Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-25-09, 12:48 AM   #1
superexcuser
Junior Member

註冊日期: Feb 2005
女朋友係內地人,點樣同佢SMS會化算啲??

是這樣的:
現時我是用3仔的(2G),她是用中移動(動感地帶)的。都是沒太多附加服務的呢種。
現時她發一個短信給我要1块錢,我發給她就要兩块錢。這樣的話我們SMS跟打電話都是不太划算的。而且我快要買iphone了(她不會換手機,還是nokia中低檔呢種),說以我想問一下如果我用QQ for iphone,她用超級QQ/飛信QQ這類服務的話會不會是最划算的方法??各位版友有沒有其他密技??謝謝
superexcuser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 12:53 AM   #2
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: superexcuser 查看文章
是這樣的:
現時我是用3仔的(2G),她是用中移動(動感地帶)的。都是沒太多附加服務的呢種。
現時她發一個短信給我要1块錢,我發給她就要兩块錢。這樣的話我們SMS跟打電話都是不太划算的。而且我快要買iphone了(她不會換手機,還是nokia中低檔呢種),說以我想問一下如果我用QQ for iphone,她用超級QQ/飛信QQ這類服務的話會不會是最划算的方法??各位版友有沒有其他密技??謝謝
你地打電話仲平喎

舊 07-25-09, 01:04 AM   #3
臥底
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDmulticrayon
用大陸卡最好.. 有d漫遊卡你send msg都係$0.1左右 你換電話 用舊機插大陸卡剛剛好
臥底 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:09 AM   #4
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
用msn化算好多
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 10:35 PM   #5

如果打電話的話 skype out 她是不是最便宜的方法??
舊 07-26-09, 10:46 PM   #6
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
MSN / skype會更化算...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 11:20 PM   #7
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
上水有D叫短訊卡既物體...
$50左右....$0.1一條SMS

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 11:58 PM   #8
我在未來等你

註冊日期: Jul 2009
整張peoples嘅1卡2號!!
我在未來等你 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-09, 12:10 AM   #9
Game Master
狙擊王

引用:
作者: 我在未來等你 查看文章
整張peoples嘅1卡2號!!
果D好X貴....

舊 07-27-09, 07:18 AM   #10
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
如果只是SMS……
可以考慮出大陸卡(並決定如何增值),然後網上有些服務/軟件可以用你這張SIM卡出SMS……

不過唯一難度都是話題和見面時間……
我都吃過虧,結果給人食回頭草都不要我
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-09, 10:56 AM   #11
Tseee
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
用 qq啦 好多手提電話都有 qq 呢樣野, 雖然我唔知點set/用, 但係我用 qq 個時 見到 10個有5個都係寫住 using qq on phone.

此篇文章於 07-27-09 10:58 AM 被 Tseee 編輯。
Tseee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-09, 11:53 AM   #12
Game Master
狙擊王

引用:
作者: Tseee 查看文章
用 qq啦 好多手提電話都有 qq 呢樣野, 雖然我唔知點set/用, 但係我用 qq 個時 見到 10個有5個都係寫住 using qq on phone.
QQ收錢的~~~
一個一個MGS咁收錢...
可能仲甘...

舊 07-27-09, 01:14 PM   #13
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
我記得手提QQ都有月費PLAN
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-09, 02:08 PM   #14
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
有得Skype唔係最平咩?

舊 07-27-09, 07:16 PM   #15
Game Master
YOONA!!!!

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code0533 5273 8311
PSN  IDQuantic Dream
XBox Live GamertagREGEDIT
我有個內地朋友..都係用QQ同佢啲內地朋友吹水...

不過要手機無限上網先...

可PM
2009 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-09, 10:24 PM   #16
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
唔怕會斷線的話,用和記0088吧,58無限任打,不過你打到幾多都要睇下本身網絡的分鐘
我本身是這樣做的,一係自己打過去,一係女朋友打過黎,cut佢線,打番比佢
都慣左,打左年幾(不過之前是用hkbn,但貴,一個月+埋自己本身個台要成200埋單.....依家就百多)

舊 07-28-09, 06:49 AM   #17
沙律菜絲

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagGAForum shop
你唔买iphone的话呢就...

meizu m8 + gprs plan + ppc QQ/ppc 飞信

舊 07-31-09, 12:58 PM   #18

謝謝各位的回應,
她剛改用了動感地帶的26元網聊套餐 有50M GPRS 和免費接聽,所以我還是搞定skype和QQ就可以了...
舊 07-31-09, 04:40 PM   #19
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
你已經算好啦,最近香港好多電話公司都做緊大陸promo,
好多一分鐘好似樓上咁講0.1一分鐘
我呢邊一個月要俾15X長途電話費....(每個月1500min免費,之後0.19一分鐘)
見到自己D fd唔洗咁貴....差D激到嘔血 = =

舊 07-31-09, 05:01 PM   #20
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
選個HK算啦~

在YAHOO開個M A/C, 再用MIC傾囉~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章