Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-09-16, 01:16 AM   #2076
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
黑白臉?
從來兩個都不和

你試下問熱狗核心成員
光頭會唔會內外抗爭咁支援議會內既北大博士?
睇下會唔會好似民賤聯被問支唔支持689連任咁?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 08:16 AM   #2077
david
The One

引用:
立法會地區直選「票王」朱凱廸昨自爆遭死亡恐嚇,人身安全威脅逼在眉睫,危及性命和家人安全,昨午去灣仔警察總部報警。他昨晚到其團隊提供的安全地方暫住,5歲的女兒被迫暫停上學。據了解,警方在朱凱廸暫住地附近加強戒備,作24小時保護,並盡快作出風險評估,日內有初步人身保護細節。朱凱廸報警前夕接受訪問透露遭恐嚇原因,包括介入橫洲公屋發展、打擊官商鄉黑勾結,並因高票當選令人感到有「威脅」。

朱凱廸當選前後多次表示遭恐嚇,勝出僅四日,昨午終前往警察總部報警。他指近兩、三日暴力威脅嚴重惡化,威脅逼在眉睫,「已去到一個地步係要威脅我嘅性命同我家人嘅安全」。他憤怒稱當選後與妻女有家歸不得,「如果一個得到84,121票嘅新界西立法會議員,居然係有家歸不得,居然係因為我嘅政見受到死亡威脅,我諗我哋法治真係可以話蕩然無存」。

朱凱廸其後進入警總錄口供逾5小時後見記者,稱相信威脅來自本地,不涉及境外力量。昨晚約9時他在警方陪伴下秘密離開警總,10時抵達團隊安排的地方暫住。記者昨致電朱凱廸,他指晚上與家人會合,稍後決定上班、上學安排。警方希望他暫時不要四出走動,而5歲的女兒暫時不會上學。

全家受24小時保護

據悉警方昨晚在朱凱廸暫住處附近加強戒備,作24小時保護,提供專線電話予朱凱廸,讓他有需要時可直接求助。警方最快日內完成風險評估,再與朱凱廸商討人身保護細節。警方發言人指案件列求警調查,由新界北重案組負責調查,會提供適當協助確保有關人士的安全。保安局發言人昨表示,局長黎棟國十分重視和關注事件,強調港府絕不容忍任何威嚇人身安全的違法行為。立法會主席曾鈺成昨稱,候任議員受威嚇是非常嚴重的問題,相信警方會嚴肅處理,維護立法會尊嚴和議員履行職責的權利。

朱凱廸昨引述警方指,為免打草驚蛇,不能透露威脅來源。但他在報警前一日最後接受傳媒訪問時稱,自己提倡打擊官商鄉黑勾結,加上高票當選是遭恐嚇的原因,「特別係我喺新界鄉郊得到票數係令人感到有威脅,即係話我有能量令我講嘅嘢唔係理想,而係可能成真」。

朱凱廸多次表明介入元朗橫洲公屋發展遭恐嚇。政府早前在橫洲一塊34公頃棕地擬建公屋,屏山鄉事委員會主席曾樹和在當地經營17公頃停車場,大力反對計劃,政府後來改變選址。朱凱廸一直跟進事件,更在選舉論壇質問民建聯參選人梁志祥,在橫洲公屋發展的立場。

梁志祥回應朱凱廸報警一事稱「清者自清」,若警方找他調查會予以配合,「我絕對會配合調查㖭,如果佢搵到我嘅話,但我相信我完全唔會涉及任何關於佢個人受威脅嘅嘢」。他反斥朱凱廸選舉時抹黑他,並已發出律師信,「佢要解釋對我誹謗,如果佢冇任何解釋,我會告佢誹謗」。

選舉期間多次被跟蹤

而朱凱廸7月到元朗區議會抗議時,遭曾樹和與數十人包圍及指罵。曾樹和昨拒回應朱凱廸報警一事,「我唔回應任何報章嘅嘢」。今年初朱凱廸協助村民到元朗區議會抗議時,亦有人嘗試阻止村民行動,「講明如果我去,就會對我不利」。今年5月,朱凱廸再被恐嚇若介入橫洲建公屋事件,「9月4號後就會郁你」,9月5日他透露恐嚇襲擊他的人是元朗某個村長。

在選舉期間,朱凱廸先於9月3日遭車輛跟蹤,9月4日由家中前往元朗時再遭兩車跟蹤,需報警求助。翻查車牌紀錄,車主是姚姓男子和黃姓男子,記者曾去姚姓男子家中敲門,無人回應。有傳媒報道另一黃姓車主曾因搶劫及盜竊被刑事起訴,早年有多次刑事紀錄。

最高保護住安全屋

市民若受嚴重威脅要求警方保護,警方會先評估風險再決定何種程度的保護措施,由在受保護人士住處加強警員巡邏、提供熱線電話供求助,以至提供24小時保護。若受保護人士生命受嚴重威脅,警方會安排入住安全屋,並派保護證人組24小時貼身保護,直至安全威脅解除。

朱凱廸受威嚇經過

今年初:協助居民到區議會抗議遭恐嚇,「講明如果我去,就會對我不利」
5月:元朗某村長電話恐嚇若再介入橫洲公屋發展,「9月4號後就會郁你」
7月13日:向元朗6個鄉委會主席遞信反對污染和破壞環境,遭近百人指罵
9月4日:接連兩日有兩車由朱家跟蹤到元朗及街站,需報警求助
9月5日:當選時落淚,憂家人受到政治暴力威脅,自己或被恐嚇或暗殺
9月6日:向傳媒稱收到消息指有人想對他不利,與妻女搬到其他地方暫住
9月7日:向傳媒稱有人不滿自己在新界鄉郊得票多和介入橫洲公屋發展
9月8日:受死亡威脅報警

變相軟禁?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 08:19 AM   #2078
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
河妖好可疑
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 08:31 AM   #2079
david
The One

講緊邊個?曾鈺成:現絕大部分獲委任高官無政治歷練

引用:

立法會主席曾鈺成到公開大學,以「行政主導的迷思和現實」為題演講,其妻陪同出席,審計署署長孫德基亦有到場聆聽。曾鈺成認為,現時絕大部分政治委任官員,都無政治歷練,無參與過選舉,故一下子要動員和調動民意「好力不從心」。
曾鈺成指,自己出任立法會主席期間,經常聽到有意見指港府應行政主導,若不能落實,是因立法會不合作,又提到經常有人質疑為何香港變成「立法主導」。曾鈺成反駁,正確的行政立法關係,應是「互相制衡、互相配合」,《基本法》只將提出法案的權力交給政府,但不代表立法會必需通過政府提交的所有議案。

曾鈺成認為,唯有長遠改善香港政治體制,才能改善行政立法關係,指全世界有效管治的政府,都不會將政黨排除在行政機關之外,如不解決普選問題,政府的管治問題亦難以凝聚社會力量去解決,認為應先完成政改,令立法會和特首都經普選產生,才可進一步改善行政立法關係。

對於自己被《時代雜誌》封面稱為「香港的希望」,曾鈺成自嘲說:「如果我係香港希望,咁香港會失望」,指香港未來不能寄托在一個人身上,「我要講句政客的說話,我對香港人有希望」,指香港人「好聰明、好務實」,認為只要讓港人有機會參與推進政治發展,「香港一定搵到出路」。
含沙射影?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 09:13 AM   #2080
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
佢幾個大熱對手都無經歷過選舉呀話
有個有經歷過既似係阿爺唔比佢入閘多wwwww
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 09:19 AM   #2081
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
【立會選舉結果今日刊憲 民族黨陳浩天提選舉呈請 | 本土新聞】

新一屆立法會選舉結果將於明日(九日)刊憲,消息指被取消參選資格的香港民族黨召集人陳浩天,將於明日早上到高等法院提出選舉呈請。陳浩天今日完成提出選舉呈請的手續後,會在十時三十分於高院門外見記者,交代提出呈請的原因和理據。

提倡香港獨立的陳浩天於七月三十日接獲選管會電郵,被選舉主任正式取消其立法會參選資格,成為香港首名因政治立場而被褫奪參選資格的人。政府發言人回應指,「港獨」不符合香港特別行政區在《基本法》下的憲制及法律地位,鼓吹或推動「港獨」的人士不可能擁護《基本法》,因此不可能履行立法會議員的職責,亦不可能符合相關選舉法律的規定。

應屆立法會選舉最終有五人因政治立埸被取消參選資格,包括:陳浩天、陳國強、梁天琦、賴綺雯以及中出羊子。其中本土民主前線梁天琦、獨立無政黨的中出羊子等,亦曾表示會提出選舉呈請。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 09:25 AM   #2082
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

等睇有人跟車太貼捧陳浩天然後轉個頭光頭達就怒屌陳浩天
由手機版發出
舊 09-09-16, 09:45 AM   #2083
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
我家媽話朱生自已玀來的,好好地咪去做有立法會議員,搞咁多野做咩...
佢係票投民賤聯的....

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 09:50 AM   #2084
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有冇解釋比伯母聽?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 09:56 AM   #2085
phil077
Ultimate Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
有冇解釋比伯母聽?
由手機版發出
解釋左啦,她回答係郷黑犯法咪犯法,人地都犯法左咁多年一直相安無事,朱生現在搞佢地,佢地當然會做野
老人家心態係一直自覺相安無事,現在搞出新聞來,那當然係當事人(朱生)的問題。

佢都話領展街市買野貴,我真係唔明她投民賤聯做咩

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:06 AM   #2086
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
講起領展
見fb有人share
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:08 AM   #2087
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: phil077 查看文章
解釋左啦,她回答係郷黑犯法咪犯法,人地都犯法左咁多年一直相安無事,朱生現在搞佢地,佢地當然會做野
老人家心態係一直自覺相安無事,現在搞出新聞來,那當然係當事人(朱生)的問題。

佢都話領展街市買野貴,我真係唔明她投民賤聯做咩
如果係我,我會用問番佢:一個女仔係一個暗無天日既地方比人強姦左十年,求助無門,而家有人主動去救佢,你又點睇

舊 09-09-16, 10:19 AM   #2088
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 若天 查看文章
如果係我,我會用問番佢:一個女仔係一個暗無天日既地方比人強姦左十年,求助無門,而家有人主動去救佢,你又點睇
去到果個境界既人大概會答你三個字「多_事」

舊 09-09-16, 10:33 AM   #2089
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: chitkan 查看文章
講起領展
見fb有人share
事後孔明
由手機版發出
舊 09-09-16, 10:34 AM   #2090
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
>>相安無事
what??

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:36 AM   #2091
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
如果有朋友找到泰博回應熱狗四處放火的文章或影片
有勞PO一下LINK

我覺得已經不是黑臉白臉的問題
根本是想整死熱血
迫泰博自己選擇
1:退出熱血,做獨立議員,然後被熱狗圍攻(忘恩負義)
2:放棄身段,跟住熱狗四圍咬人

選1同2都係死

此篇文章於 09-09-16 10:40 AM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:43 AM   #2092
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
事後孔明
由手機版發出
明明佢地口中既泛民好多都係反對的
長毛果幾個幫盧少蘭仲比人鬧到隻狗咁

係民主黨支持之嘛

舊 09-09-16, 10:44 AM   #2093
傑斯特
Game Master

引用:
作者: chitkan 查看文章
講起領展
見fb有人share
都唔駛諗邊D人寫
永遠轉移視線
自己都解決唔到既問題就話人地都幫你唔到
咁醒咪KO個問題威俾人睇囉
舊 09-09-16, 10:48 AM   #2094
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
當年反對領展最大聲的就是鄭大班...
被人通街追住罵鄭大奸
事實證明大班沒有反錯..

不過都已成歷史LOL
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:51 AM   #2095
傑斯特
Game Master

我又記返某會員話咩垃圾支持咩垃圾
真係無錯
我覺得佢應該食返自己個句
舊 09-09-16, 10:59 AM   #2096
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
都唔駛諗邊D人寫
永遠轉移視線
自己都解決唔到既問題就話人地都幫你唔到
咁醒咪KO個問題威俾人睇囉
哦 投票黎託

我投票比你係希望你幫我解決問題 以後咪投票選擇代議士啦

制造做問題之後轉移射線果個係邊個

神 思維

有咩唔該睇投票記錄 講完

當年佢地有份阻領匯上市果班人唔同你講句I told you so 已經好厚道

此篇文章於 09-09-16 11:04 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 11:29 AM   #2097
傑斯特
Game Master

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
今日石硤尾選舉見面會,好高興有大班、之鋒、Lester、大嚿等朋友到場支持,當然還有一直以來努力付出的同行者。
選舉進入最後一星期大直路,我們要勇往直前,創造奇蹟。
九月四日,請支持 #九龍西12號劉小麗,為香港人尊嚴而戰!⋯⋯

票房毒藥齊來支持小麗老母!

睇下支持果班係咩垃圾 全部都係教主手下敗將 特別大班
話出黎選挑教主機 又唔選
中箭條傻仔就唔洗講
大舊呢D賣自己友拖後腿

參選人搵咩支持者某程度反映到佢咩質素
http://www.legcovotes.net/link

其實你亂UP野既地步已經好過分下
由選前到選後
舊 09-09-16, 11:48 AM   #2098
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
http://www.legcovotes.net/link

其實你亂UP野既地步已經好過分下
由選前到選後
其實我都忍左你好耐

我亂UP左D乜

民主黨投左咩票?

大班同教主同大舊私怨野同領匯上市野有咩關係?

大舊都要係D100 屌大班老母啦

成日借D兒 挑下我機咁 我話你知 我對左膠睇法唔會變
只係我唔會隨便同人開火 是其是非其非 但你要挑我機 我歡迎你黎

此篇文章於 09-09-16 11:57 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 11:57 AM   #2099
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
以手下敗將來講 其實

教主都係小麗同游主任手下敗將咋 XD

舊 09-09-16, 11:58 AM   #2100
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
老邪贏左上邊班人d咩?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:23 AM

手機版 | APP版