到政府會否變成「跛腳鴨」,梁振英指,一直以來其政府施政理念較強,根據理念推動政策,亦非短期工作,但當談到自己日前放棄連任時,突然口窒:「但係呢……er……今……年嘅《施政報告》,同埋《財政預……預算案》,係同往年完全一樣嘅」,指當中有短期措施,亦有中長期為香港做的長期規劃,稱市民可看到過去4份《施政報告》和《財政預預算案》,「喺呢方面,我哋係比較突出,係比較強嘅」。
無得選陰公

舊 12-13-16, 02:16 PM   #91
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: david 查看文章
CY首開腔斥財爺辭職相當大影響工作 否認二人不和

無得選陰公
仲吠? 佢唔擔心財爺坐正,icac 開佢file
是但一個上任,拎689出黎玩兩野,民望都肯定大升

舊 12-13-16, 02:24 PM   #92
神人ではない!新人だ

其實就算品客上到位,土共大概唔會俾佢郁689,畢竟於佢地眼中隻野平定港獨有功…
雖然喺在下眼中港獨根本就係佢迫出黎既,佢上任之前你講港獨真係唔知邊個SHOW你。

舊 12-13-16, 04:41 PM   #93
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

又唔係咁睇,黨眼中只有棋子
有隻棋可以消除下怨氣,又未必唔用
而且一查就3,5年,到時唔告,告唔入都仲得

舊 12-13-16, 04:57 PM   #94
歌絲˙暮斯
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
圖像: 305
林鄭老公仔女係咪去晒震旦做人質 ?

有無傳媒影到 ?

1)資格論:沒幹過就沒有資格評論.2)中國人論:問你是不是中國人,即便你不是,祖輩裡總會有中國人的血.3)別人也這麼幹:大家都這麼幹,自然這件事情就很正確.4)模糊焦點:大陸人會不停變換討論焦點,最後都不知道在辯論什麼.5)編照不存在的論據:例如貝克漢姆和維多利亞的孩子在香港街頭上拉屎拉尿,香港人必定喝彩.6)如果什麼:大陸人最喜歡假設一個東西,然後自己腦補,然後就得出結論.7)歧視心態:怎麼指出他不足之處他都會覺得你歧視,說你裝高貴,以為自己素質很高.8)仇富論:覺得別人嫉妒他有錢才會故意為難他.9)恩主心態:覺得中國人拯救了世界,要不是中國你們完蛋了.10)威脅:都很有煽動性但根本做不到的事,罷買日貨罷去香港炸平日本打死香港人斷水斷糧
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 04:58 PM   #95
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
圖像: 149
好奇中共高官會不會真係咁白痴唔知港獨係689攪出尼
班共官自己都玩慣哩d技量
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 05:10 PM   #96
鈴蘭
The One
↘笑顔の絶えない職場

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
圖像: 222
>>不似過去考慮候選人資歷、經驗、貢獻,而是政治立場及取態
但係佢地考慮候選人資歷之後話地盆師傅唔__係工程界

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

此篇文章於 12-13-16 05:17 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-16, 05:20 PM   #97
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
好奇中共高官會不會真係咁白痴唔知港獨係689攪出尼
班共官自己都玩慣哩d技量
由手機版發出
…有玩呢類遊戲大概冇可能唔知,不過大概可能就係因為大家日日做緊,門面上一定要肯定佢。

舊 12-13-16, 05:26 PM   #98
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
圖像: 149
選舉唔考慮政治立場唔通考慮佢靚唔靚仔
班選委除左投票選特首仲有其他功用嗎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 02:45 PM   #99
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
圖像: 28
大公:特首選舉非政治選舉 不能讓反對派干擾結果

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 02:46 PM   #100
神人ではない!新人だ

擺明車馬話你知係欽點

標籤
特首選舉

主題工具
顯示模式

發文規則
不可以發表新主題
不可以發表回覆
不可以上傳附件
不可以編輯自己的文章

啟用 BB 代碼
論壇啟用 表情符號
論壇啟用 [IMG] 代碼