Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-26-15, 06:57 AM   #1951
david
The One

註冊日期: Mar 2002
泛民或提不信任動議

引用:
【本報訊】建制派議員政改投票甩轆的WhatsApp短訊曝光,立法會主席曾鈺成被揭有份做建制派投票「軍師」,令泛民震怒。23名泛民議員包括已宣佈於10月辭職的獨立議員湯家驊,昨分別約見及去信曾鈺成,提出三點要求,包括如實交代詳情、就主持會議不公向市民道歉、並承諾日後恪守政治中立及提出建議如何避免再犯,不排除會要求曾問責下台。

指嚴重違反政治中立

泛民23名議員的聯署信中,強調曾鈺成作為主席,必須公平公正地主持會議,不應參與議會內任何政黨或派別的投票取向和政治策略的討論,「是基本嘅政治道德及操守」。
信中又指,曝光的短訊內容揭露,曾鈺成在主持政改表決時,透過即時通訊頻密地參與建制派議員發言安排的討論、提出發言策略迫使泛民盡快全數發言,甚至向建制派通報自己以主席身份而獲得的泛民主派部署詳情,做法嚴重違反基本的政治道德操守和政治中立的承諾。
泛民六名立會議員昨午4時半再與曾鈺成見面,再向曾表達對今次事件的關注,以及當面要求曾鈺成就泛民提出的三點要求作回覆。飯盒會召集人梁家傑會後表示,曾鈺成在會面中稱,他要時間認真考慮泛民提出的要求,稍後再透過書面作回應,泛民會等曾鈺成回應後,再開會決定如何應對,包括是否要求曾鈺成下台,或者提出不信任動議。
兩麵受滴鳥?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 12:13 PM   #1952
david
The One

【短訊洩密】林大輝:傷害建制派手法下三流

引用:
有報章接連洩露建制派立法會議員,以至港區人大代表WhatsApp群組對話內容,顯示立法會主席曾鈺成參與建制派政改表決當日發言策略,以及人大代表對建制派「甩轆」無投票的反應。工業界議員林大輝今早在電台節目,形容洩密事件「不幸」,批評放料人傷害建制派和社會,「冇道德同出賣朋友,手法下三流」。

事件曝光後各界紛紛推測放料人身份,林大輝認為「不應以貌取人憑空想像,對一啲冇做嘅人唔公平,對一啲有做嘅人就逃之夭夭」,認為難以「捉鬼」,但相信終歸會水落石出,呼籲放料人「收手啦喇,呢啲係非常唔道德嘅行為」。

中聯辦主任張曉明昨晚與40名建制派議員茶敘,獲邀出席的林大輝稱會談氣氛良好,張曉明代表中聯辦向建制派表示感謝及慰問,明白投票過程出現技術性錯誤,無追究政改表決「甩轆」事件,只談及建制派日後如何團結及向前。
關社會咩事...

---
舊 06-26-15, 01:16 PM   #1953
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
放料既人好唔道德
球證做埋教練就充滿道德?
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 01:19 PM   #1954
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: david 查看文章
【短訊洩密】林大輝:傷害建制派手法下三流

關社會咩事...
出賣朋友

朋友係邊
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 01:39 PM   #1955
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
呢期有新相/片流出咩?
叫咩朋友

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 02:03 PM   #1956
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
事件曝光後各界紛紛推測放料人身份,林大輝認為「不應以貌取人憑空想像,對一啲冇做嘅人唔公平,對一啲有做嘅人就逃之夭夭」

似係知邊個做,但無人敢講出黎

其實如果唔係hack , 純copy 對話內容,能夠係政協同民賤都有身份既,其實唔難估

舊 06-26-15, 02:06 PM   #1957
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
有人想攪曾主席渣

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 02:26 PM   #1958
david
The One

【短訊洩密】傳田北辰放料 鍾國斌:你哋自己估啦

引用:
建制派及港區人大代表WhatsApp群組對話內容流出,揭露立法會主席曾鈺成參與討論政改表決發言策略,以及人大代表對建制派「甩轆」事件反應,各界紛紛猜想放料者何人。對於是否有身兼人大和立法會議員雙重身份的議員放料,自由黨主席鍾國斌表示,「一定係啦!如果唔係人大嗰啲資料,邊度會有?我唔係人大,我唔會有人大嗰chat group(對話群組)㗎嘛,人大啲料都放埋出嚟的話,大家可以諗」。

被問到是否即是新民黨田北辰很有機會是放料人時,鍾國斌即說「你哋自己去估啦,我無可能喺度comment(評論)」。對於有人揣測放料人是謝偉俊,鍾國斌隨即否定,「因為謝偉俊唔係人大,人大嗰啲料都放埋出來,佢都唔係人大,佢點會喺人大個group(群組)度啫?」。問到有沒有人曾將人大WhatsApp討論內容轉送到建制派的WhatsApp群組時,鍾國斌即說「冇」,指自己是從報章才得悉有關資料。

鍾國斌透露曾鈺成平日真的很少參與WhatsApp討論,「大家睇到嗰次係相對多咗啲,平時係好少」。他指無論是建制派或中聯辦主任張曉明,都覺得洩露行為不恰當,譴責放料人不道德,質疑「係想破壞社會氣氛定乜野?」,形容這是「不可取的卑劣行為」,破壞朋友間互信。不過他認為除非有真憑實據,否則很難證明放料人身份。
花生絕種鳥

---
舊 06-26-15, 02:30 PM   #1959
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
自由黨好似真係成個黨係呢件事都抱食花生態度

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 02:34 PM   #1960
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
田少佢想點 WWWWWWWW

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 02:35 PM   #1961
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
可以拎到建制同人大WHATAPPS
仲可以叫到方向做野既
都應該無幾多人啦
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 02:58 PM   #1962
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: T.K. 查看文章
呢期有新相/片流出咩?
叫咩朋友
月巴良講果種朋友

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 03:00 PM   #1963
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: 廢人 查看文章
可以拎到建制同人大WHATAPPS
仲可以叫到方向做野既
都應該無幾多人啦
由手機版發出
仲要無人敢爆佢身份,真係勁少人,
當然唔排除有啲高高在上的人,超越左呢兩個身份,而又一定要加呢位人兄

舊 06-26-15, 03:10 PM   #1964
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
陷阱: 曾主席辭左主席位,如果咁唔好彩新東比建制選到,就真係18:17啦

泛民今次忍忍手其實係好事
間中食下花生都唔錯架

似乎佢地已經知邊個放料
尋晚肯定發生左D事
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 05:14 PM   #1965
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
我覺得真係唔好搞曾主席啦

雖然個wtapp 流左出黎 印象唔係幾好

但只要唔係白痴既都知曾主席唔會無立場 完全中立

但佢衰極都有依法做事 起碼第一次發動拉布曾主席陪你地玩左通頂

睇下吳亮星點主持會議先啦

的確沒有最低只有更低

但係一舊屎既時代你仲搵到個似係人既物體 你仲要殺左佢

香港真係玩完

舊 06-26-15, 07:18 PM   #1966
安安

註冊日期: Jan 2002
內鬥萬年一遇

坐定定響度 乜都唔洗做
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 08:07 PM   #1967
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
認真
"正義聯盟"用作政黨名的話一定被DC告到飛起
到時又花生一地了
又其實組政黨要咩條件咩法律程序? 定係阿豬阿狗有錢就玩得?

舊 06-26-15, 08:10 PM   #1968
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 安安 查看文章
內鬥萬年一遇

坐定定響度 乜都唔洗做

好似田少抽下水, 再睇下有咩油水抽下就算.
拉倒主席好似無咩用, 唔通搵個泛民坐個位有著數咩

舊 06-26-15, 08:12 PM   #1969
風音
The One

Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
反轉豬肚無好結果

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-15, 08:19 PM   #1970
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: martinnitram 查看文章
好似田少抽下水, 再睇下有咩油水抽下就算.
拉倒主席好似無咩用, 唔通搵個泛民坐個位有著數咩
拉倒主席,搵個真黑哨球證坐上去,計劃通
原來成件事係丫爺不滿曾主席唔幫手,要趕佢落台

舊 06-26-15, 08:57 PM   #1971
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: 安安 查看文章
內鬥萬年一遇

坐定定響度 乜都唔洗做
睇定d冇問題,但係乜都唔做就好冇政治智慧
e d時間梗係搵機會,幫香港拎著數啦
整走689/張妖明就算超額完成b

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-15, 03:15 AM   #1972
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
【WhatsApp風波 人力提不信任動議】
【曾鈺成:若議員支持 不會留任主席】

建制派WhatsApp群組短訊外洩風波,立法會主席曾鈺成表示,人民力量向他提出的不信任動議,會由內務委員會決定,是否加插一項議員議案辯論,如果大部分議員支持通過議案,他不會留任主席。

你走啦,我唔想搞大件事:0)

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-15, 06:40 AM   #1973
david
The One

田北辰鞠躬道歉 黃國健照跟

引用:
【本報訊】建制派集體離場缺席政改投票,令政改方案慘敗,僅得8票支持、28票反對,早前立法會主席曾鈺成更被揭露曾提議建制派鄭重道歉,否則不能了結。新民黨立法會議員田北辰昨日成為首個建制派議員,對着電視鏡頭鞠躬道歉,工聯會黃國健在民主黨鄺俊宇反問下才向鏡頭鞠躬道歉,略帶輕佻說「鞠多個躬有乜問題啫?」

黃稱群組內容非政治機密

城市論壇昨日本來討論公民黨湯家驊辭職的問題,但話題卻離不開政改投票時,建制派集體離場沒有投票的「蝦碌」事件。台上嘉賓之一、新民黨田北辰主動要求發言,詢問哪個鏡頭影着他,然後站立面向鏡頭鞠躬道歉。台下民主黨鄺俊宇詢問工聯會黃國健會否如田北辰般道歉,黃國健指鄺的問題幼稚,指自己已公開道歉,「鞠多個躬有乜問題」,然後繼田北辰後鞠躬。
戲都唔想交

---
舊 06-29-15, 06:11 PM   #1974
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
建制派討論政改部署的WhatsApp群組對話內容曝光,更踢爆立法會主席曾鈺成有份參與建制派的政改投票部署,令他建立多年的中立形象「一鋪清袋」,有人質議是建制派「內鬼」所為。《am730》今日報道指從可靠渠道得悉,立法會主席曾鈺成3年前表明會考慮選特首時,其主席辦公室曾遭人安裝竊聽器,寓所亦懷疑被人監視。報道引述曾鈺成證實確有其事,但他不相信今次短訊洩密的動機是針對他個人。立法會秘書處就稱會先了解事件,有需要時會作出跟進。

曾鈺成過去屢次被傳是中央安排接替梁振英出任特首的「Plan B」,曾鈺成在2012年特首選舉展開前一個月亦曾表態會認真考慮參選,但10日後卻以時間太倉卒為由棄選。曾鈺成向《am730》證實,當時其助理曾在市面上購買過防竊聽裝置,「check過似有反應」,但他拒透露詳情。他又透露當年曾有人告知他在西貢帝琴灣寓所外,發現有可疑車輛長期停泊。

報道指,據了解曾鈺成懷疑被裝竊聽器的地方,包括保安森嚴的立法會1樓主席辦公室和6樓議員辦公室,其中主席辦公室設有會客室,曾鈺成經常在此會見各界人士。

舊 06-29-15, 07:12 PM   #1975
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

偷聽竊聽係要對方唔知先可以咁叫,你知都唔叫專家去處理就姐係有需要被監聽啦

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 02:16 PM

手機版 | APP版