Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-24-15, 07:07 PM   #901
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
445:
兩個新人物所說的魏一爺和黃老師....加上桂陽和長沙,表示黃忠魏延終於要出場了?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-15, 08:24 PM   #902
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

我剩係想知個靚仔係邊個o者~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-15, 09:39 PM   #903
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
睇怕係新一堆原創角色?!
之後會跟隨魏延同黃忠歸順劉備?!
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-15, 12:01 PM   #904
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

好多人估新角係姜維, 又有人估係劉封, 趙統, 關興, 關索等等..

我覺得新角色係姜維都唔出奇, 但就算係都應該唔會一開始就係, 可能會好似燎原火咁慢慢變成姜維

好耐冇睇過原創劇情, 都幾期待今後0既發展
舊 08-25-15, 12:23 PM   #905
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
445:
兩個新人物所說的魏一爺和黃老師....加上桂陽和長沙,表示黃忠魏延終於要出場了?
黃忠很久之前出過場

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-15, 02:44 PM   #906
懶人一個

引用:
作者: LR猫 查看文章
黃忠很久之前出過場
是否江夏一戰時?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-15, 04:19 PM   #907
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: kin~kin 查看文章
好多人估新角係姜維, 又有人估係劉封, 趙統, 關興, 關索等等..

我覺得新角色係姜維都唔出奇, 但就算係都應該唔會一開始就係, 可能會好似燎原火咁慢慢變成姜維

佢個look~我諗起太史慈~

舊 08-25-15, 05:40 PM   #908
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
佢個look~我諗起太史慈~
都有人估係佢個仔, 太史享
舊 08-27-15, 10:33 AM   #909
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
是否江夏一戰時?
孫策打黃祖果陣,
黃忠 (裡面被稱「黃老爺」)同甘寧一齊出陣

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-15, 11:42 PM   #910
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
文長究竟幾時出場

舊 08-29-15, 02:24 AM   #911
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:

姜維係天水人,點搞

舊 08-29-15, 10:31 AM   #912
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
沙摩柯?

舊 08-31-15, 04:45 PM   #913
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: 某F 查看文章
姜維係天水人,點搞
我知佢係天水人, 但咩叫原創

而且唔係我估佢係姜維, 我只係覺得就算係都唔奇

佢甚至可以係羊祜或者杜預添, 當然, 正史佢地未出世, 但陳某筆下就唔奇啦
舊 08-31-15, 04:47 PM   #914
懶人一個

聽聞在單行本已表示那女刺客是樊氏

舊 08-31-15, 08:38 PM   #915
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
聽聞在單行本已表示那女刺客是樊氏
係,預告寫左
舊 09-22-15, 07:53 PM   #916
懶人一個

荊南四郡的太守和部下的智力最少給陳某提升了十倍

舊 11-15-15, 01:17 PM   #917
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
為三國人物注入人性化的靈魂 專訪《火鳳燎原》漫畫家陳某

http://gnn.gamer.com.tw/9/80149.html
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-15, 03:26 PM   #918
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
冬至後左一日終於見56..
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-15, 10:31 PM   #919
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
2016就15週年了
出畫集也挺好, 不是比出什麼特別記念版單行本更好嗎?
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-15, 10:11 AM   #920
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

魏一爺係魏延應該都冇走雞, 今期黑底白字都明示晒, 反而二爺係邊個仲係未知之數, 當然個後生仔都未知啦
佢地口中0既黃老師應該係講黃承彥? 即係孔明仲未娶黃月英? 睇黎陳某有心將黃承彥設計成一個集團, 遲下收歸孔明旗下同仲達抗衡? 定係根本佢地都係仲達0既人? 所以導致孔明唔信魏延?

呢段開始好睇
舊 12-29-15, 12:19 PM   #921
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
當然個後生仔都未知啦
直覺係姜維~

舊 12-29-15, 02:03 PM   #922
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
直覺係姜維~
梗係覺得係馬袋,合理番最後魏延被殺

我的雜談小屋
舊 12-30-15, 10:21 AM   #923
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
直覺係姜維~
呢個係大熱門, 好多人都估係佢...
如果係佢的話, 咁情況就類似仲達, 提早左佢出世0既時點 (按史實的話, 赤璧時佢應該只係6 - 7歲)
同時亦會有大量原創劇情, 因為佢本身係天水人, 咁之後可能講佢去魏國做臥底...

咁的話佢0既身細同趙雲(燎原火)幾似, 亦解釋到點解去到後期孔明會咁睇重佢...
如果真係咁的話都幾期待陳某會點寫呢條線

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
梗係覺得係馬袋,合理番最後魏延被殺
比起姜維我覺得機會細少少, 因為如果真係馬袋的話有更大抽歷史要修改, 始終佢都係馬超d親戚, 而馬超亦已經0係故事中登場, 背景暫時睇落同史實冇乜分別 (都係來自西涼)

我反而覺得佢係另一個姓馬0既人....馬謖
一來佢都係荊州人, 易寫d, 另一方面以現時有限的曝光率睇, 呢條友似係有d小聰明但比較輕浮, 似足馬謖d過份自信導致實街亭0既性格
舊 12-30-15, 11:36 AM   #924
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
比起姜維我覺得機會細少少, 因為如果真係馬袋的話有更大抽歷史要修改, 始終佢都係馬超d親戚, 而馬超亦已經0係故事中登場, 背景暫時睇落同史實冇乜分別 (都係來自西涼)

我反而覺得佢係另一個姓馬0既人....馬謖
一來佢都係荊州人, 易寫d, 另一方面以現時有限的曝光率睇, 呢條友似係有d小聰明但比較輕浮, 似足馬謖d過份自信導致實街亭0既性格
但我覺得唔係姜維,
最主要係年史不符 (照年史的話,劉備下荊南果陣姜維都應該只係2、3歲),
陳某係呢方面幾守規矩的 (虛構人物另計)

聽你咁講完我反而覺得唔係馬謖,
如果係馬謖的話仲有個大哥馬良又好似好難鋪排出場,
定其實佢會係.....楊儀?都係小聰明+輕浮,而且史實楊儀同魏延兩個人關係都幾千絲萬縷

我的雜談小屋
舊 12-30-15, 12:33 PM   #925
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
但我覺得唔係姜維,
最主要係年史不符 (照年史的話,劉備下荊南果陣姜維都應該只係2、3歲),
陳某係呢方面幾守規矩的 (虛構人物另計)

聽你咁講完我反而覺得唔係馬謖,
如果係馬謖的話仲有個大哥馬良又好似好難鋪排出場,
定其實佢會係.....楊儀?都係小聰明+輕浮,而且史實楊儀同魏延兩個人關係都幾千絲萬縷
有關出生時間, 我又覺得陳某冇你講得咁守規矩, 主角二公子已經係早左N年出生

至於是否馬謖, 佢地口中有位叫黃老師0既人, 假設佢係黃承彥的話, 咁要解釋馬良點出場都唔會太難
演義話黃生好鍾意結識d有學識0既人, 如果故事真係講佢係帶領住一個集團的話, 咁馬良可能係集團裡面0既其中一個參某, 有份策劃但唔會直接參與暗殺任務

楊儀都有機會, 不過將佢描述成一個識得打0既人, 又有d怪...
但其實就算呢個唔係佢, 佢都係時候出場, 因為佢都係荊州人, 差唔多呢個時候跟劉備.
不過根據史實的話, 佢係埋關羽堆先...

點講都好, 都係耐人尋味
甚至有人估劉封添, 但呢個我覺得真係難d喇

可能最後只係我地自作多情, 佢根本就係一個全新0既原創角色, 好似火咁慢慢變成其他史實人物都唔奇

但最起碼呢段劇情會引起d討論, 之前赤壁真係有d悶

此篇文章於 12-30-15 12:35 PM 被 kin~kin 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:53 AM

手機版 | APP版