Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-10-18, 04:18 PM   #1576
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: HM 查看文章
...
其實真同主角群本身又真係無仇無怨
之前都講,佢根本一開始就應該直接搵教王算帳
而唔係係度想毀滅世界但又唔知毀黎有乜用

真自己想了斷呢個「失憶再生」循環,(Rex描述佢嘅眼神同真嘅自白)
揾教王報仇唔係佢心願,
否則就一早做左唔需要潦倒街頭(第九章末),
因為有滅嘅關係,送佢上樹可以直接了結「創世者」而達標。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 04:21 PM   #1577
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
要講聲多謝吓?
唔插死佢,鬼揸到4個波
球數目
認真計總數應該最少六個,四大兩細
舊 01-10-18, 04:28 PM   #1578
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
音樂就KEEP 到啦
戰鬥我個FD講得ARM (佢 LITE USER) 變左節奏GAME
係我角度變左儲波波 FC GAME 可能你地極限左感受又唔同 但戰鬥個系統真係有D失敗 (DRIVER 唔夠 局限左玩家做到既野)
個戰鬥我覺得幾好,打起黎基本冇悶場又多野玩,cancel同qte都係我既菜
齊blade齊裝備比起未齊之前多野玩唔少,不過無法否認自由度仍然有一定局限
換blade既問題可以overdrive,雖然麻煩d,但後面其實多到用唔晒(我用左約20個,而家仲有60幾個)

引用:
作者: 細路翔 查看文章
我都無比錢,係老友度執黎玩

其實TOB真係算OK,係短左D

講返XB2,我覺得最尾仲有一個問題就係唔應該比真同主角群直接和解,由佢乜叉聲都唔出一個人挑爆教王會比較好

依家個發展令我覺得佢既所謂500年仇恨好兒戲

不過老老實實好似你話齋,唔係XB1有超班表現我都唔會對今集個要求咁高
我自己咁樣理解,SIN本質係個和平主義者,佢對自己既復仇同變革之路一路都心中有愧,只係又騎虎難下
REX既抱負對SIN黎講某程度上就係自己以前既想法,呢樣野令到SIN非常猶豫自己要點樣面對REX,導致早期佢對REX一直放水
到後面SIN下定決心繼續走復仇同變革之路,為表決心佢決定呢次一定要除掉REX(7章)
點知REX突然開掛開到咁L勁,SIN想唔服都唔得,掛B面前佢既決心又再次受到打擊...(好慘)
在內在外都飽受壓力,導致最後思考短路,結果就比細路洗腦成功.可口可樂

引用:
見到紅色字果句,未睇埋落去已經load到藍色字果句
市場策略大勝利,見佢搵saitom就知佢地開竅

此篇文章於 01-10-18 04:30 PM 被 Kello820 編輯。
Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 04:51 PM   #1579
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
我覺得唔係換BALDE 問題 係班DRIVER 一個人其實得2-3件武係真係有用
可能我未摸清楚啦

戰鬥系統係多野做 我玩到中期都覺得好有趣 反而後期(唔係ENDGAME期)好局限打法 拎隻SIG 出黎玩 真係玩到唔係咁爽

佢做到個模出黎係好既 但優化時做得唔太好..... 其實如果冇ball maker 要儲6-8粒波我都覺得算係咁

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 04:55 PM   #1580
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
要講聲多謝吓?
唔插死佢,鬼揸到4個波
一刀就成為人生贏家
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 05:03 PM   #1581
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
我覺得唔係換BALDE 問題 係班DRIVER 一個人其實得2-3件武係真係有用
可能我未摸清楚啦

戰鬥系統係多野做 我玩到中期都覺得好有趣 反而後期(唔係ENDGAME期)好局限打法 拎隻SIG 出黎玩 真係玩到唔係咁爽

佢做到個模出黎係好既 但優化時做得唔太好..... 其實如果冇ball maker 要儲6-8粒波我都覺得算係咁
你既理解冇錯,班driver每個都有佢自己天生既傾向
無視呢個傾向雖然可以做到點玩都得,但咁樣其實就係放棄左每個人天生既優勢
呢d可以按每個人每種weapon skill既差別黎分類,比如ball有全體回復既人可以拎黎做healer,冇既就唔適合玩ball

其實無論戰鬥整到點都好,玩左兩三百粒鐘都仲想同一開始一樣咁好玩,我諗冇乜可能
有局限係一個原因,但始終乜野玩落去都遲早會厭,不如當初

舊 01-10-18, 05:06 PM   #1582
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: Kello820 查看文章
你既理解冇錯,班driver每個都有佢自己天生既傾向
無視呢個傾向雖然可以做到點玩都得,但咁樣其實就係放棄左每個人天生既優勢
呢d可以按每個人每種weapon skill既差別黎分類,比如ball有全體回復既人可以拎黎做healer,冇既就唔適合玩ball

其實無論戰鬥整到點都好,玩左兩三百粒鐘都仲想同一開始一樣咁好玩,我諗冇乜可能
有局限係一個原因,但始終乜野玩落去都遲早會厭,不如當初
所以咪話driver 唔夠 我覺得唔計毒l 攻補坦每樣最少都比3個黎玩下啦....X)

舊 01-10-18, 05:10 PM   #1583
Kello820
Crazy Gamer

引用:
所以咪話driver 唔夠 我覺得唔計毒l 攻補坦每樣最少都比3個黎玩下啦....X)
同伴少呢樣野係幾可惜
.
特別nia變埋balde之後得返4丁友我都覺得堅慘...所以我一般都唔變blade

舊 01-10-18, 05:33 PM   #1584
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
然後要描寫既同伴角色就會去到10人了
5個人都寫唔掂啦佢
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 05:41 PM   #1585
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: fortel 查看文章
完全唔係覺得妮雅係鐘意主角先同行佢,係既一早出左手馮生唔洗死啦

只係唯一既藏身之所無左,rex咁又咁向佢介出雙手比佢一個新既藏身之所姐
忙完啦!終於可以回,你地太多唔追

不如逐個角色講啦

妮雅背景是神劍,原主人應該是領主 > 領主有個女,妮雅同領主個女情同姊妹 >
領主有個女死了 > 領主想女兒復活 > 將妮雅與女兒二合為一,令妮雅變成"man eater" > 之後被法皇團追補 > 捉到了被真救出 > 由於真果群是"man eater",但佢更高興是有了依靠。

背景大置是這樣吧

第一章唔想背叛rex原因,第二章監倉回憶真,同佢經歷有關,當逃跑後佢想回去真果度(因為是歸宿),但被rex留下
第三章團長死唔出手時,佢有按住心口,果度是核石,佢唔知用唔用力量好,佢怕用了力量會被隊人歧視
第四章溫泉暗示佢身份,可惡的霧氣,對光說要同佢守秘密
第五章、第六章沒有表現
第七章開始時,她覺得rex唔係咁容易放棄既人,所以睇唔覺得第一個上去直拳突,到變身和告白,放低過去,展望未來,遇到rex真的太好了
第八-第九章沒有表現
最終章幻影果段真係唔知係rex潛意識還是真係妮雅,如果是真的,咁妮雅對rex的感情就如她所講"你都唔明我心情",因為在第七章變身後講了句"我喜歡rex",而rex之後也回了"我喜歡你,以及大家"。如果只是rex幻想,咁就會好奇怪,因為佢性格應該不會feel到,當然對父母墓前說焰是parter,所以佢是重視焰多於妮雅。所以妮雅是到第七章先明白自己是喜歡rex(或者在意或者單戀之類),在之前只是隊友,否則主角回鄉果度應該會與焰一起起哄。

對於這個角色其實沒有太多可以填補的地方,大置上滿意

舊 01-10-18, 05:43 PM   #1586
RPG之鬼

引用:
唔計FF6,好多RPG的常在隊中的可用主角群通常都是3-6人,現在已經有5人可用,當然招式能力取決於神劍,而後期神劍又只得5招可用(break, down, rising, smash + 回復)

PS: 即使是FF6常用的咪又係果6-7個人

此篇文章於 01-10-18 05:47 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 05:54 PM   #1587
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
忙完啦!終於可以回,你地太多唔追

不如逐個角色講啦

妮雅背景是神劍,原主人應該是領主 > 領主有個女,妮雅同領主個女情同姊妹 >
領主有個女死了 > 領主想女兒復活 > 將妮雅與女兒二合為一,令妮雅變成"man eater" > 之後被法皇團追補 > 捉到了被真救出 > 由於真果群是"man eater",但佢更高興是有了依靠。

背景大置是這樣吧

第一章唔想背叛rex原因,第二章監倉回憶真,同佢經歷有關,當逃跑後佢想回去真果度(因為是歸宿),但被rex留下
第三章團長死唔出手時,佢有按住心口,果度是核石,佢唔知用唔用力量好,佢怕用了力量會被隊人歧視
第四章溫泉暗示佢身份,可惡的霧氣,對光說要同佢守秘密
第五章、第六章沒有表現
第七章開始時,她覺得rex唔係咁容易放棄既人,所以睇唔覺得第一個上去直拳突,到變身和告白,放低過去,展望未來,遇到rex真的太好了
第八-第九章沒有表現
最終章幻影果段真係唔知係rex潛意識還是真係妮雅,如果是真的,咁妮雅對rex的感情就如她所講"你都唔明我心情",因為在第七章變身後講了句"我喜歡rex",而rex之後也回了"我喜歡你,以及大家"。如果只是rex幻想,咁就會好奇怪,因為佢性格應該不會feel到,當然對父母墓前說焰是parter,所以佢是重視焰多於妮雅。所以妮雅是到第七章先明白自己是喜歡rex(或者在意或者單戀之類),在之前只是隊友,否則主角回鄉果度應該會與焰一起起哄。

對於這個角色其實沒有太多可以填補的地方,大置上滿意
nia果度一路有個爭義,女兒到底死左未
好多人覺得係死左,但睇返sin果度,講過maneater一定要人死前先成立
所以女兒應該係未死,只係老豆心力交碎,放棄了

nia一開始決定跟住rex點睇都只係順水推舟
後面先朝夕相對,日久生情啫.對呢d男性經驗少既妹妹仔其實係常事

舊 01-10-18, 05:55 PM   #1588
RPG之鬼

引用:
nia果度一路有個爭義,女兒到底死左未
好多人覺得係死左,但睇返sin果度,講過maneater一定要人死前先成立
所以女兒應該係未死,只係老豆心力交碎,放棄了

nia一開始決定跟住rex點睇只係順水推舟
後面先至朝夕相對,日久生情啫.對呢d男性經驗少既妹妹仔其實係常事
放埋落個棺材又有花係度,未死?

舊 01-10-18, 05:57 PM   #1589
Kello820
Crazy Gamer

引用:
放埋落個棺材又有花係度,未死?
儀式向掛,果part我前面都有講,好隱悔
主要係如果死左,咁sin果part又會出現矛盾

舊 01-10-18, 06:00 PM   #1590
GUSTAV
The One
poor

...
其實人死左BLADE 會變返CORE 但貓可以令變左CORE馬沙既主人返生已經夠奇怪啦 難道呢個就係OVERDRIVE 既理論?

舊 01-10-18, 06:05 PM   #1591
Kello820
Crazy Gamer

引用:
...
其實人死左BLADE 會變返CORE 但貓可以令變左CORE馬沙既主人返生已經夠奇怪啦 難道呢個就係OVERDRIVE 既理論?
.
馬沙點解趕住變core我都解釋唔到但nia個能力肯定係有限制,王弟果度nia強調左好多次"仲趕得切",我估係死亡後一定時間以內可以返生之類.人既生命跡象冇左,但細胞其實都未係死,細胞都死埋先冇救,掛

舊 01-10-18, 06:06 PM   #1592
RPG之鬼

引用:
記得果陣佢話人聽自己220hrs先抽到kos
總之佢自己親手育成過link盤既話起碼都應該知道n個ui唔順手既問題,又或者係視而不見la

上集個未來視融入劇情呢一點真係設計得非常出色
岩岩打完boss就黎個下回預告,仲要係高潮part,令人玩到唔想停
呢次缺d咁既野,雖然張力仲係有,但我承認係失色唔少

7章接8章同埋8章打後我覺得都ok,並冇影響我追落去既意欲.反而見到1代彩蛋特別興奮
推frd玩我唔會講太多,劇情王道,燃,音樂神,我淨係會咁樣講,戰鬥復雜同ui果d衰野我唔會提

ps.我d frd都係rpg fans多,一般唔洗叫佢地都會自己走去玩.剩低果班鐘意自己判斷,玩同唔玩多數唔會聽人講
音樂是好聽(每日返工悶都會聽古拉同帝國首曲),但同nier比差幾個級,各花入各眼

這次的cut in做得冇上次咁好,好多都有空氣感,明明應該有配樂的地方連sound effect都差唔多冇

舊 01-10-18, 06:10 PM   #1593
RPG之鬼

引用:
.
馬沙點解趕住變core我都解釋唔到但nia個能力肯定係有限制,王弟果度nia強調左好多次"仲趕得切",我估係死亡後一定時間以內可以返生之類.人既生命跡象冇左,但細胞其實都未係死,細胞都死埋先冇救,掛
即係咁

條屍未發毛前咪得囉
假設神劍同劍主是用heart beat黎sync資料,咁冇heart beat唔等同死咗,神劍check到timeout咗3秒,咁就變石
但真話晒都是最強神劍,佢相容性高,佢要check到3000秒先當死咗,咁大把時間比佢
另外不要忘記,凡女死必講晒重要事才死,這是基本的基本

此篇文章於 01-10-18 06:15 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 06:20 PM   #1594
Kello820
Crazy Gamer

引用:
音樂是好聽(每日返工悶都會聽古拉同帝國首曲),但同nier比差幾個級,各花入各眼

這次的cut in做得冇上次咁好,好多都有空氣感,明明應該有配樂的地方連sound effect都差唔多冇
nier呢類首首都神曲級別既的確係冇乜邊個可以正面同佢比
今時今日我既作業track list都仲keep住幾首nier1曲目.2懶,未加

xb2隻game長時間唔熄有d位bgm會無故消失,有可能係怪錯佢
我冇太深印象有邊幾個位完全冇bgm

講起bgm不自然消失,最後一次比我呢種體驗既應該係tox各大港口

舊 01-10-18, 06:23 PM   #1595
RPG之鬼

引用:
nier呢類首首都神曲級別既的確係冇乜邊個可以正面同佢比
今時今日我既作業track list都仲keep住幾首nier1曲目.2懶,未加

xb2隻game長時間唔熄有d位bgm會無故消失,有可能係怪錯佢
我冇太深印象有邊幾個位完全冇bgm

講起bgm不自然消失,最後一次比我呢種體驗既應該係tox各大港口
不是不自然消失果種,係播放mode裡睇下主角回鄉搵第三把劍時會冇背景音樂,第7章開頭rex失意回被打果段會有啲奇怪啪啪聲

舊 01-10-18, 06:26 PM   #1596
Kello820
Crazy Gamer

引用:
不是不自然消失果種,係播放mode裡睇下主角回鄉搵第三把劍時會冇背景音樂,第7章開頭rex失意回被打果段會有啲奇怪啪啪聲
呢個冇太過留意,等我夜d得閑睇多次

舊 01-10-18, 07:39 PM   #1597
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
講真比起故事 佢抽野同傭兵團呢堆真係不可一不可再
d 垃圾ui 又係非常之增加玩家壓力
呢方面其實罪魁禍首都係抽劍系統
傭兵團同地圖技能同超頻呢個道具某程度上只係為左follow佢而出現
但結果呢堆野自己玩玩下都會卡呢樣卡果樣,造成二次災害
(不過佢變相可以比我地簡用邊種方法過一d位呢樣又幾好)

引用:
所以rex想唔想去世界樹根本唔關佢有冇力量事,有同冇佢都係想去
差別在於冇力量既時候佢一路都係望天打卦等運到;有左力量,老婆,同伴後變得有d野豬突進沖沖沖
呢部份我覺得本質上唔存在問題,日朝夜想屈左十幾年既心願終於有機會達成,有邊個會唔興奮,邊個仲會慢慢等
然後佢呢段旅程既途中有邊d決定係岩,邊d係錯,其實都好明顯.但佢又唔係聖人,只係個細路,我真係覺得犯下錯先係正常,完全屬於可以理解.掉返轉講如果你將個15歲細路寫到聖人咁,我反而先覺得起雞皮.btw,佢犯既錯值唔值得包唔包容始終要睇人,呢部份我唔多講
補充下
其實主角都唔係冇懷疑過自己,第三話、第七話同第十話佢都有因為佢既失敗動搖過,
只係佢未諗到答案劇本就要佢去下個take,先比人一種「你憑咩野令咁多人賞識你」既感覺啫
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 07:42 PM   #1598
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
係咪之前啲bug,之前睇片有兩段最後畫面一黑跟著聽到主角跌死嘅聲。
舊 01-10-18, 08:09 PM   #1599
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
頂....鳴果個任去果個位....唔係上網有攻略2我可能真係係遺忘之地卡一日都似....

成日整埋晒D係A不過要去B先過到既地真係好白痴
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 11:29 PM   #1600
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
請問有冇人試過解放稀有神劍 是否可以由頭再升?
神劍任務有冇方法重開?
由手機版發出
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 12:14 AM

手機版 | APP版