Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-18-13, 12:05 PM   #2976
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: Kain 查看文章
現實話我聽佢既QC只係檢查左個殼有無花
呢part 係其中一part
著機肯定會著
但去到 OS 咩 layer 就好難講, 正常會check下出畫面出下聲就算
因為牽涉到 initial setup , 好有可能真係去到 welcome screen 就拔線

check BOM 都會, 但咁大間公司BOM 唔會有大問題
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:05 PM   #2977
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: Kain 查看文章
現實話我聽佢既QC只係檢查左個殼有無花
事實應該都係有冇花, 插線聲/ 畫有冇問題, 會唔會漏電依D 產品安全情況
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:09 PM   #2978
J.kidd
Game Master

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
呢樣一定無可能 (Sony 有無用毛主席解決係第二件事)

一般 FRI (Final random inspection) 係唔可能用準備好的機器去抽

一般SGS, ITS 會random 係master carton 入面抽, 再落 seal

樓上話點解自己人無驗 ,因為自己人先信唔過,所以要經 third party 驗

基本上大貨一定有驗, 但點解過到, 一係佢set 個AQL (Acceptance quality level) 好低

一係真係咁好彩抽親都 perfect
我估依D 咁大型既PROJECT SGS/ ITS 都唔夠 (你懂的 )
至少要派班SONY 人員去落場睇貨

依家開閘脫腳, 隨時損失大過趕節日貨期
舊 11-18-13, 12:11 PM   #2979
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: rorimoe 查看文章
第一批一定唔會
任何電子產品都唔例外
除非佢為左追schedule
由手機版發出
第一批點會唔會
第一批先一定會
之後個d 就真係難講喇

正常 Sony 會 appoint 3rd party 落 foxcoon 驗
收到報告無問題先 release shipment
有問題再rework, 再第二三四次驗 (Re-inspection) 過埋d minor 先放貨

問題係foxconn 可以出張 letter of guarantee 去保證個quality
sony 又信咪放貨囉

隨住生產線同供應鏈穩定落黎
QC 會越黎越鬆
所以之後反而會無咩點驗就真

利申: 做左十年電子採購的人提供既一d 資料
在歐洲某龍頭 hypermarket 待左唔短既日子

我純粹站在流程分享既角度share 番d 岩既資訊出黎
舊 11-18-13, 12:14 PM   #2980
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
>>>隨住生產線同供應鏈穩定落黎
QC 會越黎越鬆

所以我先話第一批先唔會
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:15 PM   #2981
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: J.kidd 查看文章
我估依D 咁大型既PROJECT SGS/ ITS 都唔夠 (你懂的 )

"正常" 一定會,因為係第一次MP
我地做 buyer 撞正呢d project 開 line, Pilot Production, MP, FRI 都會落去睇

見到有問題即刻開會再改流程

如果SMT (打板), Assembly (組裝) 見到唔對路都唔停就好大鑊

SGS , ITS, BV 對呢d project 算唔算大我唔知
但一定夠做
舊 11-18-13, 12:16 PM   #2982
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
其實就算係MIJ都可能得張MIJ貼紙係MIJ
由手機版發出
所以無辦法唔係價錢問題,
而家最驚個OS好似 vita 咁弱雞就麻煩.
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:17 PM   #2983
Hello MiMi
Game Master

引用:
>>>隨住生產線同供應鏈穩定落黎
QC 會越黎越鬆

所以我先話第一批先唔會
由手機版發出
一定係抽驗
點會唔係抽驗
你當佢 100k , 你知唔知驗一部機閒閒地要半粒鐘
如果唔係抽驗,
我唔識計要幾多man day 幾多日先攪得掂個驗貨

同埋要找幾錢比間驗貨公司
舊 11-18-13, 12:19 PM   #2984
Hello MiMi
Game Master

引用:

我最擔心佢recall
如果真係發生, 真係game 界之.... 恥...
舊 11-18-13, 12:20 PM   #2985
J.kidd
Game Master

引用:
"正常" 一定會,因為係第一次MP
我地做 buyer 撞正呢d project 開 line, Pilot Production, MP, FRI 都會落去睇

見到有問題即刻開會再改流程

如果SMT (打板), Assembly (組裝) 見到唔對路都唔停就好大鑊

SGS , ITS, BV 對呢d project 算唔算大我唔知
但一定夠做
SGS , ITS, BV 唔係唔夠大
已經佢地既QC 都係同樣...
舊 11-18-13, 12:22 PM   #2986
Hello MiMi
Game Master

引用:
SGS , ITS, BV 唔係唔夠大
已經佢地既QC 都係同樣...
明白
你知我知算
舊 11-18-13, 12:23 PM   #2987
rorimoe
Crazy Gamer

<<做過日本公司
之所以日本野=正因為佢地QC真係每部都試

咁sony冇一要求Foxconn咁做我唔覺得係Foxconn問題
由手機版發出
舊 11-18-13, 12:25 PM   #2988
Hello MiMi
Game Master

引用:
<<做過日本公司
之所以日本野=正因為佢地QC真係每部都試

咁sony冇一要求Foxconn咁做我唔覺得係Foxconn問題
由手機版發出
好簡單
如果每部都試
就唔會有任何不良率
如果每部都試
就唔會有人買部 MIJ 46W950A 就唔會兩個大手指印係塊玻璃入面
而再換都係瑕疵品

100% 驗?
如果你講 line 尾睇外觀個兩個阿姐
你贏

Remark : 圖取自其他網頁,與本人無關, 純粹作reference

此篇文章於 11-18-13 12:36 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 11-18-13, 12:26 PM   #2989
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: alvinclub 查看文章
PS4 Red Light, Overheating Due To Thermal Paste Lead Sabotage?

http://www.cinemablend.com/games/PS4...age-60604.html

好似又係散熱膏出事?
sony忘記左對家嘅教訓?
上次360衰完希望m記學精d啦今次
話說今次one咁大部應該都係驚左好似上次咁吧, 反而ps4就最到勁細部, 真係有d擔心散熱問題, 上次ps3皇族夠大部, 點知黃燈就死一堆

引用:
睇壞機率啦
360 都俾人嘈到要自動加保養期

M$ 識做野啦
不過佢地班人都係傻既.. 隨時XB1 做得更差
[OT]今次好似得好少xbo由富士康做, 希望另外果間野做得好d啦

相薄

此篇文章於 11-18-13 12:28 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:28 PM   #2990
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
一定係抽驗
點會唔係抽驗
你當佢 100k , 你知唔知驗一部機閒閒地要半粒鐘
如果唔係抽驗,
我唔識計要幾多man day 幾多日先攪得掂個驗貨

同埋要找幾錢比間驗貨公司
除了Full check, Quick Check
最基本功能有得check,
Power On ,Check 都好基本,唔駛半粒鐘
(MIC就難講D,好多時做完就算,連乜CHECK都冇)
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:29 PM   #2991
rorimoe
Crazy Gamer

有問題唔一定出貨前發生...

你個case可以係運送上出問題
由手機版發出
舊 11-18-13, 12:32 PM   #2992
Hello MiMi
Game Master

引用:
有問題唔一定出貨前發生...

你個case可以係運送上出問題
由手機版發出
如果你講到有2 個手指印或玻璃內瑕疵
可以係唔關 IQC, OQC, Production line, Inspection 事
咁可以真係d 運輸工人無野做拆開部機,打開玻璃再印上去
再砌番部機, 換個全新盒
先上門送比人

崇日唔緊要
唔好崇到常識都無埋, 唔該

引用:
作者: CMS 查看文章
除了Full check, Quick Check
最基本功能有得check,
Power On ,Check 都好基本,唔駛半粒鐘
(MIC就難講D,好多時做完就算,連乜CHECK都冇)
如果 MTK / Rockchip 個d 多數有個 factory test program
全pass 就算

所以一般 component 係check 唔到
例如本身天線駁得差呢d 問題就好難check 到出黎

點都好啦
希望我地批行機唔好中呢batch

此篇文章於 11-18-13 12:38 PM 被 Hello MiMi 編輯。
舊 11-18-13, 12:39 PM   #2993
rorimoe
Crazy Gamer

咁你個部電視係唔係第一批先
不過我知電視港版唔會係第一批
第一批一定會部部check
由手機版發出
舊 11-18-13, 12:48 PM   #2994
Hello MiMi
Game Master

引用:
咁你個部電視係唔係第一批先
不過我知電視港版唔會係第一批
第一批一定會部部check
由手機版發出
以我所知, 100% check 係 日本market 係興既
呢個係不爭既事實

但係咪所有product 任何量既第一批都會 100% check before ship
我有保留

anyway, 我認我無做過日本公司
呢樣可能你岩

如有失言,我先講聲唔好意思
舊 11-18-13, 12:50 PM   #2995
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
如果 MTK / Rockchip 個d 多數有個 factory test program
全pass 就算

所以一般 component 係check 唔到
例如本身天線駁得差呢d 問題就好難check 到出黎

點都好啦
希望我地批行機唔好中呢batch
今次PS4 一塊板,Run 個 Test Program ,應該解次好多問題
(比PS3生產易好多)

我返而相信,MIC 連壞機都照出貨 (MIC乜做得出)
甚至做錯,貼錯零件都照出俾客
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 12:55 PM   #2996
taikin0901
Crazy Gamer

Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
其實暫時睇都係一部份人有事 , 而家資訊發達方便 , 有咩都係網上通哂天 , 但係無事玩得好開心唔會個個走出黎講架嘛 , 係咪 ?
taikin0901 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 01:00 PM   #2997
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
SSP, 美版淨機$4980.

舊 11-18-13, 01:10 PM   #2998
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://www.fateofthegame.com/playsta...-console-ever/
PlayStation 4: Fastest Selling Console Ever

According to Sony Worldwide Studios President Shuhei Yoshida and Sony proper, the PS4 sold a million units in the first 24 hours that the system was available in North America. This news makes the PlayStation 4 the fastest selling console of all time, dethroning the previous king, the Sega Dreamcast.
As Sega will tell you, a great start doesn’t necessarily mean long term dominance, but it is hard to argue with the great start the PS4 has seen. Not to mention the system is only available in one region so far, and since Japan is Sony’s home turf, one would expect large sales numbers in the 2014 release there as well.
At any rate, the PS4 is off to a monstrous beginning, and Sony expects to see 5 million in sales worldwide by March 1, 2014. I think if the PS4′s availability holds up, we might see even larger sales numbers in Q1 2014.
Sony President and Group CEO Andrew House had this to say about the North American launch numbers:
“PS4™ was designed with an unwavering commitment to gamers, and we are thrilled that consumer reaction has been so phenomenal. Sales remain very strong in North America, and we expect continued enthusiasm as we launch the PlayStation 4 in Europe and Latin America on November 29. We are extremely grateful for the passion of PlayStation fans and thank them for their continued support.”
Stay tuned to Fate of the Game for more.

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 01:29 PM   #2999
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: taikin0901 查看文章
其實暫時睇都係一部份人有事 , 而家資訊發達方便 , 有咩都係網上通哂天 , 但係無事玩得好開心唔會個個走出黎講架嘛 , 係咪 ?
唔係,點解你覺得一部份人有事,有人無事玩得好開心就OK?
點解唔諗你可能會係前者?
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-13, 01:40 PM   #3000
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
信和,好景到貨$49xx

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 06:04 AM

手機版 | APP版