Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-04-07, 02:55 AM   #1
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
CPL

言簡意該, 大家唔駛估估下

今日終於忍唔住敗左塊NIKON CPLII
希望去旅行前可以用熟佢

大大們有冇用CPL既心得可以分享? 係咪好簡單扭到去最黑O個時就影得?

此篇文章於 08-04-07 03:10 AM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 10:10 AM   #2
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
鬼才信,斯文不富有

你看,最尊貴之一的泥坑CPL啊

平日擰到見起就得..自己平日多數擰八分一...

舊 08-04-07, 12:11 PM   #3
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
司聞都玩雞尾酒...\

塊o野係唔係有好康價?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 12:50 PM   #4
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Strider 查看文章
...
大大們有冇用CPL既心得可以分享? 係咪好簡單扭到去最黑O個時就影得?
全看你要什麼效果...
請留意光源角度.
想減天空中的「散」光(e.g. 令雲更白天更藍), 攝影方向跟光源方向(太陽)成直角時, 扭到最黑時放果最大.
想減物體表面反射, 攝影方向跟物體表面成45度角時, 扭到最黑時放果最大.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 01:09 PM   #5
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH 查看文章
全看你要什麼效果...
請留意光源角度.
想減天空中的「散」光(e.g. 令雲更白天更藍), 攝影方向跟光源方向(太陽)成直角時, 扭到最黑時放果最大.
想減物體表面反射, 攝影方向跟物體表面成45度角時, 扭到最黑時放果最大.
謝謝K大指教!
即係話平時順光影藍天就變得比較唔適合?
e.g. 找一個方向, 太陽照著自己的惻面

引用:
作者: antony chan 查看文章
司聞都玩雞尾酒...\

塊o野係唔係有好康價?
咩叫雞尾酒???
唔係好康...$880...諗住去完旅行就放鬼左佢週轉

引用:
作者: KTN 查看文章
鬼才信,斯文不富有

你看,最尊貴之一的泥坑CPL啊

平日擰到見起就得..自己平日多數擰八分一...
我不富有, 你睇我講左成年先買得起...就知我有幾大顧慮!

點為知見起??

舊 08-04-07, 02:51 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
CPL都有說萌書?

其實這塊高級藥片好在那裡?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 07:06 PM   #7
kkwong0612
Junior Member

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 奸詐餅 查看文章
CPL都有說萌書?

人家都說色靚, 我沒用過, 不知是真是假...

不過, 我始終係一個B+W的Fans, 奉行 '唔係B+W點用呀' 的法則, 有多餘錢先買塊泥坑試試
kkwong0612 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 11:32 PM   #8
Strider
初段

引用:
作者: kkwong0612 查看文章
人家都說色靚, 我沒用過, 不知是真是假...

不過, 我始終係一個B+W的Fans, 奉行 '唔係B+W點用呀' 的法則, 有多餘錢先買塊泥坑試試
B+W是好物大家都知, 但真係好貴啊

引用:
作者: 奸詐餅 查看文章
CPL都有說萌書?

說明紙有講咩情況之下會o岩用, 同埋有講對應邊d鏡(不過話對應o個d我一支都冇)

我相信都係跟普遍CPL差唔多吧, 只係聽得多, 覺得口碑好, 買黎試下
唔o岩就出讓好喇

舊 08-05-07, 12:23 AM   #9
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
恭喜西門兄終於買了CPL 快點用熟它吧

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-07, 12:27 AM   #10
Strider
初段

引用:
作者: 嘖HEIHEI 查看文章
恭喜西門兄終於買了CPL 快點用熟它吧
認錯人?

舊 08-05-07, 12:34 AM   #11
嘖HEIHEI
Game Master

引用:
作者: Strider 查看文章
認錯人?
沒關係,我只記得你話過之前好想買來玩,但一直冇買 現在買了,快點玩熟它吧

舊 08-05-07, 01:08 AM   #12
Strider
初段

來貼幾張試鏡相(濾鏡 )

舊 08-05-07, 01:23 AM   #13
嘖HEIHEI
Game Master

#3好棒 如果冇左那幾個人就更好

舊 08-05-07, 01:26 AM   #14
Strider
初段

引用:
作者: 嘖HEIHEI 查看文章
#3好棒 如果冇左那幾個人就更好
謝謝HEIHEI兄~

不過這個POST給女友看到...死了也不行...站在最前, 拿著手袋的正是她...

論壇跳轉

現在的時間是 07:28 PM

手機版 | APP版