Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-16-16, 01:56 PM   #2751
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
佢有解釋過
我不嬲覺得佢得閒得濟, 搞咁多野
其實我廢青黎
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 01:59 PM   #2752
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SO FAR,在下真係覺得咁玩真係冇得玩,一開始就有同一意見,只係得小撮人。
一旦唔同意見就當人係5毛,拒絕交流。點樣擴大勢力?
Dyhalt兄我都真心同情你地處境

成班豬隊友幫你與社會大眾為敵,真係幫689助攻幫得仲好過d真心愛國五毛,就算你地立場有晒實質證據支持,對香港市民大眾最好最有利又如何?咁樣周圍撩交打叫人點棄暗投明支持你地呢?

嗱,啱啱你樓下又一隻啦!再咁落去你地真係前程似咁…
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 02:01 PM   #2753
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
SO FAR,在下真係覺得咁玩真係冇得玩,一開始就有同一意見,只係得小撮人。
一旦唔同意見就當人係5毛,拒絕交流。點樣擴大勢力?
見其他人俾佢咁搞又好似好大量無咩咁先睇唔過眼啫
本身又無政治立場佢要玩實陪佢架(得閒既話)
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 02:08 PM   #2754
傑斯特
Game Master

引用:
作者: vjoose 查看文章

成班豬隊友幫你與社會大眾為敵,真係幫689助攻幫得仲好過d真心愛國五毛,就算你地立場有晒實質證據支持,對香港市民大眾最好最有利又如何?咁樣周圍撩交打叫人點棄暗投明支持你地呢?

由手機版發出
不過其實我覺得你講既野呢度無咩人同意
本身齊齊鬧下689黑警土共就大家開心
舊 08-16-16, 02:22 PM   #2755
vjoose

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
不過其實我覺得你講既野呢度無咩人同意
本身齊齊鬧下689黑警土共就大家開心
今日見倒果單9官判詞真係幾上火,加上幾得閒咪嚟吹下水囉

真係豬隊友應該要數膠登,佢地d論點真係離q晒地正常人好難接受囉,早排借pkm吹雞果單已經係一例,倒米有好多方式,但係佢地真係倒到智力正常既都支持佢地唔住
由手機版發出
舊 08-16-16, 02:25 PM   #2756
傑斯特
Game Master

高登上唔到位架嘛
成村人咁團
點突出自己拔毛勇士啫

另外:唔覺得講輕判個論點有乜問題
舊 08-16-16, 02:29 PM   #2757
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

由手機版發出
在下又唔係當家,冇咩需要同情既。
贏咗香港又唔係在下話事,不過在下樂見其成;
輸咗等到清算到在下呢D分子微粒既時候,大概就只有行鞭骨灰之刑。

此篇文章於 08-16-16 02:36 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 02:59 PM   #2758
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
無研究,唔知有呢套港獨學術研究論

願聞其詳
由手機版發出
研究理論有好多,我自己都睇得唔多,要講堅有排講
但出名嘅咪香港民族論同陳雲城邦論,網上仲有好多文章可以參考
一般係講唔同嘅自治方式,經濟民生內政外交等等會點樣行
當然仲有香港人嘅價值觀文化歷史等等
就算點樣獨立都有分好多種

獨立真係唔係就咁扯支旗打老解咁簡單架,成日都話689派堆智將出嚟搞一搞,就兩邊喺度鬥智將,根本唔係咁

此篇文章於 08-16-16 03:01 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 03:53 PM   #2759
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
其實你係咪人到中年好寂莫無野做想搵人招呼下你姐?

你d藍屍論調同gundam ben 李私煙之流拍埋可以做朋友

講野無point,只係識叫。我都差唔多免疫哂。

我諗你都係去番港人港地果d地方一齊同埋班藍屍打飛機啦

係度叫有咩用,同k字頭果位人兄一樣太寂寞?
我來+1而已
主要比某人的,不是上面V字頭的版友

冇咩營養的討論我都係出返去做野先

補充:
看了上面版友的回覆
又覺得其實不時有像V版友的人出來刺激一下,令大家反芻一下不同勢力的理論都不錯
可以幫忙整理一下思維

此篇文章於 08-16-16 03:55 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 04:15 PM   #2760
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
某人的post冇咩營養+1
來來去去果幾句+Copy & paste
我聽版友意見blacklist左佢算
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 05:06 PM   #2761
vjoose

引用:
作者: knight-philip 查看文章
我來+1而已
主要比某人的,不是上面V字頭的版友

冇咩營養的討論我都係出返去做野先

補充:
看了上面版友的回覆
又覺得其實不時有像V版友的人出來刺激一下,令大家反芻一下不同勢力的理論都不錯
可以幫忙整理一下思維
你想要咩營養?圍威喂既營養?定令你自我感覺良好既就係營養?唔通你真係以為會係度遇見隱世大賢者,幫你做出大學問,大智慧,大茶飯,甚至改變世界呀?好笑!

面對現實啦,連一個普通網民你都說服唔倒,甚至不屑去同人交流,搵d低能小朋友既嘈膠方式發洩,甚至扑左去算Q數,你想呢d討論幾有營養?

反省下自己友先啦!營養?
由手機版發出
舊 08-16-16, 05:09 PM   #2762
vjoose

引用:
作者: 真!DC 查看文章
某人的post冇咩營養+1
來來去去果幾句+Copy & paste
我聽版友意見blacklist左佢算
由手機版發出
我每隻字都係自己打架喎

copy and paste?好似係某港毒智將囉
由手機版發出
舊 08-16-16, 05:15 PM   #2763
vjoose

引用:
高登上唔到位架嘛
成村人咁團
點突出自己拔毛勇士啫

另外:唔覺得講輕判個論點有乜問題
輕判論點問題:

簡單講,法棺大人唔係根捽懅客觀事實判案,而係自己主觀覺得邊個動機係點就當係點,而咁樣判案係一個好惡劣既先例,法律簡直變成法棺大人的私人物品,咁明目張膽既個人觀點判決請問如何服眾?
由手機版發出
舊 08-16-16, 05:24 PM   #2764
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
我每隻字都係自己打架喎

copy and paste?好似係某港毒智將囉
由手機版發出
唔係話你呀
某人好似機械人咁溝通唔到
由手機版發出

此篇文章於 08-16-16 05:28 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 05:27 PM   #2765
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
輕判論點問題:

簡單講,法棺大人唔係根捽懅客觀事實判案,而係自己主觀覺得邊個動機係點就當係點,而咁樣判案係一個好惡劣既先例,法律簡直變成法棺大人的私人物品,咁明目張膽既個人觀點判決請問如何服眾?
由手機版發出
你唔嘈下選管會先既?
選擇性失明?

講番正題
個保安係咪佢打傷先? 唔係

你知唔知寫給法庭的求情信 法官係可以選擇接納與否而改變刑期
換言之動機係考慮刑期因素之一。法官係有咁既權力。
而且你又咩理由否定人地唔係因為公義而行動?拿我好憎香港中箭班白痴仔,但我唔會否認佢係因為公義而行動。 而家你係法官? 你主觀定人地主觀?
不如你列D主觀事實否定佢動機先,大家討論下好無?

此篇文章於 08-16-16 05:33 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 05:30 PM   #2766
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔係話你呀
某人好似機械人咁溝通唔到
由手機版發出
即係我啦
但係我都無copy&paste
舊 08-16-16, 05:31 PM   #2767
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
輕判論點問題:

由手機版發出
咁你認為佢地動機係咩?又有冇客觀證據支持?

舊 08-16-16, 05:33 PM   #2768
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
咁你認為佢地動機係咩?又有冇客觀證據支持?
+1

唔該佢列出客觀事實反駁法官論點先

討論比D POINT丫喂

舊 08-16-16, 05:44 PM   #2769
朝霧 海斗
Crazy Gamer

拿,大公報丫 睇啦

http://news.takungpao.com.hk/hkol/po...3/3287906.html

在量刑階段,香港是允許社會各界替罪犯求情的,法官也會參考各種專業評估報告,做出比較適合罪犯的刑罰決定。法官會考慮有關人士的主觀惡性、犯罪動機、初次犯罪、對社會貢獻等情況,在起刑點上下決定刑期。相比之下,名人因求情人多和對社會貢獻比較明顯,他們似乎更加容易獲得比較輕的刑罰。
  其次,法官判刑可能涉及對法律的不同理解或適用程序的錯誤。例如,有報紙曾經報道這樣一個案件:香港有一位妙齡女被指控在中環夜店主動搭訕一名男子,並涉嫌藉跳貼身舞偷去男方手機,女子事後被控盜竊。她否認曾與男子接觸,其代表律師更指她在舞池中根本不能以反手偷手機,但法官不認同,裁定她罪成判囚15個月。女子上訴,法庭推翻裁定,判被控人無罪。因為原審法官在控辯雙方不知情下,私下找人示範到根本不需反手也可偷物,犯有程序上的錯誤。
  第三,法官偶爾粗心而導致判刑錯誤。有報紙曾經報道,一名暫委女裁判官,就一宗傷人案判刑時,將參考案例的刑期“兩個半月”錯看成兩年半,判犯人監禁15個月。被控人上訴到高等法院得直,刑期大幅減至6個月,扣除羈押期,毋須繼續服刑。
  因此,法官是否輕判被控人,要做具體分析,需要從專業角度評判有關案件的事實、適用法律以及法官的具體理由。不可以動不動就説法官輕判。雖然,香港市民有言論自由,善意批評有監督之功效,但“起底”涉及隱私並可能影響司法獨立。
.....

如果要指摘某個法官輕判或放走某個被控人,就需要確確實實的證據和理據。這些,應該通過專業團體或人士來進行,效果會更加好。

舊 08-16-16, 05:53 PM   #2770
vjoose

哈,好似突然間要我去做晒法棺,控方,兼辯護律師先準講野,咁我真係令你地失望啦,因為我只係個無料到既小朋友

不過就算法律界有幾超然,有幾多權力,有幾需要獨立,係咪憑一句我信佢地真誠就夠?咁樣既法治同人治有乜分別?日後繼續有人真心為香港點佔領又係咪都應該放人?我地既法治制度會不會太離地了?
由手機版發出
舊 08-16-16, 06:03 PM   #2771
傑斯特
Game Master

認真講返先
其實v網友最開始好似只係以窮人xx立場講個法官
被指出夾左粗口
然後某網友開始引述”xx退位之後開始”煸風
講下講下講到解ban
根住變左講五毛
然後再用所謂“偽五毛”論調作出挑釁攻擊
接著v網友反擊言論好似得罪好多人
結果被圍攻(中)

成個根本係一個局
v網友已經被引導去講緊偏離最初動機既野
呢種係一種非常陰險既"自行制做敵人"手段
所以請你再諗下係唔係應該繼續落去
舊 08-16-16, 06:04 PM   #2772
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
哈,好似突然間要我去做晒法棺,控方,兼辯護律師先準講野,咁我真係令你地失望啦,因為我只係個無料到既小朋友

不過就算法律界有幾超然,有幾多權力,有幾需要獨立,係咪憑一句我信佢地真誠就夠?咁樣既法治同人治有乜分別?日後繼續有人真心為香港點佔領又係咪都應該放人?我地既法治制度會不會太離地了?
由手機版發出
咁你離地左好多年。英治時間留比香港最保貴既遺產就係法律系統

叫你討論比POINT又笠水

你自己唔睇法官判詞無野好講,佢唔只話佢犯罪動機

佢仲有考慮個保安係咪佢打傷,行動入面佢有叫人咪衝(鬼,全部都係鬼)

你失明就考慮下照下隻照眼

無咁好心機同你討論,你慢慢叫 
我都退出呢D咁無毛既討論好了

舊 08-16-16, 06:05 PM   #2773
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:

由手機版發出
唔好俾689班智將傳染先
首先香港係無罪推定,你想講佢地有動機做件事,係要搵實質證據證明佢有,否則一律當無,好正常...
第二,上訴機制就係保障,錯咗唔緊要,當事人喺制度下提出異議,有既定程序覆桌,改返啱就得
你講嘅人治係上面說了算,點提異議佢都唔理,受害者乜都做唔到企咗喺度,兩樣嘢嚟

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 06:10 PM   #2774
vjoose

引用:
認真講返先
其實v網友最開始好似只係以窮人xx立場講個法官
被指出夾左粗口
然後某網友開始引述”xx退位之後開始”煸風
講下講下講到解ban
根住變左講五毛
然後再用所謂“偽五毛”論調作出挑釁攻擊
接著v網友反擊言論好似得罪好多人
結果被圍攻(中)

成個根本係一個局
v網友已經被引導去講緊偏離最初動機既野
呢種係一種非常陰險既"自行制做敵人"手段
所以請你再諗下係唔係應該繼續落去
就當係個局又如何?
我都只係講我知既同我諗既野啫
睇唔我順眼自己走既請自便
我亦唔會保證跟你地規舉講野
由手機版發出
舊 08-16-16, 06:18 PM   #2775
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
quote 還 quote, 唔該將quote文 del左佢, 又或者cap圖
大家面對o既唔止係人, 仲有機械, 機械語言係唔識分重覆, 你地quote左佢只會係search engine上見到多一次重覆發言去累積個post數....
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:38 AM

手機版 | APP版