Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
Neo Entertainment TREND>Disney+ 消息討論區(請守劇透手則)— 將軍唔嫁又嫁,有第二季
Kinny Riddle 06:29 PM 06-13-21
Loki 第一集

見到偏離神聖timeline嘅宇宙會被時空管理局TVA reset

Reset係咩意思?強行清除?咁就好似FGO嗰啲異聞帶咁?

同埋呢個神聖timeline係咪淨係得一個,抑或好似FGO咁容許有特定數目嘅平行timeline存在?

如果只係得一個timeline,咁Endgame發生嗰啲時空干預就唔會發生,所以都係傾向覺得三個Timekeeper係容許少許偏差(喺嗰啲TVA Agent手機顯示嘅紅色線入面)。咁樣先至會有Multiverse呢個概念

王小虎 10:50 PM 06-13-21
作者: Kinny Riddle:
Loki 第一集

見到偏離神聖timeline嘅宇宙會被時空管理局TVA reset

Reset係咩意思?強行清除?咁就好似FGO嗰啲異聞帶咁?

同埋呢個神聖timeline係咪淨係得一個,抑或好似FGO咁容許有特定數目嘅平行timeline存在?

如果只係得一個timeline,咁Endgame發生嗰啲時空干預就唔會發生,所以都係傾向覺得三個Timekeeper係容許少許偏差(喺嗰啲TVA Agent手機顯示嘅紅色線入面)。咁樣先至會有Multiverse呢個概念
佢的講法,自古以嚟因為某啲原因出現過好多multiverse,然後各個multiverse發生一場大戰(Secret Wars),之後TVA為防止再出現同樣事情,開始規限只有一條時間線。方法就係每次出現多一條時間線,就將佢消滅。例如:Thanos由2014年穿越到2023年死咗,咁就會出現一條時間線係冇Thanos冇snap冇blip,呢條就比佢哋delete咗。
Kinny Riddle 12:50 AM 06-14-21
作者: 王小虎:
佢的講法,自古以嚟因為某啲原因出現過好多multiverse,然後各個multiverse發生一場大戰(Secret Wars),之後TVA為防止再出現同樣事情,開始規限只有一條時間線。方法就係每次出現多一條時間線,就將佢消滅。例如:Thanos由2014年穿越到2023年死咗,咁就會出現一條時間線係冇Thanos冇snap冇blip,呢條就比佢哋delete咗。
咁美國隊長喺Endgame最後返去同Peggy成家立室果條timeline點計?記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。老隊長喺片尾利用Pym Particle專登再返去將個盾交俾阿Sam,然後再返去同老Peggy養老。

係咪因為隊長冇乜點干涉所以被容許繼續存在?
C.Ryo 01:16 AM 06-14-21
咁美國隊長喺Endgame最後返去同Peggy成家立室果條timeline點計?記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。老隊長喺片尾利用Pym Particle專登再返去將個盾交俾阿Sam,然後再返去同老Peggy養老。

係咪因為隊長冇乜點干涉所以被容許繼續存在?
今集有件好似Peggy 嘅女仕喺Loki 背景過鏡,比TVA拉咗
不過算啦,TVA咪=MCU編劇
420secured 08:21 AM 06-14-21
記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。
Russo 的確講過
但Feige 就算個刻已經知會拍TVA都當唔知啦

就好似第一集所講,一句”it is supposed to happen” 就攪掂 haha
由手機版發出

返回主題版面