Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-17-08, 12:33 AM   #1
Ultimate Gamer
二天

註冊日期: Mar 2002
ZOIDS 戰記第二回…色狼!完成!

話咁快第二回…先貼相,廢話後補…

今次可以話係一個新嘗試,大部份都係噴出黎,因為呢隻 d 件分得好,又唔算太多件
可以試試噴第二隻色,全程都係用罐噴,用左兩隻色,11 同 12,都係 mk ii 既配色
但完成後反而唔多似 mk ii…不過都算…起碼叫完成到,組裝到噴晒成隻兩日完成,本黎打算補埋夾口
最後都冇做到…都係搵 d hg,bb 補下練下先…enjoy…!

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信

此篇文章於 01-18-08 01:16 AM 被 鈞 編輯。
鈞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 12:41 AM   #2
6eo
God of Gamer
美波様!

註冊日期: Nov 2005
素組都已經好靚

想請問一下你是如何處理夾口和水口的? 幾乎完全看不見呢!
而且也看不到用沙紙磨的樣子. thx!
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 12:54 AM   #3
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
真係好快 2日又ok左...
我想問上色有冇咩特別要注意?<--新手
用油性定水性
我見你用手上都好似人地噴咁....勁
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-08, 01:20 AM   #4
二天

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
素組都已經好靚

想請問一下你是如何處理夾口和水口的? 幾乎完全看不見呢!
而且也看不到用沙紙磨的樣子. thx!
處理水口只係用 cutter 慢慢咁 cut 平,唔可以太大力,因為大力得滯會起白點
夾口今次用左 aa 膠痴死某 d 位,痴完之後再用 cutter 片走多餘既…
因為唔打算成隻噴…所以無用過沙紙

引用:
作者: Hyegun 查看文章
真係好快 2日又ok左...
我想問上色有冇咩特別要注意?<--新手
用油性定水性
我見你用手上都好似人地噴咁....勁
呢隻野係星期二先買,星期三開始砌…幾粒鐘就可以素組完
經過虐殺龍既虐殺之後,呢隻可以話係素組無難度
上色如果無油開都係試用 gundam maker 先,易上又方便,唔使用咁多工具住
我自己開頭都係用 maker 先,之後就用油性油上色,用手油要注意既係濃度要適中
唔好太稀同太"傑",只要肯試就唔難
我其實油得唔好,好多細位都油出界,我只係最後時用滲線同舊化去 fix 返隻野
之後噴埋消光後整隻野就會自然晒

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 01-17-08, 01:29 AM   #5
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
引用:
作者: 查看文章
呢隻野係星期二先買,星期三開始砌…幾粒鐘就可以素組完
經過虐殺龍既虐殺之後,呢隻可以話係素組無難度
上色如果無油開都係試用 gundam maker 先,易上又方便,唔使用咁多工具住
我自己開頭都係用 maker 先,之後就用油性油上色,用手油要注意既係濃度要適中
唔好太稀同太"傑",只要肯試就唔難
我其實油得唔好,好多細位都油出界,我只係最後時用滲線同舊化去 fix 返隻野
之後噴埋消光後整隻野就會自然晒
MAKER上唔到D細緻位
同埋隻虐殺龍支背炮油到黑黑地有D舊FEEL
未完成品同完成品果2張比較
完成品好明顯係靚左好多-0-||整過黎??
未完成品時我仲奇怪緊點解要油得咁怪
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 01:17 AM   #6
二天

搞掂…砌呢隻幾好玩下,鐘意既大大都買隻黎砌下啦

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 01-18-08, 02:03 AM   #7
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
點解係帝國軍既..
奔狼既地位差唔多係共和軍既象徵

不過
真係好靚

舊 01-18-08, 02:21 AM   #8
二天

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
點解係帝國軍既..
奔狼既地位差唔多係共和軍既象徵

不過
真係好靚
本黎想用泰坦 logo,但無,咁見隻虐殺龍有淨咁就用虐殺龍果張

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 01-18-08, 02:54 PM   #9
石原夏織

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
好靚
唔知有冇第三回
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-08, 03:22 PM   #10
二天

暫時應該無…對獅虎系既 ZOIDS 不感興趣
好空虛…

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 01-18-08, 03:31 PM   #11
石原夏織

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
玩下鳥囉
不過獅系索斯真係出得太多 本身覺得隻bl幾靚
不過之後就.....
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 03:00 PM   #12
大粒麥
God of Gamer
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
其實邊度多ZOIDS賣?
平時模型鋪好似唔多覺有...定係入好少貨, 賣完唔返?

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-08, 03:17 PM   #13
二天

引用:
作者: 大粒麥 查看文章
其實邊度多ZOIDS賣?
平時模型鋪好似唔多覺有...定係入好少貨, 賣完唔返?
tommy 果 d zoids 好似不斷有再販,香港都有入
而壽屋果 d 香港有代理,旺角果幾間大模型鋪都有賣
但返貨唔多,賣完好似好少再返貨

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信

論壇跳轉

現在的時間是 03:06 AM

手機版 | APP版