Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 05-16-04, 10:11 PM   #226
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
咪戰神圖鑑,天魔秘,慈航劍典同埋長生訣呢四本......燕飛同孫恩打之前講............

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-04, 10:16 PM   #227
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: javaj
咪戰神圖鑑,天魔秘,慈航劍典同埋長生訣呢四本......燕飛同孫恩打之前講............
我未睇到個樹
唔怪得無啦啦提番啦~

相信佢咁做係想將各本小說中有番丁點兒係聯繫, 有種呢 d 就係黃易特色既小說咁
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-04, 10:37 PM   #228
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
少年名捕好耐架勒,仲要得冷血、追命、鐵手,之後無情係無寫度既

黃易都係覆雨翻雲最好睇

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-04, 10:40 PM   #229
Wtak
God of Gamer
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: T.K.
少年名捕好耐架勒,仲要得冷血、追命、鐵手,之後無情係無寫度既

黃易都係覆雨翻雲最好睇
覆雨翻雲內容同個書名一樣,十分到題...

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-04, 10:41 PM   #230
Dor
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:

黃易都係覆雨翻雲最好睇
我唔係太鍾意佢咁多個主角,
書的確係寫得雖然好但我就好難對佢有代入感

所以我比較鍾意破碎虛空,大唐雙龍傳(頭30集 )
不過尋秦記同大劍師都唔錯

溫瑞安既書我覺得有好重既古龍風味
雖然加入去官家既元素…但睇落去覺得好怪

舊 05-16-04, 10:46 PM   #231
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
唔算太多啦,得四個主角,後期浪翻雲一個打一堆超正

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-04, 10:49 PM   #232
Dor
Game Master

引用:
浪翻雲表現出武俠小說中少有既中年男人魅力
中年既郭靖走晒樣…

舊 05-16-04, 11:01 PM   #233
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Zaku
我未睇到個樹
唔怪得無啦啦提番啦~
咁樣一提....以後新書都冇新秘笈啦....冇可能無端又彈多本天書出黎........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-16-04, 11:27 PM   #234
Zaku
The One

引用:
作者: Dor
不過尋秦記同大劍師都唔錯
尋秦後期都唔算太
引用:
無錯~
睇覆雨時每次都好期待浪翻雲出手~
引用:
咁樣一提....以後新書都冇新秘笈啦....冇可能無端又彈多本天書出黎........
但好似都唔係而家先提
冇記錯大唐都有講呢四本 (唔太記得, 有錯請插 )
舊 05-17-04, 09:36 AM   #235
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:

但好似都唔係而家先提
冇記錯大唐都有講呢四本 (唔太記得, 有錯請插 )
大唐只有戰神圖鑑冇...其他三本都算係重點添.....
但而家問題就係以後唔可以再彈第5本天書出黎...咁就限制左佢o既創作........

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-17-04, 09:57 AM   #236
Zaku
The One

引用:
大唐只有戰神圖鑑冇...其他三本都算係重點添.....
但而家問題就係以後唔可以再彈第5本天書出黎...咁就限制左佢o既創作........
但如果出第 5 本天書時, 朝代係後期過南北朝可唔可以自圓其說??
(今期邊荒仲未睇到個 part, 咁講唔知得唔得~ )
舊 05-17-04, 12:27 PM   #237
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
但如果出第 5 本天書時, 朝代係後期過南北朝可唔可以自圓其說??
(今期邊荒仲未睇到個 part, 咁講唔知得唔得~ )

唔得....因為呢幾本差唔多等於自有永有......現今世代係唔會有如此奇人的 :bface: \

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-23-04, 09:07 PM   #238
Zaku
The One

引用:
得出結論......上一期尾出的三個.......只不過是三個高級嘍囉.....完全唔知佢地o既作用係咩........
睇完........ 呢三件蛋散比我未睇前想像中仲要屎!!!
出場時都仲有 d 氣勢, 估唔到話咁快就比小飛 KO 左

引用:
小白雁o個邊....無驚無險.........不過都係哀收尾作結......
頂!!!
真係越黎越憎佢兩個!!! 今次唔係情情搭搭~ 而係拖得太長!!!!
今期著左一半篇幅都係講佢兩個
成個過程根本好簡單, 但寫出黎就長篇大論!!

另...... 今期又用左一部份講小飛同千千既感情......... 有 d 頂唔順~
老黃成日想寫到佢兩個既愛去到好高層次........... 但真係好冇說服力
可能佢兩個一齊時間本身唔長 (分開就長 )
比唔到讀者覺得佢兩個有乜野可歌可泣既事, 老黃越寫到點升華... 我就越肉麻~

再另.... 第七章有一句幾耐人尋味......... 就係桓玄心裏諗過「(屠)奉三會否有一天因(譙)奉先而亡」
都係而家 mark 底, 睇下將來會唔會中

此篇文章於 05-23-04 10:31 PM 被 Zaku 編輯。
舊 05-23-04, 10:27 PM   #239
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
頂!!!
真係越黎越憎佢兩個!!! 今次唔係情情搭搭~ 而係拖得太長!!!!
今期著左一半篇幅都係講佢兩個
成個過程根本好簡單, 但寫出黎就長篇大論!!

另...... 今期又用左一部份講小飛同千千既感情......... 有 d 頂唔順~
老黃成日想寫到佢兩個既愛去到好高層次........... 但真係好冇說服力
可能佢兩個一齊時間本身唔長 (分開就長 )
比唔到讀者覺得佢兩個有乜野可歌可泣既事, 老黃越寫到點升華... 我就越肉麻~

再另.... 第七章有一句幾耐人尋味......... 就係桓玄心裏諗過「(屠)奉三會否有一天因(譙)奉先而亡」
都係而家 mark 底, 睇下將來會唔會中
冇話係你丫...我由上期開始已唔想見到高生同白小姐啦.....
千千同飛哥既愛.....我已冇乜理
開始想要安玉晴end

呢排睇左覆雨發現...有d人幾似
燕飛+蝶戀花~浪翻雲+覆雨劍
怒蛟幫~邊荒集
龐班~孫恩
長征+雨時~劉裕
紀千千~紀惜惜<--呢個係個名同背景似only
仲有......etc
(以上係我流見解)

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-04, 10:35 PM   #240
Zaku
The One

引用:
作者: GUSTAV
紀千千~紀惜惜<--呢個係個名同背景似only
老黃好鐘意用姓紀的~
仲有一個紀然嫣
舊 05-24-04, 09:30 PM   #241
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

>>屠奉三會否有一天因譙奉先而亡

一早已經預左佢會死冇所謂

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-24-04, 09:33 PM   #242
Zaku
The One

引用:
>>屠奉三會否有一天因譙奉先而亡

一早已經預左佢會死冇所謂
但唔想比呢件假呂布做瓜~ \
舊 05-24-04, 09:45 PM   #243
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

佢一路俾我o既感覺係用黎去死的大配角....大概會為劉裕捨身吧/

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 05-24-04, 09:54 PM   #244
Zaku
The One

引用:
佢一路俾我o既感覺係用黎去死的大配角....大概會為劉裕捨身吧/
咁悲狀!! /\
舊 06-05-04, 12:33 AM   #245
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
呢排留意到有本叫氟翻雲既漫畫(其實都出左好似好耐,之前冇留意)
封面好似寫係黃易小說改的<--可能我睇錯

改覆雨?
定邊本

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-04, 12:41 AM   #246
Wtak
God of Gamer
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
老黃好鐘意用姓紀的~
仲有一個紀然嫣
我勁鍾意紀嫣然呀

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-04, 10:24 PM   #247
Zaku
The One

引用:
作者: GUSTAV
呢排留意到有本叫氟翻雲既漫畫(其實都出左好似好耐,之前冇留意)
封面好似寫係黃易小說改的<--可能我睇錯

改覆雨?
定邊本
氟翻雲

係咪劍。翻雲??

引用:
作者: 孤影
我勁鍾意紀嫣然呀
直頭正斗非常啦~
人有好~ 樣又正~
舊 06-06-04, 11:54 PM   #248
電車
Crazy Gamer
無錢用

註冊日期: Aug 2002
引用:
老黃好鐘意用姓紀的~
仲有一個紀然嫣
仲有紀千千

我又係喜歡黃易小說既,我有齊佢既長篇作品三大套!!
電車 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-04, 12:26 AM   #249
Zaku
The One

引用:
作者: 電車
仲有紀千千

我又係喜歡黃易小說既,我有齊佢既長篇作品三大套!!
上面咪講左紀千千囉
舊 06-07-04, 01:22 PM   #250
Dor
Game Master

黃易的書現在也好像不太好賣了

名次 書名 出版社 作者 定價 出書日期
1 飄邈之旅(17)危機重重 鮮鮮文化 蕭潛 160 2004/5/18
2 天魔神譚第3部(04)雙體惡魔 鮮鮮文化 手槍 160 2004/5/21
3 阿里布達年代祭(04)薩拉篇 河圖 弄玉 160 2004/5/18
4 風月大陸(27) 小說頻道 端木 160 2004/5/21
5 邊荒傳說(34) 黃易出版 黃易 150 2004/5/14
6 小兵傳奇(12)瞄準無亂星 鮮鮮文化 玄雨 160 2004/5/21
7 魔法學徒(29)女婿難為 鮮鮮文化 藍晶 160 2004/5/28
8 魔法學徒(28)蒙提塔神蹟 鮮鮮文化 藍晶 160 2004/5/11
9 異人傲世錄(18) 小說頻道 明寐 160 2004/5/21
10 移獵蠻荒(23) 蓋亞 莫仁 160 2004/5/13

http://wawabook.com.tw/embill.asp

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:01 PM

手機版 | APP版