Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-11-12, 04:12 PM   #951
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「消費税10%」で民・自が基本合意

消費税増税法案に関する与野党の修正協議が開かれ、民主・自民の両党は、
消費税率を10%に引き上げることについて基本合意しました。

「税率10%までの2段階引き上げについては、我々も賛成をすると申し上げた」
(自民党 町村信孝元官房長官)

民主・自民・公明の3党は、税制分野に関する実務者協議を始め、自民党側は、
「社会保障分野でも合意することが大前提」とした上で、政府案に盛り込まれている2014年4月に
8%、15年10月に10%に消費税率を引き上げることについて賛成する考えを伝えました。
公明党は、法案の賛否については態度を保留しました。

一方、低所得者への対策については、民主党が提案する「給付つき税額控除」措置に
自民党が反対しているなど、
各党の意見に隔たりがあり、引き続き協議することになりました。

舊 06-12-12, 12:08 AM   #952
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: money 查看文章
「消費税10%」で民・自が基本合意

消費税増税法案に関する与野党の修正協議が開かれ、民主・自民の両党は、
消費税率を10%に引き上げることについて基本合意しました。

「税率10%までの2段階引き上げについては、我々も賛成をすると申し上げた」
(自民党 町村信孝元官房長官)

民主・自民・公明の3党は、税制分野に関する実務者協議を始め、自民党側は、
「社会保障分野でも合意することが大前提」とした上で、政府案に盛り込まれている2014年4月に
8%、15年10月に10%に消費税率を引き上げることについて賛成する考えを伝えました。
公明党は、法案の賛否については態度を保留しました。

一方、低所得者への対策については、民主党が提案する「給付つき税額控除」措置に
自民党が反対しているなど、
各党の意見に隔たりがあり、引き続き協議することになりました。
呢單野旅行前有新聞講~~如果CONFIRM...10%...真係唔洗再買野=_=

-----------------------------------

雖然我對呢MUD 車物車無mud興趣(用最快時間送到我去目的地就得啦)
不過話說我坐錯車~~
(低能白痴坐錯車詳細~陷阱呀...> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/articles/27809/index )

坐番轉頭時就坐左呢架車~~一日得2/3班(人地話)
睇風景唔錯~而且係獨立車廂~位又闊又舒服

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 12:16 AM   #953
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
加消費稅好似話分段加既。
但遊客影響都唔少

舊 06-12-12, 09:16 AM   #954
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
岩岩見HOTEL.COM 有特價,係咪好過用JALAN 訂?
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 09:49 AM   #955
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 飛機王 查看文章
岩岩見HOTEL.COM 有特價,係咪好過用JALAN 訂?
我今趟7月去東京就係經Hotel.com
有時真係幾抵,住夠幾多晚又會再抵o的

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 10:35 AM   #956
Janus
God of Gamer
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
抽煙的話,最好不要選這家Cube Hotel。

日旅館外抽菸 台客被罰1.8萬

【陳如嬌、陳怡妏╱綜合報導】癮君子在日本東京隨便抽菸小心荷包大失血!有民眾在網路po文,指日前到東京入住位於上野的飯店Cube Hotel,在飯店外側門吸菸時,飯店主管竟以違規為由要他支付5萬日圓(約1萬8730元台幣)的罰款,引發網友討論,質疑飯店人員欺負不懂日本法令的外國旅客。

「欺負外國人」
有網友8日在網路po文(http://www.backpackers.com.tw/forum/...d.php?t=653511),指日前住在東京上野的Cube[/url] Hotel,因知飯店不能抽菸,就到飯店外的側門抽,結果竟被自稱飯店主管的人拉進飯店,並列印一張5萬日圓的違規單,他雖不斷解釋,但對方完全不理還揚言要找警察來。
該網友指因當時趕搭飛機,只好交錢脫身。其慘烈遭遇引發網友譁然,質疑飯店人員欺負不懂日本法令的外國人。
《蘋果》昨致電Cube Hotel,飯店人員說,事涉客人隱私無可奉告,但否認向客人收取罰金,強調是客人違規抽菸的「違約金」,也不透露金額。
經常帶團到日本的領隊小林說,東京地區很早就實施街道禁菸令,在戶外不能隨便吸菸,只能到指定場所,否則會遭重罰,但確切的罰款金額不清楚。

飯店無權開單
東南旅行社協理黃家宏說,日本每個地方對禁菸規定不盡相同,罰金也不一,但可確認,只有警察可開罰單,飯店人員只能檢舉,若發生爭議,可請警察來處理。《蘋果》昨無法聯繫上該po文網友、未能取得其回應。

http://www.appledaily.com.tw/appleda...20520/34241837

此篇文章於 06-12-12 12:59 PM 被 Janus 編輯。
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 11:45 AM   #957
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: Hitomi 查看文章
呢單野旅行前有新聞講~~如果CONFIRM...10%...真係唔洗再買野=_=

-----------------------------------

雖然我對呢MUD 車物車無mud興趣(用最快時間送到我去目的地就得啦)
不過話說我坐錯車~~
(低能白痴坐錯車詳細~陷阱呀...> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/articles/27809/index )

依家係五能線special列車
全車指定, 上次五所川原返弘前坐依架
依家由弘前坐到落秋田真係好正, 經日本海個view好無敵, 下次有機會我會坐

舊 06-12-12, 02:14 PM   #958
飛機王
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
我今趟7月去東京就係經Hotel.com
有時真係幾抵,住夠幾多晚又會再抵o的
3Q , 岩岩落左訂
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 03:10 PM   #959
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
你張卡有DISCOUNT架嘛, 又可以退TAX, 無問題既

搞咩你D相見唔到你靚樣= =
嚇一嚇我 = = 搞咩成個貞子咁 = =

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 07:53 PM   #960
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
物販無得用銀聯

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 09:06 PM   #961
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Janus 查看文章
抽煙的話,最好不要選這家Cube Hotel。

日旅館外抽菸 台客被罰1.8萬

【陳如嬌、陳怡妏╱綜合報導】癮君子在日本東京隨便抽菸小心荷包大失血!有民眾在網路po文,指日前到東京入住位於上野的飯店Cube Hotel,在飯店外側門吸菸時,飯店主管竟以違規為由要他支付5萬日圓(約1萬8730元台幣)的罰款,引發網友討論,質疑飯店人員欺負不懂日本法令的外國旅客。

「欺負外國人」
有網友8日在網路po文(http://www.backpackers.com.tw/forum/...d.php?t=653511),指日前住在東京上野的Cube[/url] Hotel,因知飯店不能抽菸,就到飯店外的側門抽,結果竟被自稱飯店主管的人拉進飯店,並列印一張5萬日圓的違規單,他雖不斷解釋,但對方完全不理還揚言要找警察來。
該網友指因當時趕搭飛機,只好交錢脫身。其慘烈遭遇引發網友譁然,質疑飯店人員欺負不懂日本法令的外國人。
《蘋果》昨致電Cube Hotel,飯店人員說,事涉客人隱私無可奉告,但否認向客人收取罰金,強調是客人違規抽菸的「違約金」,也不透露金額。
經常帶團到日本的領隊小林說,東京地區很早就實施街道禁菸令,在戶外不能隨便吸菸,只能到指定場所,否則會遭重罰,但確切的罰款金額不清楚。

飯店無權開單
東南旅行社協理黃家宏說,日本每個地方對禁菸規定不盡相同,罰金也不一,但可確認,只有警察可開罰單,飯店人員只能檢舉,若發生爭議,可請警察來處理。《蘋果》昨無法聯繫上該po文網友、未能取得其回應。

http://www.appledaily.com.tw/appleda...20520/34241837
個post我都有討論(我有backpacker acc.)
唔係一出左酒店就唔係酒店範圍sosad
你試下係半島酒店門口食煙丫w

"日本每個地方對禁菸規定不盡相同,罰金也不一,但可確認,只有警察可開罰單,飯店人員只能檢舉,若發生爭議,可請警察來處理。"<----亂講, 你咁講即係酒店入面食煙都唔罰得w?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 09:13 PM   #962
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: irismong 查看文章
你張卡有DISCOUNT架嘛, 又可以退TAX, 無問題既

搞咩你D相見唔到你靚樣= =
嚇一嚇我 = = 搞咩成個貞子咁 = =
買手信食品果d無得退~_~"
買鞋買衫果d只係佔少數~_~
仲有酒店果D無得退啊~_~

果度我真係無影樣XDDD

引用:
作者: Paptimus 查看文章
依家係五能線special列車
全車指定, 上次五所川原返弘前坐依架
依家由弘前坐到落秋田真係好正, 經日本海個view好無敵, 下次有機會我會坐
呢個我都有興趣~不過秋田<>新青森5粒鐘車=___=
相信呢個係我GE極限....

舊 06-12-12, 09:13 PM   #963
leotam3

引用:
不過話說我坐錯車~~

2個月台去唔同方向wor?
我5月都係新青森轉車去函館, 除左時間趕d(買唔切駅弁), 唔覺有問題
而且新青森去青森....搭普通車都得啦a

只可以咁講, 你地少坐jr, 唔識轉車

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-12-12, 09:33 PM   #964
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: leotam3 查看文章
我5月都係新青森轉車去函館, 除左時間趕d(買唔切駅弁), 唔覺有問題

都話換指定席果時知道坐邊個方向~落到月台突然發神經囉

普通車要再等多半粒鐘呀~咁緊係上架特急車啦

舊 06-12-12, 11:42 PM   #965
leotam3

引用:
都話換指定席果時知道坐邊個方向~落到月台突然發神經囉

普通車要再等多半粒鐘呀~咁緊係上架特急車啦
呢d大站算好d, 去果d 1~2個鐘得一班車既地方,
坐錯車會好大鑊

あやかし陰陽録討論區
舊 06-13-12, 12:25 AM   #966
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
呢d大站算好d, 去果d 1~2個鐘得一班車既地方,
坐錯車會好大鑊
如果錯坐車我會揀大站落車(IF中間有細站)

我妹坐錯果次在細站落車乃晒野~等左粒幾鐘~佢地去果時仲要落雪~
附近又無野食個站又荒蕪真係鬼都唔多隻

舊 06-13-12, 05:55 AM   #967
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
如果錯坐車我會揀大站落車(IF中間有細站)

我妹坐錯果次在細站落車乃晒野~等左粒幾鐘~佢地去果時仲要落雪~
附近又無野食個站又荒蕪真係鬼都唔多隻
無人車站真係想食野都冇得食

舊 06-13-12, 09:34 AM   #968
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
其實家陣應該好少有機會坐錯車吧 @@"
指示牌多左好多... 比起我十幾年前第一次去 =0="
果時就真係試過行錯月台~ 不過未試過坐錯車~~ XD

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 10:04 AM   #969
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
想問下而家日本節約用電嘅情況係點…? 會唔會有D地方會有間歇性供電 = =?
由手機版發出
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 10:30 AM   #970
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:

白鳥去函館方向同新青森方向係同一個月台, 雖然相反方向

舊 06-13-12, 12:42 PM   #971
leotam3

引用:
作者: Paptimus 查看文章
白鳥去函館方向同新青森方向係同一個月台, 雖然相反方向
所以日本坐車,上到月台要睇行車方向顯示下班車資料果牌,
咁就唔會上錯車w
由手機版發出
舊 06-13-12, 12:44 PM   #972
leotam3

引用:
作者: Reishin 查看文章
想問下而家日本節約用電嘅情況係點…? 會唔會有D地方會有間歇性供電 = =?
由手機版發出
夏天詳情好似未公佈
由手機版發出
舊 06-13-12, 04:55 PM   #973
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
4月底5月係淡季wo~~2人機票過萬?
business class黎架?
但business class又應該唔止呢個價...?
No la。因為5/1假期,所有淡季機票都是black out 4/27到5/1,而我們exactly就是那段時間飛。
OK,其實整件事是我的錯,完全是心血來潮。想去/決定去日本的時候已經是4月17號晚上10點多,馬上去CX Holidays查package/機票,東京/大阪/京都全部fully booked,最後還有機位的只剩下名古屋。記得當時一張機票係42xx,在准備買票的時候,有人說,等明天用積分換了酒店才訂也不遲。到了第二天,酒店confirm了,再去CX買機票,票價竟變成了47xx 。所以最後,兩張機票連稅縂共11xxx。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-12, 10:41 PM   #974
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: irismong 查看文章
其實家陣應該好少有機會坐錯車吧 @@"
指示牌多左好多... 比起我十幾年前第一次去 =0="
果時就真係試過行錯月台~ 不過未試過坐錯車~~ XD
因為個牌只係寫往函館~新青森落車超超超級多人~個個都大細行李~
全部人都衝去同一月台~換車時間又得十幾分鐘個個都好趕~
可能因為急得濟~見到電子牌寫住往函館即時反應係"架車去北海道唔關自己事"...

換指定席果時售賣員其實唔小心出錯左函館落車的劵
(我print時間表落黎再圈邊班車時間~個時間有個細字"函")
所以換票時我都仲記得我的確要坐函館方向的車...

引用:
作者: Reishin 查看文章
由手機版發出
冷氣你要預左會比較弱

舊 06-13-12, 10:51 PM   #975
leotam3

匯豐銀行提款卡出年用唔到plus, 變左銀聯

あやかし陰陽録討論區

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
さがら総「変態王子と笑わない猫。」Blu-ray BOX 2016年5月25日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 175 07-11-17 10:16 PM
小畑健 x 大場つぐみ「バクマン。」実写映画化 2015年公開決定!丨佐藤健&神木隆之介主演 爽神 日本動漫畫討論版 750 10-05-15 12:13 AM
カヅホ「キルミーベイベー」Blu-ray BOX化 supermanlady 日本動漫畫討論版 68 04-27-15 06:08 PM
緑川ゆき「蛍火の杜へ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 16 02-28-12 04:16 PM

現在的時間是 04:21 AM

手機版 | APP版