Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-05-16, 10:19 AM   #376
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
因為我玩玩下好似遇到疑似bug了,
就係有d NPC係同時有狩獵任同叫「任務」果種副任接的,
但我試過做完有狩獵任返去該NPC度都交收唔到,完成唔到的。
呢一樣應該係UI白痴既問題
你接副任時唔係同個NPC接
而係個NPC附近既poster,盾,菜
完成左個副任要同番 poster,盾,菜 交收
留意個icon指住NPC係Talk
指住poster,盾,菜 係Quest

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:03 AM   #377
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
問問
1) 有個任務係CID個油站接話要去打"最好味怪獸"(?),去到個妹個城之後要去邊樹打?
2) 有冇得容易啲落雨,妹個城有兩個任務要白天落雨先有得打,次次落雨去到時都停雨……

舊 12-05-16, 11:34 AM   #378
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: lodar 查看文章
突然醒起之前宣傳話隻game個主題係父子,我想問呢個設定係咪已經被人鬼隱左?

帝國國王:真正被人鬼隱嗰個係我
要睇埋套戲,套戲真係交代左好多野,包括女主角,爸爸點解要咁做,同好多故事背景
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:45 AM   #379
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
2CH見到,日本國內首週銷量,唔知真假,當傳聞睇住先

ff15の国内売上
パッケージ版 719525
ダウンロード版 310942
合計102万本

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:52 AM   #380
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
日清FFXV CM

GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:16 PM   #381
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
其實劇本整體構無問題,但隻game好明顯得前半部份野村有參與,後面根本未整完

連叫你捉青蛙個阿姐對白都多過女主角(笑)

兩年後完全版不可避

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-05-16 12:20 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:43 PM   #382
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
跟本好似趕住交功課咁趕出黎咁...(雖前前後後都成10年時間咁長...)

題外話, 落雨時車玻璃窗係咪用PRO玩都係冇雨水? (用slim玩只見車身有)

舊 12-05-16, 12:46 PM   #383
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
要睇埋套戲,套戲真係交代左好多野,包括女主角,爸爸點解要咁做,同好多故事背景
套戲同幾集動畫我都有睇,無睇分分鐘連主角老豆點死都唔知,隻介指既意義同點解去左女主角度等

不過我認為隻game應該要係一個獨立既完成品,而唔係要另外再睇套埋戲先知咁多背景同人物目的,始終套戲屬於外傳性質(可能我誤會定左),但而家有少少套戲係上集隻game係下集既感覺

此篇文章於 12-05-16 01:19 PM 被 lodar 編輯。
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:54 PM   #384
lodar

引用:
作者: 細路翔 查看文章
其實劇本整體構無問題,但隻game好明顯得前半部份野村有參與,後面根本未整完

連叫你捉青蛙個阿姐對白都多過女主角(笑)

兩年後完全版不可避
女主角阿哥,黑長直姐姐,當初宣傳嗰陣明明講到係重要角色,點知兩個人對白加埋仲少過叫你搵軍牌個賞金獵人

好想知完整版劇本係點
舊 12-05-16, 01:07 PM   #385
細路翔
The One

引用:
好想知完整版劇本係點
SE:係點都唔重要,反正我地都要睇下下年班CEO分完花紅先會考慮下補唔補鑊

我賭就算會,都係繼續由田畑擔大旗然後越補越大鑊

點解SE硬係要搵D戰犯黎擔大旗,缺錢就老老實實分兩集出咪得

英國說大家抱團死
舊 12-05-16, 01:11 PM   #386
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
女主角阿哥,黑長直姐姐,當初宣傳嗰陣明明講到係重要角色,點知兩個人對白加埋仲少過叫你搵軍牌個賞金獵人

好想知完整版劇本係點
連澤城對白都多過佢哋
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 01:14 PM   #387
細路翔
The One

真係堅唔知點解完成隻GAME都唔夠錢仲要搞套咁重皮既CG電影黎宣傳

講腐其實我又唔覺得四條友真係好腐,所以唔可以將責任推落腐女劇本身上,重點係好明顯有好多劇情應該交代既位都睇得出SE已經無錢整

人地巫師3間廠細SE咁多倍一樣用三年就交到頂級既貨出黎,SE好明顯係連續10年決策錯誤

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-05-16 01:22 PM 被 細路翔 編輯。
舊 12-05-16, 01:15 PM   #388
野良猫
肥倫

引用:
SE:係點都唔重要,反正我地都要睇下下年班CEO分完花紅先會考慮下補唔補鑊

佢分兩集我肯定等合輯加強版先買
舊 12-05-16, 01:16 PM   #389
lodar

引用:

我都唔介意分兩集, 而家俾我感覺似PS年代FF岩岩玩完第一隻碟咁
舊 12-05-16, 03:30 PM   #390
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:

一開始講明有2集就唔會咁多人落搭了...
其實問題真係主要嚟自田畑? 佢之前隻零式都唔錯~~

此篇文章於 12-05-16 03:34 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 03:33 PM   #391
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wuxu 查看文章

成功白金…可以訓返幾晚等人龍6了
學某編輯話齋,好彩唔駛連隱藏迷宮都做埋先白金,唔係應該會嘔血
咁真係白金恩物~~

舊 12-05-16, 05:27 PM   #392
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
一開始講明有2集就唔會咁多人落搭了...
其實問題真係主要嚟自田畑? 佢之前隻零式都唔錯~~
會唔會係因為要食野村蘇州屎先搞到咁
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:27 PM   #393
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
咁真係白金恩物~~
其實以正常人時間黎做唔算恩物…
我白金時total game time已經係八十個鐘

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:31 PM   #394
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實以正常人時間黎做唔算恩物…
我白金時total game time已經係八十個鐘
PERSONA 5一周唔SKIP都差唔多呢個時間啦

舊 12-05-16, 05:33 PM   #395
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
PERSONA 5一周唔SKIP都差唔多呢個時間啦
80小時係兩星期內做晒?

舊 12-05-16, 05:49 PM   #396
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
80小時係兩星期內做晒?
要做冇話做唔到,在下打完又唔駛寫既

舊 12-05-16, 05:49 PM   #397
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
打左20個鐘左右

d支線多到呢……

多到根本推進唔到個故事咁滯

直頭玩到好似無故事咁

我寧願你無支線,個故事做得好d完整d好過

Field Battle 真係好少,好多都係接 Quest 打

玩係好玩既,但故事其實可以再豐富d

真係勉強只可以俾到個合格分數,最多係配樂再加多少少分

真係唔計一本道,好似 XIII 仲緊湊d

舊 12-05-16, 06:01 PM   #398
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
要做冇話做唔到,在下打完又唔駛寫既
可能因為我唔駛寫所以呢隻無變糞作
不過如果以正常玩法,要白金都係差唔多兩星期(當平日四個鐘,假日六個鐘)

舊 12-05-16, 06:09 PM   #399
野良猫
肥倫

引用:
作者: Marco 查看文章
打左20個鐘左右

d支線多到呢……

多到根本推進唔到個故事咁滯

直頭玩到好似無故事咁

我寧願你無支線,個故事做得好d完整d好過

Field Battle 真係好少,好多都係接 Quest 打

玩係好玩既,但故事其實可以再豐富d

真係勉強只可以俾到個合格分數,最多係配樂再加多少少分

真係唔計一本道,好似 XIII 仲緊湊d
唔計戰鬥的話我覺得十三好過佢
舊 12-05-16, 06:29 PM   #400
rictws

註冊日期: Jan 2013
Wii U IDrictws
PSN  IDric_tws
玩咗20個鐘左右,覺得今集最大嘅失敗,係主故事薄弱之餘,side quest 無深度去彌補。國家淪陷、爸爸被慘殺,主角竟然係去幫人捉青蛙、釣魚、搵食材、收割農作物、影風景相?完成嘅獎勵亦只係錢同配飾,太冇意義吧…。製作人諗唔到更有意義嘅side quest 嗎?

對比witcher 3嘅副線,係講緊國家嘅命運、一條村受詛咒嘅故事、道德倫理嘅問題、配角同主角嘅關係…係整個世界設定裡面,衍生出嚟嘅故仔,主角嘅行動亦會影響成個世界(例如做了某件事,會有條材被全滅)。

希望,SE 可以有好嘅劇本,先追求好嘅畫面。
rictws 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 05:52 AM

手機版 | APP版