Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-01-18, 10:59 AM   #401
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 八仙果 查看文章
痴身有點似腳刀出法:

1. 下儲氣,再往上按途中
2. 按中拳(joystick 回中時)
3. 按重腳(joystick 到上方時)

同腳刀一樣,上下方向,可改成左下往右上,
或右下往左上也可。

解痴身就用返無影撻。

金雞獨立:
1. 拉後
2. 等敵人有一定距離時
3. 按重腳
4. 再出一個手刀輸入

留意 #2 軍佬不同距離,
出的招也不同,
加上方向鍵也有不同,
要指定有金雞獨立的那種「方向鍵加重腳」

留意 #4 是輸入指令就可,不要真的出手刀,如果出了,即表示輪入太慢。

解金雞獨立:出腳刀
好懷念呀...金雞獨立, 無影撻, 痴身....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 10:59 AM   #402
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
想問下各位師兄,switch 版街價幾多?
由手機版發出
$260~280都有...
深之都 - $260
葵廣2/f - $265
舊 06-01-18, 11:09 AM   #403
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
琴晚終於同版友玩到lobby~ 香港人打番香港人係超順, 完全唔覺lag.

我地係由一個人開 public lobby, 然後另一個人去自己search個lobby name, 搵到就自己入. 如果有咩問題, 例如開唔到game或唔見左人, 就quit出去, 再開一個新lobby, 再search. 打完一場實有其他街客入來, 可能會lag可能會彈人, 又或者唔想同其他人打, 咁又要再quit, 再開, 再search.

雖然咁樣出出入入都幾煩, 不過都打到~

今晚可以試下private lobby, 睇下會唔會再好d.

my psn: winglive360
想問一個lobby最多可幾多人????
今晚add ching先, 有機會大家一齊打下...

昨日試左onine mode...勁正, 可以邊打街機mode, 邊等人切入..唔駛搵人咁煩..
比人挑可以重新選人...好有街機挑人感覺....

另外個online配對好怪...明明配到又彈出...唔知咩事...可能lag掛...但我明明上下100mb+lan...
對戰大家都好有意識, 如果配到對手好順, 真係起碼重打返幾局先走人...

情願和不lag的新手打...都好過和lag的老手打...個lag可以令到沒反勝機會...玩到火...
舊 06-01-18, 11:22 AM   #404
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
想問一個lobby最多可幾多人????
今晚add ching先, 有機會大家一齊打下...

昨日試左onine mode...勁正, 可以邊打街機mode, 邊等人切入..唔駛搵人咁煩..
比人挑可以重新選人...好有街機挑人感覺....

另外個online配對好怪...明明配到又彈出...唔知咩事...可能lag掛...但我明明上下100mb+lan...
對戰大家都好有意識, 如果配到對手好順, 真係起碼重打返幾局先走人...

情願和不lag的新手打...都好過和lag的老手打...個lag可以令到沒反勝機會...玩到火...
一個lobby最多4人....discuss果面個ps4版都有2條 thread 講 street fighter, 有幾個人一齊玩, 如果超過4人, 可以開2間房~

呢個online mode其實係另外插入去個模擬器的plug in, 我估佢都係用番以前pc emu+ggpo個方法, 果時都已經間中會斷線或者彈出, 穩定性始終唔及sf4/sf5呢D一開始設計時已經仔細plan埋online的現代格鬥game............ 雖然香港人玩會好順, 但我估間中斷下線或彈出都唔奇. 不過琴晚discuss有版友試左開房打20場都仲係好順.

我打super turbo唔算新手, 不過係低手

舊 06-01-18, 12:12 PM   #405
charcsc2000
J神哥

引用:
一個lobby最多4人....discuss果面個ps4版都有2條 thread 講 street fighter, 有幾個人一齊玩, 如果超過4人, 可以開2間房~

呢個online mode其實係另外插入去個模擬器的plug in, 我估佢都係用番以前pc emu+ggpo個方法, 果時都已經間中會斷線或者彈出, 穩定性始終唔及sf4/sf5呢D一開始設計時已經仔細plan埋online的現代格鬥game............ 雖然香港人玩會好順, 但我估間中斷下線或彈出都唔奇. 不過琴晚discuss有版友試左開房打20場都仲係好順.

我打super turbo唔算新手, 不過係低手

估計係ping問題...
其實佢個server只要分下區...亞洲, 美洲, 歐洲, 我唸已經好好多...
學下splatoon 2咁...自動連亞洲...就算8人入房打3分鐘都一樣好順...
或學pubg mobile分區...亞洲真係勁順, 百發百中...相反去歐洲真係射幾十槍都不死...

如果解決不了都不知點樣衝上藍帶拎盃...
舊 06-01-18, 12:15 PM   #406
charcsc2000
J神哥

話時話ssf2t點樣打隱藏豪鬼boss???
係咪一局不輸打到尾???
因為有個獎盃係要打到見到佢...
舊 06-01-18, 12:21 PM   #407
wing
格鬥低手

引用:
一局不輸就係肯定, 好似仲要求有perfect同有用super 來ko對手. 印象中仲有時間限制同分數限制.

勸你唔好咁執著D杯.... 有一個杯係升到藍帶, 個point要好高, 至少要打200場rank只勝不敗果種.... 如果輸過, 就要再win多幾場..... 通常呢D係高rank時一輸就會扣好多, 所以.......

舊 06-01-18, 12:50 PM   #408
charcsc2000
J神哥

引用:
一局不輸就係肯定, 好似仲要求有perfect同有用super 來ko對手. 印象中仲有時間限制同分數限制.

勸你唔好咁執著D杯.... 有一個杯係升到藍帶, 個point要好高, 至少要打200場rank只勝不敗果種.... 如果輸過, 就要再win多幾場..... 通常呢D係高rank時一輸就會扣好多, 所以.......
下....200場只win不敗...有咩可能...
仲以為可以簡單拎白金..
舊 06-01-18, 01:05 PM   #409
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 01:11 PM   #410
wing
格鬥低手

引用:
只係講個分數o者...你輸都得, 但要有覺悟係輸1場可能要win番3,4場以上先可以夠分升藍帶, 因為輸左係會扣分! 換句話講, 要拿哂D杯係一D都唔易, 仲要好花時間.

我呢D水魚級, 打左廿幾場先昇到黃帶.

此篇文章於 06-01-18 01:16 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 01:16 PM   #411
海虎武神
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2007
Nintendo Switch IDSW-6160-7431-8343
PSN  IDseatigershark
引用:
望過獎盃個list,呢隻冇白金盃呢。

舊 06-01-18, 01:19 PM   #412
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 海虎武神 查看文章
望過獎盃個list,呢隻冇白金盃呢。
咁既...可以不用解獎盃了...哈~
舊 06-01-18, 01:20 PM   #413
charcsc2000
J神哥

引用:
只係講個分數o者...你輸都得, 但要有覺悟係輸1場可能要win番3,4場以上先可以夠分升藍帶, 因為輸左係會扣分! 換句話講, 要拿哂D杯係一D都唔易, 仲要好花時間.

我呢D水魚級, 打左廿幾場先昇到黃帶.
既然係咁...解盃放棄....
舊 06-01-18, 02:19 PM   #414
kathy0724
Junior Member

註冊日期: Dec 2011
引用:

打到司令前
每個角色都要 2 Round 勝出
豪鬼就會彈出嚟
kathy0724 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 02:20 PM   #415
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: kathy0724 查看文章
打到司令前
每個角色都要 2 Round 勝出
豪鬼就會彈出嚟
好...這個不難, 我試下...
舊 06-01-18, 05:55 PM   #416
pulpman

註冊日期: Oct 2002
各位。。。,我用 hori fighting pad, 無 touch pad 掣,有無計仔可以解決開 game 要用 touch paf 呢個問題?? 而家要用原裝掣入 game, 到揀人再轉返用 fighting pad....
由手機版發出
pulpman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 06:16 PM   #417
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: pulpman 查看文章
各位。。。,我用 hori fighting pad, 無 touch pad 掣,有無計仔可以解決開 game 要用 touch paf 呢個問題?? 而家要用原裝掣入 game, 到揀人再轉返用 fighting pad....
由手機版發出

PS4 系統設定有得remap button
但我唔知可唔可以remap touch pad

舊 06-01-18, 09:19 PM   #418
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
龍珠250
有無FIGHTING GAME PAD介紹下?唔識用大制
HORI定MAD CATZ好?

出奇地無專用/特別版制出
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-18, 12:16 AM   #419
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
點解隻街霸四一開始唔畀我CREATE SAVE?....

....................原來係用X 決定................

此篇文章於 06-02-18 12:45 AM 被 Rance 編輯。
Rance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-18, 08:45 AM   #420
wing
格鬥低手

引用:
其實佢個server只要分下區...亞洲, 美洲, 歐洲, 我唸已經好好多...
學下splatoon 2咁...自動連亞洲...就算8人入房打3分鐘都一樣好順...
或學pubg mobile分區...亞洲真係勁順, 百發百中...相反去歐洲真係射幾十槍都不死...

ping只係連歐美好lag的問題姐, 其實佢加個connection quality filter, 俾人選只連4格以上...或者打之前show個connection quality俾人決定打唔打, 已經可以完美解決.

琴晚試lobby 又出問題, 發現左就算係一堆香港人, 都有D人玩到 lobby有D人玩唔到, 玩到果D打20舖都好順, 但玩唔到果D就一舖都玩唔到, join理人地玩到果D, 仲會成個lobby炒哂.....option個input lag setting已碓定係個個人全部一樣, 我有D懷疑係router setting問題......

試極都打唔到lobby果D版友(即係在lobby內按 O 仲係自己ready 唔到, 反而cancel 左host果個ready), 可以試下將個input lag校番做default 果個3, 同埋將個router校番做nat 2. 如果唔知點搞, 直情唔用router, 將lan線直駁ps4.

此篇文章於 06-02-18 01:17 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-18, 10:51 AM   #421
wing
格鬥低手

引用:

補充番少少, 升藍帶係要大約1000分左右

舊 06-02-18, 02:23 PM   #422
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
SFIII 每場完左,有勝敗雙方張圖其實幾好。
去到3rd strike,可能加左人,可能無畫「新」加既人個勝敗圖,搞到只得贏個人個default樣,唔Like。

我好似最like都係SSFII系列 、同SFZero (Alpha)系列

此篇文章於 06-02-18 02:41 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-18, 01:30 AM   #424
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.youtube.com/watch?v=z4O4Wag-_Xg Retrospective Series: Street Fighter III
引用:
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-18, 12:51 PM   #425
yuhon

註冊日期: Feb 2005
啱啱先知2nd IMPACT 出到16:9
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] FIFA 19︱PS4/XB1/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 12 10-18-18 07:38 AM
[多機種] V-Rally 4︱PC/PS4/XB1/NS 安安 電視遊戲討論版 7 09-08-18 03:24 AM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[PS2/XB]Street Fighter Anniversary Collection (XB版支援 XboxLive) neo2046 電視遊戲討論版 52 04-19-06 07:36 AM
請問 xbox Street Fighter Anniversary Collection 見街未 ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 3 09-28-04 02:27 PM

現在的時間是 12:59 PM

手機版 | APP版