Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-12-07, 01:08 PM   #1
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
海 關 在 12 店 舖 檢 獲 音 樂 光 碟 拘 12 人

2007-12-12 HKT 12:39

海 關 昨 日 採 取 行 動 , 突 擊 搜 查 三 個 地 區 共 12 間 店 舖 , 檢 獲 162 隻 平 行 進 口 音 樂 光 碟 , 總 值 約 6480 元 , 12 名 男 子 被 捕 , 分 別 是 7 名 店 主 和 5 名 店 員 , 由 22 至 49 歲 , 現 時 獲 准 保 釋 候 查 。
海 關 根 據 今 年 中 起 生 效 的 版 權 修 訂 條 例 , 任 何 人 經 銷 發 表 不 足 15 個 月 的 平 行 進 口 版 權 產 品 , 都 要 負 上 刑 事 責 任 。

海 關 今 天 會 與 國 際 唱 片 業 協 會 舉 行 記 者 會 , 講 述 詳 情 。

動畫CD有無中招?!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:11 PM   #2
tenchi
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2004
關於《二○○七年版權(修訂)條例》對動畫週邊的影響.....

http://hk.news.yahoo.com/071212/12/2l6rw.html
海關搜平行進口音樂光碟 (明報) 12月 12日 星期三 12:35AM
海關 人員昨日突擊搜查三區共12間店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟。

《二○○七年版權(修訂)條例》於七月六日起生效。根據修訂條例,在有關作品於世界任何地方發表後十五個月內,任何人士經銷(包括售賣、出租、或分發作牟利用途)任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外);輸入任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外)作經銷用途;或輸入或管有平行進口電影、電視劇、音樂聲音記錄或音樂視像記錄作公開放映或播放用途,須負上刑事責任。
海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

行動中,海關人員突擊搜查12間分別位於旺角 、葵涌 和灣仔的店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟,總值6,480元。

他們並拘捕12名男子,包括7名店主和5名店員,年齡由22至49歲。他們現獲准保釋候查。

會不會有動畫dvd,cd在內..............?
tenchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:17 PM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
問題係有時唔買水貨冇其他選擇...

>(電腦軟件產品除外)
tv/手提 game冇事?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:19 PM   #4
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
如果係顧客訂購又點計呀?
顧客訂購後又唔要貨又點?

舊 12-12-07, 01:19 PM   #5
ChunChiG

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: tenchi 查看文章
http://hk.news.yahoo.com/071212/12/2l6rw.html
海關搜平行進口音樂光碟 (明報) 12月 12日 星期三 12:35AM
海關 人員昨日突擊搜查三區共12間店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟。

《二○○七年版權(修訂)條例》於七月六日起生效。根據修訂條例,在有關作品於世界任何地方發表後十五個月內,任何人士經銷(包括售賣、出租、或分發作牟利用途)任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外);輸入任何平行進口版權作品(電腦軟件產品除外)作經銷用途;或輸入或管有平行進口電影、電視劇、音樂聲音記錄或音樂視像記錄作公開放映或播放用途,須負上刑事責任。
海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

行動中,海關人員突擊搜查12間分別位於旺角 、葵涌 和灣仔的店舖,檢獲162隻平行進口音樂光碟,總值6,480元。

他們並拘捕12名男子,包括7名店主和5名店員,年齡由22至49歲。他們現獲准保釋候查。

會不會有動畫dvd,cd在內..............?
有都唔出奇
雖然dvd 好多因為以前被人狂捉, 已經好少地方有
但係cd 都有唔少
ChunChiG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:22 PM   #6
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
香港代理商會代理幾多隻動畫dvd,cd?
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:23 PM   #7
ChunChiG

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
如果係顧客訂購又點計呀?
顧客訂購後又唔要貨又點?
訂購咪又係人地售賣比你
如果個客唔要, 就要証明自己冇受利 先甩到身
舊 12-12-07, 01:23 PM   #8
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
>>海關是次執法行動獲得版權持有人國際唱片業協會的全力合作和支持。

應該係香港有版權果d先掃掛...

不過睇佢條例就似係一刀切

舊 12-12-07, 01:23 PM   #9
ChunChiG

引用:
作者: Designer 查看文章
香港代理商會代理幾多隻動畫dvd,cd?
我覺得個keyword 係"平行進口"呢幾個字
即係代理應該冇事
舊 12-12-07, 01:25 PM   #10
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
聲優碟得日版, 唔受影響

但係日本歌手就....

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:25 PM   #11
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: ChunChiG 查看文章
即係代理應該冇事
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:25 PM   #12
Designer
Registered User

引用:
作者: ChunChiG 查看文章
即係代理應該冇事
無代理商代理嘅DVD,CD,就無"平行進口"呢回事
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:27 PM   #13
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

$40隻的CD
老翻水貨來的嗎?

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:31 PM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: mikemike 查看文章
$40隻的CD
老翻水貨來的嗎?
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻

舊 12-12-07, 01:33 PM   #15
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: 真!DC 查看文章
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
信x地庫一落電梯, 左邊果間?a
Anisong好少有代理, 應該冇乜影響吧...?

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:50 PM   #16
ChunChiG

引用:
作者: Designer 查看文章
無代理商代理嘅DVD,CD,就無"平行進口"呢回事
你指咩代理先?
我講ge 代理係指香港代理日本d 片係香港正式推出wor
即係同電視台買版權差唔多

運水貨ge 方法咁多
唔一定要代理ga wor
不過當然台灣代理個d 就....

此篇文章於 12-12-07 01:59 PM 被 ChunChiG 編輯。
舊 12-12-07, 01:57 PM   #17
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
我覺得真係好無賴~
消費者俾得起錢買水貨都唔買行貨~ 咩理由?
因為行貨做得差囉~ 自己唔檢討就去話人水貨乜乜物物...
又唔係買老翻賣老翻~~~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 01:58 PM   #18
ChunChiG

引用:
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
老實講你認真睇下
個d cd/dvd
真係會寫住淨係可以係日本賣ga wor
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買
咁你咁講就冇得講la

不過以前咁多
都有大把人買la
引用:
作者: Reishin 查看文章
信x地庫一落電梯, 左邊果間?a
Anisong好少有代理, 應該冇乜影響吧...?
個間個d 有冇呢條條列
都應該9成凍過水
舊 12-12-07, 01:59 PM   #19
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: mikemike 查看文章
2007-12-12 HKT 12:39

海 關 昨 日 採 取 行 動 , 突 擊 搜 查 三 個 地 區 共 12 間 店 舖 , 檢 獲 162 隻 平 行 進 口 音 樂 光 碟 , 總 值 約 6480 元 , 12 名 男 子 被 捕 , 分 別 是 7 名 店 主 和 5 名 店 員 , 由 22 至 49 歲 , 現 時 獲 准 保 釋 候 查 。
海 關 根 據 今 年 中 起 生 效 的 版 權 修 訂 條 例 , 任 何 人 經 銷 發 表 不 足 15 個 月 的 平 行 進 口 版 權 產 品 , 都 要 負 上 刑 事 責 任 。

海 關 今 天 會 與 國 際 唱 片 業 協 會 舉 行 記 者 會 , 講 述 詳 情 。

動畫CD有無中招?!
好彩一向網上訂..

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 02:00 PM   #20
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
作者: 基路亞 查看文章
我覺得真係好無賴~
消費者俾得起錢買水貨都唔買行貨~ 咩理由?
因為行貨做得差囉~ 自己唔檢討就去話人水貨乜乜物物...
又唔係買老翻賣老翻~~~
所謂以本傷人,就是這麼意思
正版無能商家為獨市不擇手段令小商戶逼至絕境

舊 12-12-07, 02:03 PM   #21
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
喔,原來係台版.....
那麼該怎樣說,有點小題大做

舊 12-12-07, 02:06 PM   #22
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
香港代理代得幾多DVD
代左你又敢唔敢買
代左我有買,
窮人加上屋企ge cheap cheap 影音設備

舊 12-12-07, 02:08 PM   #23
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
6,480/162
係喎
平行進口ge老翻
咁你地都留意到條數~

40 蚊隻果d 就掃老翻啦~ 咩平行進口...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 02:14 PM   #24
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
代左我有買,
窮人加上屋企ge cheap cheap 影音設備
畫質擺埋一二邊先
個正版包裝可唔可以做得精美少少
同埋可唔可以唔好將合體劇場版拆兩part賣

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-07, 02:15 PM   #25
wing
格鬥低手

平行進口係水貨, 唔係老翻. $40一隻可能係大陸平行進口, 但就算係$400一隻的日版或美版水貨, 法律上一視同仁都係唔俾賣, 差人拉唔拉只係執行上的問題, 一樣犯法.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的醫療紀錄[官方浮誇敗家紀錄] (請看調整了的規矩!) KKH 照相館 44 09-06-13 09:35 PM
NBA SEASON 2017/18 直播時間表 (updated: 11 Mar 22:45) 魚伕 體育版 10 12-25-11 06:41 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.31 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1001 12-27-07 10:54 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.30 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1002 10-27-07 09:03 AM

現在的時間是 06:50 AM

手機版 | APP版