Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-22-19, 07:48 AM   #76
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我記得17年果時,
當時幾乎每一隻老任自家大作都最少有日文及英文字幕,
好似The Legend of Zelda: Breath of the Wild仲透過更新追加更多種語言,包裝中文。
加上當時香港行貨主機又跟全球同步出,
先會期盼Splatoon 2係會追加英文甚至中文字幕,
結果就係無…

所以即使佢資料上寫明,仍然有一種中了伏的感覺…
Splatoon2日版同美版遲遲冇加中字,
可能性1:就係暗地裡已經做緊隻3代啦!~
可能性2:呢隻2代一開始就係冇打算搞 多國語言!
(睇番日版都重係冇英字,而美版歐版都重係冇日字!)
(但3大地區版本Server係可互連既!

PS:依家都2019年啦!
(自從3DS既PM日月中文化大賣後,
呢緊老任隻隻日美歐版都會一色一樣行多國語言制架啦!廢事煩!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-19, 07:55 AM   #77
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
我係19號SSP入左日限版$468,
呢幾日 日日煲,作為一隻2D Zelda重製版
加左好多現代既輔助功能,(Map可放坐標、海螺探索器等等...)
隻Game又中文化,睇得明要做咩!(比120分呀!)

缺點唔係冇,今次remake加左既 自創迷宮 ,
完成後,要好似Mario Maker一樣自己過到關,先share得比人,
但share方面唔係放上Server,(官方冇提供Server)
而係放係自己既amiibo比人帶出街面連咁share!

PS:當年我有玩過GBC版既DX,同有爆到機架!(隻Game出左成2~3年後先入手)
PS2:唔好見係2D版就睇小隻Game,
有部分迷宮解謎,自己都成年啦!但唔簡單架!要幾食腦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-22-19 08:03 AM 被 mrk 編輯。
舊 09-22-19, 09:58 AM   #78
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: mrk 查看文章

呢緊老任隻隻日美歐版都會一色一樣行多國語言制架啦!廢事煩!)
仲有一個可能性係港任2017年未砌NSO,觸及唔到老任伺服器堆碼做翻譯
所以S3將來有無,好睇會唔會又有一個香港未準備好嘅新網絡平台出現

呢隻老任都對砌伺服器可免則免
如此一來唔難理解港任態度
由手機版發出

此篇文章於 09-22-19 10:26 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-19, 01:05 PM   #79
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: yipchunyu 查看文章
呢隻GAME好短,唔抵玩
game boy remake喎,想點?
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-19, 01:06 PM   #80
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 不是藍星人 查看文章
遲d 有炸彈後

隻game 以而家角度故事好短下已爆
不過未收集所有嘢
正常快可以2日內爆機,始終係ramake,不要用佢和botw比~
舊 09-22-19, 01:07 PM   #81
charcsc2000
J神哥

引用:
日版實體game我拎去兌換落US A/C,
佢比60金幣我,
好似100金幣就換到USD $1咁上下吧?

我買game唔多,佢每隻game兌換期限係12個月,
多數都係幫到我交online年費時平USD $2-3左右…
可以咁換咩?我記得要睇咩game先得~
舊 09-22-19, 04:58 PM   #82
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
隻game個id 同要兌coin a/c既地區eshop上架中既 id 係一樣就可以
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-19, 06:40 PM   #83
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: X&Y 查看文章
隻game個id 同要兌coin a/c既地區eshop上架中既 id 係一樣就可以
點睇???
舊 09-22-19, 06:40 PM   #84
charcsc2000
J神哥

隻game有bug,會彈出關閉~
舊 09-22-19, 09:34 PM   #85
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
估唔到咁簡單嘅畫面都lag
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-19, 09:46 PM   #86
mission2007miss
Junior Member

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 天野 查看文章
估唔到咁簡單嘅畫面都lag
lag希望會透過更新攪得番, 之前btow都更新改善番
mission2007miss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-19, 12:48 PM   #87
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:

引用:
作者: leungky1 查看文章
仲有一個可能性係港任2017年未砌NSO,觸及唔到老任伺服器堆碼做翻譯
所以S3將來有無,好睇會唔會又有一個香港未準備好嘅新網絡平台出現

呢隻老任都對砌伺服器可免則免
如此一來唔難理解港任態度
由手機版發出
之前係Splatoon 2的討論過,
隻game無中文化,
同埋不同版本無收錄其他地區語言的原因,
可能是因為佢定期有搞Splatfests呢類online活動。

有次係問大家會揀M記的薯條定麥樂雞之類的,
就係可能呢類嘢有版權先要分區喎。

不過,宜家Splatoon 2都出咗2年多,
幾乎都可以肯定唔會加多國字幕同中文,
或許等下次大減價先買英文下載版再長玩好了。
當然佢直接出有多國語言的Splatoon 3就更好。

似乎任系單機GAME就仍然可以安心玩不同版本都仍然有多國語言字幕,
同埋參考咗下載版提供的支援語言資料先買就更放心。

舊 09-23-19, 01:04 PM   #88
IDGAF
The One

引用:
我又唔敢保證隻隻game都得,
不過我用日版實體The Legend of Zelda: Link’s Awakening,
同行版實體的Just Dance 2019都一樣可以入分去US A/C度。

舊 09-23-19, 08:11 PM   #89
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
點睇???
實體帶底部個組code 唔計最尾區域個3個字母, 前面堆code如果同兌個區既版本個code一樣就可以兌
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-19, 08:36 PM   #90
IDGAF
The One

引用:
作者: X&Y 查看文章
實體帶底部個組code 唔計最尾區域個3個字母, 前面堆code如果同兌個區既版本個code一樣就可以兌
OIC,
長知識了
thx~!

舊 09-25-19, 11:49 AM   #91
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
我都買咗日限,FRAMERATE係有啲問題。
我直覺覺得呢隻GAME係用UNREAL ENGINE 4開發,
用得UNREAL ENGINE 4開發嘅SWITCH遊戲,
唔知點解我總覺得係冇完全發揮到SWITCH該有嘅能力,
希望FRAMERATE問題可以靠PATCH修正好。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-19, 06:21 PM   #92
wer7543
Junior Member

註冊日期: Sep 2019
Q版超可愛 最近好多大作
wer7543 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-19, 08:30 PM   #93
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
請問呢款水貨有無中文?

Sent from my iPhone using Gaforum

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-19, 12:55 AM   #94
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
今日終於收到英國寄回的限定版

一打開已見到好靚嘅 GameBoy 造型鐡盒

下層就係硬皮 Art Book

印得非常精美

其實上星期仲喺日本,心多多又買埋日版同 Amiibo, 攞埋收藏已久嘅 GB 版大合照先!
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-19, 07:40 AM   #95
mrk

引用:
作者: 雙日 查看文章
請問呢款水貨有無中文?

Sent from my iPhone using Gaforum
水日版有中文!

舊 09-28-19, 07:41 AM   #96
mrk

引用:
作者: sugoteam 查看文章
今日終於收到英國寄回的限定版

一打開已見到好靚嘅 GameBoy 造型鐡盒

下層就係硬皮 Art Book

印得非常精美

其實上星期仲喺日本,心多多又買埋日版同 Amiibo, 攞埋收藏已久嘅 GB 版大合照先!
師兄,我訂歐限版都到貨啦!

日限+歐限大合照先!
https://scontent-hkg3-2.xx.fbcdn.net...82&oe=5E3559CA

PS:請問第1幅歐限版個盒下個個係咩呢?(主題袋,定大Poster呢?)

此篇文章於 09-28-19 07:43 AM 被 mrk 編輯。
舊 09-28-19, 10:07 AM   #97
sugoteam

註冊日期: Feb 2005
引用:
師兄,我訂歐限版都到貨啦!

日限+歐限大合照先!
https://scontent-hkg3-2.xx.fbcdn.net...82&oe=5E3559CA

PS:請問第1幅歐限版個盒下個個係咩呢?(主題袋,定大Poster呢?)

係大 Poster, 想問師兄你喺邊度訂?我喺 eBay 嘅遊戲店訂的。

sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-19, 10:15 AM   #98
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
End !!

此篇文章於 09-28-19 02:14 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-19, 04:40 AM   #99
mrk

引用:
作者: sugoteam 查看文章
係大 Poster, 想問師兄你喺邊度訂?我喺 eBay 嘅遊戲店訂的。

MK信和GX千代田新館(不過我係一早訂,我唔知佢重有冇現貨!)

PS:buygame2重有件尾貨!(不過炒上$15XX,值唔值見仁見智啦!)
PS2:成副夢見島歐限版最正係個大盒包裝!(同埋本畫集都精美過 日限版 既!最前同最後重各多左1頁添!

舊 09-29-19, 08:08 AM   #100
IDGAF
The One

引用:
作者: 雙日 查看文章
請問呢款水貨有無中文?

答案就在上一頁,
我驚有網友唔信仲cap埋圖添…

引用:
買咗日版The Legend of Zelda: Link’s Awakening了,
旺角價 :
日版$358-378左右 (行版再平$10左右)
日版ARTBOOK SET $438-458左右

日版遊戲+行版主機+主機繁體中文介面下入game已經係出繁體中文。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[Wii U] ゼルダの伝説 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild trdsport01 買賣專區 2 03-03-17 10:48 PM
[WiiU] ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス HD | 日美版已售 enishi 電視遊戲討論版 65 03-19-16 02:22 AM
[3DS] ゼルダの伝説 神々のトライフォース 2 | 已售 Suda 手提遊戲機討論版 284 09-05-14 10:25 PM
Hyrule Historia:ゼルダの伝説 大全 neo2046 電視遊戲討論版 22 07-19-13 04:38 PM

現在的時間是 10:10 AM

手機版 | APP版