Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-31-13, 11:17 AM   #51
ヨコ男
God of Gamer
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
出聲都無問題丫, 我試過瞓著左聽到人叫先知有老人家, 即讓

就好似入地鐵有人叫行入d一樣遮, 你唔想人叫嘛自動自覺行入d囉

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:21 AM   #52
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: Fean 查看文章
根據個內文,發文者個心路歷情係咁

1. 佢叫「條仔」讓坐
2. 「條仔」唔讓,話好攰
3. 佢覺得好興,因為 A) 「條仔」冇同理心 B) 發生件咁嘅事,車裡面其他人應該見到,但依然無人讓坐
4. 佢問兩個老人家,知道有排企。
5. 佢覺得理直氣壯,於是大聲大嗌,呢刻終於有人肯讓坐。

個人覺得佢大聲大嗌係後期發洩表現,唔應該用理樣野去正當化「條仔」嘅行徑。喂,大哥,你攰就早唞喇,仲有精神玩電話
同埋真係唔好講咩「讓係人情,唔讓係道理」,一個社會之所以唔進步,甚至倒退就係太多呢啲似是而非嘅cliche理由。
攰都分好幾種既。
精神上攰自己真係同你早唞GA喇,但只係對腳攰咁俾著係你你會點做?
A)由得對腳繼續攰企起身讓坐
B)坐低合眼休息
C)個人好精神只係對腳攰,周圍無野好望(亦都唔好意思係咁望人)只好玩手機...

其實仲有D)我用手機REMOTE返公司做緊野(拖
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:21 AM   #53
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
出聲都無問題丫, 我試過瞓著左聽到人叫先知有老人家, 即讓

就好似入地鐵有人叫行入d一樣遮, 你唔想人叫嘛自動自覺行入d囉
其實訓著左都叫人讓我覺得好過份

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:21 AM   #54
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我係果種一上車就訓果種基本上完全沒知外面發生乜事

其實咁O既情況好多後生都唔會讓
「你係乜水呀?你叫我讓我就讓我咪好冇面」
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:25 AM   #55
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: GGGG 查看文章
攰都分好幾種既。
精神上攰自己真係同你早唞GA喇,但只係對腳攰咁俾著係你你會點做?
A)由得對腳繼續攰企起身讓坐
B)坐低合眼休息
C)個人好精神只係對腳攰,周圍無野好望(亦都唔好意思係咁望人)只好玩手機...

其實仲有D)我用手機REMOTE返公司做緊野(拖
個人精神對腳好攰 vs 人地阿公阿婆帶住個細路企唔穩

我會企起身讓坐。
當由荃灣坐去柴灣,表面上話車程一個鐘有排企,實際上你坐幾個字都要轉車喇。後生仔,係唔係攰到幾個字都企唔到?

舊 05-31-13, 11:26 AM   #56
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
在下想讓既自己會讓,唔打算讓既你貼到迷彩咁都一樣懶理。
駛唔駛唔捐錢都要問過班道德大帝先?
問題係小學雞已經教緊禮讓係文明表現
而家10個評論9個淨係鬧放相果個
仲要引申到大條道理話唔讓無問題,似咩樣

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:27 AM   #57
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
我係果種一上車就訓果種基本上完全沒知外面發生乜事

其實咁O既情況好多後生都唔會讓
「你係乜水呀?你叫我讓我就讓我咪好冇面」
話實,如果在下打緊機,有人咁叫在下既,分分鐘會立即收機,繼續坐喺度望住佢…
引用:
作者: sugihara 查看文章
禮讓係自發,佢果D係強逼禮讓,同果D硬性要人賣旗/捐錢既學校冇分別。
拖佢落車打一身吖笨。禮讓係文明係應該架嘛?佢唔讓打殘佢好合理呀。
都係果句,咁想讓座既咪自己爬低做人肉座椅囉。

此篇文章於 05-31-13 11:35 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:35 AM   #58
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
禮讓係自發, 咁你無禮嘛抵比人影啦

有時其實好簡單, 想做香港人唔想做蝗虫, 嘛由自己出發做好d囉

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:46 AM   #59
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
想幫人,你可以幫手問多幾個人看看有無人願意讓
唔讓座,唔見得嚴重到需要放相上網去意圖騷擾,又不是需要什麼重要証據,貼相用意?

你可以在這裡慢慢批評,
但出到貼相、貼名字、貼電話這些,在這事件上就一定有問題

我都後生,外表正常,但我耳水有問題企唔耐
有時又通頂做完野有事出門,但又唔想在公眾地方訓覺
要帶頭套出街了?

引用:
大家抽中點回應,無寫出來的地方唔代表大家唔明白吧?
而且個page是貼圖者FB,自然會先同貼圖者講佢的問題先吧?

此篇文章於 05-31-13 11:54 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 11:58 AM   #60
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 飛燕 查看文章
想幫人,你可以幫手問多幾個人看看有無人願意讓
唔讓座,唔見得嚴重到需要放相上網去意圖騷擾,又不是需要什麼重要証據,貼相用意?

你可以在這裡慢慢批評,
但出到貼相、貼名字、貼電話這些,在這事件上就一定有問題

題外話

我都後生,外表正常,但我耳水有問題企唔耐
有時又通頂做完野有事出門,但又唔想在公眾地方訓覺
要帶頭套出街了?

大家抽中點回應,無寫出來的地方唔代表大家唔明白吧?
而且個page是貼圖者FB,自然會先同貼圖者講佢的問題先吧?
出街戴面具就好安全得多。
一陣你紅燈過馬路、甚至痾尿射歪咗都俾人影相放上網就唔係幾好啦。
(雖然在下真係好想影低果D痾到成個馬桶都係屎既神人…)

舊 05-31-13, 11:58 AM   #61
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
其實如果腳痛、耳水不平衡等,有人叫你讓座,你可以大方同佢講你身體有毛病,所以需要坐。我唔明點解話要戴頭套之類。

舊 05-31-13, 12:03 PM   #62
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

如果#1當事人講堅,咁佢開頭真係好聲好氣問MK仔,但MK仔就一句「好支力」撻埋黎
而家見到唔止淨係話貼相唔0岩,仲有唔少係幫MK開脫,到底係睇完相唔睇字定係點?
我覺得香港人咁樣0既,仲走去恥笑蝗蟲低等生物,係50步笑100步咋

舊 05-31-13, 12:06 PM   #63
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: Fean 查看文章
其實如果腳痛、耳水不平衡等,有人叫你讓座,你可以大方同佢講你身體有毛病,所以需要坐。我唔明點解話要戴頭套之類。
講笑咁講
以防萬一

雞毛事情有好多人連正常開口都未做,就私下拍張相貼上fb先

因為的而且確,
香港人壓力大,大家會怕勱人之後變成巴士阿叔之類的大戰
影相貼FB對當事人來講安全又可以"發洩"自己的善心

另,
我口講有病人地不信都有可能,我還會手開著電話上網啊 一看就知無病吧?)
舊 05-31-13, 12:07 PM   #64
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
一直以為“讓坐比有需要ge人”係常識尼
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:07 PM   #65
HM

註冊日期: May 2007
講真,一有小小唔岩就拍片放上網,其實係好恐怖既事,件事真係嚴重到要上網俾人公審?
拍片既,支持拍片既,黑心講句,有朝一日輪到你俾人公審就唔好怨人,請行街小心D檢點D

利申:短程既會企長程既會坐係度訓教,讓坐睇情況,自己累既時候一定唔讓,讓係人情唔讓係道理
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:13 PM   #66
神人ではない!新人だ

引用:
如果#1當事人講堅,咁佢開頭真係好聲好氣問MK仔,但MK仔就一句「好支力」撻埋黎
而家見到唔止淨係話貼相唔0岩,仲有唔少係幫MK開脫,到底係睇完相唔睇字定係點?
我覺得香港人咁樣0既,仲走去恥笑蝗蟲低等生物,係50步笑100步咋
在下覺得好攰唔係問題喎,你問人地就要應承?
咁唔駛問啦,扯佢落地咪得囉。

舊 05-31-13, 12:15 PM   #67
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
身為一個文明人,
會運用這發達科技是理所當然的吧?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:15 PM   #68
HM

註冊日期: May 2007
偽善既人係香港真係通街都係
企係安全既地方批判別人
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:19 PM   #69
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
偽善既人係香港真係通街都係
企係安全既地方批判別人
在下唔認為係偽善,不過唔明點解要強迫他人照佢既價值觀去處事?
如果佢係令任何人構成傷害,又或者對公眾構成影響就話啫。

此篇文章於 05-31-13 12:36 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:19 PM   #70
飛燕
懺悔不用等

引用:
分開睇

青年人讓唔讓座

貼圖者行為在這件上是否適當做法

人地唔讓你真係無辦法(就算有無合理理由)
唔見得現在這種貼相的手段去冒犯別人很合理正當

還有,貼圖主做左件事人地覺得有錯,第一印像已經變得有問題,講道理都變得沒說服力很自然

唔同情況唔同手段
如果今日有人放炸彈,你貼HD相連影片高清下載都無問題

此篇文章於 05-31-13 12:23 PM 被 飛燕 編輯。
舊 05-31-13, 12:33 PM   #71
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
即係咁
影人條友自己唔讓叫人讓, 之後仲要影果啲唔讓既人
同叫人捐錢,唔捐我殺你全家有咩分別?
同意樓上, 你一野批佢落地吧啦

條MK仔都係衰架啦, 但影人條友唔見得好
又, 讓座呢家野真係可以唔讓架喎

舊 05-31-13, 12:40 PM   #72
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

咁我又無話放相上網係0岩,只係唔明點解會相對地唔讓座變左0岩...
唔禮讓其實同強國人隨街大小便本質一樣架喎,即係偷1蚊同偷100蚊咁
點解影強國人果陣又無人鬧呢
文明?有禮貌?真係得啖笑

舊 05-31-13, 12:41 PM   #73
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
腰痛,打緊機
如果唔係極必需要的人問我讓座
我講出腰痛
佢都唔信我啦

腰痛同打機都無衝突

極必需的人假設我無zzz
我是會主動讓

而且不是關愛座的人
無得要求別人幫你

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:46 PM   #74
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我又好想知道如果你開夜開到9點鐘坐地鐵返屋企果時坐係度訓著左比人叫醒你仲要鬧你唔禮讓有幾多人會唔火滾丫a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:48 PM   #75
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: クラウド 查看文章
影人條友自己唔讓叫人讓, 之後仲要影果啲唔讓既人
不是影相本人自己沒有位嗎?(跟老人家們一起剛上車的)

同意人家不讓座是一回事,放上網又是一回事

有些人認為很累的時候讓座是不合理
但是我試過連站著都可以入睡的情況之下都照讓座
一切只是看你"對良心的責任感"X"對肉體的責任感"的對比如何而已
(我一直認為覺得良心不重要的人,就應該好好以此為榮,而不是惱羞地去攻擊人,就似早前巴士夢想那單一樣)

不同意對方不讓座的話可以罵對方,可以用道理"車埋去"
但是在背後放上網,還要把對方塑造一個很差的第一印象就不太公平了

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:48 PM

手機版 | APP版