Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-13, 04:01 AM   #201
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…咪話咗囉,你鍾意所有人同你一樣係你既事,不過唔好唔記得人地可以拒絕。
當然,如果個MK仔係瞓晒D座位,在下又會覺得打佢一身都唔係問題。

咁唔讓座係咪犯法?香港既道德再高都好似未到呢個境界,世界有冇國家有咁法例?
講左好多次呢個唔係單純我個人0既價值觀,係一般小學已經教緊,文明社會應有0既基本禮貌喎

好多野都唔係犯法架啦,咁係咪鬧+x哥,鬧地慘商果d可以全部收皮先?
呢頭話地慘商賺到盡唔0岩要回饋基層(都係犧牲黎架)
果頭利益只係一個位,就已經變左唔讓係道理.......

都係果句啦,點解讓座可以拗到咁耐,我到而家都唔明

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 04:06 AM   #202
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章
點會無關係,而家就係道德水平直插緊,即係文化水平都一樣直插緊丫...

>>當連要唔要讓坐都要討論O既時候
>>已經証明香港人俾強國人同化左
已經好幾個人提出過呢樣

仲有如果分得咁細,捐錢同讓座都唔係同一層次
捐錢個範圍好空泛,施同受都係,對象唔清晰
讓位就唔同,如果成個阿伯腳軟軟咁企係度,或者9個月0既大肚婆咁樣企正係面前,咁樣都無人起身的話何止鬧到,鬧鑊甘都仲得啦
就算無人出聲,見到咁0既情況,大多數人係諗"D人好過份"定係"唔讓都係應份"先?而家講到係你有前者想法已經侵犯左其他人坐0既自由咁喎
"請讓座有需要人士"本身已經係有禮貌0既命令句黎...

>>又掉轉如果無理既係父母或者長輩, 係咪後輩唔順從佢地既你又鬧佢忤逆仔?
>>道德本身就唔係只有一套放諸四海皆準既標準
>>孝順父母,尊敬長輩結果都唔係道德絕對黎
咁咪即係好似前面咁,一黎就前設左一大堆特別case,又跛左呀,有病呀,ot呀咁去判斷一般情況
但基本上你見到有人不孝已經會覺得不爽架啦,點知成班人走出黎前設左一定係老豆衰個仔迫不得已?
重點是
讓座是好事大家都知
但人們能否選擇做與不做?
你把「人們有權選擇不行善」這件事當成 「讓座是不應該」來看
而且對不行善實行零容忍制

強迫行善、處罰不行善者,都不見到文化水平很高
就算人家不行善,你不可以強求(強迫)別人做事一定要相同水平

難道到大災難時,大部份人有比錢出力
你不比錢出力大家又來入你一套?
出錢不夠別人多又一入套?

個問題是你討論時,
不斷假設一堆理由去把事件推到去你認為會發生的結果,用這個結果去推論整個香港文化水平插緊

從一開始你盡信拍片者片面之詞
到你認為相中兩個人"外表"看起來MK、一定是做戲、扮訓、假累
再追加個大肚婆/弱老人

實制兩人是否真是無力你不知道
老人有無出聲你又不知道

現實是很多行善行為,有無餘力做,是當事人自己先知,當事人無必要,也無可能把理由一一同你講

就算兩個年輕人累的程度不如老人,
旁邊的人也出一分力好了,互相分擔
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 04:09 AM   #203
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Viper II 查看文章
我咁耐都冇幫佢加前設架

-----------------
咁點解唔讓座呢?
坐位飛同企位飛已經係前設啦
呢種有乘務員0既火車有大把解決辦法
mtr阿伯無得坐,唔讓座可以點?

------

下?我一路講緊一般情況,後生仔見到老人家唔讓座係唔好
然後一個二個假設佢有病呀跛腳呀ot呀呢樣果樣
到頭來係我假設一堆理由咁好野0既?

此篇文章於 06-02-13 04:16 AM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 04:15 AM   #204
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
咁只係將你唔讓座責任卸俾乘務員呢個reason姐

我其實想將擁有既權利明顯化
睇下個結果會點

不過算啦

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 04:15 AM   #205
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
講左好多次呢個唔係單純我個人0既價值觀,係一般小學已經教緊,文明社會應有0既基本禮貌喎

好多野都唔係犯法架啦,咁係咪鬧+x哥,鬧地慘商果d可以全部收皮先?
呢頭話地慘商賺到盡唔0岩要回饋基層(都係犧牲黎架)
果頭利益只係一個位,就已經變左唔讓係道理.......

小學教大家唔好講大話,咁大家係食晒誠實豆沙包?
每個人都有自己既取捨,你有本事既可以嘗試感化佢,不過佢拒絕就立即將佢定性為十惡不赦,在下就覺得有問題,放上網更加…

又係你拎喺香港唔著衫已經係犯法黎比既…

舊 06-02-13, 04:19 AM   #206
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
有關讓座呢個問題,自己有好深切的體會。

幾年前因為椎間盤突出問題壓到神經線,
導致右腳繃緊又有嚴重的背痛問題亦比較易失平衡,
所以有一排我出入有用登山手杖(因為睇起嚟無咁阿伯…)

有一次因為出街帶少了止痛藥,(有效時間好短4小時左右就要食)
係架迫爆的港鐵車廂入面突然之間痛到自己都忍受唔到叫咗出嚟,
又標晒冷汗(唔係誇張…)
係呢個時候居然有人主動讓座比我,
讓座的係一個無用手機聽歌/上網的中年男子,
果一刻真係有D感動,不過由於太痛,簡單道謝完就閉目養神忍痛到目的地下車,
再搭的士返屋企。

所以我完成手術好返之後,搭公共交通工具一見到好明顯要優先座的,
(例如老人家、孕婦、帶住手抱小孩的、有明顯傷患的)
我都會主動叫佢埋嚟先比個位佢座,
唔係你一起身先就會比非本地的遊客搶贏…

不過,好景不常最近我的問題好似又要復發了,
由於暫時無上一次咁嚴重,暫時無需要用登山手杖,
其實你要明白一般人睇唔到你有明顯傷患/需要,
係唔會主動讓座比你的,因為你睇起嚟的確係年青力壯,。

但亦因為睇起嚟年青力壯,到有需要坐的時候反而會被歧視/鄙視…
有時都幾尷尬難受,唯有直接同爭位的"對手"講自己真係有需要坐。

所以千萬唔不要責怪不讓座的人,亦無謂做咩公審。

加上宜家有"低頭族"佢哋根本唔會留意身邊發生緊的事…

舊 06-02-13, 04:30 AM   #207
飛燕
懺悔不用等

引用:
坐位飛同企位飛已經係前設啦
呢種有乘務員0既火車有大把解決辦法
mtr阿伯無得坐,唔讓座可以點?

------

下?我一路講緊一般情況,後生仔見到老人家唔讓座係唔好
然後一個二個假設佢有病呀跛腳呀ot呀呢樣果樣
到頭來係我假設一堆理由咁好野0既?
個問題是背後有什麼理由,理由是否真,你無可能知,亦無可能審
返12個鐘sales羅証明文件? 用手機代表好精神? (有邊個未試過放工放學回家無力用電腦、甚至用電腦工作,然後家人覺得你玩緊?)

人們會比個假設佢可能有背後理由,
是因為這是為人著想的基本,考慮別人有可能的處境,再互相包容
就算理由不是真的,但你都証明不了是假的

我通頂完出雜誌社坐車都要keep住望手機睇信箱、上網參考,或者單純爭取時間放鬆
訓覺? 坐過龍點算?
舊 06-02-13, 04:37 AM   #208
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
小學教大家唔好講大話,咁大家係食晒誠實豆沙包?
每個人都有自己既取捨,你有本事既可以嘗試感化佢,不過佢拒絕就立即將佢定性為十惡不赦,在下就覺得有問題,放上網更加…

又係你拎喺香港唔著衫已經係犯法黎比既…
一路都無人話放相上網係0岩

都係咁講啦,"佢唔讓都無佢乎"同"佢唔讓係道理"差十萬八千里

都唔係比緊呢樣....算啦

舊 06-02-13, 04:43 AM   #209
飛燕
懺悔不用等

引用:
一路都無人話放相上網係0岩

都係咁講啦,"佢唔讓都無佢乎"同"佢唔讓係道理"差十萬八千里

都唔係比緊呢樣....算啦
"讓座是人情,不讓是道理"
這句後半其實意思比較近"道理上佢有自由選擇不讓座"
舊 06-02-13, 05:00 AM   #210
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 飛燕 查看文章
個問題是背後有什麼理由,理由是否真,你無可能知,亦無可能審
返12個鐘sales羅証明文件? 用手機代表好精神? (有邊個未試過放工放學回家無力用電腦、甚至用電腦工作,然後家人覺得你玩緊?)

人們會比個假設佢可能有背後理由,
是因為這是為人著想的基本,考慮別人有可能的處境,再互相包容
就算理由不是真的,但你都証明不了是假的

我通頂完出雜誌社坐車都要keep住望手機睇信箱、上網參考,或者單純爭取時間放鬆
訓覺? 坐過龍點算?
咁你又有無諗過,叫人讓位果個會唔會都有揀過,睇落去最健康,行李又最少0既黎叫?
如果真係有睇唔出0既原因,又點解唔可以照直講?
況且一節8個位,2節16個位,個個背後都有理由非坐不可?我試過抱住個仔,係由坐對角果邊0既人叫我埋去坐,旁邊d人傾計0既傾計,齋坐0既齋坐,到站衝出車,哦,要幫佢地諗理由........

其實好簡單,讓到咪讓囉,讓唔到咪照直講,讓到又唔肯讓俾係自目係無可口非,放上網係錯但mk仔都唔好得去邊(事主講出黎點解唔信?mk仔真係返12個鐘可以出黎講架,唔講又點解要幫埋佢諗理由...)
講到自由大晒,咁基本0既野都可以擺埋一邊,唔係道德下降係乜.......

舊 06-02-13, 05:23 AM   #211
飛燕
懺悔不用等

引用:
咁你又有無諗過,叫人讓位果個會唔會都有揀過,睇落去最健康,行李又最少0既黎叫?
況且一節8個位,2節16個位,個個背後都有理由非坐不可?我試過抱住個仔,係由坐對角果邊0既人叫我埋去坐,旁邊d人傾計0既傾計,齋坐0既齋坐,到站衝出車,哦,要幫佢地諗理由........

其實好簡單,讓到咪讓囉,讓唔到咪照直講,讓到又唔肯讓俾係自目係無可口非,放上網係錯但mk仔都唔好得去邊(事主講出黎點解唔信?mk仔真係返12個鐘可以出黎講架,唔講又點解要幫埋佢諗理由...)
講到自由大晒,咁基本0既野都可以擺埋一邊,唔係道德下降係乜.......
你其實有無發現自已用道德高地作為武器去強迫、侵害緊別人?

不想讓必需要講理由?
"我都累"你都話唔夠?好直啊? 怎樣?我就死? 我絕症? 大家又要戰"什麼條件的累才能不讓" ?
叫人讓座個位人有資格審判誰最累? 帶住龍珠戰鬥力計算器?

我無力會木口木面,回應簡短,反應遲呆
外表亦都不可愛,好易比人誤會無禮貌

無用敬語又比人白眼圍攻,這真的叫有文化?
舊 06-02-13, 05:29 AM   #212
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
"讓座是人情,不讓是道理"
這句後半其實意思比較近"道理上佢有自由選擇不讓座"
確實係可以唔讓,亦都無人可以逼你讓,只係道德上有問題。

其實xx是人情,yy是道理呢句說話唔應該再講。無意思嘅。係逃避責任嘅藉口。當做左某啲野就應該要suck it up。
例如有朋友問我一筆錢,我冇借,事實上我係做左「不人情」嘅決定。而所謂「幫佢係人情,唔幫係道理」,呢句說話只係sugar coat左「不人情」呢樣野,係語言偽術。點解唔可以大大方方承認,「係,呢件事上我做左一個無人情味嘅決定,因為佢唔值得我再借錢俾佢」,「係,無讓座道德上係錯,但我真係攰」。又要做妓女,又要拎貞節牌坊。

另外就係強佔道德高地,成日俾人亂用。如果叫人讓座都強佔道德高地,咁地鐵職員叫人搭電梯左上右落,盡量行入車廂中間都係強佔緊道德高地。
「做咩呀?我俾左錢入嚟坐地鐵,係鍾意電梯右上左落唔得呀?我係鍾意企門口唔入去又唔得? 總之我企入去就人情,唔企就道理,你做乜強佔道德高地,批判我,強迫我,侵害我?」

舊 06-02-13, 05:44 AM   #213
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: Fean 查看文章
確實係可以唔讓,亦都無人可以逼你讓,只係道德上有問題。

其實xx是人情,yy是道理呢句說話唔應該再講。無意思嘅。係逃避責任嘅藉口。當做左某啲野就應該要suck it up。
例如有朋友問我一筆錢,我冇借,事實上我係做左「不人情」嘅決定。而所謂「幫佢係人情,唔幫係道理」,呢句說話只係sugar coat左「不人情」呢樣野,係語言偽術。點解唔可以大大方方承認,「係,呢件事上我做左一個無人情味嘅決定,因為佢唔值得我再借錢俾佢」,「係,無讓座道德上係錯,但我真係攰」。又要做妓女,又要拎貞節牌坊。

另外就係強佔道德高地,成日俾人亂用。如果叫人讓座都強佔道德高地,咁地鐵職員叫人搭電梯左上右落,盡量行入車廂中間都係強佔緊道德高地。
「做咩呀?我俾左錢入嚟坐地鐵,係鍾意電梯右上左落唔得呀?我係鍾意企門口唔入去又唔得? 總之我企入去就人情,唔企就道理,你做乜強佔道德高地,批判我,強迫我,侵害我?」
都是個句
不讓座就當人犯人
不讓座就是妓女

路過無買旗、見到乞衣有人比錢我無比,或者人地比1舊我比5蚊、行過見公公婆婆無幫手扶下

唔需要道德高地,你企高人地一級已經入人一套
舊 06-02-13, 05:59 AM   #214
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
就如強國習俗一樣...前幾頁引用的例子...

強國境內老人昏倒在街邊=>無人理會=正常

但在那外藉遊客心目中=>無視的都是神經病?=>走去理會=>反而被當凱子

----

上世紀的人 禮讓是發自內心 "人人為我,我為人人"

現在的人 己經變成"禮讓是人情,不讓是道理"

這不是倒退了嗎?再退下去就是上邊強國國情了....
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 07:28 AM   #215
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
有關讓座呢個問題,自己有好深切的體會。

幾年前因為椎間盤突出問題壓到神經線,
導致右腳繃緊又有嚴重的背痛問題亦比較易失平衡,
所以有一排我出入有用登山手杖(因為睇起嚟無咁阿伯…)

有一次因為出街帶少了止痛藥,(有效時間好短4小時左右就要食)
係架迫爆的港鐵車廂入面突然之間痛到自己都忍受唔到叫咗出嚟,
又標晒冷汗(唔係誇張…)
係呢個時候居然有人主動讓座比我,
讓座的係一個無用手機聽歌/上網的中年男子,
果一刻真係有D感動,不過由於太痛,簡單道謝完就閉目養神忍痛到目的地下車,
再搭的士返屋企。

所以我完成手術好返之後,搭公共交通工具一見到好明顯要優先座的,
(例如老人家、孕婦、帶住手抱小孩的、有明顯傷患的)
我都會主動叫佢埋嚟先比個位佢座,
唔係你一起身先就會比非本地的遊客搶贏…

不過,好景不常最近我的問題好似又要復發了,
由於暫時無上一次咁嚴重,暫時無需要用登山手杖,
其實你要明白一般人睇唔到你有明顯傷患/需要,
係唔會主動讓座比你的,因為你睇起嚟的確係年青力壯,。

但亦因為睇起嚟年青力壯,到有需要坐的時候反而會被歧視/鄙視…
有時都幾尷尬難受,唯有直接同爭位的"對手"講自己真係有需要坐。

所以千萬唔不要責怪不讓座的人,亦無謂做咩公審。

加上宜家有"低頭族"佢哋根本唔會留意身邊發生緊的事…
只要人家企O係度發矛粗聲粗氣咁大聲問,再影埋你相POST上網,你就已經輸了,鬼得閒理你係咪有病。

遲O下要坐可能要O係心口掛張病歷。

另,聖人張相見光未?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 09:46 AM   #216
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
都是個句
不讓座就當人犯人
不讓座就是妓女

路過無買旗、見到乞衣有人比錢我無比,或者人地比1舊我比5蚊、行過見公公婆婆無幫手扶下

唔需要道德高地,你企高人地一級已經入人一套
呢個諗法咪正正係文明道德倒退左囉
點解睇野0既角度咁現實,難聽d講就係市儈呢?
一個阿伯企係面前,可讓而唔讓,唔多唔少都應該有d良心自責
但而家一句"我唔支力架?"直頭表現到可以用無良心黎形容,
無良心0既人入佢十套都抵死啦,何需企高

某幾個版友係d地慘商討論,成日都話"賺到盡係道理"而被圍插
原來實情係佢地先至係0岩

舊 06-02-13, 09:53 AM   #217
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:

唔關事wor
正義判官咪話左見佢地最近先叫佢地讓
同埋你條友都幾冇同理心
Mk仔唔出黎講就話人話人唔出黎講
人地講多無謂想大事化小係咪唔得?
更何況人地都講左,累呀,係咪累都唔比人坐?
我都唔明,唔讓咪唔讓,點解要迫人讓?
讓坐係美德,唔係責任喎老細
Mk仔唔讓,咪行過隔離細細聲問其他人讓唔讓囉
衣家你覺得,老人家係 1.)行都行唔到 定 2.)唔好意思出聲叫人讓?

你咁唔滿意得對角既人讓位??
有位坐你就坐啦
已經有得比你坐重要埋怨近個d人點解唔讓比你?
你冇野呀?

此篇文章於 06-02-13 10:01 AM 被 Avelcain 編輯。
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 09:54 AM   #218
飛燕
懺悔不用等

引用:
呢個諗法咪正正係文明道德倒退左囉
點解睇野0既角度咁現實,難聽d講就係市儈呢?
一個阿伯企係面前,可讓而唔讓,唔多唔少都應該有d良心自責
但而家一句"我唔支力架?"直頭表現到可以用無良心黎形容,
無良心0既人入佢十套都抵死啦,何需企高

某幾個版友係d地慘商討論,成日都話"賺到盡係道理"而被圍插
原來實情係佢地先至係0岩
當時有兩位老人家一同上車,無位坐。兩位坐得最近長者的後生仔女,見到老人家即刻扮訓覺同玩電話。她叫他們讓座,男的說:「咁我都攰架。」女的則繼續酣睡。

無講對唔住/不好意思? 無敬語?
超無禮,一定無良心
舊 06-02-13, 09:55 AM   #219
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
原來累係冇良心
咁我晚晚放工都好冇良心喇
到底係道德下降定有人自命清高?
自己諗啦
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:04 AM   #220
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: funnyfun 查看文章
原來累係冇良心
咁我晚晚放工都好冇良心喇
到底係道德下降定有人自命清高?
自己諗啦
最恐怖是

有位座

有人可能真的不舒服、或者長途車,
雖然見老人家出現,但覺得自己不行,合眼睡覺避嫌 --> 扮訓? 入一套

不合眼,用電話/做其他事 -> 一定有精力,點解唔起身? 入一套

路人出聲問,回覆左理由 -> 無禮貌,理由不夠詳細,一定老吹 > 入一套

後生真是原罪
舊 06-02-13, 10:18 AM   #221
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
首先要停止其他假設,比如身體不適、有合理原因。

攰,係咪唔使讓座?
點解我笑左。。。XD

舊 06-02-13, 10:31 AM   #222
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
在我看來,「讓座」是一個文明與愛心社會的基本要求,

其實唔少鄰近地區(例如台灣、日本)讓座的意識都似乎較香港強。

不過香港近年讓座的風氣都已經比以前強了,

我諗過多好十年八載,大部分香港人都學識要讓座既,

香港人當年都被教育左好耐先學識唔好打尖同唔好亂拋垃圾。

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:33 AM   #223
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: liar 查看文章
首先要停止其他假設,比如身體不適、有合理原因。

攰,係咪唔使讓座?
點解我笑左。。。XD
個問題是
一直個誤解是

讓座是美德,大家知是好事,但不是一個必需付的責任

一個老人站近某人身邊,某人坐著,突然就要全權負責晒老人的性命?
甚至某人辦不到,他就要被當成罪人? 妓女?
而且必需要"迫供"出理由? 還要極詳細?

無錯要體諒老人、有需要人仕,但是其他人,後生的,男的女的,就完全不需要體諒?
你們現在是100% sure後生男女一定做戲,已經判左刑啦?
舊 06-02-13, 10:39 AM   #224
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

忽然覺得個世界好陌生咁

又講多次, 隨便POST人相上網唔o岩
但唔代表唔讓座比更有需要ge人正確

你有病有痛有需要座當然唔需要讓
但前面講到我冇病冇痛都好, 我坐先就有權唔讓, 完全冇問題

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:46 AM   #225
HM

註冊日期: May 2007
講到底都係有人分唔清義務同非義務之善行既分別o者,明明已經有幾位版友重覆又重覆咁解釋,仲係有人唔明兩者分別係度搬"小學生已經識"黎反駁(小學生學既野一定岩?),搞到差唔多十頁紙,個討論仲係鬼打牆咁
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:52 AM

手機版 | APP版