Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-30-16, 11:48 AM   #251
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: N0T51B 查看文章
呢頭買完機無幾耐又出新機
以後個個都會觀望費事轉頭又出新機/減價大使計劃
最主要係減價大使計劃

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線  
舊 03-30-16, 12:39 PM   #252
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: lodoss 查看文章
其實WiiU係2012年尾出,
一般5年左右就出新一代機,
咁計落正常出年出部新機,
但WiiU又賣得唔好, 所以提早出新機都唔奇
通常都係6年週期
但係今次出game非常慢
而加啱啱夠有一定數量game又換新平台
上年先叫人耐心等待下轉個頭就出部新家用機
除非NX陣容超強,如果唔係消費者一定會花長啲時間觀望

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 03-30-16, 02:15 PM   #253
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: yaya 查看文章
但如果NX玩得返Wii U game, 即係你至少都仲可以1-2年內有新Wii U可以玩

點解會有「信任」問題?
講到好似wiiu有game玩咁.....
明明發售表一直接近空白

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 03-30-16, 02:22 PM   #254
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: pet3 查看文章
明明發售表一直接近空白
WIIU 初出時有一枇GAME,之後 都好多時間係空白期
我都係上年中先入機,幾個月無買GAME了,

就算佢出NX ,我都唔會即入, 反正任系GAME 都實有貨

信長 目前離線  
舊 03-30-16, 02:35 PM   #255
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
通常都係6年週期
但係今次出game非常慢
而加啱啱夠有一定數量game又換新平台
上年先叫人耐心等待下轉個頭就出部新家用機
除非NX陣容超強,如果唔係消費者一定會花長啲時間觀望
係Wii好賣先6年, 任記出機年表如下:
紅白機(83) ---> 超任(90) ---> N64(96) --->GC(01) ---> Wii(06) ---> WiiU(12)
lodoss 目前離線  
舊 03-30-16, 04:59 PM   #256
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
作者: lodoss 查看文章
係Wii好賣先6年, 任記出機年表如下:
紅白機(83) ---> 超任(90) ---> N64(96) --->GC(01) ---> Wii(06) ---> WiiU(12)
都係嗰句,出game出得自然要拉長週期
而加部機game都唔夠就去下一代會打擊消費者信心
尤其是我唔相信未來老任做game會有幾快...

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 03-30-16, 06:32 PM   #257
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
都係嗰句,出game出得自然要拉長週期
而加部機game都唔夠就去下一代會打擊消費者信心
尤其是我唔相信未來老任做game會有幾快...
WiiU本身就係一個打擊消費者信心既存在
以目前狀況黎睇,WiiU既壽命長多1-2年意義不大
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 03-30-16, 10:11 PM   #258
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
其實唔好看得咁重
玩得開心就是
我都係買過4隻GAME
都玩得開心
一季爆一隻的話都夠玩GE

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 03-30-16, 10:36 PM   #259
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 信長 查看文章
WIIU 初出時有一枇GAME,之後 都好多時間係空白期
我都係上年中先入機,幾個月無買GAME了,

就算佢出NX ,我都唔會即入, 反正任系GAME 都實有貨
Wii 初期,到中,少少後期都有好多game
係後尾兩年先少game
Terry仔 目前離線  
舊 03-30-16, 10:46 PM   #260
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: chunmanx 查看文章
其實唔好看得咁重
玩得開心就是
我都係買過4隻GAME
都玩得開心

輕玩家到咁之後說夠game玩.....

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 03-30-16, 11:52 PM   #261
yaya
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
明明發售表一直接近空白
引用:
作者: chunmanx 查看文章
其實唔好看得咁重
玩得開心就是
我都係買過4隻GAME
都玩得開心
引用:
人大咗, 打機時間無可避免少咗, 呢個確係事實

所以, 我依家睇重(創新性)多過, 至少我係咁

引用:
作者: wsx360 查看文章
由手機版發出
初初個過度期, 應該唔少都會出雙版本

或者, 淨出Wii U版, 但NX就可以上網update去增加功能!
yaya 目前離線  
舊 03-31-16, 02:43 AM   #262
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: wsx360 查看文章
由手機版發出
除非佢真係玩handheld console 互通,如果就咁齋出console我相信同wiiu命運差不多

N0T51B 目前離線  
舊 03-31-16, 08:13 AM   #263
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
Rumor, 節錄一段
http://www.gamespot.com/forums/syste...co-33060961/#2
引用:
A media event will be announced in mid April. Event in late April after Starfox Zero Launches.

And... here we go again guys,

- 'Nintendo Reach' a.k.a. NX will be a staggered launch with console holiday 2016 and handheld mid 2017. Comes with a standard controller similar to the Pro.

"This is the name of Nintendo's new console - From what I have seen the logo is stylized in a variety of ways - One of them is stylized in a 90's Nintendo fashion and the other in a Wii/DS style -The marketing is split between hardcore gamers and Casuals."

- Is not backward compatible with Wii U but games will be ported to NX through a Reach setting and Wii U setting.

- The OS is one and the same for the console and held, sort of like Google chrome being used on different devices. Some games are shared.

- Is cartridge based, similar in size to 3DS carts, but more rectangular. Carts that can be used on both devices and have red and blue markers. Carts only on console have a blue marker and handheld only carts have the red marker.

- Handheld is about the size of the bottom screen of a 3DS XL with a freeform display which will be marketed as "The full immersion" display. it has some form of head tracking.

- Only major things online being pushed in regards to online are Voice chat, cloud saves and My nintendo missions.

- It lies in between The XBONE and PS4. Powerful and affordable.

NX will be launching with flagship titles The Legend of Zelda - The Fields of Dawn & a new 3D Mario dubbed Mario Underground (title TBD)

"Takes place in Truffle Kingdom underneath our familiar setting -You can explore this Kingdom to discover "Tunnels" to levels and "Gem" coins -it has all the Mario world's we have come to know and love but with a subterranean twist to each - A new Crystal Power up which lets Mario turn into a drill to tunnel around and for him to shoot projectiles -This is probably the most Story centric mainline game yet with the familiar crew meeting their Truffle Kingdom counter parts. -Bowser is playable. - "A graphic I saw showed a cross section of the Mushroom Kingdom then subworld then the Truffle kingdom."

Also,

- A new Animal Crossing is in the works.

- Retro Studios is making a 2017 holiday title dubbed Nintendo's All Stars (title TBD) and is an action RPG.

Well, what do you reckon SW? Worth a discussion providing that plenty of the old Sodium Chloride is at hand!

He has a few threads on the go so here's the forum link (on my phone btw so somebody could fix the link if the want).
花生下先....

信長 目前離線  
舊 03-31-16, 10:30 AM   #264
N0T51B
Game Master
非中國藉

通常仔細到連包裝識別都講埋可信性都...
不過呢個世界充滿驚喜

N0T51B 目前離線  
舊 03-31-16, 12:29 PM   #265
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
作為一個完全唔 buy 任系公仔既 WIIU 用戶,我玩得好開心。
而且中意 d game 全部都唔係 PS/XB/PC 共通,真真正正既獨家。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 03-31-16, 09:42 PM   #266
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
一係輕到好似我咁
一係重就手提機、手機再加多部PS4/XONE
四機一齊玩重真係玩得幾多?
重未計SPLATOON呢類ONLINE原素可以KEEP住玩成年

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 03-31-16, 10:53 PM   #267
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
老任的game唔係睇量,而係睇質素
老任出品的game真心質素唔會差得去邊

人地個game表係少game,但起馬大部份都好吸引,好玩。唔似d質素參差,又或者只有劇情但gameplay完全唔得的game咁玩完都唔知自己玩緊咩。我呢家想係“打機“唔係睇片,睇片我去睇電影或者睇人打機就夠了。

再講人大左,工作時間愈來愈長,放工返到屋企得1~2個鐘,仲要多數時間都要陪另一半,可以打機的時間真係好寶貴。選擇遊戲的方向就會更重質唔重量。你就愈唔會再理個game表入面有幾多game

我買game已經叫濫,覺得有趣就會買,唔會理有冇時間玩。所以自己買返黎的game 十隻入面打得爆一隻已經還神。
ps4入手咁耐計計埋埋有十幾隻game最接近爆機的就只有人龍0,到終章而已

此篇文章於 03-31-16 11:11 PM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線  
舊 04-01-16, 01:56 AM   #268
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
唔可以重量又重質咩? 強人所難的話咁退而款款良作可以了吧?
典解變左食量細嘅先係主導, 先係潮流?
反而追求多D GAME玩係錯?
GOOD THEORY. 既然係咁WiiU 咪嬴盡全世界囉? 咁老任就唔洗出NX啦

老實講句, 老任而家係話緊大家知佢要賺多好多好多$, 你地咁輕咁小眾唔夠佢zip牙罅囉

大જિંગ
大징

此篇文章於 04-01-16 01:59 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線  
舊 04-01-16, 02:22 AM   #269
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: D.K. 查看文章
GOOD THEORY. 既然係咁WiiU 咪嬴盡全世界囉? 咁老任就唔洗出NX啦

老實講句, 老任而家係話緊大家知佢要賺多好多好多$, 你地咁輕咁小眾唔夠佢zip牙罅囉
咪係
我只希望佢可以去返gamecube時咁多game姐,已經唔高要求架啦
但wiiu沒有最差只有更差...
如果NX唔能夠保證每月1-2game, 都唔會好得去邊

N0T51B 目前離線  
舊 04-01-16, 02:44 AM   #270
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
遊戲年貨化就係量大過質既證明…邊有可能令量同質可以同等?
除非間公司有錢到可以隻隻GAME投資100憶去整
拎人地幾十間公司既產量同1間公司產量 點有得比
好彩老任依家D GAME都冇跟潮流年貨化 快極都要2年開發
講緊係D較小型既作品…大型作品冇番4年都等唔到
係有好有唔好 量產唔到大量作品
雖然隻ZELDA等得好苦...但成品通常好過趕住出

WIIU始終係老任第一次入高清平台 製作上冇咁多經驗
突破左我覺得會回番元氣 個情況有D似以前PS3早期日廠咁

此篇文章於 04-01-16 02:47 AM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線  
舊 04-01-16, 01:27 PM   #271
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
咪係
我只希望佢可以去返gamecube時咁多game姐,已經唔高要求架啦
但wiiu沒有最差只有更差...
如果NX唔能夠保證每月1-2game, 都唔會好得去邊
唔洗要去到PS/PS2 遊戲濫發嘅地步
GAMECUBE 年代真係唔錯.

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 04-01-16, 02:00 PM   #272
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
除非佢真係玩handheld console 互通,如果就咁齋出console我相信同wiiu命運差不多
而家手提機性能越來越勁
其實有好多任記game都唔需要分家用,手提版本
例如: paper mario,孖車,星之卡比......

除非機能所限,唔係既話應該要互通(即係好似PS4,PS3,PSV部份game咁)

仲有任記而家既人手根本兼顧唔到2個平台
wsx360 目前離線  
舊 04-01-16, 04:07 PM   #273
天野
Insane Gamer

引用:
唔洗要去到PS/PS2 遊戲濫發嘅地步
GAMECUBE 年代真係唔錯.
Gamecube年代既game真係好正
好似任記每個月都有1-2隻自家作
依家wiiu既產量大不如前
只係出3ds game多
不過質素都仍保得住

此篇文章於 04-01-16 04:12 PM 被 天野 編輯。
天野 目前離線  
舊 04-01-16, 04:35 PM   #274
chibiyuchan
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2008
以GAMER角度黎講WII U梗好架
GAME噤玩(SPLATOON同XBX都玩左幾百個鐘)
可以單機多人玩(次次朋友上黎都開MARIO U或MK8或SMASH BRO黎娛賓)
連線唔使錢, 仲成日出免費更新(指SPLATOON)

但以廠既角度黎睇, 咁咪搵唔到錢囉
chibiyuchan 目前離線  
舊 04-03-16, 07:21 AM   #275
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:

重量又重質D錢邊度黎?

特別係呢家高清化年代, 呢家的新世代玩家你畫面差小小無論你隻GAME幾好玩都比人叫垃圾GAME (當然反過黎你畫面靚到挑花咁, 但GAME PLAY差到嘔電都比人撐到神作的情況都有)

呢家D GAME唔似以前PS2以前的時代, 高清化後每隻GAME的開發費都億億聲咁講,
但係一來: GAME的價錢唔可以大增
二來: 你顧得技術黎又要顧內容?
三來: 遊戲人口減少緊

所以先導致3DS的GAME比VITA豐富, 所以先導致手機GAME大賺

個人覺得SFC->PS的時代先係最好, GAME有創意, 種類多, 神作隨處可見
lineage19 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 12:52 PM

手機版 | APP版