Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 告示區 > GAF告示版 > 申訴及解答區

主題工具 顯示模式
舊 03-09-15, 02:47 PM   #1
婠婠
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
有會員疑似使用禁語

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=731
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 09:16 PM   #2
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
我覺得無問題
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 09:40 PM   #3
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
其實而家"膠"字係咪已經定位唔係粗口
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 11:19 PM   #4
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
個人認為 唔係太露骨or明示 想講粗口
或者可以 放寬一下既

雖然呢個字對我來講都係算粗鄙既字類
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 11:43 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
當係名詞講我覺得ok喎....如果用作動詞攻擊其他人就唔好....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 05:59 PM   #6
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 小嘉 查看文章
唔指向指定會員,絕大部份情形可以接受
始終左膠已成為大眾傳煤用語

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 08:01 AM   #7
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: T.K. 查看文章

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=231604&page=346
話自己所以無問題 ?

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗

此篇文章於 03-12-15 10:45 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 09:09 AM   #8
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: T.K. 查看文章
始終左膠已成為大眾傳煤用語
都係先問清楚好; China原本音譯果兩個字gaf講唔講得

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 10:05 AM   #9
捲毛老爺

引用:
作者: pet3 查看文章
做7星俠 呢d高階職業 我地識條鐵咩 (以前好似有ban 唔少)
我諗只係未發覺0者

引用:
作者: Leaf 查看文章
好似一直有用 開呢兩隻字
舊 03-12-15, 10:14 AM   #10
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: Leaf 查看文章
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
好似一直有用 開呢兩隻字
果條友一直係咁支那支那加上個 Topic都支那支那你話會唔會ban ?
nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 10:22 AM   #11
捲毛老爺

引用:
作者: nakakula 查看文章
果條友一直係咁支那支那加上個 Topic都支那支那你話會唔會ban ?
um..
咁用"強國人" 其實係咪都有 相似/相近 既意思
只因 "支那" 個發音 聽落 更加衰

呢樣真係唔多識分
舊 03-12-15, 10:43 AM   #12
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
um..
咁用"強國人" 其實係咪都有 相似/相近 既意思
只因 "支那" 個發音 聽落 更加衰

呢樣真係唔多識分
其實 c+h+i+n+a 5個字母點樣串到個 "妻" 字音出黎我到依家都未知
等版主決定啦

nakakula 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 02:06 PM   #13
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: nakakula 查看文章
其實 c+h+i+n+a 5個字母點樣串到個 "妻" 字音出黎我到依家都未知
等版主決定啦
因為唔係英文

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/支那

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 02:59 PM   #14
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
支那呢d一句半句都算啦,佢係話連同大陸工作、婚姻既都侮辱我先ban
上次女裝講相似我ban,今次小g差唔多
我係早一、兩版已經出過post,提醒過黎
各位爭取自由民主前,請先保持基本品德

上邊個七星俠,我個人當自嘲唔會處理,但常用自有其他人執法

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 04:06 PM   #15
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
其實我覺得就算話人好定話自己好
係講粗口就講粗口
無得咁雙重標準

左膠ok fine 我接受可以話唔係

但講單野事膠, 講自己做野膠,我覺得已經over 左版規

此篇文章於 03-12-15 04:09 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-15, 12:07 AM   #16
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 小嘉 查看文章
好耐以前我只係用吓呢個字一次嚟形容K-ON入面某角色喺該集做嘅嘢,隨即被money大ban咗3日。感覺好委屈,因為真係完全冇諗住嗰個字係粗口+冇用嚟辱罵人,嘗試走去PM同money大非常有禮貌地理論,但佢連綵都費事綵我。

根據佢當時嘅反應,我嘅結論係只知道呢個字GAF係零容忍囉。

此篇文章於 03-13-15 12:25 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:02 AM

手機版 | APP版