Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2
<<繼續談情>>>當我發現時, 原來我已經沒有可以傾訴的朋友了...
Gundam MK-2 04:03 PM 12-13-16
作者: Jubia:
絕對不是在煩搞結婚才說他漏氣.
我和他的親戚和朋友都不多, 兩方總數不出50人, 當中比較親近的可能只有35人左右.
可能連酒席都不會搞的了.
而且, 我們都決定不想因為搞結婚而花大錢, 錢留返之後用更好.
重要的不是結婚當日, 而是之後的每一日.

也對, 可能我真是比較急性子的人, 我會再給他和我自己多一點空間和耐心的.

多謝你們給了我不同角度的意見, 令我有了很多想法.
還有, 令我醒起做人一定不能忘記初衷.
我原本會幫他做這做那, 是因為他原本工作時間比我長一點, 所以我才想主動想幫他分擔.
不過後來不知怎的越分越多, 然後我又開始讀書, 變得我比他更忙更有壓力, 然後人就變得鑽牛角尖了.
我的初衷是想幫他分擔, 即是想他可以開心輕鬆一點, 這點應該是沒有改變的, 纽曲了的可能是我這其間的想法和感受.

我早兩日有再跟他傾了一下, 事情最終不至於向最壞的方向發展. 現在感覺放鬆了不少!!
這兩日都再沒有情緒失控, 或突然一個人哭, 之前我可能真的快[爆獲]了... 哈哈~
很多謝這裡的大家, 幫了我大忙, 超級謝謝!

這星期我亦約了個朋友去吃飯, 我要在這SEM BREAK其間努力找回我自己.
取得多點正能量, 撐過下一個SEM~
見到樓主事情有轉機實在可口可樂
但同樣重要嘅係,工作學業幾忙都好,都一定要俾自己放下假!!!一定要俾自己放下假!!!一定要俾自己放下假!!!(好重要所以要講3次)
太「密質質」嘅生活會令人無晒腦袋空間,一年唔知幾多人就係咁搞到鑽晒牛角尖,好多小問題都變大問題
Jubia 11:43 AM 12-14-16
fami~yan, 多謝你一直以來給我的意見, 的確是這樣呢.
我追求的是互讓, 不是忍讓.
最近又開始迷動畫, 又找了朋友去玩, 現在總算開心返好多了.
自己都覺得自己這兩日臉色好返好多~ yeah~ ^o^

現在我把結婚這件事完全放下來了(其實到現在都還甚麼都沒開始準備過), 感覺好像少了很多壓力.
男朋友亦同意我想延後便延後, 他說他的求婚不是想迫我, 只是想表達他已經選定了我而已.
當時我聽到這句話感覺好開心, 覺得他應該是真心想對我好的.
我也要多點體諒他, 互讓互助, 一起簡單輕鬆過日子就好.

作者: newlife2010:
香港人壓力真係大...讀書, 返工, 屋企人, 男朋友...
放鬆d, 俾自己出去輕鬆下仲好啦.

咁先係生活, 而唔係生存
我一直以來好像都是為了生存而生存... OTZ

小時候甚麼都沒玩過, 沒學過. 等出來工作後才知道自己如何無知無能, 才開始去玩, 和自學了游泳和單車.
我現在打算要學溜冰, 這又成了一個約朋友出來玩的理由了~ \(^O^)/
溜冰感覺好自由, 好像在飛一樣~
我一定要在下個月開學前學識(基本步YOUTUBE自修ing)~ (>_<)/
Jubia 12:13 PM 12-14-16
沒看到原來這個POST去到第二頁了, 真是人間有愛~GAF有愛~
多謝大家~~ m(__)m

作者: 歌絲˙暮斯:
認真回

睇黎 part time 返學真係改變(甚至破壞)左樓主原本既生活.

你問下你自己, 當初點解要返呢個 part time course ?
因為我學歷很低嘛... (掩臉ing... >_<)
之前一讀完書便要出來工作了, 現在只是想要一個學位, 我認為這是現在社會的基本要求.
我的決心沒有改變過, 我一定會讀完整個課程的. (背景是一團火~~)
不過, 我或者有須要改一下時間分配, 因為寫文寫到迷失自我是不能再犯的!!
可能不再迫自己一定要按時交完所有功課, 但可能會讀長一點時間...
(我原先是想長痛不如短痛, 選了最快讀完的死亡路線... 結果我失去了所有社交和娛樂... T_T)

作者: Gundam MK-2:
太「密質質」嘅生活會令人無晒腦袋空間,一年唔知幾多人就係咁搞到鑽晒牛角尖,好多小問題都變大問題
我要COKE ZERO~~
對, 今次我要反醒, 自己都沒發現到自己越來越鑽牛角...
其實我近期的反常好像都令我男朋友之前好驚.
我真的做錯了, 我不應該甚麼事都自己死頂, 結果頂到自己變形了...
多謝你, 多謝大家~!
Gundam MK-2 02:29 PM 12-14-16
沒看到原來這個POST去到第二頁了, 真是人間有愛~GAF有愛~
多謝大家~~ m(__)m

之前一讀完書便要出來工作了, 現在只是想要一個學位, 我認為這是現在社會的基本要求.
我的決心沒有改變過, 我一定會讀完整個課程的. (背景是一團火~~)
不過, 我或者有須要改一下時間分配, 因為寫文寫到迷失自我是不能再犯的!!
可能不再迫自己一定要按時交完所有功課, 但可能會讀長一點時間...
(我原先是想長痛不如短痛, 選了最快讀完的死亡路線... 結果我失去了所有社交和娛樂... T_T)

我要COKE ZERO~~
對, 今次我要反醒, 自己都沒發現到自己越來越鑽牛角...
其實我近期的反常好像都令我男朋友之前好驚.
我真的做錯了, 我不應該甚麼事都自己死頂, 結果頂到自己變形了...
多謝你, 多謝大家~!
↑黑字係重點
咁搞同之前某位所謂傑青完全無分別
真係何苦呢
其實都明白妳嘅決心,而且有上進心真係好事(好多人明明有時間有能力有空間都…)
只係世界其實好大,幾專注做一件事都好,總要分些少神黎keep住知道世界發生咩事(即使只係自己身邊嘅人同生活)
取得平衡係好緊要好緊要好緊要
有好多人或者身不由己,但既然自己控制得到,對自己好d先無咁易殘(身心都係)
而樓主妳今次嘅事件就係迫得太緊嘅其中一個壞影響
人嘅思考係會俾身心狀況直接影響

所以,放鬆d啦香港人
仲有難得你另一半都體諒妳(延婚期都唔係人人OK識體諒架嘛),記得以後要好好錫住自己啦(愛惜自己係愛惜身邊人嘅第一步)
fami~yan 10:47 AM 12-15-16
fami~yan, 多謝你一直以來給我的意見, 的確是這樣呢.
我追求的是互讓, 不是忍讓.
最近又開始迷動畫, 又找了朋友去玩, 現在總算開心返好多了.
自己都覺得自己這兩日臉色好返好多~ yeah~ ^o^

現在我把結婚這件事完全放下來了(其實到現在都還甚麼都沒開始準備過), 感覺好像少了很多壓力.
男朋友亦同意我想延後便延後, 他說他的求婚不是想迫我, 只是想表達他已經選定了我而已.
當時我聽到這句話感覺好開心, 覺得他應該是真心想對我好的.
我也要多點體諒他, 互讓互助, 一起簡單輕鬆過日子就好.
沒甚麼的,我也是過來人

只是我沒能跟對象走出這關口而已
歌絲˙暮斯 01:47 PM 12-15-16

無大專學歷, 又無乜特別機會或專業技能, clerk 點做都係 20k 以內.

似樣既 part time 快極都 3 年. (唔似樣既, 去國力任你 date back 啦)

斷估你都唔係讀乜野專科 (斷估 only, 有錯請指正), 純粹人有你有, 想有返張 cert 傍下身, 讀完 3-4 年內, 你計下你(可能獲得既)人工加幅回唔回到本 ?

仲未計錢衡量唔到既野, 包括友情, 親情, partner 既關係, 青春, 健康, 放棄自己既嗜好興趣 etc.

如果你話, 返學唔係為錢 only, 亦為知識同興趣.

咁既話亦有大把方式, 唔一定係完成大學學位, 去下圖書館, 開電視唔睇大台轉睇 BBC/ABC/National geographic 大把野你學

如想增加自己競爭力既, 外語/秘書/設計/水電工 etc course 乜都有, 好多選擇.

如你係想將來多份保障既, 果筆錢用黎買保險或投資好過.

起度唔講太得政治或學術野.

你自己衡量值唔值囉.
fami~yan 02:16 PM 12-15-16
其實人家都表明一團火在燃燒著,你在大聲甚麼拉

人家當初問題明顯不是在於忙不忙的問題,而是因為太忙這個導火線引起了一些不安與不滿

至於值得不值得進修,我覺得不是這個POST的重點,跟買禮物只著眼於價值是同一道理
Jubia 05:20 PM 12-15-16
作者: Gundam MK-2:
總要分些少神黎keep住知道世界發生咩事(即使只係自己身邊嘅人同生活)
...
仲有難得你另一半都體諒妳(延婚期都唔係人人OK識體諒架嘛),記得以後要好好錫住自己啦(愛惜自己係愛惜身邊人嘅第一步)
嗯, 還好我今次還懂得去求救.
我會好好愛惜自己和我身體重要的人的了. ^_^
(經你一講才意識到原來有些人可能不會同意延期結婚的... 我真的有點太自我中心了. 我會更珍惜我的男朋友, 希望不會要他再擔心我的!! >_<)

歌絲˙暮斯 & fami~yan, 多謝你們的意見.
我也知道像我這類CASE的人大都是白花錢來買學位, 之後很可能是得不償失.
不過, 我過不到我自己, 所以才會去讀的.
但我下個SEM開始就真的要量力而為, 不然迫到自己短路便真的誤己害人了...哈哈.

(多謝分享子華片斷, 我不懂藝人八掛, 但都喜歡他的棟篤笑~ ^_^ )
( ゚ω゚)? 06:53 PM 12-15-16
其實妳男朋友高唔高學歷?因為結咗婚由佢養,而最重要反而唔係學位,而係一門可以賺錢嘅技術,學歷基本上有high dip都ok,degree之後有時間可以慢慢讀上去,而該種賺錢嘅技術視乎妳興趣,例如喜歡飲咖啡學沖咖啡,喜歡食嘢學厨藝etc..,實際上好用過只係啲普通科degree
歌絲˙暮斯 08:40 PM 12-15-16
SHARE 錯, 呢個先岩

歌絲˙暮斯 10:03 AM 12-16-16

多謝你們的意見.
我也知道像我這類CASE的人大都是白花錢來買學位, 之後很可能是得不償失.
不過, 我過不到我自己, 所以才會去讀的.
但我下個SEM開始就真的要量力而為, 不然迫到自己短路便真的誤己害人了...哈哈.
問心丫, 你自己覺得值唔值?

係值得既又邊會呻辛苦 ?

如果只係初中段, 未有耐畢業既, 提早離場亦未嘗不可.

如已經係 last 一年, 咁值唔值都完成埋佢, 當係人生 online 攞過獎杯囉.
Jubia 03:55 PM 12-16-16
作者: ( ゚ω゚)?:
其實妳男朋友高唔高學歷?因為結咗婚由佢養,而最重要反而唔係學位,而係一門可以賺錢嘅技術,學歷基本上有high dip都ok,degree之後有時間可以慢慢讀上去,而該種賺錢嘅技術視乎妳興趣,例如喜歡飲咖啡學沖咖啡,喜歡食嘢學厨藝etc..,實際上好用過只係啲普通科degree
我男朋友有個MASTER學位, 但這不是重點.
[結婚後由男人養] 這種事不可能發生在我身上的了...
我和他的家都有點特別, 各自都有負擔.
可以說我是單親的,...? 我亦是目前自己家的[經濟支柱], 還要照顧一位家人.
不可能不確保自己的收入. (我也有少少地投資下, 但未有功力把投資當正職)

即使有人說要養我, 我想我也不可能不確保自己的收入, 不然我應該會好不安的.
而且, 我認為不應該把賺錢的責任都推給男方, 應該一齊努力賺錢, 才能一起開心花錢的.

如已經係 last 一年, 咁值唔值都完成埋佢, 當係人生 online 攞過獎杯囉.
已經剩下最後一年的課程了.
聽學校的職員說我已經挨過了最難挨的時期了, 我有決心一定會完成的. 請支持我.
我呻辛苦不是因為讀書, 我知道半工讀是一定會辛苦的.
我情緒失控是因為之前在我最忙的時候, 男朋友都完全沒有做好自己應該要做的事, 還在打機看小說漫畫.
等到最後要我去幫他搞定他和他屋企的事.
可能是因為這樣, 我內心產生了 [因為他所以我連少少的時間都沒了]. 然後越來越鑽牛角尖.
但我這樣[自己死頂然後谷爆]是不對的.
現在和他傾過之後, 他知道了要怎樣才能幫到我, 我亦見到他開始有做回他應該要做的事.
我相信我們可以亙相扶持走過去的.

(這回的子華我也有看過~ ^_^)
fami~yan 04:28 PM 12-16-16
已經剩下最後一年的課程了.
聽學校的職員說我已經挨過了最難挨的時期了, 我有決心一定會完成的. 請支持我.
我呻辛苦不是因為讀書, 我知道半工讀是一定會辛苦的.
我情緒失控是因為之前在我最忙的時候, 男朋友都完全沒有做好自己應該要做的事, 還在打機看小說漫畫.
等到最後要我去幫他搞定他和他屋企的事.
可能是因為這樣, 我內心產生了 [因為他所以我連少少的時間都沒了]. 然後越來越鑽牛角尖.
但我這樣[自己死頂然後谷爆]是不對的.
現在和他傾過之後, 他知道了要怎樣才能幫到我, 我亦見到他開始有做回他應該要做的事.
我相信我們可以亙相扶持走過去的.

(這回的子華我也有看過~ ^_^)
早說過幾位對整個POST的焦點根本錯…雖然也是關心沒錯…

之後有時間的話,多上來分享一下近況吧~(說穿了只是八卦!
Jubia 10:12 AM 12-19-16
我會的了, 多謝你喔~ ^_^
希望大家都珍惜關愛身邊重要的人~
三之戔 09:41 PM 11-07-20
識下新朋友
1 2

返回主題版面