Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-04-18, 05:27 PM   #101
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
重新..呢隻game唔算難玩..佢只係難玩在地形..跌fps..
只要識得引怪...根本唔難玩, 如果想一打十...就去玩返無雙...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 05:28 PM   #102
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
講返隻game先...如果咁樣就叫remaster...肯定大把人會失望....
近乎沒分別...好似pc mode仲靚...
另外唔知點解隻remaster版好光...一d都不"黑暗"....
我反而like ps3果隻多d...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 06:17 PM   #103
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
因為係remaster ... 唔係remake

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 06:31 PM   #104
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
擺到明係非主流唔妥協先出現DS系列
remaster remake redo......都好~

去玩星之卡比囉, 做乜要搞DS姐~

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 07:07 PM   #105
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
星之卡比今集雖然易左,但都有dd難度既
無雙都唔推薦啦,隊友死都有機game over

推薦玩dmc4se版,開esay再著件無限魔人裝
開住魔人,boss同卒都包打你唔死
又唔會有地型殺,又唔會蕩失路

樂高系列都唔錯,但解迷可能太難xp
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 07:14 PM   #106
hkfaker
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
真係有趣 ~ 一個咁普通不過既諗法, 竟然會有D咁既回應.......

"玩少隻又唔會少忽肉...唔鐘意咪唔好買....."
我明, 我真係明㗎.....所以2同3就算減價都無買~

"我覺得恐怖片呢個比喻最好.......講完自己都忍唔到笑"
係咪最好我唔知.....但有D電影確會分II級同III級,
您鐘意睇血肉横飛, 斬手斬腳嘅觀能刺激......咪揀III級囉~
我唔鐘意睇嘅 咪㨂II級囉, 就係咁簡單嘅道理。

"買左先加就啪碟"
Don't waste your hard earned money........

"玩PC版解決哂一切問題"
Mod 呢家野 我就比較鐘意 整容 多過god mode......n

"作為MARKETING一定照顧埋弱智….."
呢D叫手殘唔係弱智 如果弱智都話想打ds,
一個正常人應該係覺得奇怪 而唔係歧視~

"一味只識擴充市場而將成功元素都拋棄,
廢marketing害死IP聽過未?"
如果係出新作, 您啱。 但係呢一隻係remaster.....

"SAW合家歡化"
咁又真喎~ 外國拍咗唔少驚悚恐怖片惡攪版......

"到不如提昇自己征服佢......又係再次挑戰克服難關"
同意。 但會用係現實生活中~

"而家市面上選擇極多,點解要揀DS?"
皆因高質既人設/環境。 仁王 ? Blood borne ??

係stubborn.... self centering....定係觀點與角度.....您地鐘意啦~

此篇文章於 04-06-18 01:57 PM 被 hkfaker 編輯。
hkfaker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 07:40 PM   #107
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: hkfaker 查看文章
真係有趣 ~ 一個咁普通不過既諗法, 竟然會有D咁既回應.......

"玩少隻又唔會少忽肉...唔鐘意咪唔好買....."
我明, 我真係明㗎.....所以2同3就算減價都無買~

"我覺得恐怖片呢個比喻最好.......講完自己都忍唔到笑"
係咪最好我唔知.....但有D電影確會分II級同III級,
您鐘意睇血肉横飛, 斬手斬腳嘅觀能刺激......咪揀III級囉~
我唔鐘意睇嘅 咪㨂II級囉, 就係咁簡單嘅道理。

"買左先加就啪碟"
Don't waste your hard earned money........

"玩PC版解決哂一切問題"
Mod 呢家野 我就比較鐘意 整容 多過god mode......n

"作為MARKETING一定照顧埋弱智….."
呢D叫手殘唔係弱智 如果弱智都話想打ds,
應該係覺得奇怪 而唔係歧視~

"一味只識擴充市場而將成功元素都拋棄,
廢marketing害死IP聽過未?"
如果係出新作, 您啱。 但係呢一隻係remaster.....

"SAW合家歡化"
咁又真喎~ 外國拍咗唔少驚悚恐怖片惡攪版......

"到不如提昇自己征服佢......又係再次挑戰克服難關"
同意。 但會用係現實生活中~

"而家市面上選擇極多,點解要揀DS?"
皆因高質既人設/環境。 仁王 ? Blood borne ??

係stubborn.... self centering....定係觀點與角度.....您地鐘意啦~
大家討論討論 , 請尊重及包容個人意見。

大家分析都好專業。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 07:48 PM   #108
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
呢D好正面
又延伸到大家討論左兩頁

達哥呢D lv每日打個零鐘打足一個月都爆到機
難玩得去邊

此篇文章於 04-04-18 07:51 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 08:08 PM   #109
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
而家唔係一部戲有二級定係三級嘅問題
係部戲無論如何都係三級
就算佢出4K修復部電影嘅評級都只會係三級,唔會變咗二級㗎
唔夠十八歲點都係無得睇

觀點與角度錯哂

By the way 仁王或者 Bloodborne 嘅美術唔高質咩?
唔會差過 Lords of The Fallen 卦?

舊 04-04-18, 08:21 PM   #110
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
言っておくが、別に差別しろと言ってねえぞ、唯一々構ってしまうと埒があかない。

記憶によると80歳の爺さんすらクリアできたのに、それほど難しいかな。

此篇文章於 04-04-18 08:23 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 08:23 PM   #111
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
其實官方也自知遊戲難,所以才有ds2同血源w

舊 04-04-18, 09:25 PM   #112
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
Logitech G 講 PC improvement

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 10:16 PM   #113
hkfaker

引用:
作者: Marco 查看文章
而家唔係一部戲有二級定係三級嘅問題
係部戲無論如何都係三級......
觀點與角度錯哂
唔係錯哂....呢D就係觀點與角度嘅問題
當用狹義嚟睇remaster呢個字嘅念意,當然唔應該改變原制作人(game/movie)創作時嘅原意,
但廣義去睇就可以加插一D原本可以加嘅content因某D原因而刪除咗,
但可以在remaster時作出改動,就好似remastered星戰4,5,6 就加插咗D"新做特效"同删剪片段....
咁當然要制作人願意至可以做到,而制作人亦有責任聽取意見 從而在remaster時 作出改動。
我嘅睇法係"可選擇難度"並無改變故事流程,只係玩法有變 各取所需。
其實再講都係浪費時間.......都係個句: 係stubborn.... self centering....定係觀點與角度.....您地鐘意啦~

此篇文章於 04-06-18 01:59 PM 被 hkfaker 編輯。
舊 04-04-18, 10:29 PM   #114
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
Dark Souls: REMASTERED | PS4, XB1, NS, PC | 5月24日發售 | 支援中文

呢款係一款硬派遊戲,由demon soul至dark soul,bloodbrone,宮崎從無响難度及風格上作出妥協,亦因此積聚一班hard core fans。

假如佢响難度上作出妥協,有機會流失一班fans。而系列既黑暗風格乃至故事設定都未必為light user接受,即使降低難度亦未必吸引大班light user。咁倒不如維持一貫風格。

本身宮崎本身都係一位有風格既製作人,就算無以上考慮,都未必會在難度作妥協。

當然,呢個係我個人睇法。我係屬於唔希望在難度作妥協既玩家,畢竟呢個世代有堅持既遊戲唔多。

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 04-04-18 11:25 PM 被 雙日 編輯。
雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 11:13 PM   #115
hkfaker

"有風格既製作人" 令我諗起爛面佬板垣伴信......
舊 04-04-18, 11:25 PM   #116
hkfaker

http://www.ign.com/articles/2018/04/...uls-remastered
舊 04-04-18, 11:26 PM   #117
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: hkfaker 查看文章
"有風格既製作人" 令我諗起爛面佬板垣伴信......
所以經佢手既忍外系列係成功
自從交左俾早矢仕洋介後連難度都降低埋就出事
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 11:28 PM   #118
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
BTW通常都有班人出黎講根本好易玩
但係果D人就忘記左自己死左幾百次/有前幾集既虛憶/已經變左DS腦先有咁既錯覺
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 11:30 PM   #119
神人ではない!新人だ

そもそも下手に限界はない、完全に死なないゲームにならない限り、
「もっとやり易くしろ」という声は消えないでしょう。

舊 04-04-18, 11:35 PM   #120
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
BTW通常都有班人出黎講根本好易玩
但係果D人就忘記左自己死左幾百次/有前幾集既虛憶/已經變左DS腦先有咁既錯覺
一出即玩其實最易,因為較容易召喚其他玩家幫手

我第一集出左兩年先玩,搞到大部分時間SOLO,要用5Xhrs破一週目

反而二三集,多數打boss都召到玩家幫手,兩集都3x hrs爆左

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 08:21 AM   #121
hkfaker

引用:
作者: Rez 查看文章
所以經佢手既忍外系列係成功
自從交左俾早矢仕洋介後連難度都降低埋就出事
真正令忍外摺埋嘅原兇: YAIBA:忍者外傳Z.....有玩過就會明~

有風格當然好,但有風骨就更重要。
當年為咗隻metal gear:twin snake買咗兩部game cube......
如果風格係等於"難度"或者"少衆", sorry 我唔buy......
我寧願支持一隻90%誠意+10%爛尾既遊戲~
舊 04-05-18, 11:18 AM   #122
神人ではない!新人だ

たっだら買わなくていいさ。
自分はそこまで慧眼を持ってると思ってるなら、自分で作れ。
難易度=風格わけじゃないが、そこに含めてるのさ。

此篇文章於 04-05-18 11:24 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 11:15 PM   #123
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Dark Souls Remastered for Nintendo Switch Gameplay (PAX East 2018)
https://www.youtube.com/watch?v=zK9_v78f0fk
引用:

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 11:33 PM   #124
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 雙日 查看文章
一出即玩其實最易,因為較容易召喚其他玩家幫手

我第一集出左兩年先玩,搞到大部分時間SOLO,要用5Xhrs破一週目

反而二三集,多數打boss都召到玩家幫手,兩集都3x hrs爆左
呢d game 唔係單打過 自好玩咩 ?

召換人打boss 血量一樣 即係=打半個boss

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 09:50 AM   #125
神人ではない!新人だ

引用:
作者: rokuna 查看文章
呢d game 唔係單打過 自好玩咩 ?

召換人打boss 血量一樣 即係=打半個boss
印象中叫人幫人BOSS會加血,火力都好似大D。
DS2當年打大龍,次次叫人幫拖都開幕瞬間蒸發,
本身拎防火大盾噴火夠氣唔爆擋,又好似變埋LAST HIT爆。
不過一般叫個識打BOSS既人好多時其實真係齋跑唔死就已經羸。
所以在下一周即使蟻速都唔會太主動叫人幫(NPC例外)

此篇文章於 04-06-18 09:53 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Dark Souls 3 - 已售 Hello MiMi 電視遊戲討論版 332 12-19-17 03:09 AM
收PS4 dark souls 3 $200 咩Feel 買賣專區 0 05-23-16 04:26 PM
求 PS3 DARK SOULS 第一集及第二集皆可 hyakki 買賣專區 0 05-10-15 06:01 PM
賣ps 3 dark souls 2 中英文版 gameky2012 買賣專區 0 05-01-14 10:30 AM
賣 PS3 Dark Souls 2 中文版 zero0417hk 買賣專區 1 04-19-14 02:51 AM

現在的時間是 08:19 PM

手機版 | APP版