Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-05-19, 10:29 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?

見到有網民發起了抵制任天堂(香港)有限公司的活動,
原因係因為佢係TVB落廣告。

(由於TVB的政治立場較為親政府,新聞報導又偏頗不公)

網民目前在任天堂(香港)有限公司的Facebook專頁洗緊版,
不少留言表示會罷買旗下的遊戲作品,
直至佢同TVB劃清界線,
嬲嬲指數亦直線上升中。
連台灣網民都表示會支持相關的抵制活動,支持一下香港人~!

本身自己無睇TVB都有一段時間,
唔睇TVB新聞就一定的了,
娛樂方面有Netflix、HBO Go、Viu等串流服務代替,
都唔會睇佢拍果堆無腦師奶劇。

但我真係好想玩今個月出NS果隻The Legend of Zelda: Link's Awakening(薩爾達傳說 織夢島)喎~!
如果唔買行貨中文版,
買水貨美版、日版,
或美國數碼下載版,
應該算係支持了相關活動,
又對得住良心吧?

相關資料:

任天堂(香港)有限公司
https://www.facebook.com/Nintendo.hk/

電視廣播有限公司
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9B...85%AC%E5%8F%B8
無綫新聞
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%84...96%B0%E8%81%9E

反修例示威報道被指偏頗不公

2019年6月,香港爆發一連串反對修訂逃犯條例示威活動,無綫新聞繼續被批評有自我審查、「維穩」之嫌。6月10日凌晨立法會外爆發警民衝突,有指無綫高層要求新聞部刪走對警方不利的片段[97]。時至6月12日,大批示威者發動包圍立法會行動阻止逃犯條例修訂草案展開二讀,行政長官林鄭月娥當日早上於禮賓府接受無綫專訪。訪問原定於下午一時的《午間新聞》播出,但消息指新聞部對播出版本有爭持和避免挑動示威者情緒,最終延至下午5時才於《普通話新聞報道》率先播出部分片段,隨後於翡翠台、明珠台和無綫新聞台的新聞時段相繼出街,並於晚上7點半和11點安排無綫財經·資訊台播出足本版[98]。連日來無綫記者都成示威者的狙擊對象,屢次採訪都有示威者高舉「CCTVB」、「快啲轉台」等橫額,記者被民眾喝罵「出賣港人」和遮擋鏡頭[99][100],使無綫記者需要在公眾場合除去「咪牌」,並遮蓋攝影機上的台徽以防狙擊。記協和無綫新聞部隨後就該台採訪連番受阻發聲明予以譴責[101]。有團體計劃發起遊行到將軍澳電視廣播城,亦有網民集體抵制TVB廣告客戶和狙擊該台的大型活動以示抗議[102][103][104]。通訊事務管理局自6月至7月上旬收到大概12,000宗涉及無線電視的投訴,主要涉及該公司就《逃犯條例》修訂和其他有關事件的新聞報導[105]。無線電視在7月11日發表聲明稱「無綫電視新聞一直秉持中立、專業及客觀的原則」「新聞報道不偏不倚」[106],但包括官方媒體《環球時報》在內的內地媒體,形容無線電視為「支持警方的香港本地傳媒集團」(A local media group in Hong Kong that supports local police amid AntiExtradition protests[107])。

BBC於2019年7月16日的一篇文章稱一名在無綫電視新聞部工作的員工對BBC中文表示「曾有同事被迫要求在報導中加入支持政府或警察的聲音,或是加強報導前線示威者激動行為」,另有員工表示「上司不接受有些時段缺少政府、警方、支持修例的聲音,但卻默許部分時段完全不提示威者或民主派」。

此篇文章於 09-05-19 10:37 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 10:40 PM   #2
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
想問下有冇人睇到個廣告?
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 10:52 PM   #3
IDGAF
The One

引用:
作者: wsx360 查看文章
想問下有冇人睇到個廣告?
我都想問,因為我已經無睇TVB好耐…

睇留言好似係同寶可夢 劍/盾、寶源等有關,
同埋應該唔係免費電視台果邊出,
係myTV SUPER果邊。

另外,就係翻炒返Pokemon新譯名,唔尊重香港地區玩家事件…

此篇文章於 09-05-19 11:08 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 10:58 PM   #4
張飛後代
Ultimate Gamer
V-MAX

註冊日期: Jan 2002
身為知名遊戲大廠應該盡量係各個主要媒體上面落廣告先至係正常.
D人真小氣...

舊 09-05-19, 11:01 PM   #5
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
本來都想買部LITE , 點知依家可以省回

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:29 PM   #6
wsx360
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我都想問,因為我已經無睇TVB好耐…

睇留言好似係同寶可夢 劍/盾、寶源等有關,
同埋應該唔係免費電視台果邊出,
係myTV SUPER果邊。

另外,就係翻炒返Pokemon新譯名,唔尊重香港地區玩家事件…
myTV SUPER即係fact check都唔比

其實我最有興奮係廣告內容
因為以港任風格一定要等件野出左先會賣廣告
之前Viutv,報紙,黨鐵都係咁
而呢排根本冇野值得賣廣告

劍盾係日本都唔會咁早賣電視廣告
舊 09-05-19, 11:32 PM   #7
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:

今朝黨鐵見到 AC 同劍/盾廣告
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:36 PM   #8
wsx360
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
當年話全面抵制Pokemon,老任之後3個月左右
就成班人衝出街玩Pokemon Go

你叫人點尊重你?
舊 09-05-19, 11:38 PM   #9
wsx360
Game Master

引用:
作者: enishi 查看文章
今朝黨鐵見到 AC 同劍/盾廣告
由手機版發出
咁唔需要CCTVB
呢樣已可以抵制
舊 09-05-19, 11:39 PM   #10
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
咁大家咩都唔使玩啦 XDDDD
任天堂有係MTR落廣告架 XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-19, 11:45 PM   #11
IDGAF
The One

引用:

我睇返個活動其實應該係針對TVB多過任天堂(香港),
目的就係斷TVB米路吧?

所以過去曾經係TVB落過廣告的商戶,都會成為追擊對象,
只係今日輪到任天堂(香港)吧?

另外,就係上面提過的Pokemon新中文譯名事件,
同埋有人搵返寶源春茗請到中聯辦人士到場的新聞出嚟講,
寶源又有代理任天堂遊戲(睇官網其實MS、Capcom等都有)
http://www.prowellasia.com.hk/hk/contact
總之都係想斷佢哋米路的行動吧?

舊 09-06-19, 12:11 AM   #12
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
買水貨囉。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:16 AM   #13
紫紅豆
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2010
什麼都加上政治,,只有爭炒,你有你說,他有他說,
生活會否好辛苦呢?
我就沒什麼大志,只知世界只有拳頭可說話,
因有美國的事實說明,
紫紅豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:19 AM   #14
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
恥與為伍
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 12:19 AM   #15
紫紅豆
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2010
令外想說,支不支持也沒所謂,炒人潮可能好快出現,我就沒錢和心情買了,
紫紅豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 07:13 AM   #16
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
由寶可夢O個陣你已經可以知道支那市場對任天堂有重要架啦

舊 09-06-19, 07:40 AM   #17
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
利申,本人係淺黃
其實打機就唔好講政治啦,咁cctvb都有好多大名牌廣告
上至apple, Nike, 下至大快活,老麥,如果所有同cctvb有關都要抵制,大家唔洗生活了
依家老任代理已經好大進步 ,想當年,n64, gc, 大家都不知幾想慢遜幫任天堂落廣告,3ds時行貨廢到咩地步大家有目共睹
到左今日,switch 有大量港版game, 穩定價值,大部分game都有中文化,其實要支持至啱

舊 09-06-19, 07:41 AM   #18
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
想問有幾多人用緊 Apple 同 Samsung電話XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:11 AM   #19
IDGAF
The One

睇宜家個環境,
除非各商戶發聲明,表明唔係TVB賣廣告之外,
所有曾經落過廣告的都會輪流成為追擊對象。

正如樓上咁講其實任天堂都唔係成日賣電視廣告…

舊 09-06-19, 08:28 AM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
任記野我好少幫襯

如有需要我會照買

我平時其他消費已經盡量抵制

不過絕對認同人罷買

由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 08:31 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:39 AM   #21
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
查實嗰次Mario Odyssey只落ViuTV而唔落TVB
反而同Cygames合作嘅龍絆作為手遊直上TVB
我就有諗究竟港任負責人係經費有限定可避則避
觀乎近期動作多多,只可以講佢地有啲成績,點都想做多啲
再唔鍾意都無可否認落新平台個覆蓋率會高啲
依家情況就大不了下次唔做

要拗親中嘅話
其實阿索近排都親自去推隻大聖歸來啦
今次要針老任,都係槍打出頭鳥啫
最衰部Switch都申請左兩三次先俾批上面發售
老任今次都幾注定要對號入座
由手機版發出

此篇文章於 09-06-19 09:32 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:48 AM   #22
Fio

註冊日期: Dec 2001
我覺得間公司唔係直接出賣或傷害香港就ok,冇謂好似上面咁話愛國反美但著nike用iphone,冇咩意思
最後買咩版本或者買唔買,你清楚自己選擇嘅原因就可以
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:49 AM   #23
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
借個位問,唔係話 NS 生產線撤出中國嗎?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 08:57 AM   #24
yorkyork

註冊日期: May 2010
咪觀察住先囉,
可能落完呢輪有反對聲音就唔再落呢,
如果有反對意見令佢唔再落廣告係tvb其實係好事呀,
點解要咁急就衝出黎反對人抵制呢?
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-19, 09:20 AM   #25
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
大家點睇抵制任天堂(香港)有限公司活動?

其實寶源都係sony ps的大代理

我就提義大家應該齊齊玩xbox

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「香港問題,香港解決」口號違憲 凍檸茶 ~清談館~ 21 01-15-15 10:11 AM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 02:50 PM

手機版 | APP版