Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-10-08, 03:57 AM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
最近一個月的玩具

因為最近在網上不停找玩具..
但又一直沒時間出醫生煲...
依家一口氣追補大部份...
先來M眼的DIY日記一則..
為了用我部Zeiss Super Ikonta 6X6 玩正片影菲林邊...
原裝的配件要用"黑袋"這老方法..太唔方便..
於是就自己DIY了...
源自早期玩Holga的人因為當時未出135mm用的配件DIY的方法...
(依家Diana同Holga都有6X6轉換135mm的配件了...不用咁煩... )
每次用完不用黑袋取片..方便...每次片尾剪下用作下次的片頭...
去片...

接下來是新玩具[部份]巡禮...
仲有太多未能影相了...尤其全部都有原裝皮套...年份不盡述...
因為全部50-70年代...要介紹有排打字...

1- Zeiss Ikon Contessa (首部內建測光錶的135機...)

2- Kodak Retina III (Double stroke...)

3- Bolsey C22 (美國135雙鏡....有閃燈距離同步)

4- 寶麗萊SX-70 + 原裝皮箱 (睇返第一手跟機號碼的保用証係75年12月25日買的)

5- SX-70 + SX-70 SONAR

6- Super Ikonta (唔係Photoshop 烤貝..係兩部)

7- 一部係白頭(自用)...一部係黑頭 (裝飾用)

8- Super Ikonta 影135mm菲林配件...但要用黑袋換片...等於無用... (DIY好了)

9- Super Ikonta 微距器.....(好難找到...見到不能放過..bid了兩盒.)
(所以現在部super ikonta 可以玩晒全部Holga做到的效果了...成為了我愛機之一)

10- 微距合體的樣子

11- MURCURY + MURCURY II...(美國機...風車旋轉型快門設計的135mm半格菲林機..極有特色....二代先用到現代菲林...一袋又係用黑袋 ...)

12- 背後有很詳細的測光及感光度配合資料...

13- 一個月內找了6部Agfa的135雙鏡回家中...因為我要借屍還魂...
把每一部中保養得完美的部件拆下再裝在我自己收藏用的一部身上(順便清潔相機內胆)...
50年代的機械設計易處理一點...我記得拆第一部時花了一天了解結構..)全部拆了重裝...
當中有兩部係有壞parts...我用再後備機身了...
現在裝拆一部大約三個鐘搞定晒...
圖中所見係未拆快門...未拆反光鏡...未拆裂像對焦屏的....
後來給我拆清光了..XD
(但全部細螺絲都係特殊的...唔見左就冇得配....一粒都不能少...)
最前一部係後期二型的尖頭版...係有五棱鏡的...不用腰平式去對焦...
其餘的三部搞番靚仔賣出去...ebay來..ebay去...

最後這個係新玩具...
是Rolleiflex 的baby版..
因為4 x 4的127菲林好難買到了...(上網訂)
又係要改裝為影135mm菲林了...
又要DIY...
但菲林心係特別的...要花點時間搞...
(我知這是照相館...唔係收藏品討論區.... 但都係今天買的...)

此篇文章於 11-10-08 04:14 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 04:51 AM   #2
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
所謂毒海無崖

舊 11-10-08, 09:24 AM   #3
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
一個月=小弟一年

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 09:38 AM   #4
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
強............真係好多玩具........
全部都好想拿上手睇玩下..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-08, 11:36 AM   #5
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
一個月=小弟一年
咪玩啦...
出自你口難以令人信服....
你一件玩具頂小弟三個月的玩具....

SX-70合共有6部在家...
圖中兩部係原件自用...
另外兩部用作改裝皮革外表再收藏...
另外部賣出去用....

舊 11-10-08, 11:37 AM   #6
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
強............真係好多玩具........
全部都好想拿上手睇玩下..
咁就又要飲茶了....

舊 11-10-08, 09:54 PM   #7
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
佢有排都唔同你飲到茶呀
佢睇相算啦

我看到了$$$$$$$

舊 11-11-08, 12:11 AM   #8
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
部機好靚 

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-08, 02:45 AM   #9
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: lauchai 查看文章
佢有排都唔同你飲到茶呀
佢睇相算啦

我看到了$$$$$$$
原來佢話我知去了日本呀....
識日本妹好幸福呢
我很喜歡部Rolleiflex baby同中國姑娘拍在一起...
找天要多影幾張相post下先得...

舊 11-11-08, 11:57 PM   #10
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
我反而對部UNIVEX好有興趣
未玩過!!

舊 11-12-08, 11:33 AM   #11
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
點解我同m眼兄住咁近, 但係財富相差咁遠.....
勁啊...

舊 11-12-08, 11:42 AM   #12
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
引用:
作者: Strider 查看文章
勁啊...
x2
大家都住係香港 我都想知點解

舊 11-12-08, 12:46 PM   #13
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
x2
大家都住係香港 我都想知點解
仙人多過凡人係正常的

舊 11-12-08, 12:53 PM   #14
ZERO NEKO

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
仙人多過凡人係正常的
小弟係指禾同Strider一樣..財富同M大相差咁遠.....

ps. GOW2好玩嗎?

舊 11-12-08, 01:33 PM   #15
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
小弟係指禾同Strider一樣..財富同M大相差咁遠.....

ps. GOW2好玩嗎?
僅係相差遠啦
你unlimite呀

好玩,非常好玩
故事性好左好多
有TOUCH位,有GAG位
持久戰好正(我已經爆左50波)

舊 11-13-08, 02:49 AM   #16
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Strider 查看文章
勁啊...
我把微薄的收入拆支6成去左買相機...
有些係醫生卡俾住先...
小弟點同仙人佢地比....
如果有興趣玩這些陳年玩具...咪打俾小弟約在天湖食個消夜囉...

舊 11-13-08, 11:18 AM   #17
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: M-eye 查看文章
我把微薄的收入拆支6成去左買相機...
有些係醫生卡俾住先...
小弟點同仙人佢地比....
如果有興趣玩這些陳年玩具...咪打俾小弟約在天湖食個消夜囉...
咁要唔要排隊預約啊

舊 11-14-08, 02:45 AM   #18
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
咁要唔要排隊預約啊
當然不用啦...
但我一次過帶唔到咁多件

主題工具