Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-17, 08:36 PM   #5401
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: DC 97 查看文章
XB LIVE金會員送果D GAME通常幾多號送?
留意XBONE送果D game係要你keep住做金會員先玩得. 一但唔續金會員就無得再玩.

360送既game就係送斷俾你. 唔續金會員都可以繼續玩.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-17, 12:28 PM   #5402
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
想請教下
我剛剛千六蚊收左部全新XB One S Fifa 1TB, 但我太耐無玩XB完全唔記得自己Acc資料, 又唔想搵返部360出黎睇一睇Acc咁蠢.
請問有無方法睇返自己Acc name?
主要想搵返我買過既digital games

舊 02-17-17, 01:26 PM   #5403
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
想請教下
我剛剛千六蚊收左部全新XB One S Fifa 1TB, 但我太耐無玩XB完全唔記得自己Acc資料, 又唔想搵返部360出黎睇一睇Acc咁蠢.
請問有無方法睇返自己Acc name?
主要想搵返我買過既digital games
非官方
https://www.xboxgamertag.com/search/AshleyYan/

For your information, backward compatible XB360 games:
https://majornelson.com/blog/xbox-on...compatibility/
舊 02-17-17, 01:37 PM   #5404
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: ahleung 查看文章
非官方
https://www.xboxgamertag.com/search/AshleyYan/

For your information, backward compatible XB360 games:
https://majornelson.com/blog/xbox-on...compatibility/
Thanks!
咁我acc name係AshleyYan?
但我上xbox live按forget password, 佢顯示個email唔係我架喎,所以我以為記錯名.

會唔會係我玩360時仲未有而家XB Live既系統,所以我acc唔係XB Live?

此篇文章於 02-17-17 01:42 PM 被 AshleyYan 編輯。
AshleyYan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-17, 03:09 PM   #5405
ahleung
The One
Bannnned

引用:
Thanks!
咁我acc name係AshleyYan?
但我上xbox live按forget password, 佢顯示個email唔係我架喎,所以我以為記錯名.

會唔會係我玩360時仲未有而家XB Live既系統,所以我acc唔係XB Live?
Xbox Live 系統 同 XB360係同步推出的吧?
(早過2007年既事我就唔知了, 我2007年先開始玩XB360)

而XBONE亦沿用番XB360既 Xbox Live account.

一係你試下搵官方support 睇下佢地幫唔幫到你
http://support.xbox.com/en-HK/contact-us
有 Live chat 或電話. 記得要辦工時間.
Twitter support只會答general 問題唔能夠處理個別case.
舊 02-17-17, 03:26 PM   #5406
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
可能係主機內的 profile name 同 gamer tag 唔同。
建議就 check 返你常用的 email,
睇吓有冇線索留底。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-17, 03:56 PM   #5407
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
Xbox Live 系統 同 XB360係同步推出的吧?
(早過2007年既事我就唔知了, 我2007年先開始玩XB360)

而XBONE亦沿用番XB360既 Xbox Live account.

一係你試下搵官方support 睇下佢地幫唔幫到你
http://support.xbox.com/en-HK/contact-us
有 Live chat 或電話. 記得要辦工時間.
Twitter support只會答general 問題唔能夠處理個別case.
引用:
作者: 八仙果 查看文章
可能係主機內的 profile name 同 gamer tag 唔同。
建議就 check 返你常用的 email,
睇吓有冇線索留底。
Thanks兩位!
咁即係都要插近部360出黎睇
奇就奇在我搵得返xb live d收據email, 但我用同一個email去login又話無此account...
唔會係太耐無active既account自動del左掛

舊 02-17-17, 04:16 PM   #5408
ahleung
The One
Bannnned

引用:
Thanks兩位!
咁即係都要插近部360出黎睇
奇就奇在我搵得返xb live d收據email, 但我用同一個email去login又話無此account...
唔會係太耐無active既account自動del左掛
如果你一直都只係嚮XBONE 試login, 不妨試下去PC login. 可能 PC 既login版面有機制幫你recover lost password.
舊 02-17-17, 04:43 PM   #5409
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
如果你一直都只係嚮XBONE 試login, 不妨試下去PC login. 可能 PC 既login版面有機制幫你recover lost password.
已經用PC試左喇,不過佢話我個email未有acc,但我呢個email明明有receipt收過

舊 02-17-17, 04:55 PM   #5410
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
已經用PC試左喇,不過佢話我個email未有acc,但我呢個email明明有receipt收過
如果有用過信用卡付款,我諗打去CS果度應該會幫你確認到個XBOX身份的。

TEL:30714868

舊 02-17-17, 05:22 PM   #5411
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
如果有用過信用卡付款,我諗打去CS果度應該會幫你確認到個XBOX身份的。

TEL:30714868
咁我打去試試
不過最壞情況都係重新買過
成就果d我無所謂

終於成功左!
感謝大家幫忙!!

此篇文章於 02-17-17 05:43 PM 被 AshleyYan 編輯。
AshleyYan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-17, 10:39 AM   #5412
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

想請問下XB One有咩獨佔遊戲推薦?
淨係唔玩運動/賽車類,跟機隻FIFA都唔知要黎做乜

舊 02-19-17, 07:41 AM   #5413
IDGAF
The One

引用:
非常個人的睇法(強調),
我係XBOX ONE上玩過好到要推薦比其他玩家的作品多數都唔係XBOX ONE獨佔,
或者完全新作唔係系列作,未必人人會有興趣玩…

好玩到要推介的非獨佔的遊戲:
Alien: Isolation,
逃生型遊戲,主要敵人異形係殺不死的,
異形GAME嚟講呢隻算比較接近電影版個感覺~!

Dark Souls III,
太好玩了,善用到XBOX LIVE連線優勢,
PVP入侵與被入侵的速度都好快,有一定挑戰性~!

Rise of the Tomb Raider,
畫面動作場面靚~!

The Witcher 3: Wild Hunt,
首發就衝去買了的RPG大作,最少好玩過近期隻FF XV先,而且又有中文化~!

Star Wars Battlefront,
呢隻我買了XBOX ONE及PS4版,
PS4版搵人比較快,可能因為亞洲多人玩PS4。

獨佔遊戲方面,可以一玩的有:

Ryse: Son of Rome,
主線其實一般,畫面首發GAME嚟講應該最靚呢隻,但好玩的係個可以2P的羅馬鬥獸場模式~!

Sunset Overdrive,
鐘意玩Jet Set Radio跳嚟跳去果類動作遊戲的應該都鐘意玩~!

Castle Crashers Remastered,
XBOX 360時代絕好評的XBLA作品,
單機/ONLINE都可以4人CO-OP玩的2D橫向動作遊戲~!

Titanfall,
鐘意Lost Planet果種駕駛機械人對戰作品的玩家應該會玩得好開心,
而且所有DLC已經免費開放比人下載嚟玩,
可惜出咗續集,應該都無乜人玩返第一集了吧?

Halo 5: Guardians,
獨佔作品入面可以4人CO-OP玩故事的作品唔多,呢隻值得買嚟玩的,但個故事就一般。
同埋算幾有良心,推出以來一直有免費更新去豐富個對戰mode,
"缺點"隻GAME安裝完個容量會食咗你部500GB主機近三份一的可用空間…

Gears of War 4,
其實呢集同GOW3去比較,我覺得好一般,
佢唔敢大改同時又拎走GOW3新加的元素,
個故事亦唔吸引,唯獨個持久戰可以花時間煲下儲技能卡長玩,
搵5個人一齊玩係有一定挑戰性,但個流程我覺得偏悶…

舊 02-19-17, 11:31 AM   #5414
ahleung
The One
Bannnned

引用:
仲有D,
(有D其實出左PC版唔算真獨佔, 我唔分了)

Dead Rising 3,4
Recore
Quantum Break
Killer Instinct
Crimson Dragon
Halo Wars 2

此篇文章於 02-19-17 01:22 PM 被 ahleung 編輯。
舊 02-19-17, 12:10 PM   #5415
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
仲有唔介意畫質,可以玩番360 Game
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 01:24 PM   #5416
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
仲有唔介意畫質,可以玩番360 Game
認真, 藍龍同失落的奧德賽如果當年無玩過, 真係可以考慮下. 難得而家支援番又出番download版.
舊 02-19-17, 01:37 PM   #5417
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
認真, 藍龍同失落的奧德賽如果當年無玩過, 真係可以考慮下. 難得而家支援番又出番download版.
Yep
1百幾十一隻,Load得快 (因為全load HD),可以DVR,好多時仲順過360玩,我呢一年真係係X1玩番唔少360 game
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-17, 03:09 PM   #5418
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Thanks咁多位!
其實唔係獨佔果d我大部份都有PC版
電腦玩出4K靚好多
GOW4都已經買左Win 10版
連以上講d 360遊戲我都全有,不過好多未爆甚至直頭未開
睇黎One真係無乜獨佔得黎又必玩,唯有用黎睇UHD Blu-ray

舊 02-19-17, 09:24 PM   #5419
IDGAF
The One

引用:
Thanks咁多位!
其實唔係獨佔果d我大部份都有PC版
電腦玩出4K靚好多
GOW4都已經買左Win 10版
連以上講d 360遊戲我都全有,不過好多未爆甚至直頭未開
睇黎One真係無乜獨佔得黎又必玩,唯有用黎睇UHD Blu-ray
所以玩完自己有興趣果堆game之後,
宜家我部XBOX ONE都係每月開兩次拎金會員免費遊戲同用嚟係房睇下Netflix…

其實我覺得XBOX ONE正式放棄KINECT之後頭果兩年遊戲陣容都幾豐富同埋幾底玩~!

但去年開始玩同WINDOWS 10整合之後,就覺得明顯走緊下波,
雖然佢MS表面無放棄XBOX ONE,但就一直減少緊對XBOX的支持。

以香港玩家角度睇,
佢一開始已經放棄咗亞洲玩家,香港遲過成9個月先有首批行貨。
日本果邊同XBOX 360時代比較直頭無存在過咁,
多少影響咗台灣等地區,變咗無日系GAME中文版市場去吸引華語地區的玩家
甚至英文GAME都少咗中文化。(除咗d大廠本身有資源搞國際化全球同步發售的遊戲。)

放棄KINECT,
無支援的KINECT遊戲,唔講體感連支援語音指令式的操作都唔多,部KINECT得物無所用。
(唯一實際用途可能係TWITCH直播時可以比玩家用嚟做鏡頭)

個Xbox Play Anywhere計劃,我覺得佢似用PC果邊的市場去填返果堆XBOX ONE獨佔遊戲的開發費,多過方便玩家Play Anywhere。
(十分希望 Nintendo Switch個模式成功,之後MS出一部類似的手提機,因為本身買咗唔少XBOX 360 GAME的下載版)

XBOX LIVE金會員加價,
佢咁多年嚟都無加過價,本來加都係應該的。
但佢揀自己部主機/品牌人氣下滑的時候嚟加價真係有少少自殺feel…

Xbox One Backward Compatibility,我覺得已經係最有良心的一步~!
唔需要另外付費就可以係XBOX ONE玩返XBOX 360有使用權的遊戲,
但支援數量仍然係一個問題。

部XBOX ONE玩我覺得係開心,但同XBOX 360時代比我就覺得唔值得投資太多錢落去玩囉。
希望今年XBOX ONE春季大更新同E3之後有多D好消息,
唔係直接hold住所有嘢留嚟等係Xbox Project Scorpio出…

舊 02-23-17, 01:36 AM   #5420
IDGAF
The One

3月金會員免費遊戲隻Evolve: Ultimate Edition玩得過喎~!
之前有次搞免費試玩週(之後又延長時間)時玩過,
呢隻GAME真係要多人ONLINE先好玩,宜家變成金會員免費遊戲太好了~!

https://majornelson.com/2017/02/22/x...or-march-2017/

Xbox - March 2017 Games with Gold

https://www.youtube.com/watch?v=ds5aMX0sNYU

Play together with Xbox Live Gold. March's 2017 Games with Gold lineup for Xbox One includes: Layers of Fear and Evolve: Ultimate Edition. For Xbox 360 owners (and through Xbox One backward compatibility), March kicks off with Borderlands 2, followed by Heavy Weapon. March's lineup provides over $99 dollars in value and up to 3450 gamerscore.

舊 03-01-17, 10:26 AM   #5421
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
微軟今日宣布將推出Xbox Game Pass(簡稱XGP)遊戲訂閱服務,將於今年春季晚期開始運營。該服務能讓玩家以每月10美元的價格,暢玩上百款Xbox One和Xbox 360兼容遊戲。

http://www.vgtime.com/article/17372215.jhtml
http://www.xbox.com/zh-HK/games/xbox-game-pass
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-17, 12:56 PM   #5422
ahleung
The One
Bannnned

即係類似EA access?
舊 03-01-17, 01:05 PM   #5423
IDGAF
The One

唔知XBOX 360果邊的GAME,
可唔可以好似XBOX LIVE金會員送果D咁,
一次下載後,永久keep住有使用權呢?

定更新改XBOX 360果邊到同XBOX ONE一樣,有"計時器"一夠期即鎖返個使用權呢?

https://www.youtube.com/watch?v=cHfb9EzZ_6Q

舊 03-01-17, 01:27 PM   #5424
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
唔知XBOX 360果邊的GAME,
可唔可以好似XBOX LIVE金會員送果D咁,
一次下載後,永久keep住有使用權呢?

定更新改XBOX 360果邊到同XBOX ONE一樣,有"計時器"一夠期即鎖返個使用權呢?

https://www.youtube.com/watch?v=cHfb9EzZ_6Q

講左唔會同game with gold重疊或取代game with gold
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-17, 01:41 PM   #5425
IDGAF
The One

引用:
作者: taikin0901 查看文章
講左唔會同game with gold重疊或取代game with gold
我係想知佢通過呢個服務租嚟玩果D XBOX 360會點控制個使用權?

因為宜家GwG送果D XBOX 360係一次下載後就有永久使用權,
但XBOX ONE 果邊GwG送果D XBOX ONE個金會員一到期就"上鎖玩唔到。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 01:45 PM

手機版 | APP版