Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 10-29-17, 10:12 PM   #101
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
有D焗你爆一爆機先慢慢玩.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-17, 10:46 PM   #102
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
有D焗你爆一爆機先慢慢玩.....
爆左一次機先係精華
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-17, 10:46 PM   #103
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
沙漠我慢慢玩拎到果100個紫色地區金幣。

隻Bowser (Wedding Outfit) amiibo的確幫到手,
特別係室外場同2D版圖,用咗佢會即時有個紫色圈指示位置。
同時可以檢查到所在位置仲有無紫色地區金幣咪拎。

今日玩完後,
沙漠同森林都找齊100紫幣同現可拿最多月了,
沙漠之前漏左地圖左下邊懸崖果3粒
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 12:27 AM   #104
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: lodoss 查看文章
今日玩完後,
沙漠同森林都找齊100紫幣同現可拿最多月了,
沙漠之前漏左地圖左下邊懸崖果3粒
我都啱啱搞掂沙漠及森林的紫幣了,向水世界進發。

既然知道爆機之後,還會有新增的月亮就慢慢搞。

提示方面,覺得最有用都係amiibo叔叔,
每五分鐘用一次amiibo就有埋位置比你去搵(同時可以用三隻)
提示鳥淨係講個標題比你知,其實唔係好用⋯

舊 10-30-17, 11:30 AM   #105
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
我想問下隻GAME有無得用Bowser?

因為爆左機都知道原來每個場都有鐵盒,要靠Bowser先打得爆

但打爆左又無得用佢,點打爆D鐵箱?
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 11:36 AM   #106
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: sunhikari 查看文章

因為爆左機都知道原來每個場都有鐵盒,要靠Bowser先打得爆

如果我冇理解錯你指嘅鐵盒應該就係月球見到嗰種銀色立方體?
係的話,用帽都爆到喎
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 11:40 AM   #107
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: 野良猫 查看文章
係的話,用帽都爆到喎
應該唔係,係每個場境都有一個有比MARIO高一點的大箱仔,用帽爆唔到,係臨爆機故事要求要上Bowser身先知道要靠Bowser先打得爆......
舊 10-30-17, 12:31 PM   #108
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:

你玩落去就會明
由手機版發出
舊 10-30-17, 12:44 PM   #109
sunhikari
Crazy Gamer

引用:
作者: mario0606 查看文章
你玩落去就會明
由手機版發出
即係點??
舊 10-30-17, 02:11 PM   #110
joeshpwai
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
係的話,用帽都爆到喎
都可以用屁股高空坐落爆
joeshpwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 02:14 PM   #111
joeshpwai
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
即係點??
即係暫時爆機前唔使埋個鐵方塊。爆機後再去睇下。
joeshpwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 02:22 PM   #112
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

引用:
即係點??
表關唔洗理D磚,裡關就會講點做

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
舊 10-30-17, 02:42 PM   #113
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
想請問大家黠先可以控制到凌空三段跳?
我睇片見人跳完掟帽再凌空衝向帽再跳,但我按ZL+Y都唔得

舊 10-30-17, 02:55 PM   #114
野良猫
肥倫

引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
先y一下掟帽然後快速按zl+y
而zl+y個y要長按
如果個y唔長按住變咗收帽

唔知咁講你明唔明
舊 10-30-17, 02:55 PM   #115
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:
睇錯問題,請無視

ZL 隔耐少少先按Y,同步按好似唔得
想易D,就跳起按左ZL,隔多陣,見到開始出屁壓先按Y
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 06:38 PM   #116
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
賽龜絕對係全game最難玩嘅採月運動紅龜同金龜鐵定錄低咗全老任跑得至快嗰兩個紀錄
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 07:21 PM   #117
野良猫
肥倫

引用:
作者: 滅龍士 查看文章
賽龜絕對係全game最難玩嘅採月運動紅龜同金龜鐵定錄低咗全老任跑得至快嗰兩個紀錄
你用正攻法同佢跑梗輸
要贏一定要搵捷徑同善用附近嘅嘢
好似帽子國咁跑到一半我直頭上隻嘢身飛過去
滝國要靠踩帽跳法上去先快
舊 10-30-17, 08:11 PM   #118
Garnet_Crow

註冊日期: Oct 2007
https://youtu.be/KdiyyQcyc8w

可能之前我講得1999
想請教大家點先可以好似片中咁凌空幾段跳?我一跳就掟帽,再凌空ZL+Y,都只係飛撲而唔係向頂帽直衝

舊 10-30-17, 08:19 PM   #119
野良猫
肥倫

引用:

可能之前我講得1999
想請教大家點先可以好似片中咁凌空幾段跳?我一跳就掟帽,再凌空ZL+Y,都只係飛撲而唔係向頂帽直衝
你ZL+Y時個Y有冇長按住先
舊 10-30-17, 08:40 PM   #120
Fio

註冊日期: Dec 2001
樹海底已經夠陰森,無啦啦殺隻暴龍出嚟仲要好似唔可以凹佢帽真係嚇鬼死
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 10:31 PM   #121
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
引用:

可能之前我講得1999
read the description in the video

引用:
MQ John
發佈日期:2017年10月29日
訂閱 460

超級瑪利歐 奧德賽 多段跳 沙之國 取金幣山方法
終於學會多段跳..最後按錯 差一點死掉學識這招
部份地圖都能入秘道多段跳次序大約以下
玩完幾張地圖之後 有基本認識會明白

B 跳起
空中按 ZL (向下撞地)
B 原地再跳起 (大跳起 )
在空中最高點時 長按X (放出帽子 長按帽子停留在空中)
(此時mario仍在空中)
空中按ZL (向下撞地)
向下撞時 即時按Y (空中前跳躍 - 完成一段跳)
mario飛向帽子 (向上跳起 -完成二段跳)
等待最高點 空中按ZL (向下撞地)
向下撞時 即時按Y (空中前跳躍 - 完成三段跳)

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 12:11 AM   #122
天野

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
我未玩到賽龜
我覺得跳大繩好難跳到100下
第一名果d係咪出千
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 12:40 AM   #123
野良猫
肥倫

引用:
作者: 天野 查看文章
我未玩到賽龜
我覺得跳大繩好難跳到100下
第一名果d係咪出千
遲下應該有好多片睇
我都想睇下啲人賽跑點樣十幾秒到終點

搖控車暫時成績最好,撞咗幾下牆都玩到26秒
舊 10-31-17, 01:11 AM   #124
SilverShadow
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
引用:
遲下應該有好多片睇
我都想睇下啲人賽跑點樣十幾秒到終點

搖控車暫時成績最好,撞咗幾下牆都玩到26秒
賽跑十幾秒到終點
https://www.reddit.com/r/NintendoSwi...2U&sh=101b47b8

(唔係好睇得明12-13秒的戴住帽兩下空中轉身動作係咩)
SilverShadow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 07:19 AM   #125
天野

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: SilverShadow 查看文章
賽跑十幾秒到終點
https://www.reddit.com/r/NintendoSwi...2U&sh=101b47b8

(唔係好睇得明12-13秒的戴住帽兩下空中轉身動作係咩)
華...d人係咪癲架
D跳躍跳到出神入化
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Super Mario Odyssey|支援繁體中文︱發售中 MO 電視遊戲討論版 388 04-11-23 07:10 AM
[WiiU] New Super Mario Bros. U / New Super Luigi U neo2046 電視遊戲討論版 116 09-10-13 09:28 AM
Super Paper Mario討論區(Mario首次在Wii上當主角,大玩2D、3D交替) mario0606 攻略及心得交流區 107 09-11-07 06:35 PM
[GBA]Super Mario advance 4 圖片 (= FC Mario Bros 3) neo2046 手提遊戲機討論版 24 07-07-03 12:28 PM
[GBA]Super Mario Advance 4+逆轉裁判3+Mario Kart新作?? 神祕人1號 手提遊戲機討論版 8 05-13-03 03:39 AM

現在的時間是 05:59 PM

手機版 | APP版