Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-21-19, 10:22 AM   #2551
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
瘟疫如1886般短命作品?

舊 05-21-19, 03:33 PM   #2552
ps4boy
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2016
sonic team racing 自己跑第一無用,同伴要追上!

舊 05-24-19, 11:50 PM   #2553
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: holsety 查看文章
Witness 真心好玩。
生存戰劇情幾好。
The Witness好玩,
不過有一個獎盃本來可以用相對簡易的方法取得,
但多次更新修正後,我覺得難玩到趕客,
隻Game絕大部份謎題都係無時間限制可以慢慢諗同試,
真係過唔到網上大把攻略教埋你點思考先啱。

不過,爆機位前有一間挑戰房,
係要係限時內(約6分鐘多)解多過隨機出的謎題,
本來無乜大問題,因為玩到果個位應該都知要用邊種模式去解謎,
佢更新唔可以按暫停或入Sleep Mode去出千無問題。

不過,有乜理由要設定到一衰咗手上的謎題,
要跳回前一個謎題重新再解過,仲要有限時…
自己最叻果次都係去到最後兩條柱前就夠鐘,
因為覺得宜家呢個設定好似有心整蠱玩家咁,
試多兩日就棄game了…

https://www.youtube.com/watch?v=1Jn7t4oqi3g

舊 05-25-19, 10:00 AM   #2554
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
玩game還玩game, 要追盃已經係另一回事了. 我有玩witness但玩得好慢, 都唔知有冇解到100題. 有D真係諗唔到就去第二度行. 隻game堅好玩, 但追盃就真係....我諗要keep track邊度仲有迷題要去解都幾煩, 莫講話要解哂6百幾個(好似全部6xx?)

舊 05-25-19, 06:48 PM   #2555
IDGAF
The One

引用:
作者: wing 查看文章
玩game還玩game, 要追盃已經係另一回事了. 我有玩witness但玩得好慢, 都唔知有冇解到100題. 有D真係諗唔到就去第二度行. 隻game堅好玩, 但追盃就真係....我諗要keep track邊度仲有迷題要去解都幾煩, 莫講話要解哂6百幾個(好似全部6xx?)
漂亮的說話…我都係唔講好了。

其實獎盃都只係一個進度表,
唔係好明出咗成十幾年仲有人抗拒呢種模式,
當係負面的東西。

隻The Witness其實係有進度表的,咪就係個湖同各區的黑柱,
玩得就會留意到。

挑戰房果度,如果我無理解錯,
之前出錯係唔會強制要玩家跳回前一個謎題重新再解過的,
而且由於係隨機出的謎題,可能明明過咗,出錯再試時會遇到更難的謎題,
個平衡度其實有問題…

玩到果個位就明,段攻略片係示範以前舊版易好多。

舊 05-25-19, 07:11 PM   #2556
wing
格鬥低手

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
漂亮的說話…我都係唔講好了。

其實獎盃都只係一個進度表,
唔係好明出咗成十幾年仲有人抗拒呢種模式,
當係負面的東西。

隻The Witness其實係有進度表的,咪就係個湖同各區的黑柱,
玩得就會留意到。

挑戰房果度,如果我無理解錯,
之前出錯係唔會強制要玩家跳回前一個謎題重新再解過的,
而且由於係隨機出的謎題,可能明明過咗,出錯再試時會遇到更難的謎題,
個平衡度其實有問題…

玩到果個位就明,段攻略片係示範以前舊版易好多。

你得閒可以睇下個作者Jonathan Blow 的訪談, 睇佢點解專登只整左ps4/steam系統內要求的最少獎盃數目. 講白D, 佢就係你口中所謂 "抗拒呢種模式" 的人. 如果MS/sony唔係要求ps4/xb要有一定數量的獎盃/成就, 隻game就會1個都冇. 點解PC只有2個? 因為steam要求最少要有2個, 於是佢就整2個.

例如呢度
https://killscreen.com/articles/unsu...ted-lifestyle/

此篇文章於 05-25-19 07:28 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-19, 09:19 PM   #2557
IDGAF
The One

引用:
你得閒可以睇下個作者Jonathan Blow 的訪談, 睇佢點解專登只整左ps4/steam系統內要求的最少獎盃數目. 講白D, 佢就係你口中所謂 "抗拒呢種模式" 的人. 如果MS/sony唔係要求ps4/xb要有一定數量的獎盃/成就, 隻game就會1個都冇. 點解PC只有2個? 因為steam要求最少要有2個, 於是佢就整2個.

例如呢度
https://killscreen.com/articles/unsu...ted-lifestyle/
咁你上面又講咩「追盃」…
根本就係搵嘢嚟講,
你同作者一樣唔認同獎盃/成就系統,
可以唔理照你自己的模式玩落去,
無需要用「追盃」呢類字眼去詆毀別人,抬高自己。

如果你咁buy佢的想法同理念,
應該一早買隻game支持,唔係等免費送先撐啦!

其實自從有咗獎盃/成就系統,
淨係睇GAF都少咗班人自吹自擂點極速爆機。(其實睇咗片當玩咗)

舊 05-26-19, 01:32 PM   #2558
wing
格鬥低手

引用:
根本就係搵嘢嚟講,

淨係睇GAF都少咗班人自吹自擂點極速爆機。(其實睇咗片當玩咗)

如果你覺得 「追盃」兩個字 = "詆毀別人,抬高自己", 我諗你真係需要打少D機, 讀多D書.

舊 05-26-19, 03:10 PM   #2559
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
我就係呢d 人,唔單只抗拒盃重抗拒白金w
對於我 , 用斧頭打300隻喪b 呢d 盃係冇謂~

此篇文章於 05-26-19 03:14 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-19, 03:12 PM   #2560
IDGAF
The One

引用:
如果你覺得 「追盃」兩個字 = "詆毀別人,抬高自己", 我諗你真係需要打少D機, 讀多D書.
難度有讚美的意思嗎…

說教式的留言留返比你的子女/學生聽好了(如有)

The Witness我都解咗48X個謎題,
同玩過上述果間挑戰房先留言覺得更新後平衡度有問題,
係你自己著眼係獎盃一詞果部份,又引文撐自己個觀點有幾正確。

你都實際玩過先出評語講你的睇法啦。

舊 05-26-19, 03:25 PM   #2561
wing
格鬥低手

引用:
作者: holsety 查看文章
我就係呢d 人,唔單只抗拒盃重抗拒白金w
對於我 , 用斧頭打300隻喪b 呢d 盃係冇謂~

如果係正常遊戲過程, 咁都冇乜所謂. 有D盃要你專登勁farm野, 堅無謂. 本來呢, 愛好呢D野就見仁見智, 不過如果變到扁執, 就真係太可悲了.

此篇文章於 05-26-19 03:29 PM 被 wing 編輯。
舊 05-26-19, 03:27 PM   #2562
wing
格鬥低手

引用:
難度有讚美的意思嗎…

說教式的留言留返比你的子女/學生聽好了(如有)

The Witness我都解咗48X個謎題,
同玩過上述果間挑戰房先留言覺得更新後平衡度有問題,
係你自己著眼係獎盃一詞果部份,又引文撐自己個觀點有幾正確。

你都實際玩過先出評語講你的睇法啦。
你不妨諗下 "追求學問", "追夢", "追理想" , "追思", "追尋"................. 呢D詞, 睇下係咪真係有得個 "追" 字就係 "詆毀別人,抬高自己" 咁鬧人. 其他o既就唔多講了, 等你回復番可以平心靜氣理性討論的狀態先喇.

此篇文章於 05-26-19 03:31 PM 被 wing 編輯。
舊 05-26-19, 03:47 PM   #2563
IDGAF
The One

引用:
你不妨諗下 "追求", "追夢", "追理想" , 呢D詞, 睇下係咪真係有得個 "追" 字就係 "詆毀別人,抬高自己" 咁鬧人. 其他o既就唔多講了, 等你回復番可以平心靜氣理性討論的狀態先喇.
其實上面已經講咗,
我係玩過The Witness果間挑戰房後,
先留言覺得更新後平衡度有問題,
就算有無獎盃都好,
都係我玩完之後提出的意見。

按你的說法,
你原本段留言提到的「追盃」並沒有貶義…
WOW,咁可能真係要「打少D機, 讀多D書」了…

引用:

舊 05-29-19, 01:42 AM   #2564
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
https://asia.playstation.com/cht-hk/...n-weekly-0524/

PSN 每週更新 05月24日

揮桿吧 - 全民高爾夫 VR

全民高爾夫 VR讓玩家可體驗彷彿親臨高爾夫球場之感,並輕鬆享受高爾夫的樂趣!

超熟進化 - 凱薩琳FULL BODY

做好準備,加快速度。以音速來場團隊賽車吧!TEAM SONIC RACING

鍊金術冒險故事 - 露露亞的鍊金工房 ~亞蘭德之鍊金術士4~

本月特選遊戲

PS Plus 5月份免費遊戲

https://asia.playstation.com/cht-hk/...mpaign-190529/

於PlayStation Store購物滿HK$350可獲9折購物折扣優惠代碼!

5月29日至6月30日期間,凡累積購買遊戲(包括預購)和/或追加內容滿HK$350*,便可獲贈PlayStation™Store 9折購物折扣優惠代碼!

*不包括訂閱PS Plus及PS Music會籍。

https://asia.playstation.com/cht-hk/...et-icd-190523/

2019年05月23日購買特選追加內容滿HK$200可獲9折購物折扣優惠代碼!

https://asia.playstation.com/cht-hk/...90529-dop2019/

Sony Interactive Entertainment 將推出 「PlayStation®4 Days of Play Limited Edition」 「Days of Play」全球優惠活動6月7日載譽歸來 同步推出限定版PlayStation®4主機

https://asia.playstation.com/cht-hk/...eathStranding/

PlayStation®4遊戲軟件《DEATH STRANDING》 
將於11月8日發售

下載版5月30日起接受預購

https://asia.playstation.com/cht-hk/...-monthly-0529/

PlayStation®Plus 六月份免費遊戲優惠

PlayStation®Plus會員六月優惠將於6月5日開始,並於7月2日結束。現在讓我們看看本月有甚麼免費遊戲和獨家折扣。

https://www.4gamer.net/games/129/G012999/20190530023/
JP PS+ FREE GAME

https://asia.playstation.com/cht-hk/...m-update-6-70/

2019年05月30日
關於PlayStation 4系統軟件6.70更新

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 05-31-19 12:27 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-19, 08:10 PM   #2565
安安

註冊日期: Jan 2002
https://asia.playstation.com/cht-hk/...-of-play-2019/
「Days of Play」

安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-19, 09:25 AM   #2566
wing
格鬥低手

美版PSN 下個月送 borderland handsome collection (前傳+2), 同埋 sonic maniac. 唔錯, 但唔知港服跟唔跟.

舊 05-30-19, 10:39 AM   #2567
IDGAF
The One

https://www.youtube.com/watch?v=mOoDFGAM8cA

六月份免費遊戲,包括: 《Borderlands: The Handsome Collection》及《Sonic Mania》! 於2019年6月5日起至2019年7月2日期間限定開放予PlayStation®Plus會員免費下載。

今個月幾正~!

Borderlands一早爆咗XBOX 360版所以一直無再買PS4版,宜家有得免費玩太好了!

舊 05-30-19, 05:15 PM   #2568
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
請問如果拎部 PS4 Pro 去維修,
要拎本體同單之外, d HDMI 同電源線使唔使拎呢?
同埋我自己換咗 SSD 使唔使換番原本隻 HD? Thanks.
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-19, 05:28 PM   #2569
wing
格鬥低手

引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章
請問如果拎部 PS4 Pro 去維修,
要拎本體同單之外, d HDMI 同電源線使唔使拎呢?
同埋我自己換咗 SSD 使唔使換番原本隻 HD? Thanks.

唔駛喇, 但你拎埋又何妨. 最重要係你拎去維修前試清楚係咪hdmi 線出問題. 我以前部360同依家部ps4都試過幾次會突然黑畫面, 次次都係換hdmi線就冇事.

舊 05-30-19, 08:21 PM   #2570
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
有個PSN退款問題想問下
依家新安排係兩星期內未下載可以退

依家送緊9折CODE,7月中送月尾要用

舉例我預購11月隻DEAD STRANDING
7月俾CODE我用咗,
但到11月可能買咗碟版,想退下載版

咁個9折CODE使唔使賠返俾佢?
定CODE已用,隻GAME未下載都唔俾退?
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-19, 10:50 AM   #2571
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
唔駛喇, 但你拎埋又何妨. 最重要係你拎去維修前試清楚係咪hdmi 線出問題. 我以前部360同依家部ps4都試過幾次會突然黑畫面, 次次都係換hdmi線就冇事.
因為 D 線扎住哂, 拆出黎好麻煩,
不過我部機應該唔關線事, 係個風扇好嘈,
就算部機 sleep 咗都仲有機, 謝提點
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-19, 05:06 PM   #2572
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
根本就係搵嘢嚟講,

但係多左好多人為左白金而買D所謂白金佳品(即係隨時係skip log就爆到盃嘅game...)

我自己就打到嘅杯就努力下,自覺無理嘅唔會追

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-19, 05:08 PM   #2573
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
ps plus 年費8月開始加價

從 2019年8月1日起, 香港地區的PlayStation Plus會籍訂閱價格將會改訂,詳情如下:

PlayStation Plus 12個月會籍訂閱價格將變更為 HK$308
PlayStation Plus 3個月會籍訂閱價格將變更為 HK$128
PlayStation Plus 1個月會籍訂閱價格將變更為 HK$48

改訂價格將於2019年8月1日起實施。
於當天或之後支付的任何訂閱款項將以改訂後的訂閱價格收費。

價格改訂對您的影響:

我們將在2019年8月1日改訂PlayStation Plus會籍的收費。由於您是既有會員,所有於2019年8月1日後的續訂將以改訂後價格收費。2019年8月1日之前您依然可以原定價格訂閱 PlayStation Plus會籍,添加或累計至您原有的會籍之中。

若您不希望繼續訂閱,請務必於2019年8月1日以前關閉自動訂閱功能,以取消訂閱。

舊 05-31-19, 05:08 PM   #2574
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
港psn+8月加價...睇怕全世界都加...

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-19, 05:13 PM   #2575
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
早幾日先話12+3轉頭加價
即係叫你速速鎊
算啦課多幾年,當2020 PS5,玩5年2025啦

睇漏左7折平過12+3

此篇文章於 05-31-19 05:42 PM 被 qwe 編輯。
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PS4, PS4討論

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SONY] PS3/PS VitaのPS Storeにて、CERO:Zのゲーム本編が購入不可へ。一部支払い方法終了に際して 安安 電視遊戲討論版 166 10-05-21 10:50 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 02 → ? neo 電視遊戲討論版 12442 07-04-17 10:37 AM
港鐵搶客...2日,25/03~26/03...成人享小童特惠車費,其他乘客一律每程$1 Busconcamp ~清談館~ 1 03-15-16 01:13 PM
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #10 題目: 「明調」 (2006.03.01-2006.03.24) Winner: KKH 「石竹」 KKH 照相館 40 04-01-06 12:04 AM

現在的時間是 08:14 PM

手機版 | APP版