Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-22-10, 04:52 PM   #176
艾老伯
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
[認真]
次次見d風就算好似吹向香港,
一接近香港就會急灣彈開,
香港地理位置上好難會吹正?
[/認真]
根本香港豆丸咁細,吹正本身就係難事

講力場講到好悶
而家擺明係太平洋高壓伸唔切
舊野又北得滯
而越北就越有東向量

所以就悲劇了

咁多位睇到既
係一個本身同颱風約克差唔多位置、大氣系統配置相若
但比約克強得多既風
而家所出現既就係另一個結果

仲有
因為而家接近沿岸
乾空氣不斷捲入中心
風眼已被填塞,開始減弱
岩岩已經降番落一級中度颱風

而天文台短期內將改發一仔
艾老伯 目前離線  
舊 10-22-10, 04:59 PM   #177
joeypong
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
不如叫佢地開個力場討論咪可以點講力場都得...

joeypong 目前離線  
舊 10-22-10, 05:00 PM   #178
白銀虹
Scorpion

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDAG-RASS
考慮改發1號
白銀虹 目前離線  
舊 10-22-10, 05:02 PM   #179
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: 艾老伯 查看文章
講力場講到好悶
咪係囉, 講左咁多年班友都唔覺煩
今鋪真係雷聲大雨點小

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 10-22-10, 05:09 PM   #180
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
咁講吓讀音囉. (希望無潮到)

隔牆有耳:鮎魚搞到何文匯皺晒眉
2010年10月22日

聽到有人讀錯鮎字,何文匯皺晒眉

當退休學者何文匯遇上鮎魚,可能百般滋味;並唔係颱風影響佢日常生活,只係有啲人錯誤發音,將鮎讀成「廉」,發音少了鼻音,令講究粵語正音嘅學者皺晒眉。

八方日前見到何文匯,對習非成是嘅語文毛病,佢似乎仍然睇唔過眼,「超級颱風鮎魚,個鮎字係『 n』音;但好多人唔識呢個字,或者讀唔慣,連天文台(科學主任)、傳媒有時都讀『 l』音,變成『廉』魚」。

鮎魚不是名貴海鮮,難怪一般人將牠讀成「廉」魚。香港人語文基本功不濟,多懶音,何文匯歸咎於當局無在中、小學課程中教授如何查字典、學拼音,不過佢強調鶽家已經無意再就正音問題同人論戰,「我從來冇推動正音『運動』,好似查字典咁,一定有對有錯,你鍾意就學,唔鍾意就唔好學,你唔用都冇所謂,但為人師表,應該要講啱嘅嘢」
http://hk.apple.nextmedia.com/templa...=45&coln_id=20
ahleung 目前離線  
舊 10-22-10, 05:09 PM   #181
艾老伯

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
真係一號既級數既風都冇…
搞咁多野做咩?話俾大家聽「我地門面功夫真係滿分架」囉…
400 公里仲要東面過你想幾大風

晨早話左家下係秋天
打得成係 bonus,打唔成係道理

上個 VOL 都提過
連續五個十月生成既風

寶絲
謝柏
丹尼
西馬侖
盧碧

前四個一度話直趨添
結果全部悲劇
入到南海西無耐就東北死番哂出去
再唔係遇強冷空氣就打柴

盧碧最慘,預去海南島點知未入南海就東北走人

十年前未有力場都係咁啦
有乜咁出奇

以前果堆十月九號波十號波
天時地利夾到正一正

人地 1974 嘉曼同 1975 愛茜一出完九同十就食冷空氣立即打柴
兩個風未出番一百公里範圍已經由九同十號變落波
根本就冇乜幾何有呢種機會
艾老伯 目前離線  
舊 10-22-10, 05:30 PM   #182
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 白銀虹 查看文章
考慮改發1號
大喜訊

之前叫個風自我消失, 都算講中左一半喎

相薄
大覺屋師真 目前離線  
舊 10-22-10, 05:31 PM   #183
joeypong

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
大喜訊
要返工就唔係喜訊,阻唔到放假節目就大喜訊...

joeypong 目前離線  
舊 10-22-10, 06:00 PM   #184
艾老伯

引用:
作者: Beanhoho 查看文章
咪係囉, 講左咁多年班友都唔覺煩
今鋪真係雷聲大雨點小
狼來了都冇辦法
天時同地利唔夾
副熱帶高壓西伸唔切
舊野又冇約克咁水皮
緩慢北移而唔係停留
結果就係高過頭

我會咁睇
得閒講兩句冇問題,前面果個超人經我都笑左
但冇理由家下一日講到黑仲慘過念經同阿媽教仔
一個爛 gag 搞得太多都冇哂笑點

個帖起名環球氣候討論既原意
顧名思義就係從討論中令各位從科學角度理解下家下發生乜事
而唔係好似一般無知婦孺咁打唔成就鬧果個唔掛鬧呢個唔掛
亦唔係超自然現象討論

引用:
作者: Kouji 查看文章
你將舊副高當正方形睇
佢北面果邊好多時都係西風槽
要上到去先開始入西風槽同切離
最後變成日打日本的溫帶氣旋

(我唔記得係咪叫北限... 太耐冇追風)
係副高西緣脊線

補充
要了解副熱帶高壓係乜野黎
就要理解乜野係副熱帶地區
通常位處於 15N 到 35N
而副熱帶高壓就係一個控制呢個區域既高壓帶
(咁就係點解中非係沙漠,因為高壓空氣下沉,冇雨落)
簡單講就係咁講,詳細要講哂成個行星風帶運作

副熱帶高壓帶以北
通常 35N 樓上,就係西風帶
點解叫西風帶,簡易講因為風由西向東吹
咁西風帶本身係平直
但都有波動,呢種波動叫西風槽
如果你睇駛流場同高空天氣圖,西風槽會好似個 V 字咁插落黎 35N 樓下
咁呢個高壓帶會斷裂有缺口
呢種西風波動差唔多十到十四日就黎一次

引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
就咁睇住嗰幅駛流圖+8點張衛星雲圖估估下,唔知啱唔啱:
1. 呢個 level 嘅副高中心位於20-30N, 140-150E
2. 30-40N,130-150E 嗰 D 好密嘅線係西風槽

問題:
睇駛流圖,好似 20-30N, 120-130E (台灣以東海域) 嗰堆線,同埋風眼附近一條指住向北走嘅線,其實點先分到佢係西風槽/副高氣流線?同埋,有冇可能係西風槽落來而唔使個風走上去就勾得到呢?
一冇錯
二應該更正,果一大堆由西向東既,都係西風帶既西風
佢同高壓都好似皮帶咁,圍住個地球,所以叫西風帶同高壓帶
你見到華中內陸有 V 型既線,就係槽黎
佢會繼續西向東移打擊高壓,高壓被逼向東退,華南地區出現冇高壓控制地區,即弱點
如果唔用行星風帶而要簡單知道高壓位置,你係駛流場睇到由東向西移既線就得
仲有,你會發現菲律賓以南近赤度地方有個圈都係有由東向西移既線
果個係赤度反氣旋,其實都係高壓黎

不過真正睇
你應該睇 http://www.kma.go.kr/cht/img/upr_auas50x_00.png
你見到日本以南個 H 西面果堆黑斜線,都係槽線黎
咁你會知道,西風家下個打擊頻密

有可能係西風槽落黎而唔洗個風走上去就勾得到
只要條槽加深得好緊要
南落到近個風,就有機會勾中,通常北半球秋冬常見,因為高壓呢段時間都係弱雞
冇夏天強得咁變態

此篇文章於 10-22-10 06:04 PM 被 艾老伯 編輯。
艾老伯 目前離線  
舊 10-22-10, 06:07 PM   #185
艾老伯

1805 一仔改發
艾老伯 目前離線  
舊 10-22-10, 06:11 PM   #186
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
1805 一仔改發
李氏field發動

舊 10-22-10, 06:15 PM   #187
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
咁多人結婚
都算天公造美

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線  
舊 10-22-10, 06:21 PM   #188
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 秋山澪 查看文章
李氏field發動
你又講又俾人鬧架啦...

舊 10-22-10, 06:24 PM   #189
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
我會咁睇
得閒講兩句冇問題,前面果個超人經我都笑左
但冇理由家下一日講到黑仲慘過念經同阿媽教仔
一個爛 gag 搞得太多都冇哂笑點

個帖起名環球氣候討論既原意
顧名思義就係從討論中令各位從科學角度理解下家下發生乜事
而唔係好似一般無知婦孺咁打唔成就鬧果個唔掛鬧呢個唔掛
亦唔係超自然現象討論
咁係咪應該開番個[真。 颱風/黑雨襲港討論 Topic Vol 2] for 鬧人 & 超自然現像研究?

我一向以為颱風呢個topic本來就係要黎吹水的. 如果變左學術討論, 又係咪應該搬去[學術文化綜合研討區]?
ahleung 目前離線  
舊 10-22-10, 06:25 PM   #190
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Rance 查看文章
你又講又俾人鬧架啦...
我可是極不希望佢發動的

舊 10-22-10, 06:33 PM   #191
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我而家真係信有「李氏力牆」係真!!!

舊 10-22-10, 06:44 PM   #192
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
今次話比大家聽 400km 範圍外係 field 既開始點
捲毛老爺 目前離線  
舊 10-22-10, 06:48 PM   #193
白銀虹
Scorpion

引用:
400 公里仲要東面過你想幾大風

晨早話左家下係秋天
打得成係 bonus,打唔成係道理

上個 VOL 都提過
連續五個十月生成既風

寶絲
謝柏
丹尼
西馬侖
盧碧

前四個一度話直趨添
結果全部悲劇
入到南海西無耐就東北死番哂出去
再唔係遇強冷空氣就打柴

盧碧最慘,預去海南島點知未入南海就東北走人

十年前未有力場都係咁啦
有乜咁出奇

以前果堆十月九號波十號波
天時地利夾到正一正

人地 1974 嘉曼同 1975 愛茜一出完九同十就食冷空氣立即打柴
兩個風未出番一百公里範圍已經由九同十號變落波
根本就冇乜幾何有呢種機會
其實安琪拉都好勁下
白銀虹 目前離線  
舊 10-22-10, 06:48 PM   #194
碧克

註冊日期: Aug 2003
睇下人地討論力場講得幾認真先得架
吹水還吹水,吹廢水逼其他人自動過濾咪棧大家冇癮,係咪?

http://blog.livedoor.jp/japanavi/archives/51911492.html

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
今次話比大家聽 400km 範圍外係 field 既開始點
你上網典查,會見到一張800km就彈走的圖.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線  
舊 10-22-10, 06:50 PM   #195
艾老伯

引用:
作者: ahleung 查看文章
咁係咪應該開番個[真。 颱風/黑雨襲港討論 Topic Vol 2] for 鬧人 & 超自然現像研究?

我一向以為颱風呢個topic本來就係要黎吹水的. 如果變左學術討論, 又係咪應該搬去[學術文化綜合研討區]?
如果係咁講既話,其實應該搬去 02 區
因為力場本身就係一件不能解釋既事

但你話係呢個純學術討論,恐怕未必得
因為天氣會變,我地係 base on 緊變緊既野去討論
書只會教到你一大堆應用物理氣象學計算
但教唔到你既野好多,至少教唔到人睇實時發生緊乜事
我個人理解係咁

吹水我覺得本身冇問題、提出訴求都冇問題
我上面都講,講係冇問題,間中冇所謂
但都唔洗一日講力場講到黑架嘛

正如我同你講,「從前,有一個人,佢死左」
呢個化石爛故講一千次都會覺得又煩又討厭
你都可能會問,笑點在哪

我都明白各位對李氏怨氣好重,我都一樣
但真係有必要日日提住力場發泄?咁同去鵝頸橋打小人又有咩分別

即係咁
其實都係大家合作同節制姐

引用:
作者: 白銀虹 查看文章
其實安琪拉都好勁下
1995 年的?
艾老伯 目前離線  
舊 10-22-10, 06:54 PM   #196
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
要講力場請另行開新topic, 唔好劫騎呢度, 唔該

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 10-22-10, 06:56 PM   #197
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
ot
引用:
作者: 碧克 查看文章

李+ field 全開的意思

某: 同步率突破200%!?
ot
=========================================

係咪有另外兩個風 形成緊?
捲毛老爺 目前離線  
舊 10-22-10, 07:01 PM   #198
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 碧克 查看文章
睇下人地討論力場講得幾認真先得架
吹水還吹水,吹廢水逼其他人自動過濾咪棧大家冇癮,係咪?

http://blog.livedoor.jp/japanavi/archives/51911492.html

入面條片真係正到爆...

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線  
舊 10-22-10, 07:04 PM   #199
豬級狩獵者
Senior Gamer
殘存亦沒路兵敗如山倒

註冊日期: Apr 2008
Btw,風已經遠遠離去!
豬級狩獵者 目前離線  
舊 10-22-10, 07:04 PM   #200
白銀虹
Scorpion

引用:
1995 年的?
YES
條魚就反肚咁
白銀虹 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Dance Evolution Arcade 香港 location test 2012/3/6~2012/3/12 tung999 街機遊戲討論版 101 07-11-13 11:58 PM
[多機種] Winning Eleven 2012 / Pro Evolution Soccer 2012 neo 電視遊戲討論版 236 03-24-12 08:09 PM
陳太補選進入立法會 VOL2 (梁 振 英 輕 薄 陳 太 「 皮 薄 嘴 尖 」) IamO ~清談館~ 383 12-15-07 01:31 PM

現在的時間是 06:52 PM

手機版 | APP版