Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-02-02, 08:24 PM   #1
柯南
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
sfc 隻Metroid 一問.

我玩到brinstar左下角有三隻跳下跳下的動物,我跳不上去,困在一個小地方,應該點做?

舊 12-02-02, 10:35 PM   #2
任天狂
Account Locked
邪惡最快樂

Re: sfc 隻Metroid 一問.

引用:
Originally posted by 柯南 :
我玩到brinstar左下角有三隻跳下跳下的動物,我跳不上去,困在一個小地方,應該點做?

你可以彈牆左右跳o架,
o個3隻動物係提示~
任天狂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-02, 12:05 AM   #3
柯南
Crazy Gamer

點樣彈牆左右跳o啊?我試左好多次都吳得,應該按乜至制?吳該曬

舊 12-03-02, 12:56 AM   #4
任天狂
Account Locked
邪惡最快樂

引用:
點樣彈牆左右跳o啊?我試左好多次都吳得,應該按乜至制?吳該曬
個原理就好似以前o既(忍者阿修羅)咁~
例如向左跳,差唔多到牆之時即時再向右加再按跳,差唔多到牆又再向左加跳,
彈o下彈o下咁上,要有節奏~~~
任天狂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-02, 01:40 AM   #5
itcwai
Ultimate Gamer
潛艇基地九十九號

註冊日期: Jan 2002
As remember係要每下三角跳都急拉方向掣向反方向(撞牆即拉反方向+jump),咁至會跳到打斛斗,至可夠力下一下三角跳.

舊 12-04-02, 01:14 PM   #6
柯南
Crazy Gamer

吳該曬大家,我終于爆機啦,不過道具收集率只有69%

遊戲中按健的時間要求太嚴啦,所以三角跳同space jump都吳系時時得.

如果有錢,想試下gba同gc版

舊 12-04-02, 01:29 PM   #7
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
吳該曬大家,我終于爆機啦,不過道具收集率只有69%

遊戲中按健的時間要求太嚴啦,所以三角跳同space jump都吳系時時得.

如果有錢,想試下gba同gc版
你是打emulator嗎?

我用emulator打,打到某區域時個畫面黑晒.要用X-ray至睇倒野,又要跳上小小立足點又有怪物出,難到離奇...

唔知係真係咁harsh定係我個rom有bug?

舊 12-04-02, 06:26 PM   #8
柯南
Crazy Gamer

系啊...我個rom無問題,不過你講的問題係米因爲個地區的敵人系燈泡?打左會變黑?好多地區去無到...用x-ray都找不到...

舊 12-04-02, 06:49 PM   #9
Fio
God of Gamer

俾你搞到我想打返添
細細聲講,你地玩果陣畫面有冇問題ga?
唔知點解我用果個半透明效果做得唔多好,中招後會睇唔到自己一段時間>_<
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-02, 07:15 PM   #10
柯南
Crazy Gamer

乜sfc時已經有半透明效果?我看書話ss都無播...

中招後會睇唔到自己一段時間?我都係閃下閃下咋...

舊 12-04-02, 08:33 PM   #11
Fio

引用:
乜sfc時已經有半透明效果?我看書話ss都無播...

中招後會睇唔到自己一段時間?我都係閃下閃下咋...
咁可能我理解錯la
你用邊個emulator?
舊 12-04-02, 09:35 PM   #12
Fio

o念起以前點解冇玩la...
原來我攞左變波波同missile之後已經唔知去邊好....
紅同綠門又開唔到,波波又唔識放炸彈,請問應該點ar?thx~
另外除左三角跳外仲有冇咩特殊動作而唔駛特殊裝備?
舊 12-05-02, 12:38 AM   #13
柯南
Crazy Gamer

紅同綠門要用相同色missile攻激先得(紅色要5搶),波波放炸彈要先拿到boms.之後變成波波按x.
唔駛特殊裝備?好似無...不過我都吳系好清楚,因爲判定太嚴,三角跳都研究好耐...

舊 12-05-02, 08:06 PM   #14
Fio

引用:
紅同綠門要用相同色missile攻激先得(紅色要5搶),波波放炸彈要先拿到boms.之後變成波波按x.
唔駛特殊裝備?好似無...不過我都吳系好清楚,因爲判定太嚴,三角跳都研究好耐...
ya,終於搞掂,thx^^
另外仲搵到攻略同全地圖,可惜係英文...~_~
舊 12-05-02, 08:25 PM   #15
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
Originally posted by Fio :

ya,終於搞掂,thx^^
另外仲搵到攻略同全地圖,可惜係英文...~_~
前排我都問過,卒之至強都係果個英文site(I guess is the same one)

舊 12-05-02, 09:51 PM   #16
柯南
Crazy Gamer

我又想要啊

舊 12-05-02, 10:51 PM   #17
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
我又想要啊
http://members.aol.com/Metroid456/

此篇文章於 12-05-02 11:05 PM 被 itcwai 編輯。
itcwai 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
PDA software 一問 << HELP>> Assman 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-08-03 11:00 PM
FoxPro 一問 walau 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-06-03 12:56 PM
online 一問 GLOCK 17 PC電腦遊戲討論版 1 12-01-03 01:26 PM
Super Mario advance 一問. Squaresoft 手提遊戲機討論版 9 06-23-03 12:59 PM

現在的時間是 12:02 AM

手機版 | APP版