Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-20-12, 03:27 AM   #101
末日幽靈
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Gary_Token 查看文章

雖然有點失禮
但多口說一句

那就不是導不導師金不金庫的問題
而是對手人品的問題吧?

而且金庫要有沼澤
我個人不太認為只有黑色的話其實沒有太大問題
當然,你要把所有地當沼澤的話我也沒辦法

那麼,你心裡的goodgame是什麼形態呢?
你有對過一個deck中有十多張導師的純黑deck嗎?
那種deck,第6回之前還找不出金庫才是bad draw
而且這魔法力基礎是難以拔除
很穩定地爆大量魔法力(只用一張金庫)
穩定地找出各種妖魔鬼怪
正正是完全不需要人品的類型

我重申一次,穩定的比賽deck,請留到比賽制式
highlander不需要穩定

不用非死不可的邊緣人
末日幽靈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 06:16 AM   #102
Insane Gamer
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
to.nomancow
副deck真係反面教材一,d問題多到
不過你要我都post decklist比你
副deck果日改咗3次
開頭果副
地 24
海島x24
生物 20
掘密師 x4
幻象身影x4
迅咒法師 x4
高位構念師x4
非瑞克西亞蛻變妖x4
其他咒語 16
沉思x3
魔力流失 x4
驅散 x3
雲消霧散 x4
戰寧劍x2
結果你睇到巫術同瞬間太少,令光頭經常反唔到 而且地太多經常抽到地上手
需然有劍,但d生物無穿透力,上咗等如無上.對手只會係咁用生物擋,結果把劍就變成一把+2/+2東西而已............
跟住改咗d
地 20
海島x20
生物 24
幻象熊 x4
掘密師 x4
幻象身影x4
迅咒法師 x4
高位構念師x4
非瑞克西亞蛻變妖x4
其他咒語 16
沉思x3
魔力流失 x4
驅散 x3
雲消霧散 x4
戰寧劍x2
加咗幻象熊入deck 增加快攻速度 減少4張地以免成日抽到地
結果 原本光頭反唔到面題仍然存在 亦誕生其他問題
地太少 經常處於得2至3塊地問題 令d瞬間咭錯過使同時機 因為無mana做嘢
幻象熊需強 但有1個問題 佢上唔到劍 一上劍就自爆 令d劍廢掉
跟住又改過
地 22
海島x22
生物 24
幻象熊 x4
虛境之王x4
幻象身影x4
迅咒法師 x4
高位構念師x4
非瑞克西亞蛻變妖x4
其他咒語 14
沉思x3
魔力流失 x4
驅散 x3
雲消霧散 x4

放棄光頭改為虛境之王幻象熊幻象身影加能力
收棄劍 改入多兩塊地以免成日唔夠地
結果 穩定性增加 亦唔卡地 但有最後1個問題
我經常無巫術同瞬間係墓地 d迅咒法師就變咗普通生物
最後做咗1個決定 放迅咒法師入sidebroad換幻象巨龍入deck
最終decklist
地 22
海島x22
生物 24
幻象熊 x4
虛境之王x4
幻象身影x4
高位構念師x4
非瑞克西亞蛻變妖x4
幻象巨龍x4
其他咒語 14
沉思x3
魔力流失 x4
驅散 x3
雲消霧散 x4

結果成為1副幻影deck
熊同龍係副deck嘅優質打手
高位構念師虛境之王可以為打手加攻
幻象身影非瑞克西亞蛻變妖可以copy對方麻煩生物同神器亦可copy高位構念師虛境之王 加快速度
以上係我星期六同Gary_Token打t2嘅狀況
希望對你有用

話說星期六lc休息 大家有無好地方提議???

題外話
to Gary_Token
你擴散性ma個id係咩 我想add你
我id係marco211

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか

此篇文章於 06-20-12 06:23 AM 被 26378669 編輯。
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 08:00 AM   #103
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
我上星期同黎緊兩個星期都有野做
要 7 月再回歸了
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 08:57 AM   #104
豆腐銓
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 26378669 查看文章
你副deck既decklist

可能係我既偏見. 不過我成日覺得落得grand architect都實會落埋部份大分artifact. 好少剩係當佢係一隻lord

就算冇落wce, 我覺得 steel hellkite係你副deck都會可以好快出到兼有個board presense. mindslaver亦都可以好有用. 不過咁攪就唔再係illusion deck了

另外我係唔係睇倒有人話玩legacy?
我想玩好耐....
豆腐銓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 04:00 PM   #105
Gary_Token
Senior Gamer
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 末日幽靈 查看文章
穩定地找出各種妖魔鬼怪

算有

係純黑菲姬
基本上要導的都是零件同解牌
有冇金庫唔記得
要問下佢本人

但沒有什麼妖魔鬼怪
但沒有什魔妖魔鬼怪
因為很重要,所以要說兩次

我想講的人品,不是運氣的人品
而是牌品

我其實很同意你說highlander不需要穩定
但是如果只是少量導牌
其實可以接受

如果對手執意要用幾十導黎廚你
那麼根本不用浪費時間和他玩,對吧?
又或者,你也可以化身為愛的戰士,用愛的魔法去感化佢(ry

不過呀,要去到有12分又咩都冇
都仲未死,其實都抵比佢贏吧?

如有冒犯,請見諒

此篇文章於 06-20-12 04:23 PM 被 Gary_Token 編輯。
Gary_Token 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 04:16 PM   #106
Gary_Token
我希望下世係樹妖

To數字

Add左你
我id係:龍信
新果個任務廢到呢••••••••

To豆腐

應該係我話玩legacy掛??
但係只係用d普通料玩
因為我冇t2
但又想玩60
先砌左副legacy

主要係60就可以了legacy只是意外

舊 06-20-12, 04:53 PM   #107
八奇之老四
Junior Member
小瑜

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 末日幽靈 查看文章
穩定地找出各種妖魔鬼怪

介紹你一個deck:

general:heratless Hidersugu

96張mountain
1張地動來襲
1張cubicle of the world
1張VALAKUT
八奇之老四 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 05:07 PM   #108
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
不過呀,要去到有12分又咩都冇
都仲未死,其實都抵比佢贏吧?
認同

話時話
ios magic 出左 free 緊
咁者係人人都可以免費換聖者?
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 06:05 PM   #109
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
standard 冇改變lol

Delver 繼續殺殺殺 oh yeah

引用:
作者: ammms 查看文章

話時話
ios magic 出左 free 緊
咁者係人人都可以免費換聖者?

要比左$
unlock 先有code~

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 06:19 PM   #110
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
算有

係純黑菲姬
基本上要導的都是零件同解牌
有冇金庫唔記得
要問下佢本人

-skip-
有用金庫ar

Phage 個case 我唔係好肯定
用一堆tutor 之後都唔係即嬴
有d情況用tutor 為左唔會即死
有D情況用tutor 為左 有穿透力
有D情況用tutor 為左 清場...

簡單D 講...tutor 係用來鋪路比Phage 行出來...
所以如果話tutor 令到副deck 穩定都冇錯ge
穩定地可以成功cast 隻大將lor

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
舊 06-20-12, 06:29 PM   #111
孫伯符

引用:
作者: Cancer 查看文章
standard 冇改變lol

Delver 繼續殺殺殺 oh yeah
wizards說M13會強化其他套牌,而不會強化delver。我想說,除了少數具針對性的套牌之外,其他套牌要強很多才能追上來啊orz
孫伯符 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 06:43 PM   #112
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: 孫伯符 查看文章
wizards說M13會強化其他套牌,而不會強化delver。我想說,除了少數具針對性的套牌之外,其他套牌要強很多才能追上來啊orz
M13多d tools 比其他deck 用都係好事丫?
Delver 係m13 我估O岩用ge 卡唔會一張都冇ge....lol

舊 06-20-12, 06:51 PM   #113
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

我都仲未爽夠...

Sundering Titan orz
我仲未爆夠地arrrr

Griselbrand
卡都未有..orz

舊 06-20-12, 07:29 PM   #114
孫伯符

引用:
M13多d tools 比其他deck 用都係好事丫?
Delver 係m13 我估O岩用ge 卡唔會一張都冇ge....lol
我不是反對啊。只是覺得wizards藉此原因而不在standard上ban任何牌的做法未必有效而已。
合用的會有吧,只是是否比賽用就(ry

引用:
我都仲未爽夠...

我仲未爆夠地arrrr

Griselbrand
卡都未有..orz
Griselbrand我用了十次都沒有,還未廚夠人啊~~~~~~~~~~
雖說只要圍內同意,這banlist是可以無視的(拖)
舊 06-20-12, 07:59 PM   #115
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:

Griselbrand我用了十次都沒有,還未廚夠人啊~~~~~~~~~~
雖說只要圍內同意,這banlist是可以無視的(拖)
對!
規則什麼的不是讓人遵從的!!!

舊 06-20-12, 08:05 PM   #116
Gary_Token
我希望下世係樹妖

引用:
我都仲未爽夠...

我仲未爆夠地arrrr

Griselbrand
卡都未有..orz
我全部都冇
咁算唔算嬴左(抱頭

我仲未開始爆地抽牌呀呀呀(滾地

我是來亂的(偷笑

舊 06-20-12, 09:01 PM   #117
孫伯符

引用:
我全部都冇
咁算唔算嬴左(抱頭

我仲未開始爆地抽牌呀呀呀(滾地

我是來亂的(偷笑
早玩早享受,遲玩(ry
舊 06-20-12, 09:29 PM   #118
etwithme
人們喜歡吃包糖衣的屎

註冊日期: Jan 2012
引用:
對!
無視規則賞對手一拳*o*
etwithme 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:35 PM   #119
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
我的理解: DCI指他們已經知道/看到問題, 但因為看到M13有不少其它deck的支援;而非UW delver, 所以短期沒有打算Ban.
口氣似乎是, 會繼續留意. 如果下一個meta還是老樣子的話, 那就應該會ban. 留意的是, 這裡提到的是名叫UW delver的卡組, 所以沒有說實是delver還是迅迅

順帶一提, 聽說9月會再有Banlist發佈日. 不知道是否只是EDH, 但到時候應該就知道Worldfire會不會被ban.

-

今天看到的, 滿搞笑. Twitter太長, 所以貼這裡:

引用:
Clearly Wizards needs to avoid printing cards that have words whose acronyms have "S" or "M"in them, as SCM, SFM and JTMS have summarily proved.
意思是, Wizards應避免再印能用S字和M字簡稱的卡. 那些卡終有一天會出大問題 ww

(碎碎念)

此篇文章於 06-20-12 09:43 PM 被 簡.. 編輯。
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:41 PM   #120
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
Griselbrand 甚麼的...我抽到了卻還未放入 Deck ..就.....
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 09:44 PM   #121
簡..
Game Master

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
Griselbrand 甚麼的...我抽到了卻還未放入 Deck ..就.....
我也是, 同道中人. 我還有張oversize的 ww

(碎碎念)
舊 06-20-12, 09:50 PM   #122
簡..
Game Master

M13特別卡:

^ Pre-release 參加獎

^ Launch Party 參加獎

^ Buy a Box 頭40位買盒的客人所得

^ League 勝出者獎品

^ Game day 參加獎

^ Game Day Top8 頭八位勝出排名者所得

(碎碎念)
舊 06-20-12, 10:49 PM   #123
nomancow

註冊日期: Oct 2011
引用:
對!

"Your laws, like your bones, were made to be broken."

我有個心願,希望開放我間學校俾大家參觀下,增加學術氣氛
http://magiccards.info/us/en/330.html
nomancow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-12, 10:55 PM   #124
簡..
Game Master

引用:
作者: nomancow 查看文章
"Your laws, like your bones, were made to be broken."

我有個心願,希望開放我間學校俾大家參觀下,增加學術氣氛
http://magiccards.info/us/en/330.html
I am sorry I need to say this to you:

"I will uphold the laws, and no manner foe will stop me." (舉劍

(碎碎念)
舊 06-20-12, 11:00 PM   #125
nomancow

註冊日期: Oct 2011
引用:
作者: 簡.. 查看文章
I am sorry I need to say this to you:

"I will uphold the laws, and no manner foe will stop me." (舉劍

真係好正,一出要收番對
nomancow 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM
MAGIC THE GATHERING elmond 收藏品討論版 12 07-23-11 10:49 AM
Magic: The Gathering 討論交流區 - Magic 2012 7月15日正式發售 簡.. 收藏品討論版 1011 07-17-11 08:18 AM

現在的時間是 06:12 AM

手機版 | APP版