Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-08-13, 01:07 AM   #601
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
重覆post -del-

此篇文章於 06-08-13 01:18 AM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:07 AM   #602
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
點解咁鍾意假設d老人好強壯,d後生全部都係軟脚殘廢...........

引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
哦.唔讓就係無公德...

咁如果有條港女, 一上車見無位坐.
行埋黎你身邊: 喂!x你丫!果邊有個阿伯無位坐, 你見唔x到丫.你殘廢架?

如果,果位無讓到座係咪又係無公德?:
1.如果你身體正常又坐係關愛位,你唔讓係冇公德.
2.8婆超冇公德.

所以應該係讓座企係身好好地批評8婆.

舊 06-08-13, 01:14 AM   #603
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 修羅Lemon 查看文章
點解咁鍾意假設d老人好強壯,d後生全部都係軟脚殘廢...........

2.8婆超冇公德.

我係唔明你點解一定要兩個只能坐一個
一卡地鐵唔係得1個位

我只是話你知你好大機會在車裡面撞到個後生真係希望你可以幫下手
但你是完全無視這個可能性

你還要suppose一個陌生人雖要完全回答你佢身上面有乜病痛
女人經痛都唔會想答你

而你幫人就只會拒泥於優先位一定比老人
但忘了優先位很大機會其實已經有很多需要人士用左,你只要幫手旁邊問一下就解決,但你都是要考慮抽人水先,因為你自由

此篇文章於 06-08-13 01:26 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:27 AM   #604
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
>但我既然完全唔知情既,咁我點會知道我批評錯人先?
咁你又知批評人係啱?
你咩都唔知點support你去媽叉人唔讓坐?
你識讀心o架?

>就算我成日判斷錯,咁我係味要放棄自身批判事物既榷利?
如果你乜叉都唔清唔楚就走去摌人, 呢樣叫無理取鬧
一定係你錯

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:27 AM   #605
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
作者: 飛燕 查看文章
我係唔明你點解一定要兩個只能坐一個
一卡地鐵唔係得1個位

我只是話你知你好大機會在車裡面撞到個後生真係希望你可以幫下手
但你是完全無視這個可能性
完全同有幾多座位冇關係,
佢提出既例子係8婆搵後生仔麻煩,所以後生仔應該接受挑戰.

仲有地鐵既然有關愛座,就味跟規則搵關愛座既人黎讓坐囉~

舊 06-08-13, 01:29 AM   #606
忘記密碼
看甚麼!?

引用:

2.8婆超冇公德.

根本無需要假設個老人好強壯.
個老人家係弱係強, 關我地咩事?
根本只有佢地當時人先會知係咪強壯.

我話緊點解d人可以單睇一個畫面就開始公審.
仲要,將成個社會既責任落晒佢度.

唔讓座就=無道德依個結論, 我就真係諗極都諗唔到點出黎.

唔讓座既理由要幾多有幾多.
大把人突登搭去中環,等5分鐘開車,就係為左坐低休息下,
再坐倒頭車去翻柴灣.
你金鐘叫果班人讓坐, 睇下有冇人理你.

搭倒頭車唔讓座, 依個香港真係冷漠.冇道德!!

此篇文章於 06-08-13 01:54 AM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:31 AM   #607
飛燕
懺悔不用等

引用:
完全同有幾多座位冇關係,
佢提出既例子係8婆搵後生仔麻煩,所以後生仔應該接受挑戰.

仲有地鐵既然有關愛座,就味跟規則搵關愛座既人黎讓坐囉~
日本都有優先位
但從來唔會有人對已經用緊位,話你知不能的人問三問四,
係香港先會覺得"不能"完,還必需回答私人問題,這觀點裡從根本地有問題

還有,有需要,女性專用車都可以行入去,規則有講明

此篇文章於 06-08-13 01:35 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-08-13, 01:54 AM   #608
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
作者: Einhander 查看文章
>但我既然完全唔知情既,咁我點會知道我批評錯人先?
咁你又知批評人係啱?
你咩都唔知點support你去媽叉人唔讓坐?
你識讀心o架?

>就算我成日判斷錯,咁我係味要放棄自身批判事物既榷利?
如果你乜叉都唔清唔楚就走去摌人, 呢樣叫無理取鬧
一定係你錯
>你硬要無禮貌黑口黑面,咁我回你一句冇公德囉~

>係丫,我冇去了解你,怛你又冇比資訊我,叫人點樣體諒你?
係味要怪晒我?

>重有見人唔讓座出聲講兩句批評,又唔係無的放矢,又出於義憤,只要唔過火點解係錯事?

會批評錯人係我了解不足去批評錯人,但
[見人唔讓座出聲講兩句批評,又唔係無的放矢,又出於義憤,只要唔過火點解係錯事]
呢個行為何錯之有?

我都未解釋清楚,你都未清楚我想講乜,你夠走去摌我啦~

咁唔通我可以詰你無理取鬧?唔可以囉,眼訓,明天再戰.

此篇文章於 06-08-13 01:57 AM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 02:46 AM   #609
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
咁同我搵人讓座標準有乜關係?

如果我唔理解人地批評錯人我確實做錯.
但我既然完全唔知情既,咁我點會知道我批評錯人先?

又去返我之前講果句,
就算我成日判斷錯,咁我係味要放棄自身批判事物既榷利?

所以都係睇溝通技巧,如果你需要座位,簡單禮貌一句[我真係需要座位]就得囉.
但如果你硬要無禮貌黑口黑面,咁我回你一句冇公德囉~

係丫,我冇去了解你,怛你又冇比資訊我,叫人點樣體諒你?
係味要怪晒我?

重有見人唔讓座出聲講兩句批評,又唔係無的放矢,又出於義憤,只要唔過火點解係錯事?

結果我打呢段根本全部重複前幾頁大家講既野.

最後係我死都唔會信耳水唔平衡好辛苦可以玩電話玩得好高興囉~
先利申:這是難得可以令我由說服/辯論者變成觀察者的話題

>我冇去了解你,怛你又冇比資訊我,叫人點樣體諒你?
"大家都應該要互相了解,提出資訊讓對方更方便了解你,以利互相交流"
VS
"大家都應該有保有自己事情不讓人知道,保障自己私隱的權利"
是人類恆久的議題之一,要在這裡解決是沒可能的事

另外同樣地
>因為我有自由去判斷每一件事,呢個同我有冇能力冇關~
"擁有批評別人的自由" VS "批評別人不應該包括在自由"
這個都是恆久議題之一

所以還是純粹在"自己(已坐下)應否讓座"這方面上討論吧

舊 06-08-13, 09:31 AM   #610
Bchai
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
引用:
我一直講緊
你想幫人點解要係鬧出黎? 然後掛勾成唔鬧就無方法?
用鬧人去行善?用鬧人去幫人?用傷害人的方法去救人?

係從前面一直講,大家應該想辦法救晒所有人

一來如果繼續花時間同一個已經說明不讓座 (無論合理與否,你不知道)爭論,只會浪費時間
同一個時間你問多幾個人要花幾耐?

你的目標是幫人
而唔係深入研究某人值唔值得座

而你都知香港人用手機多,佢地單純無向上望的機會係很高
(香港地下鐵路無風景,無人向上望好正常,日本JR少好多)

還有地下鐵路音量高,旁人聽唔到你好常見
我只係嘗試用你的冇能力判斷論去模擬一下個環境睇下會點姐.唔係要鬧人.
Bchai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 09:58 AM   #611
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

搭倒頭車唔讓座, 依個香港真係冷漠.冇道德!!
如果有病弱老人孕婦之類需要坐而佢只係因為番工攰唔讓係冇公德GA
假使第三者唔能夠從當時畫面判斷邊個需要坐多D
但事實上哩個行為係冇公德

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:07 AM   #612
nacho

註冊日期: Feb 2003
我的立場: 我自己覺得 自己有能力幫人係好事, 但力逼其他人幫你想做ge 事就係唔啱.
其他人已經表明係唔幫你, 你都無辦法ga la, 重死要果個人幫你 就犯賤 la.
公唔公德我唔敢講, 因為我自己都無所謂公德 lee 把尺
但逼其他人幫已經有違 我認為 "幫人" 的原意了.

的確我都覺得鐘意點批評都無咩所謂ge, 把口係自己道

正如係 lee 件事上 我都睇到有人 自己無能力 無資源
但又懶係有道德 走去 慷他人之慨,
不過 咁啱 個兩條友 又無成人之美
有人就因為其他人無因為佢一聲令下而讓位, 令佢係其他人/老人面前出醜
腦羞成怒 發爛渣 諗住 大發聲威 係車廂大叫 諗住震 震摄 果兩條友 令其讓位
雖然最後 果兩條友 都有堅定ge意志 無被威嚇而起身
但都有其他人 見有人 攪咁大場大龍鳳 都揾唔到人 為佢諗住係老人家面前 彰顯大能 威威,
惻隱之心 下 讓出佢ge 坐位
但 慷他人之慨 者就心有不憤 而 希望廣傳lee 件事蹟,
好讓 佢下次 要 慷他人之慨時, 其他人要醒目d,
唔好阻頭阻勢

此篇文章於 06-08-13 10:09 AM 被 nacho 編輯。
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:07 AM   #613
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
咩野叫假設, 你知唔知假設既意思系乜先

假设是运用思维、想象,对所研究的事物的本质或规律的初步设想或推测,是对所研究的课题提出的可能的答案或尝试性理解。假设并不是单纯主观思辨的产物,也不是以荒诞地臆造为基础的虚妄、任意、离奇地猜想。而是依据事实和科学知识的基础,对未知领域作有规律地推测。假设是一种预见,产生于日常观察和已有的研究成果中,或产生于研究者的联想或直观推测。

即系咁, 事實你後生時從來冇拗過柴
唔緊要, 我後生時有拗過柴就系事實

絕對唔系主觀, 我阿媽知我拗柴, 我睇醫生醫生認定我拗柴, 我睇跌打跌打認定我拗柴

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:40 AM   #614
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: 真!DC 查看文章
如果有病弱老人孕婦之類需要坐而佢只係因為番工攰唔讓係冇公德GA
假使第三者唔能夠從當時畫面判斷邊個需要坐多D
但事實上哩個行為係冇公德
由第三者去判斷邊度需唔需要?
作為第三者既我覺得某國人坐地下就夠,
咁我係咪可以公審D 某國人霸住d位黎坐?

坦白講,佢地邊個需要坐: 關你咩事, 你目的唔係幫老人家搵位咩?

就翻依單case. 如果果位女士真係有心幫位老人家:

1. "請"果位男士讓座
2. 位男士唔肯讓咪請第2個.

但依家事實係點:
1. "叫"果位男士讓座
2. 位男士唔肯讓,再大叫迫男士讓座.
3. 個男士都係唔讓, 拍片掉上網公審.

而更重要係: 佢只係問左1個人,就開始發爛炸...
某程度上, 佢係幫老人家搵位依個任務係無盡過力.

舊 06-08-13, 10:45 AM   #615
飛燕
懺悔不用等

舊 06-08-13, 10:48 AM   #616
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
如果時間同戰鬥力成正比, 你地一定過8000

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 10:56 AM   #617
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

計都冇用

老人家個個都一百億能量戰士啦, 你地講既

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-08-13, 11:00 AM   #618
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: Bchai 查看文章
我只係嘗試用你的冇能力判斷論去模擬一下個環境睇下會點姐.唔係要鬧人.
咁你學下睇文先寫模擬環境; D人物/問題錯晒,都可以當模擬. 笑了.
如果警訊搵你黎出模擬環境,肯定好好笑.

舊 06-08-13, 11:11 AM   #619
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實你地覺唔覺d概念偷換晒
當一個人因為有需要坐而無讓俾人0既時候,佢已經由唔讓座shift左去讓唔到
係佢個situation轉左而唔係"唔讓"呢個行為轉
其他人判斷0既唔係"佢唔讓係咪無公德"而係"佢係無公德唔讓定係有需要而讓唔到"
而呢個標準除左"我話乜就乜",仲有條線係叫"社會共識",無左後者就會變成"搵食0者犯法呀?"

>"大家都應該要互相了解,提出資訊讓對方更方便了解你,以利互相交流"
>VS
>"大家都應該有保有自己事情不讓人知道,保障自己私隱的權利"
>是人類恆久的議題之一,要在這裡解決是沒可能的事
呢個係我同飛燕大大0既最大分歧
佢果套係好理想好和諧係真0既,如果大家都有佢提出果種諗法的話
至於實情喇喎,睇到呢廿幾頁post既人相信唔使我講啦
查實你唔係無道德,係太代入左自己去俾人誤會0既situation,自我保護0者
或者試下調返轉,你頭暈暈又無位坐果陣,有人幫你問人讓位會係點,被問者俾d唔同回覆又會發展成點先啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 11:13 AM   #620
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
由第三者去判斷邊度需唔需要?
作為第三者既我覺得某國人坐地下就夠,
咁我係咪可以公審D 某國人霸住d位黎坐?

坦白講,佢地邊個需要坐: 關你咩事, 你目的唔係幫老人家搵位咩?

就翻依單case. 如果果位女士真係有心幫位老人家:

1. "請"果位男士讓座
2. 位男士唔肯讓咪請第2個.

但依家事實係點:
1. "叫"果位男士讓座
2. 位男士唔肯讓,再大叫迫男士讓座.
3. 個男士都係唔讓, 拍片掉上網公審.

而更重要係: 佢只係問左1個人,就開始發爛炸...
某程度上, 佢係幫老人家搵位依個任務係無盡過力.
我意思係觀察者唔會影響事實本身
第三者覺得佢o岩唔o岩都好, 唔會影響佢本身行為有冇公德

就算第三者唔知發生乜事都好
唔太需要坐而唔讓比非常需要坐ge人就係冇公德行為
反之非常需要坐ge人唔讓冇問題

(哩度需要與否唔係講緊第三者觀感)

我之前都有講過作為第三者ge話問左一個唔讓味問第二個
哩度好似冇人讚同post相上網所以唔洗再討論哩點

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 11:26 AM   #621
Bchai
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
引用:
咁你學下睇文先寫模擬環境; D人物/問題錯晒,都可以當模擬. 笑了.
如果警訊搵你黎出模擬環境,肯定好好笑.
ok, 咁我講清楚的.
我只係嘗試用你的冇能力判斷論去模擬一下另外一個老人家有機會遇見ge環境睇下會點姐.唔係要鬧人.
我唔係要模擬去問人ge女人.
Bchai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 11:33 AM   #622
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
搵過第二個位,同埋鬧佢一鑊都係一個choice者
點解話人強迫0既時候又強迫人揀1個choice
又怨人無諗過,其實又會唔會係你無諗過人地有無諗過咋
問完好聲好氣答句唔好意思有需要咪得囉,
有人答到摟打咁,"唔讓呀吹咩"或者黑面唔答,話好頭暈但又打緊機擺明講大話,唔通又一定要人即時行去搵第個唔鬧得佢,鬧佢都係道德判官唔識判斷咩
#1事主最後都係搵左第二個人讓架,佢係咪好有效率完全正確?

此篇文章於 06-08-13 11:35 AM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 11:36 AM   #623
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

系呢個topic我完全睇到咩野叫假設與幻想

\ /
/ \
\(^ω^)/
舊 06-08-13, 12:42 PM   #624
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
好理想好和諧(笑
家陣都唔知邊個裝左讀心器ooq唔洗問已經知人地戰鬥力低
一句就可以摌埋去唔洗理由唔洗原因一句"我估佢我覺得佢我認為佢一定係冇道德唔肯起身, 我一定要鬧爆佢"
係一個人人都唔洗出聲就知對方諗乜身體狀況係咩嘅世界, 我真係唔知邊面理想啲和諧啲

我最唔明係點解有人堅持一定要鬧爆人, 教仔教上腦?

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare

此篇文章於 06-08-13 12:44 PM 被 Einhander 編輯。
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 01:43 PM   #625
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
你還要suppose一個陌生人雖要完全回答你佢身上面有乜病痛
女人經痛都唔會想答你
但你都是要考慮抽人水先,因為你自由
>>如果你需要座位,簡單禮貌一句[我真係需要座位]就得囉.
我要求就係咁多,真係好過份?
引用:
但你都是要考慮抽人水先,因為你自由
[一日不抽水,一日不吃飯],我超級鍾意抽水~v(- -)v
但我係呢種事要抽水前提出個前題:
>>如果你硬要無禮貌黑口黑面,咁我回你一句冇公德囉~

咁對方冇禮貌在先,點解我回佢一句[我覺得你冇禮貌/冇公德]都唔可以?
之後味馬上繼續幫老人家搵其他人幫忙囉,有乜問題?
引用:
日本都有優先位
但從來唔會有人對已經用緊位,話你知不能的人問三問四,
係香港先會覺得"不能"完,還必需回答私人問題,這觀點裡從根本地有問題
還有,有需要,女性專用車都可以行入去,規則有講明
點解我去問人讓坐都唔可以?

此篇文章於 06-08-13 02:06 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:05 AM

手機版 | APP版