Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
照相館>我們的銀鹽新手美沙酮中心[菲林報到/發問區]
加賀KAGA 05:57 PM 10-21-08
作者: ビスケット:
咁都係問下價錢先...
貴的話拎返馬鞍山搞仲方便...
點解唔試下去油麻地八月呢
我而家影的因為冇時間拎過海沖,
所以都會去呢間, 負片, 正片, 黑白
谷沖, E沖C佢都有做的....但都
要隔日至有得拎

佢果度收晚上8點的, 星期日都有開
ビスケット 11:35 PM 10-21-08
作者: 加賀KAGA:
要隔日至有得拎

地址は?
a

天祥影集$32筒...
今晚放低星期五拎得...
都OK啦~

我懷疑自己今晚冇開到重曝就響度影重曝...
起碼冇咗十張片...
/\
加賀KAGA 11:55 PM 10-21-08
地址は?
a

天祥影集$32筒...
都OK啦~

起碼冇咗十張片...
/\
唔知個地址啊....我只識去
在果欄對面的
M-eye 12:06 AM 10-22-08
要隔日至有得拎

我一直想試這間..八月照想館
請問收費如何呢???
有沒有間店的地點..???
M-eye 12:07 AM 10-22-08
地址は?
a

天祥影集$32筒...
都OK啦~

起碼冇咗十張片...
/\
小餅玩邊隻重曝???
135..??
120...??
ビスケット 01:29 AM 10-22-08
作者: M-eye:
小餅玩邊隻重曝???
135..??
120...??
135是也~
我邊有銀兩120?
/\
真.朱皮 01:38 AM 10-22-08
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??
加賀KAGA 06:43 AM 10-22-08
作者: 真.朱皮:
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??
用扭鑼絲牙果種
Vice 12:30 AM 10-23-08
可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~
M-eye 03:45 AM 10-23-08
作者: Vice:
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~
要去找有正片負沖服務的店
一般都會有的...
ビスケット 07:44 PM 10-25-08
拎咗兩筒返來了...
唔知天祥係俾邊間Lab做...
啲片剪得好肉酸,又貼晒邊又斜...

加賀KAGA 07:59 PM 10-25-08
拎咗兩筒返來了...
唔知天祥係俾邊間Lab做...
啲片剪得好肉酸,又貼晒邊又斜...
好多鋪頭都是比lab做....下次試下八月啦
ビスケット 08:37 PM 10-25-08
好多鋪頭都是比lab做....下次試下八月啦
你揍人家上去先得o架......
係咪就係傳說中掉鎖匙落街嗰家?
a
ビスケット 04:23 PM 10-27-08
40D買返黎做咗成個禮拜紙鎮,反而唔知點解菲林打到停唔到手......
/\
initial 10:37 PM 10-27-08
40D買返黎做咗成個禮拜紙鎮,反而唔知點解菲林打到停唔到手......
/\
我上個月學人玩菲林後真係上哂癮 快門個下聲真係好好聽.
昨日仲買埋 lomo tim....
請問有冇咩地方買菲林平ar?
my first lomo

M-eye 03:08 AM 10-28-08
作者: initial:
平玩當然係富士...
但我個人喜歡用Agfa菲林玩 lomo - feel
NetNetBoy 04:10 PM 10-28-08
如果玩Slide+自己Scan...
Kodak有隻叫EB的比較平宜
*但我好耐冇買Slide, 大間點的雷射有售

以上是指相對於 彩色負片+曬相...

又或者玩 黑白負片+自己沖+自己Scan
*用大陸片, 一般成本在$10內

而 彩色負片+曬相...
比較適合用來影 mm...
*但記得要用Reala
ビスケット 08:03 PM 10-30-08
天祥影集交嗰間Lab真係不知所謂......
上次剪得肉酸...
今次整咗撻不明液體響條片度...
#

話說RVP50成成一路都係賣$55的?
a
abcdekfc 12:07 AM 10-31-08
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=810

有人送俾我老豆,各位可唔可以評價下呢部機
補圖:

NetNetBoy 03:34 PM 10-31-08
OK ka...

以影相計... 這部機就比好多古舊相機都先進多了...
如要說質素... 鏡頭的影響較大...

用Nikon機的好處在於 測光...
和那個P mode中的 P* 功能.. 我覺得好好用...
Kitsilano 02:51 PM 11-14-08
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
OldCake 08:42 AM 11-15-08
作者: Kitsilano:
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
直出? 你想晒相?

只沖片的話..........話正常沖 E6 就可以了

話埋唔駛 mount 都ok

CD? 要黎做乜?

正片............就o甘睇就ok了.........

已曝光的菲林.......好快起變化........唔好放成個月才沖......
Kitsilano 05:49 PM 11-15-08
明白。我估我對“直出”一詞有誤解,但而家明白。

要CD只係便同朋友分享,因為我冇scanner,亦冇數碼單反做番拍。

唔該晒
initial 02:24 PM 11-17-08
荃灣熊貓酒店對面, 創意無限商場有間 kodak express 沖菲林包cd $4x, only 出底片 and cd $20, 不過佢冇 e 沖 c . 幾抵玩
kashikoi 11:49 PM 12-03-08
我宜家先知有呢個topic..Orz

我一直想試這間..八月照想館
請問收費如何呢???
有沒有間店的地點..???
平時我晒 + 4R + CD = $55

作者: initial:
initial 我一見你張相就令我諗起我有張好似..

第一 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 

返回主題版面