Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-26-15, 01:55 PM   #476
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
梁家傑:新人世代交替成必然,公民黨明年更新黨綱

區議會選舉一役,年輕政治新人紛冒起。公民黨黨魁梁家傑總結,今次結果反映青年有志氣、有能力背起香港的未來,選民亦願意給予他們機會,世代交替已成必然。

梁家傑也認為,新民主同盟在區選的成績彪炳,對中央來說是暮鼓晨鐘,科學地印證以香港為本位的論述,是港人的人心所向。

他預告,明年3月公民黨10周年之時,發表的更新黨綱,定會對「本土」議題有完善論述,與時並進。《香港經濟日報》

https://www.etnet.com.hk/www/tc/news...ategory=latest

chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 02:45 PM   #477
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
引用:
作者: sohippy 查看文章
佢係有好強IT背景(號稱係CCIE持有者,全球得萬幾人有既網絡專才證書),以前係顧問級
同時輔仁、本土新聞等網媒既技術同安全都係由佢睇
首先,CCIE全球有5萬幾人有,佢真係有就SHOW個NUMBER出黎先啦...
第二,CCIE都有分好多範疇,又識RS又識SECURITY,比我就入IBANK/政府食長糧好過
第三,一個SECURITY既NETWORK,係唔會用死一個牌子,CISCO SECURITY仲要出名弱
最後,香港的網媒我唔知佢有幾安全,我淨係知如果真係咁勁,就唔需要洗黑錢...

舊 11-26-15, 03:27 PM   #478
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁都係差佬話涉嫌啫,未定罪既。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B6%89%...215041518.html
引用:
羊子晚上被押到大埔警署通宵扣查時,在車上不斷啜手指公,並說「相信係洩漏咗風聲!」
記者識讀唇定係可以跟埋上警車…

此篇文章於 11-26-15 03:32 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 03:38 PM   #479
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: killua 查看文章
首先,CCIE全球有5萬幾人有,佢真係有就SHOW個NUMBER出黎先啦...
第二,CCIE都有分好多範疇,又識RS又識SECURITY,比我就入IBANK/政府食長糧好過
第三,一個SECURITY既NETWORK,係唔會用死一個牌子,CISCO SECURITY仲要出名弱
最後,香港的網媒我唔知佢有幾安全,我淨係知如果真係咁勁,就唔需要洗黑錢...
所以話我咪只係話佢係號稱自己係

話說到依加都未出番黎,睇黎會座夠48個鐘
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 03:46 PM   #480
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
有種品行叫縮沙 by 陳雲

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-15, 03:53 PM   #481
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
題外花邊話, 佢應該唔係正統讀書出身嗰種IT人, 似係有啲小聰明對呢方面有興趣自修返黎嗰隻. 盛傳佢係當年多次掲發高登討論區保安漏洞嘅麻煩友(仲有其他網上"戰績"), 如果係真的話當年佢應該仲係中學生

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-15, 12:43 AM   #482
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁都係差佬話涉嫌啫,未定罪既。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B6%89%...215041518.html

記者識讀唇定係可以跟埋上警車…
最正係...以她的性格...我比較信真的有講這幾句

只是是在明扮野
是扮身有_

舊 11-27-15, 12:53 AM   #483
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
保釋左出黎,觀望之後會點啦

================

BTW

引用:
CCIE全球有5萬幾人有,佢真係有就SHOW個NUMBER出黎先啦...
然後我無聊到真係走去查下佢冇無show過 ,發現佢係linked in 同Google plus講過自己係CCIE No係 #28805
之後搵到呢個:
http://www.systematic.com.hk/ccie.htm
#28805, Sora Chung,佢以前網上英文名都係叫Sora,應該就係佢

此篇文章於 11-27-15 01:34 AM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-15, 07:17 AM   #484
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
民主黨10人落馬 多新人上位 新東多5席新西失6 劉慧卿﹕成績及格

【明報專訊】民主黨是次派出95人參選,取得43席,比上屆47席少取4席。該黨指選舉前已有5人退黨,因此選前只有42席,變相是有一席增長。黨主席劉慧卿形容今次選舉結果是「及格」,亦樂見很多新人成功上位。同時,民主黨成功在新界東突圍而出取得13席,比上屆進帳5席,其中憑反水貨和反圍標議題,在「紅區」北區取得3席。然而,民主黨在新界西卻失利,議席大減6席,單單葵青區便翻盤失敗,失去4席。

民主黨副主席尹兆堅在葵青區落敗,他分析翻盤失敗是因為泛民不敵建制派的龐大資源和地區組織網絡。但他強調,民主黨在葵青的得票整體有進帳,反映仍得到區內居民認同。

葵青整體票增 仍丟4席

民主黨總幹事林卓廷擊敗民建聯對手,取得北區石湖墟議席,此外兩名新人劉其烽和陳旭明分別在北區天平東和祥華勝出。林認為這反映民主黨開始在北區站穩陣腳。

有人認為傘後組織在區議會選舉中取得議席,反映年輕人不再支持傳統泛民政黨,民主黨單仲偕不同意,指民主黨、公民黨和民協等在今次選舉的議席上都有進帳,見不到年輕人離棄。

對於黨內重量級人馬、「超級區議員」何俊仁落敗,是否意味明星效應漸失效,劉慧卿說仍未有機會與何俊仁討論。何俊仁早前表示,落敗是自己有不足,與票源被分薄無關。

民主黨本屆選舉雖有多名新人當選,但有10名區議員未能連任,劉慧卿說,「我們非常接受選民的決定」。成功連任的副主席羅健熙說,區議會選舉是細選區舉行,難以找一個共同原因去解釋為什麼有一批人會連任失敗。

明報記者

http://news.mingpao.com/pns/dailynew.../1448301855766
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-15, 10:42 AM   #485
david
The One

註冊日期: Mar 2002
【區選】葛珮帆再賴冇打反佔中政治牌致敗

引用:
民建聯雙料議員葛珮帆在區議會選舉中落敗,未能夠在沙田頌安選區連任,她敗選後將落敗的原因卸責至政府在當區休憩用地建插針式居屋。她接受港台專訪,再談到敗選原因之一,是由於無打「反佔中」的政治牌。

葛珮帆表示,原以為市民在區議會選舉較著重民生,故沒有突出「反佔中」或「拉布」等政治議題,但身為社運人士的對手葉榮,積極參加佔中,因而動員到佔中支持者投票。

對於被揭歸咎於政府建插針式居屋疑選情,她稱不能怪政府,是自己未擔當好橋樑角色說服雙方,承認未能成功處理事件而失選票。

她強調自己並無輕敵,亦不急於決定是否再參選,認為若因心懷不憤就斷言下屆必定參選,是不負責任的決定。
又關佔中事...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-15, 10:49 AM   #486
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: david 查看文章
【區選】葛珮帆再賴冇打反佔中政治牌致敗

又關佔中事...
>對手葉榮,積極參加佔中,因而動員到佔中支持者投票。
如果佢出反佔中牌
不就更多人逃走嗎

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-15, 11:14 AM   #487
神人ではない!新人だ

引用:
作者: pet3 查看文章
>對手葉榮,積極參加佔中,因而動員到佔中支持者投票。
如果佢出反佔中牌
不就更多人逃走嗎
佢指自己吸藍絲票唔夠落力啦…

舊 11-27-15, 01:12 PM   #488
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
佢指自己吸藍絲票唔夠落力啦…
藍絲都是無腦反
知道對手是黃
本身就已經會反投沒說是黃的人啦

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-15, 12:45 AM   #489
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

白鴿黨新生代就係如此質素. 選舉期間青政都未彈起就已經被班乳鴿咁看待, 又難怪選舉後人氣急升嘅青政會被飯民系統全力打壓

引用:
一切一切,只是因為青政出來選,今日不除,將來成為競爭。

又,從消息人士手中,得知一班三字頭的泛民區選參選者開了一個whtasapp group,有民主黨,公民黨,社民連,人力,工黨的。其中,民主黨的新生代劉其烽和區諾軒對青年新政的看法。

區諾軒說:

一:要在電視節目恥笑青年新政落區不力,「為泛民出口氣。」

劉其烽說:

批評青政不把民主黨放在眼內,青政去跟北區動源玩就行。言語中對「雨傘族」頗有敵意。

圖中的Phone Lee,是民主黨的社區主任李偉峰,屬油尖旺區,據民主黨的網頁載,此人在1981年出生。

李偉峰說:

「青政會去風月場樓下開街站,廣收另類民意。」

區諾軒回應:

「派發免費一樓一指南。」在挖苦青政的這個話題上,他們相談甚歡。
https://www.facebook.com/dadazim/posts/926900914062321

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 11-28-15, 02:11 AM   #490
カガミ

引用:
作者: YHW 查看文章
白鴿黨新生代就係如此質素. 選舉期間青政都未彈起就已經被班乳鴿咁看待, 又難怪選舉後人氣急升嘅青政會被飯民系統全力打壓

https://www.facebook.com/dadazim/posts/926900914062321
之前明明話熱狗等人好狙擊他們

現在你們做的是什麼呢?

舊 11-28-15, 10:48 AM   #491
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
即係問白鴿衰d定熱狗賤d
why not both?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-15, 04:05 PM   #492
カガミ

引用:
作者: sugihara 查看文章
即係問白鴿衰d定熱狗賤d
why not both?
結論:政治是泥漿摔角,潔癖者不要出聲

這FA ok?

舊 11-28-15, 04:25 PM   #493
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
香港唔係淨係得白鴿同熱狗

有啲嘢唔係你抹我我抹你就得,一走上前面睇下就知邊啲係人渣

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-15, 04:36 PM   #494
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
人人都會在自己個群組謝其他人嘅嘢,只是有無比人爆出來咁解!醒少少當幫忙啦!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-15, 05:13 PM   #495
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
只能講,wa 留底講唔想俾人知既壞話的人,都係白痴:0)

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-15, 06:12 PM   #496
神人ではない!新人だ

引用:
作者: knight-philip 查看文章
結論:政治是泥漿摔角,潔癖者不要出聲

這FA ok?
所以咪輸囉,呢個世界有幾多真係唔需要包裝。

不過家陣智能電話可能真係有吸星大法,吸走晒人類應有基本智力。
自己搞咁多野先上到位,同班話黎就黎既人平起平坐一定唔會好過,不過點會喺呢D平台講架。

舊 11-28-15, 07:23 PM   #497
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: YHW 查看文章

近兩日有關青政的"黑材料"
好似都係引用所謂的"學聯老鬼"

我唔係好了解學聯同白鴿黨間的關係,
但實在不禁令我懷疑是不是由白鴿黨指示...

此篇文章於 11-28-15 07:25 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-15, 12:12 AM   #498
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
近兩日有關青政的"黑材料"
好似都係引用所謂的"學聯老鬼"

我唔係好了解學聯同白鴿黨間的關係,
但實在不禁令我懷疑是不是由白鴿黨指示...
除左學生會年代見過中聯辦官員同到過大公實習呢兩單之外, 基本上全部都係耳語吹出黎. 連人地青政網頁唔見雨革啲相都可以吹一輪質疑人地冇參與過佔領, 直頭係5毛級數 青政呢期都萛威猛, 受到飯民系統"雙黃"級數嘅招待

學聯同白鴿/飯民系統關系密切一早都唔係咩秘密啦

舊 11-29-15, 01:14 AM   #499
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
到底係想一統江湖定爭取民主?
(我乏指所有反政府派)
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-15, 01:39 AM   #500
HM