Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-05-12, 09:41 PM   #151
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
各位,理性討論啦

話說,由我開始睇SAO時,總係有一種Baldr Force的既視感…

引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
連語文用法都錯埋.
高調係用來形容事主本人概所作所為.
佢為人低調的話唔理身邊人幾高調都好.
佢為人都係低調.
月亮就係月亮.唔可以話佢會反射太陽光就話佢識發光係太陽.
大大,咁係因為我地可以神之眼睇晒佢成個世界先可以咁講,如果代入入面玩家的話,其實有得"封弊者"同"黑劍士"呢類外號,想同人話低調真係好難信服囉…
就如同我地知道月亮係反射太陽光先會有光,但古時D人唔識,咪會以為月亮係識自體發光一樣道理

我都唔係話想爭論D乜野,只係討論歸討論,唔好劇透咁多好唔好,無謂搞到好似日本D原作廚咁啦
teealpha 目前離線  
舊 09-05-12, 09:46 PM   #152
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
所以佢真係咁低調根本一開始就會好抗拒佢老婆依d大紅人痴埋身先係

但大家都知道身為男人無理由抗拒

所以結論係保持低調係佢心入面既優先度其實唔高(拖走

都爬左74層,如果我係一般玩家o既話狠不得成副身家過比佢衝裝等佢快d爆機放人

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 09:52 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 10:02 PM   #153
teealpha

引用:
作者: 細路翔 查看文章
所以佢真係咁低調根本一開始就會好抗拒佢老婆依d大紅人痴埋身先係

但大家都知道身為男人無理由抗拒

所以結論係保持低調係佢心入面既優先度其實唔高(拖走

都爬左74層,如果我係一般玩家o既話狠不得成副身家過比佢衝裝等佢快d爆機放人
其實桐人唔公開用二刀流應該唔係話乜野想低調,應該係因為佢都唔知出現條件,如果好大刺刺咁用、俾人問到又答唔出點得黎的話,係人都會覺得佢只係知、但係就唔想公開想獨佔,咁俾著係人都會話佢係自私精啦

要知道我地黑劍士係幾唔襟得俾人話佢先得
舊 09-05-12, 10:08 PM   #154
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 小特特 查看文章
話說,跟據我經驗,main programmer
係絕對可以加左野而其他人唔知,尤其係公司入面德高望重既main programmer
除非你咁有閒情逐行code check佢
真好,終於有人講公道說話。

俾著我係高層,等班細既做晒野,交左俾我,先login 慢慢改野。相信有出黎做過野既人都識諗。
shooter 目前離線  
舊 09-05-12, 10:10 PM   #155
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
2012年10月10日発売

≪アインクラッド≫攻略を第一層から描いていく≪プログレッシブ≫シリーズ、ついに刊行開始!!

◆ソードアート・オンライン プログレッシブ1
著/川原 礫 イラスト/abec 定価:725円

「このゲームはクリア不可能なのよ。どこでどんなふうに死のうと、早いか……遅いか
 だけの、違い……」茅場晶彦によるデスゲームが開始されて一ヶ月。この超難度のVRMMO
 内で犠牲になったプレイヤーは二千人にも及んだ。
  ≪第一層フロアボス攻略会議≫当日。自身の強化のみを行うと決めて、≪ソロ≫とし
 て戦うキリトは、会議場に向かう中途で、最前線では珍しい女性プレイヤーと出会う。
 強力なモンスター相手にレイピア一本で戦い続ける彼女は、あたかも夜空を切り裂く
 ≪流星≫のようだった——。
  キリトが≪黒の剣士≫と呼ばれる契機となったエピソード『星なき夜のアリア』、さ
 らに≪第二層フロアボス≫攻略戦にまつわる、とある少年鍛冶職人の悲哀を描く『儚き
 剣のロンド』他全三編を収録!
supermanlady 目前離線  
舊 09-05-12, 10:15 PM   #156
細路翔
The One

引用:
作者: teealpha 查看文章
其實桐人唔公開用二刀流應該唔係話乜野想低調,應該係因為佢都唔知出現條件,如果好大刺刺咁用、俾人問到又答唔出點得黎的話,係人都會覺得佢只係知、但係就唔想公開想獨佔,咁俾著係人都會話佢係自私精啦

要知道我地黑劍士係幾唔襟得俾人話佢先得
但佢打完1f王唔係好似蝙蝠俠咁扮黑臉架咩

老實講要玩命既game,正常大部份玩家對依d代自己去駁命既高手拜都黎唔切啦

要玩命,又會肚餓,我好相信大部份人就算夠裝都只會選擇係安全層數打食材醫肚

不過依個例子只適用於d當初只係想hea玩但比茅場搞到登出不能既玩家

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 10:48 PM   #157
teealpha

引用:
但佢打完1f王唔係好似蝙蝠俠咁扮黑臉架咩

老實講要玩命既game,正常大部份玩家對依d代自己去駁命既高手拜都黎唔切啦

要玩命,又會肚餓,我好相信大部份人就算夠裝都只會選擇係安全層數打食材醫肚

不過依個例子只適用於d當初只係想hea玩但比茅場搞到登出不能既玩家
咁你又睇返佢自果次之後次次都俾人話佢係封弊者果時個
返正都係會俾人單單打打,不如擺個"唔滿意就自己諗計威過我"態度出黎,用激帳法刺激下D人"咁得閒串我的話不如去升多兩LV好過啦"

係人都有妒忌心,明知唔夠人富貴但又唔想人富貴一樣,人性如此
舊 09-05-12, 10:57 PM   #158
細路翔
The One

引用:

係人都有妒忌心,明知唔夠人富貴但又唔想人富貴一樣,人性如此
問題係依隻game入面富貴係要比人推出去駁命既

之前講到Michael Crichton,雖然有提但我唔覺得寫到佢咁算係輕小說

因為桐人會變成超天才但比公司當成替死鬼搞到失業半年既3x歲中坑係屋企揍仔,然後懷疑做左CEO既老婆夜晚成日唔返歸係出面有男人。(拖走

沒年青人想代入這種主角吧

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 11:02 PM   #159
teealpha

引用:
問題係依隻game入面富貴係要比人推出去駁命既

之前講到Michael Crichton,雖然有提但我唔覺得寫到佢咁算係輕小說

因為桐人會變成超天才但比公司當成替死鬼搞到失業半年既3x歲中坑係屋企揍仔,然後懷疑做左CEO既老婆夜晚成日唔返歸係出面有男人。(拖走

沒年青人想代入這種主角吧
即係咁:
現充去死 > 只要有心,人人可以做現充 > 這些機會不是屬於我的 > 現充去死 > …LOOP
會咁諗o既人一架巴士隨時裝唔少
舊 09-05-12, 11:11 PM   #160
細路翔
The One

引用:
即係咁:
現充去死 > 只要有心,人人可以做現充 > 這些機會不是屬於我的 > 現充去死 > …LOOP
會咁諗o既人一架巴士隨時裝唔少
所以佢理得人點睇,照直係本情報薄仔寫"我都唔知,你地裝兩把劍去斬樹斬一萬次可能就有"(拖走

不過佢性格都幾飄忽,一時就攬晒上身,一時又好怕比人係背後講

應該係因為當初諗住一本完作者都未摸索好角色性格

聽講1F王個段都係事後先加返

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 11:27 PM   #161
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
算吧啦....撐夠未je

(1)聖誕老人
(2)閃光收伏
(3)1/F boss

俾你找到一個又點...咁就可以認為桐人性格係點.會唔會冇知左D

又話作者一本完作者都未摸索好角色性格
冇睇過小說,憑什麼可以咁講

撐不過又四處撩火頭

你講D野完冇point
CMS 目前離線  
舊 09-05-12, 11:46 PM   #162
細路翔
The One

一早棄左權喎大佬

我都唔係舉緊例又何來有POINT

>>應該係因為當初諗住一本完作者都未摸索好角色性格?

咁大個問號點睇都係唔確定啦下話大佬

網上小說商業化後一堆野要修正常到不行,得幾十萬字主角性格交代未清楚更加正常
一句無敵意既野你地個火柴頭要自己撻著我都無計

>>俾你找到一個又點...咁就可以認為桐人性格係點.會唔會冇知左D

係你地D教徒要我舉,舉完又話比你舉到一個例又點,我仲想知過你呀大佬

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 11:59 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-06-12, 12:09 AM   #163
CMS
Game Master

圖一張

CMS 目前離線  
舊 09-06-12, 12:14 AM   #164
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
停啦你地,夠皮啦a

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 09-06-12, 12:41 AM   #165
CMS
Game Master

引用:
作者: 小特特 查看文章
停啦你地,夠皮啦a
有D人喜歡四處放火.你阻止唔到

第十話 youtube預告
引用:
作者: money 查看文章

第八話尾 PoH (LC)出過場, 紅之殺意 唔知有冇機會客串下加入第十話後半部
(小說並沒有 LC任何出場劇情) 希望加入少少原創故事吧

因為

都係用毒,而且 克拉帝爾 vs 桐人,又俾人PoH睇左
點都有少少伏筆,出場可能只有第十話尾段吧

此篇文章於 09-06-12 12:58 AM 被 CMS 編輯。
CMS 目前離線  
舊 09-06-12, 12:43 AM   #166
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
總之TV未做既唔該就SPOIL左佢
分Topic 問題 我過幾日答大家
仲有 講夠啦

2ndシーズンのオープニングテーマアーティストが藍井エイルに決定!

オープニングテーマ『INNOCENCE』藍井エイル

2012年11月21日発売
[初回生産限定盤(CD+DVD)]SECL-1214~5/\1,500(税込)
[通常盤(CD)]SECL-1216/\1,200(税込)
[期間生産限定盤・アニメ盤(CD+DVD)]SECL-1217~8/\1,500(税込)
※アニメ盤は、描き下ろしアニメイラスト・デジパック仕様

SMEレコーズ
藍井エイル オフィシャルサイト 
http://www.aoieir.com/

舊 09-06-12, 12:45 AM   #167
石原夏織

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
又係藍井エイル同春奈?
石原夏織 目前離線  
舊 09-06-12, 01:00 AM   #168
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
一早棄左權喎大佬

我都唔係舉緊例又何來有POINT

>>應該係因為當初諗住一本完作者都未摸索好角色性格?

咁大個問號點睇都係唔確定啦下話大佬

網上小說商業化後一堆野要修正常到不行,得幾十萬字主角性格交代未清楚更加正常
一句無敵意既野你地個火柴頭要自己撻著我都無計

>>俾你找到一個又點...咁就可以認為桐人性格係點.會唔會冇知左D

係你地D教徒要我舉,舉完又話比你舉到一個例又點,我仲想知過你呀大佬
傳說中政客先至可以修到熟練master概秘技 [意見接受,態度依舊!] ?
1. 的確係有好多後加設定,作者自己係家畜12期後記已經道歉有咁概習慣.
所以一定有好多矛盾地方.唔應該話未摸索好角色.
應該話作者越來越進步,因為後加概短編同故事更精彩.

2.個人認為sao主角光環唔係開得好大者.比起high school dxd/織田信奈果班?
最少桐人仲係一個人類範疇內. 話現實都開掛?好.解釋來了.大家唔好怪我透內容.
1.) alo結尾時ko個成年人: 人身體本來就係由大腦用電波透過神經線控制.
桐人係個網廢已經係公認事實(佢自己都咁認為),係sao中2年大腦已經習慣左動作.
逃離後2個月時間經過復健已經逐漸回復正常人水平.

書中冇提到alo魔王有冇學武/特別鍛煉身體.但桐人自細就學劍.
加上sao對人對npc實戰經驗充實.雖然體能比一般人稍差.
但可以無重傷打倒一個一般非職業級運動員都唔係冇可能.
(個妹好似全國級別都差唔多打平手).

2.)uw時用傘打倒對方.對方同自己一樣都係sao出身.雖然冇左實戰優勢.
但攻擊範圍有補正.(傘點都比針筒長好多倍).
同上.桐人自細有學劍道.而且金屬傘的確係可以殺人.
你之前話似武俠片.我可以同你講:[一張紙理論上真係可以殺到人!]
相信好多人讀書/工作時都曾經有被紙界傷手概經驗.
當達到一定速度.因氣流壓縮關係紙質會加強.
特別天氣乾燥時人身水份流失比較多,肉體彈性下陣就更易切割.

3.) 你真係搵到佢高調例子我會老實承認我睇錯角色性格.
可惜你講概所謂point都唔會係point來.
只令我覺得你冇好好咁睇本書理解就出來亂噴.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 09-06-12, 01:13 AM   #169
CMS
Game Master

引用:
作者: 金屬史萊姆
3.) 你真係搵到佢高調例子我會老實承認我睇錯角色性格.
可惜你講概所謂point都唔會係point來.
只令我覺得你冇好好咁睇本書理解就出來亂噴.
反對.應該未睇就出來亂噴
睇過應該唔會咁講野
CMS 目前離線  
舊 09-06-12, 04:03 PM   #170
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
掛住打機冇入黎幾日,呢幾頁搞乜
個個都咁鬼長仲要冇幾多實質性內容,你地班友真係得閒.唔鬼睇喇XD

Kello820 目前離線  
舊 09-06-12, 04:37 PM   #171
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
11~14 話tittle

SAO
#11「朝霧の少女」
#12「ユイの心」
#13「奈落の淵」
#14「世界の終焉」 ※監督が絵コンテ

舊 09-06-12, 07:01 PM   #172
CMS
Game Master

引用:
作者: money 查看文章
11~14 話tittle

SAO
#11「朝霧の少女」
#12「ユイの心」
#13「奈落の淵」
#14「世界の終焉」 ※監督が絵コンテ
第二部有11集..應該可以拖長少少來做.咁會好睇好多
CMS 目前離線  
舊 09-06-12, 07:56 PM   #173
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: CMS 查看文章
第二部有11集..應該可以拖長少少來做.咁會好睇好多
11集應該拖唔到……唔CUT已經覺得係奇蹟

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 09-06-12, 08:04 PM   #174
CMS
Game Master

引用:
作者: casio 查看文章
11集應該拖唔到……唔CUT已經覺得係奇蹟
二本小說.做11集..都唔會cut到飛起ge
CMS 目前離線  
舊 09-07-12, 11:30 AM   #175
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
電撃文庫 9月號 斷晒市啦呵? 訂都訂唔到:/ 除左d 超級炒價外, 個d 就算啦

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM
[廣告 - CW] [CW34-day1][V8][墮落願望]IB、SAO、まどマギ新品 淨湖+ Cosplay同人MIX討論區 0 08-24-12 06:00 PM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM

現在的時間是 09:48 PM

手機版 | APP版