Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 08-22-05, 07:35 PM   #451
Sgodkyo
God of Gamer
the one

註冊日期: Jan 2003
e .---3slide7--6--6--------3slide4---2-----------------------------------------|
b -2------------------2-2---------------------------4---2--2-------------------|
g -------------------------------------------3--4------------------------4---3-|
d----------------------------------------------------------------4---4----.----|
a------------------------------------------------------------------------------|
e------------------------------------------------------------------------------|

個 slide 點解~?

舊 08-22-05, 07:38 PM   #452
Sgodkyo
the one

F
e 1
B 1
G 2
D 3
A 3
E 1

呢個應該點"手禁" ?

舊 08-22-05, 10:17 PM   #453
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 神京
個 slide 點解~?
彈左個粒音唔好放
再滑去你想要既位
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-05, 10:18 PM   #454
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
F
e 1
B 1
G 2
D 3
A 3
E 1

呢個應該點"手禁" ?
bar chord黎
用食指外側按晒第一格
舊 08-23-05, 07:42 PM   #455
Sgodkyo
the one

有冇人玩木結他剩係彈solo ?

此篇文章於 08-23-05 07:47 PM 被 Sgodkyo 編輯。
Sgodkyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-05, 02:32 PM   #456
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
請問大家識唔識一d勁既鋼琴老師
我想考atcl
搵緊老師呢...

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-05, 05:20 PM   #457
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
有冇人玩木結他剩係彈solo ?

那人就是我
得閒無野做諗d solo出黎彈

另.F 是

按完一彈包你orz

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-05, 04:12 AM   #458
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
我拎o左個電結他出來玩o左2日~
玩到"勞斯‧萊斯"第1句~
我唔敢自學, 因為我一定係玩壞手勢~
我要去學!!!
21歲去邊度學結他好? 最好o的"同學"唔好全部矮我一截~

舊 08-30-05, 10:09 AM   #459
Rosicky
我愛攝影

引用:
作者: 咭咭王子(一V一)p
我拎o左個電結他出來玩o左2日~
玩到"勞斯‧萊斯"第1句~
我唔敢自學, 因為我一定係玩壞手勢~
我要去學!!!
21歲去邊度學結他好? 最好o的"同學"唔好全部矮我一截~
唔學木先?
如果學電去mk 個到吧

舊 08-30-05, 04:21 PM   #460
咭咭王子(一V一)p

我屋企本身已有電結他
所以索性學電啦~ 無謂浪費o左佢~

學電同木有冇話分先後次序???
我個電結他好鬼重… 想搵o的唔駛我拎去學先學到o既地方

舊 08-30-05, 08:30 PM   #461
Rosicky
我愛攝影

引用:
我屋企本身已有電結他
所以索性學電啦~ 無謂浪費o左佢~

學電同木有冇話分先後次序???
我個電結他好鬼重… 想搵o的唔駛我拎去學先學到o既地方
學完木再學電係超易
同埋我覺得玩木要求既技術仲高

舊 09-01-05, 08:10 AM   #462
Rosicky
我愛攝影

呢度有冇人識beatbox?
我有時得閒無野做都會練下

舊 09-02-05, 12:54 AM   #463
root
Game Master
Uncle Root

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 是但
請問大家識唔識一d勁既鋼琴老師
我想考atcl
搵緊老師呢...
我有friend 教ATCL, 有興趣pm我, 我俾個email 你問佢

他們是明星,我們是流星,或許有瞬間的閃光。
而一旦明星升起,我們便永遠消失在黑夜之中......
我們只能留在愛我們的人的心裏 。
root 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-05, 12:50 PM   #464
root
Game Master
Uncle Root

原來都唔少人學樂器(仲要好多種類), 或者可以攪個版聚大家交流下喎

舊 09-02-05, 01:00 PM   #465
Sgodkyo
the one

引用:
作者: amiroot
原來都唔少人學樂器(仲要好多種類), 或者可以攪個版聚大家交流下喎
好提議~

頭post好耐冇update喎

舊 09-02-05, 01:03 PM   #466
root
Game Master
Uncle Root

引用:
好提議~

頭post好耐冇update喎
早排我去過一個鋼琴newsgroup o既版聚, 係鑽石山柏斯, 個攪手話我聽房租係Free 的, 琴就$380 兩個鐘, 我諗keyboard 之類都冇得租的, 間房坐到40 人左右, 有得諗諗

此篇文章於 09-02-05 02:56 PM 被 root 編輯。
舊 09-10-05, 03:10 PM   #467
Sgodkyo
the one

bar chord , power chord 同一般chord有咩分別 ?

舊 09-10-05, 04:22 PM   #468
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
bar chord , power chord 同一般chord有咩分別 ?
一般chord係咪指open chord ?
舊 09-10-05, 04:26 PM   #469
Sgodkyo
the one

引用:
作者: 鎖鏈怪
一般chord係咪指open chord ?
係掛 , 我唔識分~ \

舊 09-10-05, 04:43 PM   #470
鎖鏈怪
Crazy Gamer

引用:
係掛 , 我唔識分~ \
open chord即係開放和弦
bar chord即係封閉和弦
power chord就係一個根音(root)+第5音
係chord譜度見到個C5, G5 chord就即係power chord
某D情況下可以加埋第8個音

大概係咁
我都唔肯定
舊 09-12-05, 09:27 PM   #471
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
http://www.frwonline.com/sa/sa1.jpg?
http://www.frwonline.com/sa/sa1-a.jpg?
http://www.frwonline.com/sa/sa2.jpg?
http://www.frwonline.com/sa/sa2-a.jpg?
http://www.frwonline.com/sa/sa3.jpg?
http://www.frwonline.com/sa/sa3-a.jpg?

日本jimmy page

此篇文章於 09-12-05 09:53 PM 被 macross7ra 編輯。
macross7ra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-05, 08:56 PM   #472
咭咭王子(一V一)p

搵到間o野, o係西灣河~ 近屋企! 又好似好pro~
$600 / 4堂 1 on 1~ 豪俾佢玩吓!

http://www.k-dstudio.com/menu.htm

舊 10-02-05, 09:26 PM   #473
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
搵到間o野, o係西灣河~ 近屋企! 又好似好pro~
$600 / 4堂 1 on 1~ 豪俾佢玩!

http://www.k-dstudio.com/menu.htm
$600 / 4堂...已經好平啦!
$600一堂先叫豪!!!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-05, 09:28 PM   #474
Sgodkyo
the one

引用:
作者: KIM
我識個人教結他收人$800一粒鐘

舊 10-02-05, 10:00 PM   #475
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: KIM
係呀~ 拎$600去試下自己o岩唔o岩玩~ 見佢近近地先想試!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:36 PM

手機版 | APP版