Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-18-08, 09:12 PM   #201
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: getter173 查看文章
預定旅行用+長期唔upload

其實用左raw,重洗唔洗出jpg?
jpg應該會食AWB果d setting再出另一張架?
定係raw都會食埋?
我怕自己唔識較呢d野

如果jpg只係有少少調整既話唔出JPG又抵玩唔少
20mb jpg+raw, 16GB一千張都去唔到...

~~~~

搵program執執d相真係靚好多
我平時都係用JPG影
所以俾人話朦
宜家用RAW CONVERT JPG
真係好好多

舊 11-18-08, 09:17 PM   #202
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: lauchai 查看文章
我平時都係用JPG影
所以俾人話朦
宜家用RAW CONVERT JPG
真係好好多
放張RAW係JPG隔離睇十秒鐘
我已經想

唯一問題真係個容量上要攪攪....

舊 11-18-08, 09:21 PM   #203
The One
業餘歌手

引用:
放張RAW係JPG隔離睇十秒鐘
我已經想

唯一問題真係個容量上要攪攪....
我兩張4G+一張2G
夠哂啦

舊 11-18-08, 09:26 PM   #204
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: lauchai 查看文章
我兩張4G+一張2G
夠哂啦
16GB都係兩舊幾...
預鬆d無壞

舊 11-18-08, 09:40 PM   #205
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
http://nikonasia-tc.custhelp.com/cgi...i=&p_topview=1
SB-900 Firmware Update

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-08, 09:48 PM   #206
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
基本上都係每次影完相就d/l返落部電腦度,卡不嬲都係臨時用,絕對唔會做長放落卡哩d行為.
去旅行我影jpg的...跟本性質唔同,記念照唔洗張張執,況且影出來效果本身就唔差,唔會特意用RAW影完,跟住同幾百張,或過千張相執wb,光暗..etc......
如果唔執出返jpg...咁不如一開始就用jpg,唔執就無謂用RAW,這是我個人的用法 .

執相我係好有閒情影d自己喜愛既野先會用RAW.

ps. RAW係方便,抄左都可以執返好少少,convert jpg又靚少少,但我不覺得影JPG真係會好影響影出來既效果,還有要睇你想點對d相,你要求高,影一千張相都要一張張執,我只能
我影相只係興趣,係要求方面我會低一點.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-08, 10:14 PM   #207
The One
業餘歌手

旅行梗係JPG算啦

舊 11-18-08, 10:23 PM   #208
getter173
Crazy Gamer

齋影raw已經靚咁多
用番jpg會覺得對自己唔住

留為紀念都係丫...
將來睇番後悔點解唔用raw,整靚d,可能重dum心

舊 11-18-08, 10:40 PM   #209
com1010hkjp
God of Gamer
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
16GB都係兩舊幾...
預鬆d無壞
sd卡真好

舊 11-18-08, 10:56 PM   #210
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
齋影raw已經靚咁多

留為紀念都係丫...
其實如果唔係后製的話用JPG仲好

舊 11-18-08, 10:57 PM   #211
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
基本上除非影黎做record..如果唔係唔會影jpg 新手驚曝光唔準同WB..
16gb卡我覺得平既信唔過
<===2張黑色4gb+外置HD放相
加埋個sandisk袋仔出去乜都夠晒!

此篇文章於 11-18-08 11:01 PM 被 凍冰冰綠茶 編輯。
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-08, 11:00 PM   #212
getter173
Crazy Gamer

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
其實如果唔係后製的話用JPG仲好
始終重係RAW新手
用多d先知

舊 11-18-08, 11:07 PM   #213
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
始終重係RAW新手
用多d先知
咁你就最好學埋PS啦

舊 11-18-08, 11:12 PM   #214
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
齋影raw已經靚咁多

留為紀念都係丫...
不關事吧.....如期預左自己要抄相先影RAW執..
點解唔一開始影多幾張做保險???
還有影RAW唔會靚左的...你晒相都係要轉做jpg,RAW晒唔到的.
自己convert會靚過相機直打jpg....但唔會真係差別到,"嘩,咁靚既"哩種眼前一亮既分別.
如果只係為影RAW而影,或為抄相作準備而影,好似有d本未倒置.....
動機有d奇怪..
有d似...因為驚行馬路比車撞親,不如唔出街好了,一定無事...<--哩種感覺.

我影RAW係為左把一次自己影既相入面,挑選d見得人既,再turn得更好,咁會令一張相更加滿意..
唔係話"死火...哩張抄左...唔緊要,我用RAW的,執返正../ \ "

不過記憶中米王都好似係長期影RAW的....

ps.如果你係那些對照片有要求的,想盡善盡美,那影RAW反而沒什麼問題,只係希望唔好為左"抄相"先作準備...

舊 11-18-08, 11:21 PM   #215
getter173
Crazy Gamer

引用:
咁你就最好學埋PS啦
冇PS

有個幾簡單易用易執相program Zoner
睇左呢度個教學,好多ps既function都有
最重要係有好多pre-defined既tuning function
揀完再fine-tune下就可以,幾好用

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
不關事吧.....如期預左自己要抄相先影RAW執..
點解唔一開始影多幾張做保險???
還有影RAW唔會靚左的...你晒相都係要轉做jpg,RAW晒唔到的.
自己convert會靚過相機直打jpg....但唔會真係差別到,"嘩,咁靚既"哩種眼前一亮既分別.
如果只係為影RAW而影,或為抄相作準備而影,好似有d本未倒置.....
動機有d奇怪..
有d似...因為驚行馬路比車撞親,不如唔出街好了,一定無事...<--哩種感覺.

我影RAW係為左把一次自己影既相入面,挑選d見得人既,再turn得更好,咁會令一張相更加滿意..
唔係話"死火...哩張抄左...唔緊要,我用RAW的,執返正../ \ "

不過記憶中米王都好似係長期影RAW的....

ps.如果你係那些對照片有要求的,想盡善盡美,那影RAW反而沒什麼問題,只係希望唔好為左"抄相"先作準備...
竟然比你發現左

始終對自己影出黎既相未有太大信心

另外太光時睇番部機個display, d色總係差咁d
早兩日係中大影果d,係mon仔睇出黎隻綠色偏白得好緊要
一番屋企睇就冇事,後尾我改番d色再影果d一上電腦就黃晒...
頭先再學下執相
發現真係好大分別
直頭真係覺得抄左都唔拍
所以好想以後都淨用RAW

舊 11-18-08, 11:23 PM   #216
The One
業餘歌手

真係"影"相就會RAW
揀岩至轉JPG嘛
平時做記錄JPG得啦

舊 11-18-08, 11:24 PM   #217
abcdekfc
Game Master
乜都要學

死啦。。我部機個曝光鎖唔知咩事。。。按了沒有反應的說。。。但係開咗閃光又無會咁

舊 11-18-08, 11:34 PM   #218
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
死啦。。我部機個曝光鎖唔知咩事。。。按了沒有反應的說。。。但係開咗閃光又無會咁
你係咪M Mode?
a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-08, 11:49 PM   #219
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
冇PS

skip
直頭真係覺得抄左都唔拍
所以好想以後都淨用RAW
影得抄相多自然識影的了,不要怕抄就得
多影幾張補救吧...
但也不要太過依賴多影幾張.....保險都唔係咁用的.
不過依家影多d自然識影的了.
RAW..........你改幾張就無問題,改幾千張後你就唔會咁講了..

舊 11-18-08, 11:49 PM   #220
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
http://www.velbon.com/jp/catalog/ult...aluximini.html
今次呢碌負重有2kg喎......
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-08, 11:55 PM   #221
The One
業餘歌手

引用:
作者: ビスケット 查看文章
希望小売価格(税込)¥19,740

舊 11-18-08, 11:57 PM   #222
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
做乜又燒到我那一疊

沒錯我是長期影RAW的, 目的是方便後製~ 而且我當RAW是底片來儲的~
影JPEG不是沒有, 而是情非得已先會(例如就冇卡... )

Rice

舊 11-19-08, 12:34 AM   #223
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: ビスケット 查看文章

呢個又點呢XD

Material: Aluminum
Center Column: none