Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-28-10, 12:01 PM   #126
luminezxa
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDlumine913
收到了
好似中左粉紅
另外係咪上唔到live…
luminezxa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 02:06 PM   #127
阿魚
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
引用:
作者: mok 查看文章
個案一
ELS︰我要跟你溝通,你快些跟我同化吧!
女學生︰(慘叫)不要呀呀呀呀——
ELS︰哼,不到你不想的!你不想溝通,那我就硬來!
女學生︰(失神慘叫)嗚哇哇哇!

個案二
ELS︰我要跟你們溝通,你們快些跟我同化吧!
變革者機師︰(怒叫和開鎗)你們這些怪物!
聯邦機師︰(怒叫和開鎗)不要過來呀!
最後,變革者機師和聯邦機師被吃掉,但沒有帶來和平。
ELS︰啊啊,他們跟我們溝通不成,白白承受恐懼和死了!那我們找其他人溝通吧。
ELS的金屬刺針撲向其他機師。

講真,如果溝通是這樣子,還是犧牲千千萬萬無辜的人,我寧願永遠不要這些溝通,不要那個"第一次",ELS最好也不要來。
以人類角度, 當然係視為侵略行為
可能以外星人立場, 咁先係friendly既手段

但可能又會有人借喻, 如果ELS係一條大白鯊又或者殺人鯨
人類聽唔明佢地本身既語言(鯨音), 於是唯有用口表達
但用口表達後就足以造成巨大傷害, 最終受害極可能係人類
所以ELS係錯

其實我個人見解,
係外星生物當中的結構, 行為, 只有好少部份被人類理解
既然ELS與現今地球生物完全不同
唔應該再用人類標準去衡量是對與否
雖然最終身心受傷害可能是人類

其實極有可能ELS對於死亡什至屈辱沒有所謂定義
假設ELS並無所謂個體死亡, 生命都是連成一線, 被消滅的小部份金屬都可能再生
那可以推論出, 可能本身ELS不知道人類是個體生命, 不知道強行融合是令對方死亡
所以佢地最初的出發點並不是侵略, 但使用錯誤手段而導致兩邊開拖...

不過我好讚成衛斯理的一句話:
呢度係人類既地方,應該受到人類的法律所約束同遵守人類的法紀

但係地球係屬於人類。。。定係另有所屬就真係天曉得

既然一切事物無法以肯定, 中肯的方法去判斷時,
我們以人類立場去評論,係咪已經錯左呢.......

此篇文章於 12-28-10 02:20 PM 被 阿魚 編輯。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 02:43 PM   #128
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
我唔理外星人點想,咁人類係未坐低慢慢傾先係最正確方法先?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 02:46 PM   #129
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: T.K. 查看文章
如果有可能進化到去做心電感應咁就緊係用心靈去溝通會更好啦
內心無得欺騙人丫ma
呢樣o野係富野講o左幾十年o既事

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 02:55 PM   #130
T.K.
很黃很暴力

唔好講笑啦,你去到心電感應
自然有發出假信息既產品出黎
只要人有私心欲望,就自然會有欺騙

唔通你接受到人地
[你老婆好正,我好想ntr佢]
[你個樣好衰,唔該行遠d]
etc...

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 12-28-10, 02:58 PM   #131
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
唔通你接受到人地
etc...
話唔定因為咁樣令到佢地互相了解呢
Happy End~~~

舊 12-28-10, 03:15 PM   #132
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:

唔通你接受到人地
etc...
之後入左隱藏線, 同ELS同化成觸手剎那, 人類進化得以完成, 可喜可賀

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 03:23 PM   #133
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
話唔定因為咁樣令到佢地互相了解呢
Happy End~~~
行過見到靚女:「我好想OO佢

舊 12-28-10, 03:29 PM   #134
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
最真實表現外星人因文化思維誤解演變成戰爭既一套戲-火星人玩轉地球...

「Ack Ack」聲,哇哇叫的火星人來臨美國,震驚全國。由於言語,溝通上出現阻滯問題,當地政府有禮貌歡迎,當貴賓招待,等候翻譯機研究成功後,再查明來意。期間,火星人拜訪的消息,成為城中熱門話題,市民眾說紜紜又各懷鬼胎。終於經科學家翻譯完畢後,証實火星人只是「和平探訪」,誰料火星語言與人類文字持相反詞義,「和平」其實是「破壞」的意思。可惜為時已晚,火星人已開始大肆殺戮,地球根本全無反擊之力,滅亡日將之,全世界人心惶惶之際,竟被一名鄉村老太婆發現了對付火星人的神秘武器,到底,這件「武器」又是什麼東西呢?

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 03:56 PM   #135
阿魚

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
引用:
我個人覺得...
只係我們人類習慣相處的方式和一直以這種方式去溝通

但對方ELS又未必係咁...

但倒番轉頭, 我地咪又一味向異星人開槍...
只有天人打算去理解...

此篇文章於 12-28-10 04:54 PM 被 阿魚 編輯。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 04:14 PM   #136
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
其實講到尾咪又係腦補...

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 04:20 PM   #137
money
◆.西野司命.◆

DVD銷量

4 - ● 劇場版 機動戦士ガンダム00 26662枚

舊 12-28-10, 04:47 PM   #138
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
如果有可能進化到去做心電感應咁就緊係用心靈去溝通會更好啦
內心無得欺騙人丫ma
呢樣o野係富野講o左幾十年o既事
引用:

唔通你接受到人地
etc...
突然令我想起衝斯理中的天龍星人(唔知有無記錯?)……因為大家都知都大家想甚麼,所以只好開發儀器/回避其他人……

舊 12-28-10, 04:52 PM   #139
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 尼路 查看文章
突然令我想起衝斯理中的天龍星人(唔知有無記錯?)……因為大家都知都大家想甚麼,所以只好開發儀器/回避其他人……
如果行過都聽到諗咩就死啦
精神肯定爆廠....
唔通又傳哂比VEDA處理.......

寧做偽君子,不做真小人

舊 12-28-10, 05:30 PM   #140
tcmchan
Junior Member

註冊日期: Dec 2006
其實今次齣00電影係唔錯o既, 只係我同部電影唔能夠互相理解姐...
tcmchan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 06:58 PM   #141
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
劇場版同TV版落差太大吧?
最唔滿意武士道死左~

舊 12-28-10, 07:17 PM   #142
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
劇場版同TV版落差太大吧?
其實咁多版, 點解冇人講王女一輯比一輯脫貧
我覺得呢個落差最大

舊 12-28-10, 07:18 PM   #143
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: phil077 查看文章
超兵夫妻係一機兩人四重精神, 機戰真係用這個設定, 肯定屈哂機
玩盡都係一機三精神
因為港版dvd的設定書有講夫妻機之所以有3對眼
係指三個人的精神(思考、反應還有怎麼的)能同時發揮時才能打開
所以比盡都係開3個人的精神,但玩機戰都夠屈機
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 07:20 PM   #144
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
我覺得呢個落差最大
因為跟本冇人關心佢會點
就算呢個角色成個CUT左都唔會太大影響(個人觀點)

舊 12-28-10, 08:00 PM   #145
mok

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 阿魚 查看文章
其實我個人見解,
係外星生物當中的結構, 行為, 只有好少部份被人類理解
既然ELS與現今地球生物完全不同
唔應該再用人類標準去衡量是對與否
雖然最終身心受傷害可能是人類

其實極有可能ELS對於死亡什至屈辱沒有所謂定義
假設ELS並無所謂個體死亡, 生命都是連成一線, 被消滅的小部份金屬都可能再生
那可以推論出, 可能本身ELS不知道人類是個體生命, 不知道強行融合是令對方死亡
所以佢地最初的出發點並不是侵略, 但使用錯誤手段而導致兩邊開拖...

不過我好讚成衛斯理的一句話:
呢度係人類既地方,應該受到人類的法律所約束同遵守人類的法紀

但係地球係屬於人類。。。定係另有所屬就真係天曉得

既然一切事物無法以肯定, 中肯的方法去判斷時,
我們以人類立場去評論,係咪已經錯左呢.......

問題是,如果你是這樣為水島的溝通論"辯護",雖然是說得過去,但這個溝通論已經脫離了社會意義了。因為你可以用ELS種種設定來合理化他們的行為,從而建立溝通論的正當性,但套回現實世界,根本不會有(或暫未見到)這種溝通,而且ELS和人類的溝通特質,亦不能套回"人與人的溝通"這個社會命題上。

當然,假如水島說:"哼!我由始至終都只是看人和外星人的溝通而已!人和人的溝通嗎?我才不管!"那他設定ELS來帶出溝通的主題當然沒問題了,但假如水島是希望為他的主題給予社會意義,說人與人、國與國之間的和平共存,那他就不應該設定ELS這種鬼東西,更不應該用他們來帶出溝通的主題。

題外話︰我以前看過一部西方電影,是講述男主角有超能力,可以看穿別人內心的想法,結果他發現別人表面上雖然對他很好,但內心都對忚有怨言,而且都藏著一些不足為外人道的私隱……最後男主角變得憎恨所有人。其實人和人的相處嘛,是大家都應該保持著一條底線的,理解得太多,反而會招至反目而已,但當然……人類跟(水島式)外星人的溝通除外。
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:00 PM   #146
HM

註冊日期: May 2007
前面既討論太深太複雜所以我呢d睇下就算既觀眾無咩點追

我既感想只有一個:種命其實都幾正常,絕對可以拎得上檯面
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:06 PM   #147
mok

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
前面既討論太深太複雜所以我呢d睇下就算既觀眾無咩點追

我既感想只有一個:種命其實都幾正常,絕對可以拎得上檯面
種命是故事太亂來,OO劇情版是主題太亂來。
基本上是半斤八両。
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:28 PM   #148
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: mok 查看文章
種命是故事太亂來,OO劇情版是主題太亂來。
基本上是半斤八両。
種命仲有係人物關係亂來吧

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 08:35 PM   #149
T.K.
很黃很暴力

引用:
我覺得呢個落差最大
天人去邊就沽邊度期指,囤積物資,有內幕消息,d錢容咩易賺

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 12-28-10, 08:37 PM   #150
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
唔知幾時有武力介入できないCB
劇場版太多素材
亦相信好睇1000000倍

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 12月25日発売丨 Vol.19 money 日本動漫畫討論版 1044 04-15-22 03:50 PM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
JVC 發表 BD-DVD Combination ROM 技術 C.K.F. 影音館 0 12-25-04 12:09 AM

現在的時間是 11:47 AM

手機版 | APP版