Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-21-04, 06:25 PM   #1
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
今日身痕終於敗了.... (附加光圈與景深的關係)

一支EF 50mm F/1.8 II 回來.... 是像我這種買不起大光圈Zoom鏡的窮人玩具

買了當然立即試鏡 ~

找了一個Snoopy錢罌來玩 (見呢排有咁多新人涉足毒海, 等我扮勁講一下光圈常識先)

f/1.8 (1/8s)

f/2.8 (1/4s)

f/3.5 (1/2s)

f/4.5 (0.8s)

f/5.6 (1.3s)

f/8.0 (2.0s)

f/11 (4.5s)

f/16 (10.0s)

由此可見, 光圈值越大(光圈越小)所得出的景深越大. 但相對的所需要的曝光時間亦較長.
但一般的小型數碼相機由於鏡頭口徑細小, 所以得出的前後景深效果亦會比較不明顯.

還有什麼要注意的請各高手補充

Rice

舊 12-21-04, 06:48 PM   #2
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
買左幾錢?for邊幾部機用?

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-04, 06:52 PM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 嘖HEIHEI
買左幾錢?for邊幾部機用?
HK$680
俾部300D玩

Rice

舊 12-21-04, 07:03 PM   #4
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
米王成日放毒~~
早兩日先俾你用星鏡毒死我~

好彩呢次唔關我部g6事!

舊 12-21-04, 07:12 PM   #5
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Strider
米王成日放毒~~
早兩日先俾你用星鏡毒死我~

好彩呢次唔關我部g6事!
好快你就會被毒上dslr
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-04, 07:15 PM   #6
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: Nozomu
好快你就會被毒上dslr
已經一貧如洗了!

舊 12-21-04, 07:49 PM   #7
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
米王, Snoopy 幾耐冇沖涼? (講笑)

未買 filter? (張相見唔到有 filter...)
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-04, 07:57 PM   #8
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH
米王, Snoopy 幾耐冇沖涼? (講笑)

未買 filter? (張相見唔到有 filter...)
唔打算買Filter住, 因為六舊幾水再配一塊成舊水的Filter好似有o的唔抵....
粗粗地用住先 ~

Rice

舊 12-26-04, 08:30 PM   #9
riceking
一人前のダメ人間

今日拿了支50mm去科大影Cosplay, 大光圈真係正到無倫, 好好玩.
(雖然定焦有點麻煩)

Rice

舊 12-26-04, 11:44 PM   #10
bonson
Junior Member

哇。。
好鬼死靓。。。
恨死人啦。。。
bonson 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-04, 11:51 PM   #11
Nozomu
Crazy Gamer

科大個草地好正
光線充足
今日全程用iso 50
不過我都唔知開閃燈有冇錯..
舊 12-27-04, 12:23 AM   #12
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我想問下...咩叫做景深? (我冇乜常識... )

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 01:11 AM   #13
Nozomu
Crazy Gamer

引用:
作者: 藍莓咖啡
簡單d講就係背景既清晰度
舊 12-27-04, 01:23 AM   #14
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
星鏡都叫毒?
咁D L 重洗出黎行o既?

舊 12-27-04, 02:31 PM   #15
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 藍莓咖啡
引用:
作者: Nozomu
簡單d講就係背景既清晰度
景深, 簡單來說, 是對焦點之前與之後之間的一段 in focus 範圍, 範圍內的景物都會 in focus.

不過其實不是這樣的...

基本上, 除了對焦點外, 焦點前和焦點後的景物都不及對焦點清晰, 距離焦點愈遠, 影像就愈模糊.

只不過以人眼所能分辨為準則的話, 那麼, 焦點前和焦點後之間的距離, 總有一個範圍以內, 大腦會認為那是清晰的, 這個範圍就是"景深".

即是說, 並不是"景深"範圍內就清晰, 範圍外就模糊. 清晰度是漸變的.

不同的拍攝條件, 會做出不同深淺的"景深". 影響"景深"的深淺的 factors 有,

1. 光圈 (aperture)
2. 焦距 (focal length)
3. 主體距離 (subject distance)
4. Sensor size

大光圈, 長焦距, 短距離, 小 sensor 的組合, 會做出淺"景深"效果 (in focus 範圍窄). 相反, "景深"便會變深 (in focus 範圍闊).

"景深"愈淺, 主體以外的前景和後景愈模糊, 一般適合界女用. 相反, "景深"愈深, 可令由近到遠的景物都清晰, 一般適合拍風景用囉.

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 03:13 PM   #16
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
多謝賜教 我明明地啦

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-04, 10:16 PM   #17
Rabbidas
Administrator