Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-04-15, 10:00 AM   #676
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: Tano 查看文章
想問本地製作動畫(無誤)
教育電視有架變型識飛升壓渦雙層巴士
係小學幾年同邊科OP出現
大約係幾時架?
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 10:44 AM   #677
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
想問本地製作動畫(無誤)
教育電視有架變型識飛升壓渦雙層巴士
係小學幾年同邊科OP出現
我估應該係新拍既教育電視情節, 但已經無睇好耐唔知LA.

想當年小學時我係睇教育電視成長既, 好睇過依家多多聲.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 10:52 AM   #678
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: HON HON 查看文章

現在既教育電視受到教統局既限制比較多...
而且現在大家睇得太多好野...
教育電視既 Budget 同資源 冇可能完全追得上
一有比較自然會覺得差左...
舊 03-04-15, 11:01 AM   #679
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: HON HON 查看文章

講起教育電視...係放學到4pm做動畫前, 我就係loop 教肓電視的.....
起碼好過loop 方太先.
有D真係幾好睇...有得笑下....不過年年都要loop一次.
我去到Q博士年代先無再睇....
又話說...依家仲有無教育電視?

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 11:42 AM   #680
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
講起教育電視...係放學到4pm做動畫前, 我就係loop 教肓電視的.....
起碼好過loop 方太先.
有D真係幾好睇...有得笑下....不過年年都要loop一次.
我去到Q博士年代先無再睇....
又話說...依家仲有無教育電視?
現在仲有的..而且數量唔會少過以前...只係唔會再係電視上面播咁長時間...
現在好多學校都會網上 or DVD 睇

其實有好多教育電視都好認真做
(當然都有 Hea 野啦~ )
舊 03-04-15, 11:44 AM   #681
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

現在係有個網係專播教育電視的

http://resources.hkedcity.net/etv/
教育局教育電視 - 教育城
舊 03-04-15, 12:01 PM   #682
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: PiroPiro 查看文章
現在仲有的..而且數量唔會少過以前...只係唔會再係電視上面播咁長時間...
現在好多學校都會網上 or DVD 睇

其實有好多教育電視都好認真做
(當然都有 Hea 野啦~ )
最勁當然係和氏壁,因為係梁家煇做藺相如…

舊 03-04-15, 12:08 PM   #683
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
教育電視不是只是看小芬女嗎 ?

還有熊熊兒童合唱團果幾個

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:10 PM   #684
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
細菌泥膠人幾好睇架

教育電視識睇一定睇英文0個堆, 班外國人演出真系無下限地好笑

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:18 PM   #685
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
居然有D咁既樹!?
真係估唔到
睇番佢英文wiki,怪鴨原本係Danger Mouse入面嘅反派,不過呢隻怪鴨乃係上一代殭屍怪鴨。殭屍怪鴨每次死一次後,佢僕人都會進行召喚儀式令佢「復活」。不過每代殭屍怪鴨嘅人格同上一代係完全唔同,基本上可以當係另一個角色。

Spin-off嘅呢代怪鴨由於召喚儀式出錯(用茄汁去取代血嚟召喚),呢個主角怪鴨就變成一隻人畜無害嘅素食鴨。XD

同埋BBC好似去年整咗套新Danger Mouse,不過每集得11分鐘。(始終唔可以用日本動漫標準嚟衡量西洋動畫 XD)

此篇文章於 03-04-15 12:24 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:19 PM   #686
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 魔璃 查看文章
細菌泥膠人幾好睇架

教育電視識睇一定睇英文0個堆, 班外國人演出真系無下限地好笑
呢個 Topic 由兒時卡通變左做教育電視... 真係超展開

泥膠人除左好出名既細菌大王 外仲有唔少的

https://www.youtube.com/watch?v=hBoReSRBdcg
舊 03-04-15, 12:22 PM   #687
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
以前小學讀下晝班,上午返學前會睇下電視。

閃電傳真機重播完後,又唔想睇TBB D粵語殘片時,就轉去明珠台睇佢D教育電視。以前D ETV真係比而家高好多層次,中三歷史係會教埋十字軍東征呢D高學術嘢。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:26 PM   #688
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
以前小學讀下晝班,上午返學前會睇下電視。

閃電傳真機重播完後,又唔想睇TBB D粵語殘片時,就轉去明珠台睇佢D教育電視。以前D ETV真係比而家高好多層次,中三歷史係會教埋十字軍東征呢D高學術嘢。
以前仲會將好出多既童話故事改編為 動畫 or 真人故事...好似美女與野獸 ...快樂王子等等

現在既學校好似冇左歷史科...全部合埋晒做常識科
舊 03-04-15, 12:31 PM   #689
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
下午校,睇完閃電會開到出門口

記憶中英文最好睇
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:37 PM   #690
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Q博士我記得好似有結局?
好似係咪Q博士坐飛碟走?a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:38 PM   #691
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 廢人 查看文章
下午校,睇完閃電會開到出門口

記憶中英文最好睇
由手機版發出
Hello! Hello! Hello!

同拉個波飛時間O既 Peter 仔

舊 03-04-15, 12:43 PM   #692
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: Rance 查看文章
Hello! Hello! Hello!

同拉個波飛時間O既 Peter 仔
仲有都唔知系咪手指骨已折斷既大人

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:50 PM   #693
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 魔璃 查看文章
仲有都唔知系咪手指骨已折斷既大人
邊個!?
舊 03-04-15, 12:54 PM   #694
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
睇番佢英文wiki,怪鴨原本係Danger Mouse入面嘅反派,不過呢隻怪鴨乃係上一代殭屍怪鴨。殭屍怪鴨每次死一次後,佢僕人都會進行召喚儀式令佢「復活」。不過每代殭屍怪鴨嘅人格同上一代係完全唔同,基本上可以當係另一個角色。

Spin-off嘅呢代怪鴨由於召喚儀式出錯(用茄汁去取代血嚟召喚),呢個主角怪鴨就變成一隻人畜無害嘅素食鴨。XD

同埋BBC好似去年整咗套新Danger Mouse,不過每集得11分鐘。(始終唔可以用日本動漫標準嚟衡量西洋動畫 XD)
我唔知點解記得僵屍鴨隻OP片段
僵屍怪鴨認真風趣XXX,介殺介鮮血.....剩係記得一句半句.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 12:55 PM   #695
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

細菌大王套公仔至今仲保存到~

舊 03-04-15, 12:57 PM   #696
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我唔知點解記得僵屍鴨隻OP片段
僵屍怪鴨認真風趣XXX,介殺介鮮血.....剩係記得一句半句.
"但管家最驚佢養唔大~~"
舊 03-04-15, 01:00 PM   #697
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
細菌大王套公仔至今仲保存到~

有冇記錯是否叫健康教育科

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 01:02 PM   #698
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
應該係..因為當時D科係叫
中,英,數,社,科,健
舊 03-04-15, 01:02 PM   #699
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
仲有社科健既時候係, 改左叫常識之後 都有呢套係常識既ETV睇
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-15, 01:05 PM   #700
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我O個個年代套細菌大會係人扮的

論壇跳轉

現在的時間是 09:38 PM

手機版 | APP版