Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-29-17, 03:22 AM   #1551
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: saberlam 查看文章
但小螢幕只要做到位就可以好精緻,這道理就如你用WIIU的手制螢幕玩遊戲,畫面很精緻,相反在大電視就垃圾一樣,濛糊般似的。
呢點我強烈反對喎
師兄有冇wiiU先,首先wiiU gamepad個mon做sub screen就ok..做主畫面打機其實唔夠清,好多detail都出唔到,有得揀我一定出電視玩,唔知你指邊隻game..但我手頭嘅game畫面一啲都唔模糊唔垃圾。
WAL1 目前離線  
舊 01-29-17, 03:59 AM   #1552
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 信長 查看文章
https://www.nintendo.co.uk/Nintendo-...1176277.html#1

插headset ,可以唔用電話voice chat 嗎???
又講D唔講D ...
有講過遊戲有對應就可以
但要以my nintendo acc買網戰服務

舊 01-29-17, 08:29 AM   #1553
任仔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch ID3331-5879-8302
NS 既前景要睇埋3ds條路
而家仲未知任記係咪會放棄3ds 集中資原
暫時睇佢對外公佈 NS 仲係 home console
利申:對我黎講只要有 Zelda / Mario 玩就必買,3ds 都只係買左 Zelda 同鬼屋
任仔 目前離線  
舊 01-29-17, 10:13 AM   #1554
bearkat
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: WAL1 查看文章
呢點我強烈反對喎

師兄有冇wiiU先,首先wiiU gamepad個mon做sub screen就ok..做主畫面打機其實唔夠清,好多detail都出唔到,有得揀我一定出電視玩,唔知你指邊隻game..但我手頭嘅game畫面一啲都唔模糊唔垃圾。

Wii u gamepad 個解像度好低
bearkat 目前離線  
舊 01-29-17, 11:33 AM   #1555
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
Wiiu gamepad 解像度低都算 , 色又唔夠sharp
我都係主要用電視玩算

舊 01-29-17, 11:51 AM   #1556
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 任仔 查看文章
利申:對我黎講只要有 Zelda / Mario 玩就必買,3ds 都只係買左 Zelda 同鬼屋
我諗佢唔會公布放棄3ds
佢地唔放棄3ds,NS係唔會成功
3ds仲有咩大作?(除左mon hun)
天野 目前離線  
舊 01-29-17, 12:32 PM   #1557
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
口講冇放棄因3DS仲要賣同仲有市場,o係NS成功之前任記唔會亂講o野
不過好肯定一句,所有主線大作一定出落NS,之後慢慢取代3DS

PS.集中資源在一部機係前社長既理念也是NX的開發理念

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線  
舊 01-29-17, 12:38 PM   #1558
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: 赤武神 查看文章
口講冇放棄因3DS仲要賣同仲有市場,o係NS成功之前任記唔會亂講o野
不過好肯定一句,所有主線大作一定出落NS,之後慢慢取代3DS

任天堂前社長想法最宏觀 !

支持支持任天堂 集中資源在一部機 !

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線  
舊 01-29-17, 01:33 PM   #1559
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
主機/手提機定義,因人而異
睇GAME 廠出GAME 取向,計成本同數量最後似係偏多手提機向多D..
可能AAA 多平台同一隻GAME 拍埋都輸比PS4,
但我睇過報導,尼D AAA 產量正在減少中...
但又咁講,每個主機世代又會催生一些新IP 成為新力軍,

集中都係好,我見日廠唔太肯在PS4 /WIIU 試新IP....
反而二線的新作都出去3DS /PSV .... 我好恨玩PSV 新SAGA..
依家封左你手提機條路,3DS 可能都可玩多一兩年,罪大唔玩手提機..
日第三廠只有手機 或NS 兩條出路比佢地密密出GAME 搵錢

仲有NS 有咁多特質,唔知會催生到咩新IP 黎,
好似NDS 時, 我見KEOI 出左隻 國盜頭腦戰,係簡化版信長, 好好玩.. 可惜唔見出新作

之前有新聞,打機人口係少左, 可能老任一早睇到尼點
隻新ZELDA 係基於第一集理念再出發, 月費送紅白,超任GAME 玩一個月,首發要K廠出炸彈人
個目標係recall 番D 人回流打機,面對面對戰 對抗近年的單人網戰,廢課手機GAME

信長 目前離線  
舊 01-29-17, 02:57 PM   #1560
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:

基本依家就好似當年GBA > NDS
當年都話NDS吾係GBA 既次世代
結果GBA 玩完好多年,NDS出左3DS都吾見有GBA2
就知當年吹水

不過不排除佢有GBA2初步設計圖,
不過要NDS heat 吾起佢先再去執執佢

今次一樣道理,如果NS首年銷售量, 無3DS首年出銷售量6-7成
佢應該會考慮再調整策略
jyeung1 目前離線  
舊 01-29-17, 03:07 PM   #1561
任仔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch ID3331-5879-8302
咁就放一萬個心
集中資源 NS 掂硬
任仔 目前離線  
舊 01-29-17, 03:24 PM   #1562
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: jyeung1 查看文章
基本依家就好似當年GBA > NDS
當年都話NDS吾係GBA 既次世代
結果GBA 玩完好多年,NDS出左3DS都吾見有GBA2
就知當年吹水

不過不排除佢有GBA2初步設計圖,
不過要NDS heat 吾起佢先再去執執佢

今次一樣道理,如果NS首年銷售量, 無3DS首年出銷售量6-7成
佢應該會考慮再調整策略
重點唔係NDS, 而係老任將2個市場用一部機去取代, 對開發商係好事, 但係對老任自己就未必

舊 01-29-17, 03:54 PM   #1563
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
暫時取代唔到3ds都係價錢問題,如果ns銷量唔差,
年多後ns可以諗減價,或出平價版ns,
正式取代3ds市場~
如果ns成功,其他主機廠都幾頭痛,
一來xbox同ps玩開機能,如果要出部咁嘢,難度高又唔可以返轉頭,
另外第三廠動向,喺nx出game你想賣貴賣平都得,如畫面差點就說成手提game,
接受程度大得多,對第三廠吸引力可能好大~
今次ns成功的話,sony都好難仿效,唔係話好似上似wii咁出個體感就可以,
同埋手提同家用2邊走嘅玩法一但受歡迎,唔似體感只係流行一陣,可以影響好深遠,
今次如果ns掂,其他主機廠好難跟任天堂咁玩,唔係出部2用機就得,
而係砍掉全部嘢,集中落一部機先叫有得玩~
其實任天堂出主機好自由,佢只係一心開發一部自己想出咩遊戲嘅主機,
根本唔需要睇第三廠頭,所以d主機先可以成日咁玩嘢,
體感,雙mon,一但用上嗰代主機就係標準配備,玩得好徹底,就算第三廠唔出佢都玩得起~
貓太部 目前離線  
舊 01-29-17, 05:23 PM   #1564
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 貓太部 查看文章
暫時取代唔到3ds都係價錢問題,如果ns銷量唔差,
年多後ns可以諗減價,或出平價版ns,
正式取代3ds市場~
如果ns成功,其他主機廠都幾頭痛,
一來xbox同ps玩開機能,如果要出部咁嘢,難度高又唔可以返轉頭,
另外第三廠動向,喺nx出game你想賣貴賣平都得,如畫面差點就說成手提game,
接受程度大得多,對第三廠吸引力可能好大~
今次ns成功的話,sony都好難仿效,唔係話好似上似wii咁出個體感就可以,
同埋手提同家用2邊走嘅玩法一但受歡迎,唔似體感只係流行一陣,可以影響好深遠,
今次如果ns掂,其他主機廠好難跟任天堂咁玩,唔係出部2用機就得,
而係砍掉全部嘢,集中落一部機先叫有得玩~
其實任天堂出主機好自由,佢只係一心開發一部自己想出咩遊戲嘅主機,
根本唔需要睇第三廠頭,所以d主機先可以成日咁玩嘢,
體感,雙mon,一但用上嗰代主機就係標準配備,玩得好徹底,就算第三廠唔出佢都玩得起~
可以想像好似2DS咁
可以出部無得拆Joycon的一體化機

就當NS係一部功能超強,設計上可以連接電視的新DS先
呢部份可以抄
但難抄在因為老任當NS係Flagship console
出的game係console level content + quality
對家比較難係手上有部真flagship console下,要係手提機做番咁o既水準質素的game ,特別係大家都明白背後仲有smartphone/tablet game market食左部份市場
12號四分衛 目前離線  
舊 01-29-17, 05:38 PM   #1565
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
可以想像到,

第時有機會出部NSLL
harakuma 目前離線  
舊 01-29-17, 07:18 PM   #1566
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: harakuma 查看文章
可以想像到,

第時有機會出部NSLL
NSLL 未必會有,
但我諗未來好大機會出 MinNS
(純手提單機, 無得駁TV,無體感, 吾可拆Joycon, screen 縮細)
甘依家出$1300左右吾難, 可以搶平價

當然呢個可能係NS吾賣得既Plan B,
OR NS 換代前2年出
jyeung1 目前離線  
舊 01-29-17, 07:24 PM   #1567
ゆり

老實講switch唔係貴

我覺得佢唔洗特登要cut乜cut物整公公版出來

又要搞到部份game唔support,更多餘

舊 01-29-17, 07:28 PM   #1568
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
NSLL 未必會有,
(純手提單機, 無得駁TV,無體感, 吾可拆Joycon, screen 縮細)

兩個都有機會, 等於

2DS<>3DS<>3DSLL咁

升級方案同簡易方案
harakuma 目前離線  
舊 01-29-17, 07:52 PM   #1569
tylau

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
引用:
NSLL 未必會有,

連joycon都拆唔到仲點叫switch
無乜可能出

換手制係賣點來 改size都唔可能 因為就手制大細

Sent from my iPhone using Gaforum
tylau 目前離線  
舊 01-29-17, 08:19 PM   #1570
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
其實你要留意Switch個名係咩意義 如改版變番淨手提機或家用機咁個名就冇意義,其實遲些減價(之後成本減少)或攪套裝就可以不用大改款

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-29-17 08:23 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 01-29-17, 08:38 PM   #1571
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
而家等Capcom表態

老任自家pokemon都要表態係咪正傳放落NS度,
其他三廠先會安心落注.
MO 目前離線  
舊 01-29-17, 08:40 PM   #1572
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
其實你要留意Switch個名係咩意義 如改版變番淨手提機或家用機咁個名就冇意義,其實遲些減價(之後成本減少)或攪套裝就可以不用大改款

希望NS 打後走承繼路線, 下代叫 switch 2.... Logo 同click 果下聲都係令人印象深刻
NS 2 可打番NS卡,
個Joycon 都似完成度好高, 似用得番... 除非下代什麼ULTRA HD 震動

信長 目前離線  
舊 01-29-17, 10:13 PM   #1573
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
NS 落咗 NV 撘,之前唔係已經發表過一齊長相廝守嘅誓言詳? NS直系後代backward compatible 好正路
C.Ryo 目前離線  
舊 01-29-17, 10:44 PM   #1574
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 01-29-17, 11:07 PM   #1575
saberlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
3DS Friend Code3282 2238 7072
PSN  IDsaberlam
XBox Live Gamertagsaberlam
其實自己個人幾喜歡3DS的3D效果,像Zelda,Mario mansion果幾隻的3D效果很到位,敗筆是螢幕像素果粒太大,看耐一點很辛苦。

如果NX能保留這機能,再提高 解像度,就PERFECT !!!!

此篇文章於 01-29-17 11:10 PM 被 saberlam 編輯。
saberlam 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5812 04-18-24 12:58 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 08:00 AM

手機版 | APP版