Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-28-10, 11:27 AM   #426
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
好閃
有苦有樂才是人生

舊 09-28-10, 11:33 AM   #427
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
有苦有樂才是人生
你邊度有苦?跟本就係全樂也

舊 09-28-10, 11:39 AM   #428
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
你邊度有苦?跟本就係全樂也
某程度上我不否認
但大多的苦來自工作

舊 09-28-10, 11:40 AM   #429
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我像是咖啡豆,隨時有粉身的準備
親愛的你,請將我磨碎
我滿溢的淚,會蒸餾出滾燙的水
再將我的思念溶解,化為少許糖味
盛裝一杯咖啡
陪你度過,每個不眠的夜

咖啡對他而言,是有意義的。
但對別人來說,可能就只是一種飲料而已,沒什麼了不起。
與其想喝屬於別人的咖啡,不如尋找屬於自己的珍珠奶茶,
或是可口可樂也行。

Lost In Paradise

此篇文章於 09-28-10 11:45 AM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線  
舊 09-28-10, 11:44 AM   #430
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
某程度上我不否認
但大多的苦來自工作
大部份人工作都有苦的吧...
雷火武 目前離線  
舊 09-28-10, 11:57 PM   #431
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
引用:
唔一定有用,但至少真心對過。
亦無需自責或覺得唔抵,只係佢唔識欣賞你者。

無需要諗咁多。
覺得唔抵點都會有,因為呢樣係我最討厭既分手情況,不過真係無辦法呢,

舊 09-29-10, 12:50 AM   #432
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
我像是咖啡豆,隨時有粉身的準備
親愛的你,請將我磨碎
我滿溢的淚,會蒸餾出滾燙的水
再將我的思念溶解,化為少許糖味
盛裝一杯咖啡
陪你度過,每個不眠的夜

咖啡對他而言,是有意義的。
但對別人來說,可能就只是一種飲料而已,沒什麼了不起。
與其想喝屬於別人的咖啡,不如尋找屬於自己的珍珠奶茶,
或是可口可樂也行。
不要當自己是他的唯一好了

舊 09-29-10, 02:25 AM   #433
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
覺得唔抵點都會有,因為呢樣係我最討厭既分手情況,不過真係無辦法呢,
嗯,我明白你的感受呢,俾著我都會覺得唔甘心。

但係,我總相信,冥冥中自會有人賞識的你專一
然後,跟你共偕白首

不過,我們亦需要好好的努力去裝備自己,讓自己成長
才不致於面對真命天子時覺得遜色啊 ^^

互勉之。

舊 09-29-10, 09:57 AM   #434
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
咖啡豆, 從來就是苦澀味的~

一杯真正的咖啡, 除了咖啡豆需要加以煉製外, 更必須要注入其他東西, 才美味~

客人即使回味那令人滿心歡喜的咖啡, 渴完了, 還是會走, 是過客~

剩下在咖啡壺裏的咖啡豆, 是殘渣, 是不會有人在意的~

咖啡豆何苦要在咖啡壺裏獨憔悴?

即使要有客人再點, 只有咖啡豆還是不行, 必須要再裝備自己, 才可再成就一杯可口怡人的美味咖啡~

咖啡屋內的人, 盡是期待一杯重新登場的香濃的藍莓咖啡啊~
斷空我 目前離線  
舊 09-29-10, 09:59 AM   #435
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 斷空我 查看文章
咖啡豆, 從來就是苦澀味的~

一杯真正的咖啡, 除了咖啡豆需要加以煉製外, 更必須要注入其他東西, 才美味~

客人即使回味那令人滿心歡喜的咖啡, 渴完了, 還是會走, 是過客~

剩下在咖啡壺裏的咖啡豆, 是殘渣, 是不會有人在意的~

咖啡豆何苦要在咖啡壺裏獨憔悴?

即使要有客人再點, 只有咖啡豆還是不行, 必須要再裝備自己, 才可再成就一杯可口怡人的美味咖啡~

咖啡屋內的人, 盡是期待一杯重新登場的香濃的藍莓咖啡啊~
Distinction

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 09-29-10, 12:50 PM   #436
Lilith
Game Master
魔女の墮天使

註冊日期: Oct 2005
If relationship can be so annoying, why people keep looking for one?? Either it's just for fun, or looking foe the other half...

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗

我珍惜你,你亦要珍惜你自己~
Lilith 目前離線  
舊 09-30-10, 12:14 AM   #437
TSZ
Crazy Gamer

引用:
嗯,我明白你的感受呢,俾著我都會覺得唔甘心。

但係,我總相信,冥冥中自會有人賞識的你專一
然後,跟你共偕白首

不過,我們亦需要好好的努力去裝備自己,讓自己成長
才不致於面對真命天子時覺得遜色啊 ^^

互勉之。
一時間對人無咩信心 , 不過可能就係因為甘令到我會更加努力係下一段感情 雖則吾知几時

舊 09-30-10, 12:26 AM   #438
綾小路雷太

引用:
一時間對人無咩信心 , 不過可能就係因為甘令到我會更加努力係下一段感情 雖則吾知几時
慢慢等待吧。
有時間可以聽下「不要驚動愛情」,
高皓正寫呢首歌既詞寫得幾有深度的

舊 09-30-10, 01:42 AM   #439
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
好深好難理解

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線  
舊 09-30-10, 06:37 AM   #440
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
慢慢等待吧。
儘量都係唔好照住做

舊 09-30-10, 08:05 AM   #441
綾小路雷太

引用:
作者: Ewin 查看文章
儘量都係唔好照住做
點解咁講?

舊 09-30-10, 02:44 PM   #442
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
慢慢等待吧。
呢兩隻都ok, kkkk

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線  
舊 10-01-10, 12:12 AM   #443
TSZ
Crazy Gamer

引用:
慢慢等待吧。
謝謝,不過失戀聽歌既時期已經過去 ,兒家係打機 因為拍拖時好少打機

引用:
儘量都係唔好照住做
甘又吾會, 不過有時聽歌都几煩架,好似隻隻都寫緊自己甘 我有個fd係甘,一路聽心情就一路down, 真係何苦

舊 10-01-10, 05:12 AM   #444
綾小路雷太

引用:
謝謝,不過失戀聽歌既時期已經過去 ,兒家係打機 因為拍拖時好少打機

甘又吾會, 不過有時聽歌都几煩架,好似隻隻都寫緊自己甘 我有個fd係甘,一路聽心情就一路down, 真係何苦
享受單身,都好既
不過,推介呢首歌俾你(或者大家)既理由係d詞入面。

舊 10-01-10, 03:47 PM   #445
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
點解咁講?
因為首歌教人做既野非常消極
如果乜都唔做乜都死忍一味等, 機會唔會無啦啦送上門
可取既地方係唔好急進, 而唔係真係如佢所講, 默默守在身邊. 有機會就要去馬, 無機會就自己製造機會, 咁先會成功

舊 10-02-10, 12:32 AM   #446
TSZ
Crazy Gamer

引用:
享受單身,都好既
不過,推介呢首歌俾你(或者大家)既理由係d詞入面。
唯有享受下先咯,都無計 不過原來最難倒我既係屋企人, 兒家仲未知

舊 10-02-10, 11:51 AM   #447
Noyeah
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2009
引用:
儘量都係唔好照住做
引用:
點解咁講?
引用:
可取既地方係唔好急進, 而唔係真係如佢所講, 默默守在身邊. 有機會就要去馬, 無機會就自己製造機會, 咁先會成功
聽歌之嘛...你地諗咁多做乜野...
同埋各人既想法同理解到既野都唔同...
大家講完就算喇... 唔好去要求對方去同意自己呀...
Noyeah 目前離線  
舊 10-02-10, 01:49 PM   #448
綾小路雷太

引用:
可能大家既認知有唔同啦,其實呢首歌所寫既意境唔消極的。
或者我咁講你可能唔明白,容許我先係歌詞之先加上一句鑰句作前提:

「順著情慾撒種的,必從情慾收敗壞;順著聖靈撒種的,必從聖靈收永生。」(聖經.加拉太書6:8)

歌詞提到,就算自己心內的情感是多麼膨拜也好
也要先放在心中,讓自己確認清楚這份感覺
然後彼此為大家關係互求,再確認,待知道這並不是單純出於情慾,才正式開始
過程中亦包括相互理解、認知,然後經歷彼此的磨合,最後慢慢的走在一起。

可能這首歌的角度看得比較單向,但其實在教會中
當男女雙方彼此對對方有意之時,大家都是需要經歷這個階段才會走在一起的。

至少,這樣經歷到的愛情,比起貿然行動的,更為穩固。

如果覺得我太淺白,還請見諒。為了了解歌意,小弟不斷replay歌曲希望可以盡自己的有限智慧去讓自己明白歌詞(當然,其實我也有自己需要了解的事才會loop)

希望可以令你明白吧。
引用:
唯有享受下先咯,都無計 不過原來最難倒我既係屋企人, 兒家仲未知
屋企人.....其實佢地慢慢會感應到=.=
黎緊聽日我媽媽做壽,消息好快會傳開去;就算未傳,聽日佢地問到我都會講=.=
引用:
作者: Noyeah 查看文章
聽歌之嘛...你地諗咁多做乜野...
同埋各人既想法同理解到既野都唔同...
大家講完就算喇... 唔好去要求對方去同意自己呀...
我今朝同你msn講個陣都一早估到你會諗住咁hea過去囉。m9#

舊 10-02-10, 04:14 PM   #449
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
以前我的感情太脆弱,依家終於練得一身好武功,不過還未足夠,要再向上提升多一個層次先得,所以要同自己講~加油~

舊 10-02-10, 06:05 PM   #450
綾小路雷太

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
以前我的感情太脆弱,依家終於練得一身好武功,不過還未足夠,要再向上提升多一個層次先得,所以要同自己講~加油~
你仲想去到邊個層次?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:46 PM

手機版 | APP版