Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-18-14, 09:37 PM   #526
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: keijoey 查看文章
今日去卡鋪爆左張「魔力聚流」
感覺五色地應該算開到大獎掛?但係旁邊d人話廢卡黎
係而家d地超勁?定我俾人水緊?
好肯定你俾人呃緊(可以講邊間卡鋪嗎?)
魔力聚流其實係上位版既黃銅之都,因為要扣血所以其實只係還好
但呢張卡一來標準賽大家搶住用(多色地除左電震地就只有較差既占卜地,電震地仲要就黎出標準)
而且現代同薪傳亦有機會用到(直接取代黃銅之都)
所以呢張勁搶手,短期內預佢唔會跌價

不過呢,卡鋪有D老鬼係鍾意呃新手,自己判斷就得

同埋順便提一提你,如果卡鋪有人叫你打輪抽(而唔係FNM),千祈唔好應承
佢地玩分RARE(即係打完計勝率分卡),你無咩經驗等於幫人開卡
但有D老鬼專搵新手分RARE
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-14, 09:45 PM   #527
HM

http://magiccards.info/

雖然頭POST有但再貼一次
保護自己免受傷害,多上網查卡價
每人計價方法唔同但中間價(美金x7.8算)係最好既參考標準
拎黎開價賣卡俾人又得,對方開價俾你收卡亦有得參考
知得越多越易減少騙案
舊 05-18-14, 10:00 PM   #528
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
所以我而家好迷茫,而家身邊跟本冇同等程度既朋友玩
預構:俾我爆2盒nyx都起唔到deck同人玩
輪抽:玩過一次,好似幫人開rare咁,感覺好差

係咪仲有樣野叫「現開」,拎自己手上6包booster玩?

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv

此篇文章於 05-18-14 10:04 PM 被 keijoey 編輯。
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-14, 10:20 PM   #529
HM

引用:
所以我而家好迷茫,而家身邊跟本冇同等程度既朋友玩
預構:俾我爆2盒nyx都起唔到deck同人玩
輪抽:玩過一次,好似俾人屈咁,感覺好差

係咪仲有樣野叫「現開」,拎自己手上6包booster玩?
YES,現開就係咁玩,預售賽都係類似呢種形式
老威係預售賽同正式比賽既初戰推現開係想俾機會新手贏
輪抽可以用知識同經驗判斷拎卡,影響套牌強度
而現開果6包固定左,相對運氣佔左一部分,老手都可以開爛卡池,新手都有機會開靚卡池(講就咁講...)

輪抽要玩得好其實要投入好多心機同時間(仲有入場費)
熟讀該環境既所有卡係基本,之後要判斷邊D卡有用邊D卡垃圾
然後就係透過實戰磨練自己既技巧,包括抓牌技巧,讀信號,攻防概念同戰鬥脆計
而且視乎天份,一開始一定輸到無朋友,要反覆練習同實戰,事後檢討先可以有得贏
我自己玩左兩年輪抽,打左半年先唔駛一面倒地輸,但對比起經驗豐富既老鬼仍然有段好大既距離
人地玩左幾年甚至十幾年,你做新手無可能一下子追到吧?
所以呢...雖然大家建議新手玩輪抽,但其實最好先有一定基本功再玩

一開始構築係比較好既出路,不過卡鋪D十個人有八個抄比賽DECK,即係你好大機會對住贏左世界賽既DECK
所以唔建議出卡鋪玩
有一齊玩一齊努力,同樣程度既人係好重要

話說你有興趣的話我可以同你玩的,卡既強度方面我可以就番你
你有唔明(關於MTG的)我亦可以講俾你聽,亦可以送CU,如果玩得耐我送伏RARE都得(反正唔值錢)
唔好嫌我都係半桶水實力就得
反正呢條thread既聚會時間唔穩定,多個朋友陪我玩求之不得
舊 05-18-14, 10:56 PM   #530
keijoey
桐乃 x MIX

所以我係想睇下GAF有冇穩定既聚會可以玩下吹下水的
唔同BOARD GAME, 出面對勝負似乎睇得好重要,
我寧願同相熟朋友玩

你唔介意我拎D無主題同COMBO既新手DECK黎玩,我其實一樣求之不得 (冇買starter,連地都冇)
你而家仲會唔會抽nyx?一係搵日出去玩現開

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 05-18-14, 11:02 PM   #531
HM

引用:
所以我係想睇下GAF有冇穩定既聚會可以玩下吹下水的
唔同BOARD GAME, 出面對勝負似乎睇得好重要,
我寧願同相熟朋友玩

你唔介意我拎D無主題同COMBO既新手DECK黎玩,我其實一樣求之不得 (冇買starter,連地都冇)
你而家仲會唔會抽nyx?一係搵日出去玩現開
YA,香港MTG風氣就係咁,競賽主導
其實本身GAF每星期一次聚會,不過搞手工作關係長期出現唔到,變左不定期

你拎咩DECK,我拎番同級數既DECK而已,一開始唔知你用咩,我會先拎限制賽級數既卡砌DECK同你試
現開的話其實兩人也可以,但人多會開心點(4人最好),抽卡呢D我早就唔在意,反正要既我拎錢收而已
而家抽卡當交卡鋪入場費/限制賽學費
舊 05-18-14, 11:12 PM   #532
HM

http://www.cardwalker.com.tw/

推介一下好網站(雖然呢度好多人知)
想睇MTG既野最好去台灣網

香港既卡forum係唔會討論玩卡技巧,只會講交易
舊 05-19-14, 03:44 AM   #533
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
http://youtu.be/zpXwpmm8GXQ

意外地 Sarkhan的家園是中國風設定
說是由Innistrad和Theros班底制作

值得留意是Maro最後透露了兩件事
- 這個新block將會回歸玩家人們一直想Wizards帶回來的東西
- 這個新block將會回應玩家人們一直想Wizards造的東西

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 05:27 AM   #534
Insane Gamer
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
引用:
作者: 簡.. 查看文章

- 這個新block將會回歸玩家人們一直想Wizards帶回來的東西
- 這個新block將會回應玩家人們一直想Wizards造的東西
還以為 Sarkhan係Zendikar已經比Nicol Bolas ko咗
小弟從來都唔信maro講嘢,次次都中伏
今次睇maro出d咩空頭支票比人睇

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 07:06 AM   #535
Insane Gamer
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
to:keijoey
其實爆盒只不過係滿足開咭既快感,一定開唔齊要用既卡
如果打t2既話我提議你單收,不過現家top rank既deck做價要400美金
而且追咭會追得好辛苦因為副deck每次出新set都會有機會要大執

而輪抽就建議玩fmn輪抽,因為pick到既卡係自己.即使用最新手既打法rare pick.都會有自己個3pack rare咭.而且個氣芬較輕鬆.不過fmn時間就麻煩d得逢星期五晚先有.星期六都有機會有fmn.不過睇舖頭決定開唔開.

介紹我地聚會玩Commander,發覺頭post個Commander規則死link
先簡單的瞭解一下指揮官賽制的規則:
這裡有較完整的規則連結
有幾個重點:
1.有一隻「傳奇生物」指揮官
2.套牌要100張,不能多也不能少。
3.同名的卡只能用一張(基本地除外)。
4.卡片的不能出現指揮官沒有的顏色(無色不算)。
5.起始生命從20改為40。
6.勝利條件多一個指揮官戰鬥傷害21點。

睇落好似好困難,不過好在半年前出咗Commander (2013 Edition)
http://www.wizards.com/magic/magazin...y/feature/269c
佢係一套5副已經完成既edh deck,係Wizards為推動edh賽制而出既edh 新手deck.
價格亦較為便宜1set約1300hkd.買1set可以介紹比朋友玩or將1set改成1副較有強度edh deck都得.
寫到好似hardsell你玩edh

最後有咩mtg問題都可以問,小弟一定會盡力解答

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか

此篇文章於 05-19-14 07:08 AM 被 26378669 編輯。
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 08:05 AM   #536
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: 簡.. 查看文章

Mox?
Dual Land?
定係 Force of Will?

舊 05-19-14, 08:06 AM   #537
HM

其實FNM輪抽只係唔駛幫人開RARE而已(起碼3張RARE自己的,唔知點玩的話先拿RARE好了),不過唔熟的話只會俾人打好玩而唔知自己做緊乜,相信咁樣唔會好玩,我自己覺得最好玩左一段日子再去FNM比較好

爆盒呢個動作係抽RARE同齊CU吧,雖然我認同散收更直接,睇呢位朋友既想法係隨性地打T2,有咩用咩果種,應該暫時唔會太多錢

最後,對佢講EDH好嗎?某程度上我覺得EDH既殘酷不下於輪抽,其他就前面有講我唔再講了
舊 05-19-14, 08:50 AM   #538
ammms
渣根懦夫

可能新手就咁打 seal deck 係學得最快同抵 d
一下子買副 T2 meta 番黎唔係唔得
不過最多剩係學到遊戲的其中一部份

舊 05-19-14, 09:54 AM   #539
HM

引用:
作者: ammms 查看文章
可能新手就咁打 seal deck 係學得最快同抵 d
一下子買副 T2 meta 番黎唔係唔得
不過最多剩係學到遊戲的其中一部份
seal deck始終支出大,唔可能經常玩,可以買包時留定d包包同朋友一齊玩,玩完俾番晒物主
T2的話,休閒玩法真係唔駛理咁多,喜歡就行了(對著卡鋪的拷貝DECK係另一回事)
競賽的話其實類似猜拳咁,估下對手會用咩,再判斷用咩DECK會嬴(熟讀T2環境既所有卡同研究主流DECK)
舊 05-19-14, 11:02 AM   #540
keijoey
桐乃 x MIX

我開頭見人講edh係休閒賽制,所以搵左d資料,發覺跟本係老手休閒,新手止步既賽制。
要諗60張卡已經唔易,仲要可用系列又深又難搵。
搵卡雖然係樂趣,但係放太多時間同精神落去,我又覺得本未倒置。
我去過一次magic farm睇過,見人地用緊dual land已經知唔關我事。
老實講,我覺得只係wizard推出黎,俾個籍口自己印卡騙錢。

所以我比較想玩現開,FNM有既話,應該係唔錯選擇(FNM既輪抽好似係get your pick?)
不過點都要有個底,對卡有返一定認識先玩到。
但講到尾,就算係FNM,我都想有相熟朋友一齊出。當然,玩玩下,識到鋪面朋友又已經係另一回事

觀察一輪,我覺得wizards對新手支援跟本唔足夠。
賽制多又復雜,新手睇完唔會明,但講到最後可以同街外人一戰既,我相信其實得標準。
你可能話新手開頭邊洗理咁多野。但事實我既經驗係落magic farm同LC,
見鋪頭一堆唔同種類既booster同禮盒,都唔知自己買咩最岩自己。(我有天真到諗過好似boardgamegeek班人咁講,買禮盒當LCG咁玩)
店員見你頭岳岳冇幫襯,自然會問下你想搵咩。咁我咪問新手想玩magic可以點,有冇咩Event可以join。 結果鋪頭第一件事唔係講magic有咩好玩,而係講magic有好多賽制,有edh, 1.5, 標準,現場好多人玩緊唔同賽制,好多選擇云云。

再加埋TCG既性質本身就係原罪,大部份人對新手同三唔識七既人係點,我諗玩開既人應該好清楚。
除非有朋友踢你落坑,如果自己一條冷想玩TCG既話,我相信大部份新手都會跌左入日系囡囡果邊。

舊 05-19-14, 11:55 AM   #541
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
m13加入嘅新手/

因為唔想追卡,所以最初只係有玩Draft同seal deck

然後開到有返咁上下卡,唔用又好浪費

開左一副commander 2013嚟玩

如果新玩,最好搵多個FD一齊玩,有個對手會拎你有競爭心

同埋真係要搵人教,唔係新手好容易比人呃(玩法同金錢)

利伸:青衣玩開

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 12:09 PM   #542
HM

EDH真係休閒賽制黎,班裁判(非威世智員工,算係義工)得閒無野做諗出黎,然後因為流行被老威正式歸入官方賽制,但管理仍然由班裁判搞.會競爭性大係因為班比賽玩家搞到個賽制變左質做T1,而且EDH本身for多人戰而唔係街上常見既1VS1.講到印卡,老威只你搭順風車而已.為印卡而推既賽制叫現代

老威一直有新手PRODUCT,但香港黎講,代理唔積極推廣卡鋪亦無資源投放係新手上,老手亦甚少會教,香港對外既宣傳活動基本上就係一年一度既頹漫節,擺攤請part time囡囡教街外人玩,但新手有興趣之後就無任何後續跟進,結果新手一係忍受老手既欺壓一邊逼自己成長到可以同老手一戰,一係忍唔住走,而忍唔住走既人會佔9成

另外你既情形係要有老手帶同身邊要有同等程度既朋友一齊玩,試下拉朋友玩吧
舊 05-19-14, 12:18 PM   #543
keijoey
桐乃 x MIX

我既朋友只會玩插電game, 所以跟本拉唔到
再加上而家一堆免費手遊,大部份人要搵entertainment真係點排都唔到magic

舊 05-19-14, 12:26 PM   #544
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
m14嘅時候有十幾個去完漫節想玩magic嘅新player

到而家得返三個

不過果三個都想同肯學玩

所以拜到師

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 12:30 PM   #545
HM

我自己既情況係...家用機->AVG+家用機->AVG+家用機+MAGIC(被老手拉+佢自己地方教)->家用機+MAGIC
手機遊戲我本人係永久唔考慮玩

其實身邊既朋友都各種各樣理由變成不定期出現,甚至有人停玩了
當中手機遊戲佔好大因素
而家我想玩基本上只能參加比賽
舊 05-19-14, 12:31 PM   #546
HM

引用:
作者: Ginji 查看文章
m14嘅時候有十幾個去完漫節想玩magic嘅新player

到而家得返三個

不過果三個都想同肯學玩

所以拜到師
就算圍內玩都好,MAGIC本身難學難精又貴,一般人想放棄正常
舊 05-19-14, 12:50 PM   #547
keijoey
桐乃 x MIX

其實玩無料game抽野個數,已經同你爆booster冇分別

舊 05-19-14, 12:54 PM   #548
HM

引用:
其實玩無料game抽野個數,已經同你爆booster冇分別
有分別的,實卡可以透過二手市場套現(賺定蝕睇你經營手段/運氣),即係你唔玩可以變賣換番做錢,但以我所知課金抽既野變不回錢吧?
另外係我性格問題,我一玩手遊實玩到傾家蕩產
舊 05-19-14, 12:57 PM   #549
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
有分別的,實卡可以透過二手市場套現(賺定蝕睇你經營手段/運氣),即係你唔玩可以變賣換番做錢,但以我所知課金抽既野變不回錢吧?
跌左落坑尋開心,邊有咁快諗套現

舊 05-19-14, 01:00 PM   #550
HM

引用:
跌左落坑尋開心,邊有咁快諗套現
OK,係我唔瞭解

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 05:07 AM

手機版 | APP版