Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-17-17, 02:58 PM   #51
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
其實wasabi溝豉油 我睇孤獨美食家食魚生飯時都有咁撈

然後生姜其中一個用法其實係食軍艦壽司時用
用姜沾豉油再掃上魚生面
食完舊軍艦壽司就食埋塊姜清一清口腔

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)

此篇文章於 08-17-17 03:02 PM 被 朔望~ 編輯。
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-17, 11:51 PM   #52
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002

今日APPLE有片講日式餐桌禮儀

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-17, 01:14 AM   #53
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
我在日本出街食,從來未見過有人飯前講「我不客氣了(我開動了)」,飯後講「多謝款待(我吃飽了)」就好多,為了通知待應可以收碗

其他人見到的情况又如何?

此篇文章於 08-18-17 01:17 AM 被 sund 編輯。
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-17, 10:53 AM   #54
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
其實wasabi溝豉油 我睇孤獨美食家食魚生飯時都有咁撈

然後生姜其中一個用法其實係食軍艦壽司時用
用姜沾豉油再掃上魚生面
食完舊軍艦壽司就食埋塊姜清一清口腔
多謝提醒, 我加番先~

舊 08-19-17, 10:57 AM   #55
luciferdark

引用:
作者: Hunter 查看文章

今日APPLE有片講日式餐桌禮儀
其實我就係睇到呢條片先出POST, 哈哈

引用:
作者: sund 查看文章
我在日本出街食,從來未見過有人飯前講「我不客氣了(我開動了)」,飯後講「多謝款待(我吃飽了)」就好多,為了通知待應可以收碗

其他人見到的情况又如何?
我去過吉野家同埋炸豬扒個間
都見到有後生仔, 目測廿歲前後, 飯前飯後都會有講。
我第一次去食魚生飯時, 朋友有教我講飯後, 但自己去時怕講得唔準, 無講...

舊 08-19-17, 11:01 AM   #56
luciferdark

引用:
作者: Hitomi 查看文章
其實拉麵呢樣野本身係"平民"美食~食的食店普遍都比較"平民"~
所以應該都唔洗太拘泥出唔出聲呢D小節~~

我個人見解係去到邊度食野都細聲D係比較穩陣(不過學樓上講食麵無聲都幾難)~
起碼適用於大部分地方
就算假設食拉麵大聲D呢樣野成立~
人地又唔會因為咁樣要提升對香港人的觀感~與奇咁樣不如採取穩陣方法啦…

其實唔係話要改變日本人點睇香港人~
不過我覺得個討論方向係到底香港人做左D咩行為辣到人~
令到人地對香港人觀感差~然後就叫d人最好避免再做某d行為繼續辣到人~
食拉麵出唔出聲./Wasabi溝唔溝豉油在呢個層面上唔重要

喧嘩(視乎地方)/放飛機/隨意在食店遺下其他垃圾要人執手尾呢類型問題先係令日本人反感
其實係我想知多啲餐桌禮儀

另外非人類行為我諗多數人都唔會做。

但食店留底非本店嘅食物呢點, 我相信好多香港人都會中招...

講到垃圾問題, 去日本真係唔慣, 我已經自備垃圾袋(便利店個啲), 同埋會放背囊, 返酒店/係街見到回收箱/大商場有垃圾筒先處理到

舊 08-19-17, 11:51 AM   #57
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BD...A6%81%E5%BF%8C

1. 使用筷子禁忌

維基百科,自由的百科全書

使用筷子禁忌是指人們在用餐時使用筷子要避免的行為。筷子是漢字文化圈傳統飲食中的最主要食具,因此使用筷子的方式被視為餐桌禮儀中重要的一環。
    目錄

各地皆有的禁忌

名稱 別稱 日文名稱 行為、意義
    淚箸遺珠 淚筷 涙箸 夾菜時,把菜和湯汁沾到桌上。用筷子要俐落,且要用盤子等容器托著。
    執箸巡城 疑筷 迷い箸 舉起筷子在桌上亂轉。會被普遍認為沒家教。
    擊盞敲盅 敲筷 叩き箸 筷子敲擊。只有乞丐吸引人注意的時候才會用筷子,故會被人們鄙視。此外,巫術中的會把各種毒蟲放在同一個封閉容器內,讓牠們互相吞噬,存活到最後的事百毒之王。敲擊碗筷會被認為是有意讓毒蟲從碗裡爬出。
    品箸留聲
    ねぶり箸 吸、舔筷子。邊吸筷子邊發出聲響會被人為沒家教。即便只有吸筷子也是相當不禮貌的行為。
    仙人指路
    指さし箸 指著罵人。
    迷箸刨墳
    探り箸 筷子在菜裡翻來翻去,找自己愛吃的。會被認為沒家教,且行為像盜墓撿骨
    定海神針
    刺し箸 筷子當作竹籤插菜、肉吃。
    當眾上香
    立箸 筷子豎在飯裡,形似香爐,也像古時邢囚的最後一餐,也像葬禮上給先人的腳尾飯,相當於咒罵他人死。
    顛倒乾坤
    返し箸・逆さ箸 筷子首尾倒轉使用,有的長輩會批評「不要拿筷子屁股吃飯」。
    落地驚神
    落とし箸 把筷子掉在地下。因為祖先長眠於地底之下,等於驚動祖先,屬大不孝。老北京人對此的處理方法是在地上畫一個方向標,南北沖自己,東西垂直於南北,也就是說自己不是東西,或一邊撿起筷子,一邊說自己該死。一些南方方言中「落」與「樂」同音,故部分南方人把筷子落在地下說成「筷落」(與「快樂」同音)來化解。在北方某些地區,當客人筷子不小心掉地時,主人會很幽默地說:「筷子掉了,代表客人還沒到齊」以化解尷尬,並拿走落地的筷子,換一雙乾淨的擺在桌上。在閩南臺灣,掉筷子的人會被消遣,。[1]
    飛象過河

菜餚豐盛時,只能吃離自己較近的菜餚,不可伸長手臂到對面夾菜。
    其餘無特別名稱之禁忌

• 從別人碗裡夾菜。
    • 筷子移動碗盤。
    • 甩手抖落筷子上的湯汁。
    • 將公筷當作私筷使用,使用後又放回公筷處。
    • 筷子牙籤剔牙,日語稱「楊枝箸」。
    • 筷子在湯汁中作洗滌狀,日語稱「洗い箸」。
    • 會食時如有公筷提供,應該用公筷,不要用自己吃飯的筷子,日語稱「直箸」。
    • 筷子接過別人夾過來的食物,因為這動作像火葬撿骨的動作。筷子碰撞發出的聲響亦意味著吵架
    • 筷子交叉擺放,又稱交十字,相當於老師批改學生作業時打的叉號,也類同古時皇帝在死刑犯案卷上的勾決。
    • 嘴巴含住碗緣,利用筷子把菜扒進嘴裡,日語稱「かき箸」,中國日本越南可用筷子扒飯,不能扒菜,朝鮮筷子則只用作夾菜,不可把任何食物用筷子扒進嘴裡。
    台灣及大陸特有禁忌

不能使用長短不一的筷子,這是因為傳統棺材前後兩邊是短木板,兩邊加底是三塊長木板,稱為「三長兩短」。所以擺筷子最忌諱三長兩短。
    日本特有禁忌

不能用筷子挾菜給別人,在朝鮮半島大中華地區沒有此禁忌。
    參考資料

• 《南方周末·中國人使用筷子的十二大忌諱》
    • 《論語》
    注釋

2. [《南方周末·中國人使用筷子的十二大忌諱》]

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-17, 12:29 PM   #58
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: luciferdark 查看文章
其實係我想知多啲餐桌禮儀

另外非人類行為我諗多數人都唔會做。

但食店留底非本店嘅食物呢點, 我相信好多香港人都會中招...

講到垃圾問題, 去日本真係唔慣, 我已經自備垃圾袋(便利店個啲), 同埋會放背囊, 返酒店/係街見到回收箱/大商場有垃圾筒先處理到
可能你唔知前排有單野~
話說某香港最出名果位的Blogger/旅遊達人/拉麵達人(仲有好多朵唔記得) 劍X
去間地道居酒屋~影相影左成兩粒鐘之餘又食外來食物~期間好似只係點左一杯酒同一兩碟小食?
仲留低成袋垃圾
居酒屋老闆嬲到要上FB鬧「香港人之恥」

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-17, 02:56 PM   #59
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
路過..

ic, 咁 STARBUCKS 文化,一杯就從早到晚,仲要插電打電腦,只可以用係 STARBUCKS。
以前大板路宿者晚上入侵 老麥過夜,只係個別事件。

其實乜野叫 "禮儀",唔妨礙到其它人=基本禮儀。

eg 用手指 指住人講野,已經冇禮貌,何況加上放過入嘴既筷子。呢D 係 common sense

至於某些民族/地區性 "獨特" 文化,不知道就是不知道,也不必用什麼 "不知者不罪"。但 "忌諱" 就要知道。例如 你到法國文化濃厚的餐廳食完野之後,將餐刀刀鋒向上,放在叉上,試試後果會如何

個人覺得,就算 "入鄉隨族",但態度 黑人憎 又如何。

OT: 近幾年,好多鬼佬去 強國 訪問,開頭都鐘意講幾句 中文祝福語 是表示友好? 入鄉隨族? 個人覺得冇乜意思,因為是否 "友好",是由整個 "旅程" / "結果" 所表達/結論出來的。是否入鄉隨族,意義不大。態度唔 "黑人憎" 就可以了。

此篇文章於 08-19-17 03:06 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-17, 03:08 PM   #60
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
覺得作外國人既話
唔好做d騷擾到人既行為就好了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-17, 10:25 PM   #61
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

STARBUCKS呢類CAFE的確有佢GE文化~
你不論在日本定香港一杯咖啡你由朝坐到晚都真係唔會有人理你~
不過STARBUCKS唔係淨係靠堂食賺錢~佢地仲有大量外賣
(仲未計大量自家product~淨係靠堂食我唔知佢點為皮)

日本居酒屋~特別係比較地道小型~~佢地本身位就少~亦甚少有外賣生意(去咁多次我暫時未見過有人外賣~但我又唔敢話無)~
呢D地方真係唔預你只叫一杯酒坐幾粒鐘~
如果你有去過日本居酒屋~~d人係一路飲酒一路不停點小食~
所以STARBUCKS同呢類餐廳真係兩回事~~~

劍X仲要唔止衰一範~仲要帶外來食物食+掉低成袋垃圾俾人

路宿者入侵老麥果單詳細已經唔記得~

舊 08-20-17, 03:09 AM   #62
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
其實果堆所謂禮儀日本果邊D靚仔都唔多理

你正正常常食唔好搞出咩麻煩野就OK
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-17, 03:10 PM   #63
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
果D行為基本上係作為一個人類有無問題
已經同國藉無關

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-17, 10:16 AM   #64
luciferdark

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BD...A6%81%E5%BF%8C

1. 使用筷子禁忌

維基百科,自由的百科全書

使用筷子禁忌是指人們在用餐時使用筷子要避免的行為。筷子是漢字文化圈傳統飲食中的最主要食具,因此使用筷子的方式被視為餐桌禮儀中重要的一環。
    目錄

各地皆有的禁忌

名稱 別稱 日文名稱 行為、意義
    淚箸遺珠 淚筷 涙箸 夾菜時,把菜和湯汁沾到桌上。用筷子要俐落,且要用盤子等容器托著。
    執箸巡城 疑筷 迷い箸 舉起筷子在桌上亂轉。會被普遍認為沒家教。
    擊盞敲盅 敲筷 叩き箸 筷子敲擊。只有乞丐吸引人注意的時候才會用筷子,故會被人們鄙視。此外,巫術中的會把各種毒蟲放在同一個封閉容器內,讓牠們互相吞噬,存活到最後的事百毒之王。敲擊碗筷會被認為是有意讓毒蟲從碗裡爬出。
    品箸留聲
    ねぶり箸 吸、舔筷子。邊吸筷子邊發出聲響會被人為沒家教。即便只有吸筷子也是相當不禮貌的行為。
    仙人指路
    指さし箸 指著罵人。
    迷箸刨墳
    探り箸 筷子在菜裡翻來翻去,找自己愛吃的。會被認為沒家教,且行為像盜墓撿骨
    定海神針
    刺し箸 筷子當作竹籤插菜、肉吃。
    當眾上香
    立箸 筷子豎在飯裡,形似香爐,也像古時邢囚的最後一餐,也像葬禮上給先人的腳尾飯,相當於咒罵他人死。
    顛倒乾坤
    返し箸・逆さ箸 筷子首尾倒轉使用,有的長輩會批評「不要拿筷子屁股吃飯」。
    落地驚神
    落とし箸 把筷子掉在地下。因為祖先長眠於地底之下,等於驚動祖先,屬大不孝。老北京人對此的處理方法是在地上畫一個方向標,南北沖自己,東西垂直於南北,也就是說自己不是東西,或一邊撿起筷子,一邊說自己該死。一些南方方言中「落」與「樂」同音,故部分南方人把筷子落在地下說成「筷落」(與「快樂」同音)來化解。在北方某些地區,當客人筷子不小心掉地時,主人會很幽默地說:「筷子掉了,代表客人還沒到齊」以化解尷尬,並拿走落地的筷子,換一雙乾淨的擺在桌上。在閩南臺灣,掉筷子的人會被消遣,。[1]
    飛象過河

菜餚豐盛時,只能吃離自己較近的菜餚,不可伸長手臂到對面夾菜。
    其餘無特別名稱之禁忌

• 從別人碗裡夾菜。
    • 筷子移動碗盤。
    • 甩手抖落筷子上的湯汁。
    • 將公筷當作私筷使用,使用後又放回公筷處。
    • 筷子牙籤剔牙,日語稱「楊枝箸」。
    • 筷子在湯汁中作洗滌狀,日語稱「洗い箸」。
    • 會食時如有公筷提供,應該用公筷,不要用自己吃飯的筷子,日語稱「直箸」。
    • 筷子接過別人夾過來的食物,因為這動作像火葬撿骨的動作。筷子碰撞發出的聲響亦意味著吵架
    • 筷子交叉擺放,又稱交十字,相當於老師批改學生作業時打的叉號,也類同古時皇帝在死刑犯案卷上的勾決。
    • 嘴巴含住碗緣,利用筷子把菜扒進嘴裡,日語稱「かき箸」,中國日本越南可用筷子扒飯,不能扒菜,朝鮮筷子則只用作夾菜,不可把任何食物用筷子扒進嘴裡。
    台灣及大陸特有禁忌

不能使用長短不一的筷子,這是因為傳統棺材前後兩邊是短木板,兩邊加底是三塊長木板,稱為「三長兩短」。所以擺筷子最忌諱三長兩短。
    日本特有禁忌

不能用筷子挾菜給別人,在朝鮮半島大中華地區沒有此禁忌。
    參考資料

• 《南方周末·中國人使用筷子的十二大忌諱》
    • 《論語》
    注釋

2. [《南方周末·中國人使用筷子的十二大忌諱》]
THANKS! 已加係頭POST~

舊 08-22-17, 10:19 AM   #65
luciferdark

引用:
STARBUCKS呢類CAFE的確有佢GE文化~
你不論在日本定香港一杯咖啡你由朝坐到晚都真係唔會有人理你~
不過STARBUCKS唔係淨係靠堂食賺錢~佢地仲有大量外賣
(仲未計大量自家product~淨係靠堂食我唔知佢點為皮)

日本居酒屋~特別係比較地道小型~~佢地本身位就少~亦甚少有外賣生意(去咁多次我暫時未見過有人外賣~但我又唔敢話無)~
呢D地方真係唔預你只叫一杯酒坐幾粒鐘~
如果你有去過日本居酒屋~~d人係一路飲酒一路不停點小食~
所以STARBUCKS同呢類餐廳真係兩回事~~~

劍X仲要唔止衰一範~仲要帶外來食物食+掉低成袋垃圾俾人

路宿者入侵老麥果單詳細已經唔記得~
劍心個單咁啱有FACEBOOK朋友SHARE, 大約知咩事,
仲要死雞撐飯蓋, 確係香港人之恥...

另外如果食酒店包嘅晚同早餐, 其實影相都要問左店員先得吧?
上次只係敢係佢出去準備下一道餸時先敢影...
如果可以影, 我想光明正大問左佢再影...

舊 08-22-17, 10:20 AM   #66
luciferdark

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
其實果堆所謂禮儀日本果邊D靚仔都唔多理

你正正常常食唔好搞出咩麻煩野就OK
自問都算正正常常, 係想識多啲野

舊 08-22-17, 10:21 AM   #67
luciferdark

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
果D行為基本上係作為一個人類有無問題
已經同國藉無關
咁絕對不可入面, 筷子個一項其實真係有機會踩到地雷...
自己就中左吸筷子, 因為怕筷子有飯, 溝番落餸度...
我都係想知多啲先開POST請教

此篇文章於 08-22-17 10:46 AM 被 luciferdark 編輯。
luciferdark 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-17, 01:22 PM   #68
shooter
Game Master

引用:
日本居酒屋~特別係比較地道小型~
我意思係 打開門做生意 總會有D 無奈既事,一個 isolated case 唔守潛規則既客人,就要 post 上網,呢D算唔算係 小氣,小家子。

如果你話,呢個人連繼幾日都係咁做,就話佢衰啫。

感覺有種 "外國人總是對的" 奇怪風氣。
舊 08-22-17, 02:24 PM   #69
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: shooter 查看文章
我意思係 打開門做生意 總會有D 無奈既事,一個 isolated case 唔守潛規則既客人,就要 post 上網,呢D算唔算係 小氣,小家子。

如果你話,呢個人連繼幾日都係咁做,就話佢衰啫。

感覺有種 "外國人總是對的" 奇怪風氣。

如果在香港~呢d無奈既事真係幾見怪不怪~在日本~
仲要係一d本身少做遊客生意/無俾旅遊書/blog寫出黎唔係咩熱門鋪頭~
劍x仲要衰足幾範~你再諗下日本人本身的習慣~就唔難理解個老闆點解嬲到震~
況且個老闆鬧「香港人之恥」都係鬧緊劍x佢一個人~
佢又無一支竹竿打沉成船人話埋香港人係咁~個老闆已經鬧得算理性~
所以我唔認為呢樣係個老闆小氣~而係果條友離晒譜~

舊 08-22-17, 02:48 PM   #70
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁人人去你舖頭都係買野吹水,無啦啦有條靚仔幫你每塊玻璃打手指模,個人認為火滾好正常既。
至於POST上網嘛,其實好多人未必意識到自己個PAGE係公開場合,當日睇佢語氣亦似發洩多過公審。

另外,印象中劍心之後好似有返去道歉,同店主已刪POST。

舊 08-22-17, 03:13 PM   #71
shooter
Game Master

引用:
如果在香港~呢d無奈既事真係幾見怪不怪~在日本~
完全明白晒。
舊 08-22-17, 04:10 PM   #72
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁人人去你舖頭都係買野吹水,無啦啦有條靚仔幫你每塊玻璃打手指模,個人認為火滾好正常既。
至於POST上網嘛,其實好多人未必意識到自己個PAGE係公開場合,當日睇佢語氣亦似發洩多過公審。

另外,印象中劍心之後好似有返去道歉,同店主已刪POST。
表示認同~我自己有page亦有寫blog多年~都真係無呢個意識~

佢有去道歉
單野搞到大頭獲~雖然事件發生前佢在香港早已流失大量粉絲~
但在台灣佢仲有好多粉絲~~佢特登都要飛過去道歉啦 (事後好似有登門道歉)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 (02 May Ver) Secretary 買賣專區 0 05-02-13 11:02 AM
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 & 限定版漫畫資料 Secretary 買賣專區 5 04-27-13 11:27 AM
[出售限定物]武裝神姬白忍&輕裝貓&多款魂SHOP限定S.H.F GREED&Project BM KIVA & DARK KABUTO blackcatlam 買賣專區 4 01-03-13 10:15 PM
想買 DVD 錄影機, 但有少少問題想請教~ 請教~ Zaku 影音館 16 10-09-05 01:03 AM
想請教除甲子園外,香港那所training centre有提供lotus note&domino的應証課程? lbiceman 學術文化綜合研討區 0 08-15-05 08:55 PM

現在的時間是 09:58 PM

手機版 | APP版