Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 02-02-05, 03:19 PM   #1
Gizmo
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
Question [問題] 5.1 系統

請問有冇 3千蚊以內既 5.1 系統介紹 唔該!!

另外 如果放置喇叭 距離好遠 拉電線太長會造成衰減
有咩經濟喇叭線 唔該!!

我想搭一個 5.1系統 有咩要注意留意

新手上路 希望大家畀d 意見小弟

此篇文章於 02-02-05 03:29 PM 被 Gizmo 編輯。
Gizmo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-05, 04:52 PM   #2
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
你指的應該是不連DVD機的5.1系統吧?
基本上如果冇咩特別要求的都係就住budget睇牌子買,名牌子如ONKYO、DENON、YAMAHA等等都應該有合你budget的model。

拉線拉得長的而且確或多或少會造成衰減,不過一般要拉咁長的大多是後置喇叭,surround effect就算有衰減都唔會太覺。

另外揀機時要考慮幾點:
1. 重低音屬於有源或無源,有源的因有另外獨立電源會比較有力,而且可減輕AV amp的負擔而提升表現。買前請考慮有冇位放置重低音,因為一般重低音體積比較大。

2. 盡量選可更換喇叭線的喇叭,除了可以升級較好的喇叭線外,萬一線蕊斷了亦可方便更換。

3. 請預留多一點budget買線材及補品,因為跟機的線質素一般都會比較低。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-05, 05:31 PM   #3
Gizmo

引用:
作者: z_plus
你指的應該是不連DVD機的5.1系統吧?
基本上如果冇咩特別要求的都係就住budget睇牌子買,名牌子如ONKYO、DENON、YAMAHA等等都應該有合你budget的model。

拉線拉得長的而且確或多或少會造成衰減,不過一般要拉咁長的大多是後置喇叭,surround effect就算有衰減都唔會太覺。

另外揀機時要考慮幾點:
1. 重低音屬於有源或無源,有源的因有另外獨立電源會比較有力,而且可減輕AV amp的負擔而提升表現。買前請考慮有冇位放置重低音,因為一般重低音體積比較大。

2. 盡量選可更換喇叭線的喇叭,除了可以升級較好的喇叭線外,萬一線蕊斷了亦可方便更換。

3. 請預留多一點budget買線材及補品,因為跟機的線質素一般都會比較低。
多謝你既意見

我係想接駁 DVD 機

有冇又平又經濟既喇叭線介紹呢
舊 02-03-05, 03:24 AM   #4
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Gizmo
多謝你既意見

我係想接駁 DVD 機

有冇又平又經濟既喇叭線介紹呢
鴨寮街...平平地...多的是...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-05, 07:36 AM   #5
Kaga
God of Gamer

註冊日期: Nov 2002
又要 receiver 又要 speakers....
$3000......是但買一樣都未必得 la....

花多少少錢 la, 值得架
前排 sony 做緊特價 $3xxx 只係 receiver, 如果只係求其平平地玩下都可以
揀 receiver o個時最好睇清楚佢有 d 咩 decoder, dd5.1, dts, thx 之類
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-05, 02:23 AM   #6
Kenji少
暴走中

XBox Live GamertagKenji1445
"揀 receiver o個時最好睇清楚佢有 d 咩 decoder, dd5.1, dts, thx 之類"

THX本身唔係一種解碼而係一個標準only~如果冇適合既地方及擺位~有冇THX根本唔重要~
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-05, 02:25 AM   #7
Kenji少
暴走中

另外喇叭線越長失真越大~
不過唔係聽歌其實分別不大~
要平既話買5-8蚊一尺既銅線已經好好~
可以建議你前中置用貴少少既~而後置就搵d平既散線已經ok~
舊 02-05-05, 12:48 AM   #8
Gizmo

如果放一隻 只有立體聲影碟 用 5.1 系統播放 有什麼效果
舊 02-06-05, 02:05 AM   #9
Kenji少
暴走中

decode做prologic 2 出5.1~

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[問題] 請問那裡可以購買GameCube (美版) save? Gizmo 電視遊戲討論版 0 11-06-04 09:40 AM
CREATIVE ge entertainment 5.1 同Sound Blaster Audigy LS ge分別係? DARK ANGEL 手機資訊/電腦軟硬討論 5 10-05-04 10:35 PM
[問題] 請問GBA有什麼格鬥game好玩? Ahshue 手提遊戲機討論版 10 02-10-04 01:33 AM
問點 set FF X international 出 5.1 ??? chrisin116 影音館 10 03-31-03 04:20 PM

現在的時間是 01:47 AM

手機版 | APP版