Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-12-18, 05:58 PM   #51
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
觀後感:

1.作畫絕頂靚
2.女主漂亮可愛。原來唔係機械人…
3.試映時被評似《境界的彼方》,確係有點點中二味…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-18, 06:18 PM   #52
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
唔知點解想想下件事幾神槍少女

舊 01-13-18, 01:41 AM   #53
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
京動作畫真係好靚~~
怏鏡既detail位細緻到好似睇實境~~
整體感覺都好電影feel

原來係裝左機械臂少女1名
(誤解機械人+1)
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 09:15 AM   #54
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
電影feel+1
同gunslinger girl近似點應該只得童兵呢點..
d運鏡,分鏡同快鏡..再加上直接睇1080p,令我諗番ef果陣..當然作畫再靚+豪華好多 orz
故事貌似就係主角慢慢做代寫係情感上成長..? 畢竟自細就做兵,只有機械式服從命令..
唔覺得好中二 希望作畫keep到多過3話都咁高..w

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 10:03 AM   #55
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
何解有點中二
反而方向更寫實會更吸引(反戰信息)

女主根本係似疑似二戰後女版宗介(不過斷手慘好多)

Netflix重本買全球播
因為重有唔少國家仍有派兵在海外,該實有不少人會有共鳴

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 12:59 PM   #56
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Tano 查看文章
何解有點中二
反而方向更寫實會更吸引(反戰信息)

女主根本係似疑似二戰後女版宗介(不過斷手慘好多)

Netflix重本買全球播
因為重有唔少國家仍有派兵在海外,該實有不少人會有共鳴
都唔駛睇Netflix睇得太神聖
一邊多啲預算保底,一邊多套新作俾人揀,互惠互利啫
當然佢投資日本動,係好過本土啲廉價電腦幾何圖案....
由手機版發出

此篇文章於 01-13-18 01:02 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 01:36 PM   #57
Tano
嫑憅

輕小說得兩卷

咁動係可以當原創睇?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 01-13-18, 04:20 PM   #58
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
輕小說得兩卷

咁動係可以當原創睇?
基本上可以。

輕小說本身就係京都動畫自家嘅出版社KAエスマ文庫出版,所以佢動畫版鍾意點改都得,唔需要好似角川芳文社啲改編作品咁睇佢哋面色,同埋無需再同呢啲出版社分攤動畫收益,因為佢哋就係出版社。

佢哋自中二病談戀愛開始就已經係轉型為咁嘅運作模式。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 04:22 PM   #59
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: HakiK 查看文章
但係我覺得搵石川配反而好敗北
三笠同2B已經令石川+呢類角色太定型
第一集我完全比把聲影響到入唔到戲
加上作畫好靚,但第一集故事好虛
感覺事前吹捧過度

睇完呢集之後睇左南極果套,花田熟哂手既賣天真賣吵鬧賣青春,節奏好順,睇得好舒服,主線都明確,暫時覺得黑馬之一
咩呀?石川配簡直就係一絕,點會係敗北??

同埋唔認同追捧過度囉。我未睇之前完全冇乜點留意劇情同世界觀,只係因為係京社先揀嚟睇。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 06:53 PM   #60
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
會覺得石川配一絕, 係因為有三笠同2B既先例,定真係覺得石川把聲係夾呢
我現時覺得石川單純用緊刻模既方式配, 比人三笠同2B既既視感好重
而唔係演繹緊Violet

吹捧過度係因為京ANI自己都吹捧成周年大作 / 日本名星STAFF代表隊
由上年年中已經開始既大量PV,情報設定,原稿, 再加上本身京ANI名氣既宣傳攻勢
外界吹撐成一月霸權等等

第一集個人覺得唔係「中二」, 係「矯情」
畫面係好靚, 但角色既行為對白太文學作品FEEL, 而劇情展開較薄弱

ANYWAY 只係第一集, 劇情係點都仲係未知之數
只係單純以第一集黎講唔係太代入到

此篇文章於 01-13-18 06:58 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 09:30 PM   #61
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
你開番進擊黎聽下三笠把聲同呢套violet把聲再講啦w
而且石川,近既有Qualidea Code金絲雀,舊既有heroic age公主,都唔係呢把三笠聲
利伸我冇玩2b所以唔知佢配成點,作為只睇過進擊同呢套既觀眾,唔覺得有濃厚既視感..
倒不如話,如果事前你唔係咁留意呢套既情報,甚至唔知violet係石川配,仲會唔會有咁既感覺?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-18, 10:53 PM   #62
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
情報無特別留意,只係閒唔閒上twitter,facebook已經會見到好多post同retweet迫我睇到
事前唔知係邊個配,但第一集一聽到把聲已經強烈既視感
對好多睇過進擊又打過NIER既黎講無容置疑呢把石川聲係令人聯想起另一樣野更多
望下有幾多人講笑咁講當係2B前傳睇就知
我只係唔覺呢件係好事
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-18, 01:20 AM   #63
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
石川配Qualidea Code金絲雀把聲我覺得好正
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-18, 01:35 AM   #64
事丫娃些
京アニに祈りを

引用:
何解有點中二
純粹係睇嘅時候有呢個感覺

之後睇番中台日嘅論壇都不約而同有人覺得套作品有中二感,我諗唔會係我偏見吧…

中二好,矯情又好,總之就係有種生澀…
舊 01-14-18, 10:52 PM   #65
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
睇完第一話
咁瘦弱又冇異能點打仗
唔覺似ミカサ,哩套柔好多
套片真係好文青片feel故事唔多吸引

另外唔知點解諗起<空之音>

引用:
作者: 事丫娃些 查看文章
觀後感:

3.試映時被評似《境界的彼方》,確係有點點中二味…
境界的彼方典型的boy meet girl庸俗易入口好多
由手機版發出

此篇文章於 01-14-18 10:56 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 06:35 PM   #66
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
果然幫人寫信不是只有快就行的

某方面來說2b都算有點毒舌

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 07:22 PM   #67
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
果然幫人寫信不是只有快就行的

某方面來說2b都算有點毒舌
仲有傲嬌

舊 01-18-18, 10:13 PM   #68
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
咦?只有我認同2B對個位女仕的觀感嗎?

舊 01-18-18, 10:42 PM   #69
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
#2..冇感情到有點厭煩.......不過咁又更期待將來o既改變......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-18, 11:24 PM   #70
Tano
嫑憅

女版宗介計
算有生活常識

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 01-19-18, 09:20 AM   #71
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
一直以為係電影
原來係TV
不知道肝夠不夠用
看紫這樣戰爭孤兒出身咁但比上校玩完(?)丟比小佐時好像已是少女唔係蘿莉
還未知她是何時成戰爭孤兒
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-18, 07:30 PM   #72
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
起伏唔算大~仲係平淡
情感太直~~人始終都係矛盾
但女主仲未識...一直都只係對一住一個人生活....
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-18, 11:39 PM   #73
事丫娃些
京アニに祈りを

舊 01-25-18, 01:23 PM   #74
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
雖然今回是很王道,但看完還真是有一份溫暖和感動

Op不錯聽

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-18, 07:57 PM   #75
事丫娃些
京アニに祈りを

【ヴァイオレット・エヴァーガーデン】
新商品「ヴァイオレット・エヴァーガーデン クロニクル(公式ファンブック)」の予約受付を開始しました!

http://kyoanishop.com/shopdetail/000000001406

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
不思議なソメラちゃん アニメ化企画進行中 money 日本動漫畫討論版 3 09-19-15 01:43 PM
[RG14][VIOLET 4]風藝WindArTeam 出展情報 windart Cosplay同人MIX討論區 1 12-10-14 03:47 PM
[廣告 - RG] 【Violet 9】海貓鳴泣時 - 新刊《七色的碎片 - 貓》 kurahika Cosplay同人MIX討論區 0 12-15-13 02:53 PM
[動畫] 蔵王大志 影木栄貴 「LOVE STAGE!!」アニメ化企画進行中 money 日本動漫畫討論版 0 05-28-13 02:45 PM
M no Violet新作~風間 愛 如果我是 H-GAMEの部屋 3 08-25-06 11:43 AM

現在的時間是 05:50 AM

手機版 | APP版