Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-13-07, 02:19 PM   #151
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: Fio 查看文章

點解full cloth個心口都似...有d Q ??
笨大話比買左X1嘅大家知, 我地有個靚d嘅心口& ABC....

相薄

此篇文章於 01-13-07 02:45 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線  
舊 01-13-07, 06:04 PM   #152
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
引用:
作者: Fio 查看文章
-skip-
full cloth果個係skullheart既x1,所以心口有所不同
Eternal Wind 目前離線  
舊 01-13-07, 09:02 PM   #153
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 黑咪 破壞大王 查看文章
你說的合理之處正正就是最不合理之處.
我唔係話手長合理定笨重合理, 基本上巨大人型戰鬥兵器根本已經唔合理.

我講的是原著內容. 建議你找本原著 "貝積嘉之子嗣" 睇下, 最後一章 "宇宙的彩虹" 講明 Hi-Nu 同夜鶯的近身格鬥戰中, Hi-Nu的優勢是 "手腳較長", 動作靈活.
wing 目前離線  
舊 01-13-07, 09:11 PM   #154
Oaf
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
其實隻hi-nu點解賣咁貴
Oaf 目前離線  
舊 01-13-07, 09:41 PM   #155
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: wing 查看文章
我唔係話手長合理定笨重合理, 基本上巨大人型戰鬥兵器根本已經唔合理.

我講的是原著內容. 建議你找本原著 "貝積嘉之子嗣" 睇下, 最後一章 "宇宙的彩虹" 講明 Hi-Nu 同夜鶯的近身格鬥戰中, Hi-Nu的優勢是 "手腳較長", 動作靈活.
when you are reading sci fi like gundam, you must assume that works....else there's no point reading it.

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線  
舊 01-13-07, 10:14 PM   #156
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
MG第100隻,好大可能是 RX-78 GUNDAM [ Evolve Ver.] ....

GUNDAM EVOLVE ../Α
上傳的圖像
檔案類型: jpg jacket_alpha.JPG (24.8 KB, 477 次查看)

kog 目前離線  
舊 01-13-07, 10:34 PM   #157
koumaou
Insane Gamer
降魔王

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: YanKan 查看文章
可能因為同隻SP版 SF 一樣,有可以擺扇子龍o既地台,局部地方電鍍加工,同埋有扇子龍o既飛行及透明光線發射 effect parts 卦?

……というわけで遠慮なくゆっくりとGL/BLをしなさい~
koumaou 目前離線  
舊 01-13-07, 11:04 PM   #158
: Gospel:
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
skullheart太正啦
: Gospel: 目前離線  
舊 01-13-07, 11:17 PM   #159
wing
格鬥低手

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
when you are reading sci fi like gundam, you must assume that works....else there's no point reading it.
所以我已經將合唔合理的問題放埋一邊, 只係睇原著的描述.

估唔到呢度原來咁多人冇睇過原著, 或者get 唔到小說原著作者的意思, 咁再討論呢點都冇意思了.

此篇文章於 01-13-07 11:20 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線  
舊 01-13-07, 11:19 PM   #160
wing
格鬥低手

引用:
作者: YanKan 查看文章
因為hi-nu 本身好高大, 所以呢盒MG會比一般MG大隻得多.
wing 目前離線  
舊 01-14-07, 12:02 AM   #161
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: koumaou 查看文章
可能因為同隻SP版 SF 一樣,有可以擺扇子龍o既地台,局部地方電鍍加工,同埋有扇子龍o既飛行及透明光線發射 effect parts 卦?
●小説「機動戦士ガンダム逆襲のシャア ベルトーチカ・チルドレン」に登場する「Hi‐ν(ニュー)ガンダム」を
  クリエイター出渕裕氏による公式設定画で立体化。
●本体取付角度の調整が可能なディスプレイ台座が付属。
●台座はHi‐νガンダム本体のの他、戦闘態勢のフィン・ファンネルをディスプレイ可能。
●フィン・ファンネルは着脱式で個別に攻撃形態に展開可能。
●プロペラント基部は設定色でメッキ加工を採用。
●フィン・ファンネルのスラスター部には噴射炎を再現したエフェクトパーツを取り付け、飛行形態を再現。
●フィン・ファンネルの開口部にがクリアシートにてビーム発射時イメージを再現。
●本体及びシールド表面の複雑な色分けを、巧妙なパーツ分解で再現。
●装備品としてビーム・ライフルx1、バズーカx1、ビーム・サーベルx3、
フィン・ファンネルx6、シールドx1をセット。

唔係可能,真是有............

跟地台,有浮游炮發射和飛行時部件,同時可裝上地台,
而背包兩條膠條既中間位置用電鍍處理...........

kog 目前離線  
舊 01-14-07, 12:13 AM   #162
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
個盾都用唔同色件?咁咪要打斜cut開個盾

舊 01-14-07, 12:52 AM   #163
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: kog 查看文章
MG第100隻,好大可能是 RX-78 GUNDAM [ Evolve Ver.] ....
如果係真, 我要有核戰機分離之餘腰又有靚關節, 咁就買

相薄
大覺屋師真 目前離線  
舊 01-14-07, 01:03 AM   #164
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
如果係真, 我要有核戰機分離之餘腰又有靚關節, 咁就買
我覺得上次隻一年戰爭版已經好屈機

舊 01-14-07, 01:49 AM   #165
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
angry

引用:

唔該你同我睇下Hi-Nu原本個設定

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓

對手長到大腿正中間,
對腳的長度長過總高度的一半以上都仲唔叫手長腳長呀?
係要長到而家咁長到幾乎去到膝關節張開對手直頭可以貼住個膝頭完全唔合比例咁先叫手長腳長???

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓

而家係唔係越手長就越忠於原著呀???
長到好似0080隻MSM-03C對手拖晒地好味???
以你的定義來講就叫忠於原著呀!!!!!
黑咪 破壞大王 目前離線  
舊 01-14-07, 02:17 AM   #166
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
-skip-
都唔知你興乜
隻Hi-Nu又唔係你design

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり

此篇文章於 01-14-07 02:20 AM 被 mikemike 編輯。
mikemike 目前離線  
舊 01-14-07, 02:37 AM   #167
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

註冊日期: Feb 2003
自己覺得靚就買,理得佢d設定/原著
唔駛咁動火呀...

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線  
舊 01-14-07, 02:49 AM   #168
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:

而家係唔係越手長就越忠於原著呀???
長到好似0080隻MSM-03C對手拖晒地好味???
以你的定義來講就叫忠於原著呀!!!!!
其實hi-nu係邊個設計ga?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 01-14-07, 03:29 AM   #169
Durandal
冰結之杖

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
其實hi-nu係邊個設計ga?
原設定-出渕裕
模型設定(上面隻手長到唔合比例果隻呢)-出渕裕

舊 01-14-07, 01:02 PM   #170
: Gospel:

註冊日期: Oct 2005
樓上果位好興wor...
其實睇慣左改設定覺得好睇過原設...
有真實係feel d...
就係飛翔砲變左單色唔好...
: Gospel: 目前離線  
舊 01-14-07, 03:59 PM   #171
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
TR-5係咪太受歡迎 ?? mk都見唔到有
Qe1 目前離線  
舊 01-14-07, 05:02 PM   #172
williamsiusuper

註冊日期: May 2004
引用:
因為hi-nu 本身好高大, 所以呢盒MG會比一般MG大隻得多.
hi-nu唔係矮過nu gundam 既咩?我記得好似矮成個頭gawo

舊 01-14-07, 05:13 PM   #173
大覺屋師真
The One

引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
我覺得上次隻一年戰爭版已經好屈機
笨大最識屈人
不過如果佢整得好都唔爭在屈多次嘅....

引用:
-skip-
飲杯涼茶下吓火先
講真我同你一樣鐘意舊設定多好多, 而家果隻好不倫不類(指設定幅圖, 好彩實物正常d).....之前wing兄話"靈活度高d", 其實原設定對比起笨大(<-又笨重又大份XD)嘅夜鶯都已經好靈活XD
依家依個我覺得係為模型而改成咁, 唔駛咁重厚用少d料賣平少少費事d人話貴唔買, 跟番原版Nu差唔多大細又可以搞少d野..掛.
不過既然佢係咁出你都改變唔到, 一係買一係唔買

引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
hi-nu唔係矮過nu gundam 既咩?我記得好似矮成個頭gawo
矮nu兩米, 但都係高過一般ms

相薄

此篇文章於 01-14-07 05:19 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線  
舊 01-14-07, 06:22 PM   #174
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
ka wing原計咪又係矮過 wing zero
MG版咪又係一模兩用
bandai話:差果少少,就返個"模"咪算lo,唔覺o既
Terry仔 目前離線  
舊 01-14-07, 07:16 PM   #175
Willow
集體回憶

註冊日期: Oct 2003
XBox Live GamertagWillowHorse
引用:
作者: Dawn 查看文章
TR-5係咪太受歡迎 ?? mk都見唔到有
我昨天係MK仲見到有
唔怕遠的屯門都有的

--------------------------

生日快樂 每當變幻時

Willow 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
高達世紀展覽2006 (14/12開始!) KIM 收藏品討論版 76 01-03-07 12:52 PM
SONY官方承認PSP銷售敗於NDS jim Tsang 手提遊戲機討論版 309 08-04-06 10:17 AM
6月扭蛋精華區 (6 June updated) 美版之王-天涯浪子 收藏品討論版 281 07-29-06 07:54 PM

現在的時間是 11:46 AM

手機版 | APP版