Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-15-07, 10:07 PM   #176
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
乜野叫最光光圈?
你意思係話最大光圈?
你鐘意sharp的話點解會用最大光圈呀?
起碼都收點光圈啦
係喎.....sharp同利 好矛盾
咁我話鐘意利 d 啦....所以光圈不大會收..
其實我來來去去 咪用支50定焦...你又唔係唔知

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 10:07 PM   #177
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 怪人 查看文章
其實怎樣才是一支好的macro鏡?
見到一些定焦macro鏡有放大率
又是什麼東西來的?

而70-200光圈不大而景深又為什麼可以這麼美

而影figure這些係唔係一定要macro

(好像問得太多問題 )
好的Macro是要夠銳利, 能清楚顯示景深範圍內被攝體的細節~

放大率是當影像投射在底片時與實物的大小比率. 當你影一個一毫子,
而在底片上的一毫子影像和實物一樣大小的時候, 放大率便是1:1

70-200, 正是因為長焦距會有背景壓縮效果~
我這一張反而收到f/16去增加景深~

影Figure多數用到Macro, 但我呢張未使~
一係學我做Cheap精玩洋蔥圈

Rice

舊 01-15-07, 10:10 PM   #178
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
基本上支支marco鏡都好得

不過OM果支50 F2 真係正到無朋友
有無sample來看看有幾無朋友

舊 01-15-07, 10:14 PM   #179
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: antony chan 查看文章
係喎...講起Macro...

Kaga玩過支6028未?

收一級?
例如1.4收到1.8咁?
6028玩過,這支鏡頭號稱是nikon最銳利的鏡頭,
非常銳利 , 色彩濃豔,而且價錢只係2K多一點,
但係用係DSLR上個range已覺得短唔夠tele,
影花都仲可以,影蟲影蝶就真係好難用,同埋前鏡組對
焦時會伸出及轉動,用CPL時會有困難.....

如f1.4收一級後便是f2.8

舊 01-15-07, 10:14 PM   #180
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
引用:
作者: riceking 查看文章
好的Macro是要夠銳利, 能清楚顯示景深範圍內被攝體的細節~

放大率是當影像投射在底片時與實物的大小比率. 當你影一個一毫子,
而在底片上的一毫子影像和實物一樣大小的時候, 放大率便是1:1

70-200, 正是因為長焦距會有背景壓縮效果~
我這一張反而收到f/16去增加景深~

影Figure多數用到Macro, 但我呢張未使~
一係學我做Cheap精玩洋蔥圈

Rice
還有一個問題
在om中焦距會x2

放大率會唔會?

舊 01-15-07, 10:15 PM   #181
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
你意思係話最大光圈?
你鐘意sharp的話點解會用最大光圈呀?
起碼都收點光圈啦
就咁, 全開光圈未必唔Sharp的, 起碼焦點平面會Sharp
問題是收了之後Sharp位多了而已~

Rice

舊 01-15-07, 10:16 PM   #182
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
有好多時都有機會用大光圈,例如 影夜蓮,青蛙, 蟲
呢排真係鐘意影蟲呀,好難影...
但又影得好開心

舊 01-15-07, 10:17 PM   #183
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
6028玩過,這支鏡頭號稱是nikon最銳利的鏡頭,
非常銳利 , 色彩濃豔,而且價錢只係2K多一點,
但係用係DSLR上個range已覺得短唔夠tele,
影花都仲可以,影蟲影蝶就真係好難用,同埋前鏡組對
焦時會伸出及轉動,用CPL時會有困難.....

如f1.4收一級後便是f2.8
了解....仲爭扎緊同價的60 or 85....
影蟲影蝶點會用咁短.....倒米咩.......
焦都未對到就走左啦....

那1.8呢?

引用:
就咁, 全開光圈未必唔Sharp的, 起碼焦點平面會Sharp
問題是收了之後Sharp位多了而已~

Rice
受教了.
那其實收一收會比較好一點?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 01-15-07, 10:18 PM   #184
riceking
一人前のダメ人間

引用:
還有一個問題
在om中焦距會x2

放大率會唔會?
不會的~

引用:
放大率不會因片幅大小而改變

Rice

舊 01-15-07, 10:26 PM   #185
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

那1.8呢?
短已經係一個問題,如果影蟲的話最大問題係對焦速度,
我呢排操過下黎,結論係CAM 2000加上AF-S都覺得唔夠
快(已經係日光日白了,對焦速度都係 )如果普通AF鏡追
蝶,可以想像到會點,想影得好夠靚,又收下光圈(我覺得起碼
收到f11以後個景深至夠,收光圈後快門速度的都想像到會得
番幾多)不過你用DSLR可以推下ISO,加番快個快門速度,問題
唔大........之前米王講得好,有VR的確有點幫助呢,set得腳黎
隻野都唔知飛左去邊啦

舊 01-15-07, 10:26 PM   #186
riceking
一人前のダメ人間

引用:
受教了.
那就要看你想要什麼效果~

如果你想景深多一點的話不妨收一下
但如果你根本想突出散景的話就開大一點或全開

最主要是問自己究竟想要什麼東西~

Rice

舊 01-15-07, 10:28 PM   #187
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
那就要看你想要什麼效果~

如果你想景深多一點的話不妨收一下
但如果你根本想突出散景的話就開大一點或全開

最主要是問自己究竟想要什麼東西~

Rice
了解.

引用:
我呢排操過下黎,結論係CAM 2000加上AF-S都覺得唔夠
番幾多)不過你用DSLR可以推下ISO,加番快個快門速度,問題
唔大........之前米王講得好,有VR的確有點幫助呢,set得腳黎
隻野都唔知飛左去邊啦
蟲蟲同蝶果d...我唔追求....
我鍾意影花花/死物多D...

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 01-15-07, 10:28 PM   #188
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
隻野都唔知飛左去邊啦
影魚缸內的魚都試過...
liveview未對焦完就游走了

舊 01-15-07, 10:29 PM   #189
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
有無sample來看看有幾無朋友
http://www.omuser.com/viewthread.php...hlight=&page=1

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 01-15-07, 10:30 PM   #190
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

那1.8呢?

受教了.
60同85用途唔同呢.....
鐘意影下product或花蟲,買60啦,但影人像就唔好用佢啦
由其你唔喜歡後制呢,個model會比你影出黎的相嚇跑
85影人像就真係正,個散景都好靚,但影花蟲果類野的話就麻煩了
因為對焦距離問題,你想影近點都唔得(除非你玩倒接啦)

舊 01-15-07, 10:30 PM   #191
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

剛剛再頹試...
zoom到200mm
f16
sharp係sharp左......不過相對因為隻fig本身質素差....依家d detail都睇晒....

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 10:32 PM   #192
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
剛剛再頹試...
zoom到200mm
f16
sharp係sharp左......不過相對因為隻fig本身質素差....依家d detail都睇晒....

[img][/img]
你試下f8至f11啦....
f16又有點意那個

舊 01-15-07, 10:32 PM   #193
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

sharp+macro鏡可以當人像鏡用?

舊 01-15-07, 10:32 PM   #194
riceking
一人前のダメ人間

引用:
不過你用DSLR可以推下ISO,加番快個快門速度,問題
隻野都唔知飛左去邊啦
單腳雞幫到你

Rice

舊 01-15-07, 10:34 PM   #195
riceking
一人前のダメ人間

引用:
sharp+macro鏡可以當人像鏡用?
影仔就冇乜所謂
影女仔就....你諗過啦

Ruce

舊 01-15-07, 10:36 PM   #196
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
你試下f8至f11啦....
f16又有點意那個
唔試啦.....等我 買左第二隻fig先影啦...
或者下次試下影娃...家中還有隻娃..

我情願 偷影小妹妹都唔影 我家中隻頹fig...

嘿哈兒 目前離線  
舊 01-15-07, 10:38 PM   #197
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

引用:
影仔就冇乜所謂

Ruce
同影low quality的figure一樣要柔化嗎 ???

舊 01-15-07, 10:42 PM   #198
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
影仔就冇乜所謂

Ruce
影仔冇所謂?你下次出黎想唔想我幫你做面部皮膚測試呢?
怪人兄,你用Micro鏡影女model,會嚇走佢地ga

舊 01-15-07, 10:43 PM   #199
riceking
一人前のダメ人間

引用:
同影low quality的figure一樣要柔化嗎 ???
有時呢, 清楚唔一定叫靚~

人像拍攝的基本便是隱惡揚善

Rice

舊 01-15-07, 10:43 PM   #200
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
或者下次試下影娃...家中還有隻娃..
娃?
ビスケット 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 05:44 AM

手機版 | APP版