Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-02-15, 07:05 PM   #626
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
點可以話班員工犯賤,電視哩行窄到咁,話轉就轉?
CCTVB早排都炒唔少人,未轉到就梗係騎牛搵馬啦。

舊 04-02-15, 07:13 PM   #627
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: 2dn 查看文章
點可以話班員工犯賤,電視哩行窄到咁,話轉就轉?
CCTVB早排都炒唔少人,未轉到就梗係騎牛搵馬啦。
雖然係事實
但而家係 拉牛搵馬
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 07:19 PM   #628
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
1/番工番到要借財仔
2/個老闆明顯係唔識做電視0既
3/個牌90%被收番
有分析力,有能力0既一早走左啦
冇能力米局住做law

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 07:20 PM   #629
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
雖然係事實
但而家係 拉牛搵馬
拉咩O者,直頭係揹牛搵馬啦...

呢個直情可以去拍自然記錄片,有幾可會見到有其他物種會俾隻牛騎住通處走...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 08:04 PM   #630
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
幾時 執達吏 end

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 08:27 PM   #631
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: david 查看文章
拉咩O者,直頭係揹牛搵馬啦...

呢個直情可以去拍自然記錄片,有幾可會見到有其他物種會俾隻牛騎住通處走...
有法律保障佢地份糧,未決定唔續牌前,轉唔到工 keep 住返我覺得無壞。

舊 04-02-15, 08:36 PM   #632
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
重有條新卡數未找(發佈假消息) , 追究起上來應該摺得重快。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 08:47 PM   #633
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
上面位朋友係味做緊/識人做緊亞視?

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 09:21 PM   #634
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

http://www.hkatv.com/zh-hk/atvnews/4...A8%88%E5%8A%83

亞視新聞部副採訪主任陳國揚指,若新聞部出現離職潮,將會直接影響運作:「以新聞部(港聞)記者來說,之前十一月大概有二十位記者,其實直到今天只餘下十 位記者,如果我們再流失三至四位記者,情況就會很嚴峻,港聞方面可能完全無法做到一個正常的採訪工作。」他希望公司盡快召開員工大會,交代公司資金及下一 步安排。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 04-02-15, 11:54 PM   #635
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

仲有一年玩, 講真佢依家咁嘅樣仲可以玩到多一年咩!?
依家佢仲係咁拖人糧, 真係睇怕佢唔洗半年已經要提早摺埋啦!!

難為黃精仲話要打官司譬要爭取到續牌為止喎,
你有咁多錢打官司就唔該你拎尐錢去出糧比尐員工先啦!!
反正真係正如剩粉魚話齋: "比你打到上去終審都冇機會贏到啦!"
黃精先生仲想繼續玩亞視, 你都係算把啦,
反正亞視依家都已經比你玩死左啦!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-15, 11:56 PM   #636
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
識客中電做,呢個台唔止班義工「份糧」囉
連電費都無交囉,仲爭緊中電錢呀,近7位數呀

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 12:07 AM   #637
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: Super Bus 查看文章
仲有一年玩, 講真佢依家咁嘅樣仲可以玩到多一年咩!?
依家佢仲係咁拖人糧, 真係睇怕佢唔洗半年已經要提早摺埋啦!!

難為黃精仲話要打官司譬要爭取到續牌為止喎,
你有咁多錢打官司就唔該你拎尐錢去出糧比尐員工先啦!!
反正真係正如剩粉魚話齋: "比你打到上去終審都冇機會贏到啦!"
黃精先生仲想繼續玩亞視, 你都係算把啦,
反正亞視依家都已經比你玩死左啦!!
有冇睇YAHOO新聞
家陣人地覺得 出糧 等於推架新車落海

黃晶: 出糧比你地班友? 我拎去 造"新聞"好過啦
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 12:16 AM   #638
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
點解仲唔cut佢電?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 12:29 AM   #639
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
有冇睇YAHOO新聞
家陣人地覺得 出糧 等於推架新車落海

黃晶: 出糧比你地班友? 我拎去 造"新聞"好過啦
我當然有睇, 所以我就係話佢冇錢出糧反而有咁多錢走去打官司!?
叫黃精佢算把啦!!

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album

此篇文章於 04-03-15 01:51 PM 被 Super Bus 編輯。
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 01:35 AM   #640
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
你幾時有錯覺黃精係冇錢?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 05:43 AM   #641
david
The One

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
而家只會無糧出就理直氣壯去簽欠單借糧O架O者,到清盤時中電等等一班借主實追到佢O地褲甩。

---
舊 04-03-15, 07:20 AM   #642
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

http://zh.wikipedia.org/wiki/亞洲電視

死亡倒數Start!

亞洲電視牌照有效期屆滿

香港2016年4月1日
距今還有365
以當地時間計算

舊 04-03-15, 10:11 AM   #643
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: W!LL 查看文章
點解仲唔cut佢電?
可能未試過 cut 咁大間公司電, 又可能 too big to fail

舊 04-03-15, 10:13 AM   #644
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 2dn 查看文章
有法律保障佢地份糧,未決定唔續牌前,轉唔到工 keep 住返我覺得無壞。
無好路數點都留住先, 起碼點都有政府議員保到一部份人工先

舊 04-03-15, 10:17 AM   #645
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: martinnitram 查看文章
可能未試過 cut 咁大間公司電, 又可能 too big to fail
cut 亞視, 影響到冇電視睇,要負責
有鑊ge野,唔會有人去做
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 12:24 PM   #646
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...50403/19100357

亞視不獲續牌,只剩下最後12個月,亞視員工對前路感到迷惘。街工議員梁耀忠及工聯會議員陳婉嫻接受《壹錘定音》訪問,討論員工的應對方法。

梁 耀忠建議,亞視員工不要現時自動辭職,因為辭職便取不到遣散費和長期服務金。他指,只要員工做滿兩年以上,之後每年工齡都能拿取三分之二月薪,例如月薪 9000元的員工,工作兩年之後,每年能獲取6000元,若有10年便有6萬元。不過他亦認為,若亞視「好人啲」,就應明日結業,好讓員工有遣散費離職。

陳 婉嫻則擔心亞視隨時變賣資產,700名員工不獲發薪金。她建議亞視的債權人,包括欠薪的員工,立即申請亞視清盤,凍結其資產,否則若亞視現時變賣資產,欠 薪的員工會甚麼都得不到。雖然亞視已變賣不少土地和影視作品,她聞說亞視仍有不少資產,例如高清頻譜可出租以獲利。她認為亞視清盤是較能保障員工的做法, 因為她深信亞視熬不到明年4月。

舊 04-03-15, 12:32 PM   #647
david
The One

引用:
亞視清盤是較能保障員工的做法
這是幾乎不會發生的。

引用:
亞視隨時變賣資產,700名員工不獲發薪金。
這個會發生O既機會就大得多了。

---
舊 04-03-15, 01:03 PM   #648
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
仲想拎長期服務金?食蒙左?
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 01:30 PM   #649
遊戲怪
高達DX

PSN  IDhkboy2007
無架啦 亞視不嬲都咁孤寒 點會就咁出糧比員工~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 01:41 PM   #650
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
無架啦 亞視不嬲都咁孤寒 點會就咁出糧比員工~
比著我係王生...我緊係把亞視賣得既野全部變賣,然後搵辨法輸出晒D錢去出面啦...
仲會比錢員工???
投資左咁多億....依家都係拎返幾千萬乍..
王生仲要蝕入肉喎.....
員工無糧出留返間空殼公司比你申請破產囉.
仲有政府個拖欠基金出返少少糧比員工...仁至義盡啦.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:16 PM

手機版 | APP版